Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Oscar 2012: Nejlepší dokument

Oscar 2012: Nejlepší dokument

Vydáno: 19.02.2012 07:53 v sekci Články | Publicistika - Vratislav Šálek | foto: Black Fawn Films

Čtyři letos nominované dokumenty sází na jistotu v podobě typicky amerických a aktuálních témat. Vítěze tak Evropan odhaduje jen velmi těžko, protože šance jsou víceméně vyrovnané. Wendersova Pina se tak zdá být spíše do počtu.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
V pětici vyvolených dokumentů převládají typicky americká a ryze aktuální politická témata. Najdeme v ní pohled na problematiku bojů v Afghánistánu (Hell and Back Again), exkurz do historie ekologického hnutí (If a Tree Falls: A Story of the Earth Liberation Front), zástupce investigativní filmařiny (Paradise Lost 3: Purgatory) a stále oblíbený a nadčasový příběh "from zero to hero" (Undefeated). Evropská pocta taneční choreografce Pina mezi nimi působí dost exoticky, a to nejen kvůli použité 3D technologii.
Hell and Back Again
V zámoří velmi populární téma války v Afghánistánu nesmí na lehce zpolitizovaném udělování Oscarů chybět. První nominovaný dokument se zabývá stále aktuálním vojenským konfliktem v exotickém prostředí a sleduje život pětadvacetiletého seržanta Nathana Harrise. Ten vstupuje do bojů plný nadšení, a jelikož má rád zbraně, je ve svém živlu. Při jedné z akcí ho však zasáhne kulka a charakter dokumentu se rázně mění. Z původně válečné reportáže fotoreportéra a filmaře Danfinga Dennise se mávnutím proutku stává intimní portrét fyzicky zraněného člověka, který je nucen odjet zpět domů, kde rehabilituje a opět se musí "nastavit" na běžný život civilisty. A chybět nesmí ani jeho oddaná manželka, jež mu je oporou v těch nejtěžších chvílích. Režisér sice prokládá portrét flashbacky a vzpomínkami jeho kamarádů na frontě, zahraniční ohlasy ale snímek přirovnávají spíše k reality show a ani hodnocení nejsou nikterak závratná. V tomto případě jde opravdu hlavně o politiku a částečně také možnou propagandu. Šance na zisk sošky se tak velmi těžko odhadují.

If a Tree Falls: A Story of the Earth Liberation Front
Jak už název napovídá, hlavními hrdiny tohoto dokumentu jsou příslušníci Earth Liberation Front, což je organizace sdružující velmi radikální environmentalisty. Katalyzátorem k natočení tohoto dokumentu se stal prosinec 2005, kdy byli Daniel McGowan a dalších třináct jeho kolegů zatčeni agenty FBI. Nešlo o náhodu, neboť právě v tomto roce se ELF nacházela na celonárodním vzestupu. Režírující Marshall Curry tu divákům předkládá průlet historií této zvláštní organizace, která nemá oficiální centrální vedení a své protesty dává najevo množstvím nenásilných sabotáží a žhářských útoků proti firmám, jež jsou bezprostředně spojeny s ničením životního prostředí. Někteří vládní činitelé a vlivní úředníci je pochopitelně pokládají za teroristy, což se jim zdá krátkozraké. Dokument tak ve svém druhém plánu poskytuje zamyšlení nad současnou společností a pokouší se objasnit, co vlastně znamená pojem terorismus. Vzhledem k silně aktuálním snahám o popularizaci ekologie jako takové a za mořem silné ekologické lobby není tento kousek tak úplně bez šance.
Paradise Lost 3: Purgatory
Snímek vrací diváka do roku 1996, kdy se stal zločin, který otřásl celou americkou veřejností. Tři teenageři tehdy údajně zabili tři osmileté chlapce a byli odsouzeni k doživotnímu vězení, jeden z nich dokonce k trestu smrti. Režiséři Joe Berlinger a Bruce Sinofsky se tímto případem zabývali už dříve, a jak číslice v názvu napovídá, "trojka" je završením celé trilogie. Tvůrci se vrací ke svým postavám, které zestárly a stali se z nich třicetiletí jedinci, kteří si donedávna odpykávali trest a pokoušeli se o obnovení svého procesu. Znovu tu lehce zpochybní celé soudní řízení, které bylo založeno na tom, že kvůli černému oblečení, různým graffiti a kresbám koster, jsou odsouzení pachatelé členy satanské sekty. Oba filmaři připomínají i policejní postup a nabízí také rozhovory se soudními znalci a přichází s možnými dalšími pachateli. Neopomínají ani dlouholetou snahu několika celebrit (mimo jiné Johnny Depp) o obnovu procesu a připuštění nových důkazů. To se nakonec v loňském roce setkalo s úspěchem, kdy byli všichni nařčení konečně po osmnácti letech a osmasedmdesáti dnech z vězení propuštěni. Sugestivní a bilanční závěr obřího projektu tak určitě nenechá nikoho chladným. Jeho celková lehká kontroverznost mu ale pravděpodobně znemožní sošku získat.
Pina
Jediný dokument v pětici nominovaných, který si vypomáhá moderní 3D technologií. Německý režijní veterán Wim Wenders v něm skládá poctu předčasně zesnulé krajance a světoznámé taneční choreografce Pině Bausch. Ta zcela zásadním způsobem ovlivnila divadlo a tanec poslední třetiny dvacátého století. Vzpomínky jejích kolegů a spolupracovníků se prolínají s několika nejznámějšími choreografiemi, které ale bohužel nejsou nikterak označené. Prostorový efekt je zde využit velmi dobře a sugeruje divákovi, že je přímo na pódiu. Wenders se navíc nebojí ozvláštnit některá taneční čísla jejich realizacemi v přirozeném prostředí, tudíž se mnohdy tanečníci ocitají na rozkvetlé louce nebo v jedoucí lanovce. I přes veškerou kvalitu, ale značnou náročnost, se snímek Oscara s největší pravděpodobností nedočká, neboť je "příliš obyčejný". Nezabývá se politicky atraktivními a aktuálními tématy a hlavně nenabízí skoro vůbec žádný přesah. Evropan v ryze americké konkurenci tak bude zřejmě bez šance.
Undefeated
Sportovní dokument sledující cestu fotbalového týmu (jde samozřejmě o americký fotbal) Manassas Tigers, který se ocitl na hranici krachu a byl hlavně soupeřem mnohem slavnějších školních týmů, které si na něm testovaly formu, za nečekaným úspěchem pod vedením trenéra Billa Courtneyho. Obyčejný a stokrát viděný příběh by se v jiných končinách zřejmě nedočkal kýženého úspěchu, ale ve své vlasti je hned nominovaný na Oscara. Jeho největším přínosem je fakt, že režiséři Daniel Lindsay a T.J. Martin se stali skutečnou součástí týmu, s nímž byli po celou sezónu a dokázali tak zprostředkovat silné emoce a zajímavý náhled do zákulisí pro Evropana stále ještě exotického a nepochopeného sportovního odvětví. Vše je vyprávěno chronologicky a bez komentářů a prakticky bez názorů nějakých vnějších pozorovatelů. Podle nemnoha ohlasů se však film potýká s horší střihovou skladbou a přehnanou, takřka dvouhodinovou délkou. Jeho výběr mezi nejlepších pět dokumentů roku je tak diskutabilní a do značné míry nepochopitelný. Celkové šance na zisk sošky se v tomto případě skutečně odhadnout nedají.
Šance podle filmserveru:
  • If a Tree Falls: A Story of the Earth Liberation Front 40%
  • Hell and Back Again 30%
  • Paradise Lost 3: Purgatory 20%
  • Undefeated 5%
  • Pina 5%
  • ANKETA

    Který snímek získá Oscara v kategorii Nejlepší dokumentární film?









    Podívat se na výsledky



    NÁZORY

    Vložit názor

    Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

    Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

    Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
    Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

    DOPORUČENÉ ČLÁNKY
    TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
    TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
    Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
    0
    Kinopremiéry: 16. týden
    Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
    Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
    0
    Top 20 ČR: 15. týden
    Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
    Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
    0
    Box office: 15. víkend
    Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
    Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
    0
    Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
    Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
    Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
    0
    SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
    - Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny (27.03.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
    - Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
    - Recenze: Fantasy muzikál Wonka hýří barvami, magií, čokoládou a optimismem (17.12.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
    - Recenze: Jeanne du Barry - Králova milenka (07.10.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
    - Kinopremiéry: Králova milenka našla za úsvitu peníze těch tupců (04.10.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
    - Top 10: Roman Polanski (19.08.2023 17:30 v Články | Publicistika)
    - Téma: 10+1 nejočekávanějších filmů roku 2023 (20.04.2023 15:00 v Články | Publicistika)
    - Kinopremiéry: Invalida se bojí, že jeho základní instinkt vypustí smrtelné zlo (19.04.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
    - Téma: 10+1 zahraničních vánočních klasik, které musíte do Vánoc vidět (04.12.2022 12:30 v Články | Publicistika)
    - Trailer: Hot Take: The Depp/Heard Trial (29.09.2022 12:02 v Novinky | Trailery)
    - Kinopremiéry: Se začátkem školního roku na Čelisti! (31.08.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
    - Johnny Depp se vrací k režii (16.08.2022 09:30 v Novinky | Zprávy)
    - Johnny Depp bude Ludvík XV. (22.01.2022 09:30 v Novinky | Zprávy)
    - TV tipy: Havel našel kaňku do pohádky a vyřešil Grindelwaldovy zločiny (17.12.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
    - Timothée Chalamet jako Willy Wonka na první fotce (13.10.2021 12:00 v Novinky | Zprávy)
    - Třetí Fantastická zvířata získala název (22.09.2021 18:00 v Novinky | Zprávy)
    - Do Karlových Varů dorazí Michael Caine a Johnny Depp (10.08.2021 12:09 v Novinky | Zprávy)
    - TV tipy: Krásný kluk Noe míří do hadího doupěte, kde potkává divoké kočky (30.07.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
    - Timothée Chalamet bude Willy Wonka (25.05.2021 07:30 v Novinky | Zprávy)
    - Wonka dorazí za dva roky (20.01.2021 12:17 v Novinky | Zprávy)

    PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

    Opičí muž
    7/10

    Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

    AKTUÁLNĚ V KINECH

    Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

    TV TIPY

    NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

    NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

    NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

    filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
    filmserver.cz - o filmech víme vše
    ©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
    Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
    Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
    smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
    Zavřít reklamu