Preview: TRON: Legacy 3D

Vydáno: 01.11.2010 06:00 - Tereza Kašpárková | foto: 2010 Walt Disney Pictures

Blíží se konec roku a s ním i dlouhoočekávaná premiéra vizuálně podmanivého snímku s názvem TRON: Legacy, vytvořeného speciálně pro 3D. O kvalitách filmu můžeme v tuto chvíli pouze spekulovat, nicméně už teď je jasné, že tu máme další revoluci v oblasti filmových efektů.
Hlavním hrdinou vědecko-fantastického příběhu je sedmadvacetiletý rebel jménem Sam Flynn (Garrett Hedlund), jehož otec patřil mezi světově nejuznávanější tvůrce počítačových her. Ovšem jen do chvíle, kdy beze stopy zmizel. Po více jak dvacet let byl Kevin svými nejbližšími považován za mrtvého, avšak nyní přichází z jeho soukromého čísla tajemná zpráva. Sam se ihned vydává na dávno zapomenuté místo a díky náhodě nachází vchod do dech beroucího, virtuálního světa, který - jak se domnívá - stvořil právě jeho otec a který náramně připomíná jejich oblíbenou hru. Najít otce a přivést ho zpět však bude těžší, než se původně zdálo, neboť svět podléhá krutým pravidlům samozvaného "vládce".
Originálně vyhlížející snímek je pokračováním neméně revolučního filmu z roku 1982, který ve své době šokoval nevídanými efekty a vysoce propracovanou animací. Do role nadaného Kevina byl obsazen tehdy třicetiletý Jeff Bridges a milovníky původní verze jistě potěší, že ho ve stejné roli uvidíme i nyní. A pokud vám název připadá povědomý i přesto, že jste o filmu nikdy předtím neslyšeli, možná vám pomůže informace o existenci stejnojmenné (on-line) hry. Zatímco samotný Tron se s příliš velkým ohlasem nesetkal, videohra na něm založená se přes noc stala hitem.
Po porovnání 2D a 3D promítání několika odtajněných scén je dilema ohledně návštěvy toho nebo onoho rozměru naprosto zbytečné. Harry Potter, Toy Story, Avatar, Resident Evil: Afterlife - to vše jsou filmy, kterým dvojrozměrná verze nijak vážně neuškodí. Tohle je však něco docela jiného. Zatímco při sledování 2D máte pocit, že hrajete za dokonale navrženou postavu v dokonale navržené počítačové hře (futuristická vizuální stránka opravdu bere dech), při sledování 3D jste jednou z postav vy sami. To vy se procházíte po digitálním městě, proháníte se pustou krajinou na super motorkách a uhýbáte před létajícími disky zavěšeni sto metrů vysoko v místnosti celé ze skla... Váháte-li snad ještě mezi "obyčejným" kinem a kinem IMAX, vyplatí se (výjimečně) sáhnou hlouběji do kapsy, neboť epická podívaná si žádá epické rozměry.
O jisté výjimečnosti (nebo chcete-li revoluci) v oblasti efektů svědčí i fakt, že samotné natáčení (většinu času se samozřejmě používalo zelené plátno) zabralo pouhých šedesát čtyři dnů a zbylý rok a půl trvala masivní post-produkce. TRON: Legacy 3D je určitě zajímavý - nikoli však nejrozumnější - způsob, jak utratit tři sta milionů dolarů, tak jen doufejme, že to s ním nedopadne jako se třetím Spider-manem. Ten si na sebe sice hravě vydělal, kritika však byla nemilosrdná...
Premiéra tohoto nadějně vyhlížejícího snímku debutujícího Josepha Kosinského je naplánována na 16. prosince 2010, nedočkaví návštěvníci amerických kin si pak budou muset počkat ještě o jeden den déle.
ANKETA

Posune film TRON: Legacy 3D trojrozměrný filmový zážitek o další krok kupředu?






Podívat se na výsledky




NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY