Festivalové ozvěny: 10. týden

Vydáno: 06.03.2012 19:00 - Jana Bébarová | foto: Jeden svět

V Praze začíná Mezinárodní festival dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět, jehož tématem jsou aktuální protesty a nepokoje v celém světě. Víkendový asijský filmový seminář v Hodoníně zaostří na soudobou čínskou kinematografii a pomalu se blíží Dny evropského filmu.
JEDEN SVĚT
Právě probíhající protesty a nepokoje v různých částech světa budou tématem 14. ročníku Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět, který v Praze začíná již dnes. Až do příštího čtvrtku 15. března festival divákům nabídne více než stovku filmů a následně se přesune do dalších čtyřiceti měst v celé republice.
Hlavní tematická kategorie nazvaná Protesty, nepokoje, revolta se bude kromě jiného věnovat arabským revolucím. "Ve filmech nejvíce oceňuji odvahu lidí jít do ulic a riskovat v boji za demokracii svůj život. Pro nás Čechy, kteří máme zkušenost s mírumilovnou sametovou revolucí, je takový postoj nepředstavitelný," říká ředitelka festivalu Hana Kulhánková.
Kromě toho sekce uvede i filmy o nepokojích v zavedených demokraciích. Představí například mladé Japonce, kteří zcela proti zvyklostem své země vyšli do ulic po havárii ve Fukušimě, či radikální americké ekology, kteří skončili ve vězení pro teroristy.
Dalšími filmovými kategoriemi letošního ročníku budou Spolu navzdory se sociální tematikou a Tak zvaná civilizace nabízející environmentálně zaměřené dokumenty. O hlavní ceny festivalu se budou ucházet snímky zařazené do Hlavní soutěže a kategorie Máte právo vědět. Chybět nebudou ani nejnovější české dokumenty.
Více informací o programu najdete na stránkách festivalu.
SEMINÁŘ ČÍNSKÝCH FILMŮ
Tradiční jarní asijský filmový seminář, který doposud probíhal ve Veselí nad Moravou, se od letošního ročníku stěhuje do Hodonína. Tentokrát si pořadatelé připravili výběr snímků soudobé čínské kinematografie. Od pátku 9. do neděle 11. března jich bude promítnuto celkem patnáct.
Na programu budou hned čtyři snímky uznávaného čínského režiséra Zhanga Yimoua, a to dvojice filmů z roku 1999 Nikdo nesmí chybět a Cesta domů, kterou doplní drama Huozhe (To Live) a režisérův zatím předposlední projekt, romantické drama Láska hlohového stromu.
Seminář rovněž uvede jeden z nejoceňovanějších čínských snímků uplynulého roku Blízko slunci, jenž vypráví o francouzské malířce trpící nevyléčitelnou nemocí, dále také biografický příběh Mei Lanfang nejznámějšího čínského operního pěvce či historický snímek Založení republiky, který vznikl k 60. výročí založení republiky.
V rámci doprovodného programu se můžete těšit na výstavu fotografií z EXPO 2010 ze Šanghaje či vystoupení čínské zpěvačky Feng Yün Song a uskupení Trio PUO. Bližší informace naleznete zde.
DNY EVROPSKÉHO FILMU
Přes čtyřicet snímků z více než pětadvaceti evropských států přinese 19. ročník Dnů evropského filmu. Přehlídka současné evropské kinematografie proběhne nejprve od 12. do 19. dubna v pražských kinech Světozor a Lucerna a pak se od 20. do 26. dubna přesune do brněnského Artu. Od konce dubna se na ni v rámci Ozvěn mohou těšit i diváci v Boskovicích, Uherském Hradišti, Jablonci nad Nisou, Veselí nad Moravou, Ostravě a Olomouci.
Festival v Praze oficiálně zahájí koprodukční historický film Královská aféra, který na únorovém 62. Berlinale získal dva Stříbrné medvědy - pro nejlepšího herce (Mikkel Følsgaard) a za scénář.
Kromě výběru evropských filmů z letošních kandidátů na oscarové nominace za nejlepší cizojazyčný film v tradiční sekci Národní liga bude součástí programu i sekce věnovaná snímkům nominovaným na cenu Evropského parlamentu, dále tematická sekce K věci věnovaná aktuálnímu tématu Evropské komise, kterým je letos aktivní přístup ke stáří a stárnutí, či hudební sekce Film&Music, která loni poprvé představila evropské hudební (hrané i dokumentární) filmy.
Ve spolupráci s MEDIA Desk Czech Republic nabídnou Dny evropského filmu novou zvláštní sekci deseti filmů, jež v minulosti úspěšně čerpaly finanční podporu z programu MEDIA.
Další informace naleznete zde.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY