Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Warrior

Za horizontem: Warrior

Vydáno: 03.02.2012 13:00 v sekci Recenze | Za horizontem - Zbyněk Kubín | foto: Lionsgate

Dva rozhádaní bratři, okolnostmi dotlačeni do jednoho ringu. Tuctový námět sám o sobě slibuje hodně klišé a citového vydírání, ale Warrior se toho nebojí a tlačí na slzopudnou pilu vší silou. A překvapivě mu to vychází - skoro až do konce.

VálečníkRecenzoval/a Zbyněk Kubín dne 03.02.2012 13:00. Dva rozhádaní bratři, okolnostmi dotlačeni do jednoho ringu. Tuctový námět sám o sobě slibuje hodně klišé a citového vydírání, ale Warrior se toho nebojí a tlačí na slzopudnou pilu vší silou. A překvapivě mu to vychází - skoro až do konce. Hodnocení: 4
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Přestože snímek Gavina O'Connora v severoamerických kinech zcela zapadl a do našich se pro jistotu vůbec nedostal, je kolem něj nezvykle rušno. Stačilo, aby těch pár lidí, kteří jej v kině viděli, nešetřilo vzletnými superlativy a plnilo internetové filmové databáze nadšením sršícími recenzemi, komentáři a maximálními hodnoceními, a špatně nastavený algoritmus vystřelil Warriora na vrcholy žebříčků a tím i do centra pozornosti. A díky tomu se toto nízkorozpočtové sportovní drama bez tuzemského distributora může na ČSFD v tuto chvíli těšit většímu počtu hodnocení, než má kdejaký u nás draze propagovaný blockbuster. A stále se drží hodně vysoko tabulce nejlepších filmů všech dob, kam podle mého názoru rozhodně nepatří.
Předně musím konstatovat, že Warrior se mi líbil. Sice méně než Wrestler, Fighter či Rocky, ale nemůžu tvrdit, že mě nechal chladným. Chtě, nechtě jsem byl ale ovlivněn vším tím hypem okolo, vinou kterého jsem z filmu zklamán už jen proto, že mě neposadil na zadek a nedonutil štípat parkety půlkama. K tomu měl totiž hodně daleko.
Říká se, že jedna facka nahradí tisíc slov a hlava Conlonovic famílie, bývalý boxerský trenér, se tohoto hesla drží stejně pevně jako láhve s whiskou. Na svou ženu "mluví" takřka neustále a když se zrovna někde neválí v deliriu, učí své dva syny, jak správně dát někomu nakládačku. Prostě tatík k pohledání. Ideální rodina se nakonec rozpadá, mladší a fyzicky silnější z obou bratrů Tommy společně s těžce nemocnou matkou doupě tyranského alkoholika opouštějí a utíkají, starší Brandon raději zůstává a zakládá rodinu se svou studentskou láskou, což mu Tommy, který matku krátce poté pochová, nikdy neodpustí. Cesty všech tří Conlonů se na dlouhá léta rozcházejí, aby se opět střetli u příležitosti prestižního turnaje v MMA, neboli smíšených bojových umění. Hlavní výhra? Pět mega.
Tommy (Tom Hardy) je zdánlivě jednoduché namakané hovado, mlátička z povolání a životní ztroskotanec žijící z ruky a pěsti do huby. Ale pod drsnou slupkou zraje citlivý milující synáček, válečný hrdina, co rukama trhá tanky (ale nikomu to neříká), a věrný přítel, který vždy dodrží své slovo. Brandon (Joel Edgerton) je oblíbený, leč momentálně suspendovaný, tudíž plat nepobírající, učitel, dokonalý táta a manžel, jenž si raději nechá rozdupat břicho v kleci, než aby rodinu připravil o vysněnou střechu nad hlavou. Oba trpí hluboko zakořeněnými traumaty a nezapomenutými křivdami z minulosti, které v nich léta dřímají a bublají, aby vyhřezly a zmizely během jediného vzájemného zápasu. A všechno to psím pohledem bedlivě sleduje svědomí zpytující, milující a nenáviděný taťka, kterej už tisíc dní nechlastá.
S blížícím se finále je story zpočátku citlivě rozehraného sociálního dramatu více a více přitahováno za vlasy, nabalují se rádoby dojemné vedlejší nepodstatné zápletky, až vše končí nechtěně úsměvným emocionálně přeplácaným skalpem. Samozřejmě, sportovní drama bez klišé je jako oheň bez kouře, růže bez trní, nebo německé porno bez instalatéra - prostě k tomu patří a ač na něj nadáváme, neumíme a ani nechceme si představit, že by tomu bylo jinak. Vyčítat tedy snímku stokrát omletá žánrová schémata by byla hloupost. Jenže všeho moc škodí a Warrior hromadí klišé takovou kadencí, že se udusíme kouřem, aniž bychom se ohřáli, pod trny ani nezahlédneme růži a... a tak dále.
Přehnanou osudovostí, tragičností a šablonovitostí pohnutek všech tří zúčastněných a především jejich konečného zúčtování však končí většina připomínek, které lze ke snímku mít. Ve chvíli, kdy se přestane brečet a vleze se do ringu, nastává peklo. Dynamicky zrežírované zápasy vyrazí dech svou živočišností, syrovostí a hrubostí, kdy každou ránu, vyražený zub i zlomenou kost hercům věříte. Výborně je také vytěžena pestrost stylů, jakými lze v MMA bojovat. Každý z turnajových protivníků na to jde trochu jinak a nejmarkantnější rozdíl je pak mezi styly samotných bratrů, kde Tommy je rozzuřený fighter, který vás rozkope, ještě než si stačíte odplivnout, zatímco Brandon je obranář, trpělivě čekající na chybu, aby vám zakroutil rukou a donutil se vzdát. Šest úvodních zápasů turnaje, kdy každý ze sourozenců musí projít přes tři rozmanité soupeře, je jednoznačným vrcholem filmu.
Všechnu čest pak zasluhují Hardy a Edgerton. Ti nejen že vypadají věrohodně i ve chvílích, kdy s nenávistným či smutným pohledem vypouštějí z úst nějaké dojímavé bolavé vzpomínky na dávné křivdy, ale vidět je v ringu, je opravdový zážitek. Tommyho nenávist a zloba a Brandonovo zoufalství a strach o holý život jsou náhle doslova hmatatelné. A o fyzičce nemluvě. Dvojici vycházejících hvězd pak zdatně doplňuje herecký veterán Nick Nolte ve vděčné roli posledního stébla se chytající vychlastané trosky.
Režisér O'Connor už ve svém Hokejovém zázraku předvedl, že sportovnímu žánru rozumí, ví jak efektně a náležitě působivě natočit akční sekvence a jak postupně gradovat průběhy zápasů, které směrují hrdiny do hlavního finále. Ale stejně jako u hokejového příběhu, i zde se mu na samotném konci rozklepala kořenka a úplný závěr emocionálně přepálil takřka k nestravitelnosti. Škoda, rozjeté to měl parádně.

Miroslav Böhm: NAGANO V RINGU

Úhel pohledu Hajp, nehajp, Warrior sakra šlape. U nás už jsme nové parkety položili - dvakrát, protože dvě projekce... Jde o dokonalý kompromis mezi dramaty z prostředí bojových sportů a filmy z ringu. Pokud vám u mlátiček vadí šablonovité postavy, repetitivní desetiminutové minipříběhy v úvodu a dávkování hor adrenalinu jako náhražky za napětí a emoce, pak je Warrior dokonalou náplastí. Motivace postav je hluboká a není nutným zlem - táhne se celým filmem, chytře a buldocky, jako ariadnina nit. A postavy? Jsou propracované, mají bohatou a silnou osobní minulost a i ta opět prorůstá celou stopáží. Druhá polovina filmu, je pak směsí správně nadávkovaných testosteronových vln emocí, ve které vlastně ani nevíte, jestli budou oba bratři vyhrávat, nebo jestli bude jeden z nich obětován jako motivace za pomstu tomu druhému. A který z nich je tím vyvoleným? Warrior je film z ringu, i film o ringu. A do poslední chvíle zůstává napínavý. Pro mě se řadí k tomu nejlepšímu, co z okolí ocelových hlav a pěstí kdy vzniklo.

Verdikt: 10/10.


NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
8/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 29. 3. 2024 - 4. 4. 2024
TV tipy: Nekonečný příběh krále králů v království nebeském K Velikonocům se letos televizní dramaturgové moc neodvázali a vsadili na jistotu v podobě tradičních repríz. Kromě jednoho zapomenutého biblického příběhu tak nejvíc zaujme uvedení rozporuplného dramatu o Dianě Spencer. čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Trailer: Motorkáři (06.03.2024 09:30 v Novinky | Trailery)
- Trailer: Motorkáři (08.01.2024 17:51 v Novinky | Trailery)
- Téma: 10 nejlepších rolí Roberta De Nira (17.08.2023 16:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Japonská mafie rozehrává za slunovratu zlodějskou partii (23.06.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Venom vzpomíná na Manhattan a hledá temnou hvězdu (31.03.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Poker Face (06.01.2023 16:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Dillinger s Tonyou cestují na tajuplný ostrov, kde řeší trable o Vánocích (09.12.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Temné síly hledají cestu zpátky a mají srdce na dlani (25.11.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Anna a Rasputin mezi sebou měli vlčí pouto, které trvalo třináct dní (14.10.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Hrdina jedné noci Richard Jewell se chystá na velkou španělskou loupež (05.08.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Stroj času: Hypnotická, deziluzivní a znepokojující Apokalypsa (28.07.2022 12:30 v Recenze | Stroj času)
- Trailer: Třináct životů (30.06.2022 09:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Temný osud udělal z bílého bizona budovatele říše (20.05.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Ewan McGregor jako Obi-Wan Kenobi v novém traileru (04.05.2022 17:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Úplně vyřízený Oskar Schindler vyráží na Woodstock, kde uvidí pád anděla (11.03.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Ewan McGregor se vrací jako Obi-Wan Kenobi (10.03.2022 08:30 v Novinky | Trailery)
- Dakota Johnson bude Madame Web (04.02.2022 08:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Maxinožka Bernadetta je člověk ze železa (10.12.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- Tom Hardy a Channing Tatum ve filmu o Afghánistánu (10.11.2021 08:35 v Novinky | Zprávy)
- Recenze: Komiksový sequel Venom 2: Carnage přichází nevyužil svůj potenciál (17.10.2021 10:30 v Recenze | Premiéry)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu