Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Komentář: Česká kina od revoluce až dodnes

Komentář: Česká kina od revoluce až dodnes

Vydáno: 05.02.2012 16:57 v sekci Komentáře | Top 20 ČR - Zbyněk Kubín | foto: 1999 Česká televize

V rámci ohlédnutí za loňskými výdělky filmů v tuzemských kinech jsme se rozhodli podívat ještě mnohem dále a přiblížit vám, v jakém počtu, na co a za kolik jsme do kin chodili už od roku 1989.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Loňský rok nebyl pro české filmové distributory zrovna štědrý. Vlastně to byla přímo pohroma. Do kina přišlo nejméně diváků za posledních šest let a tržby oproti roku 2010 klesly o téměř 20 procent, tedy o 300 milionů korun. Po několikaleté šňůře pozvolně rostoucích výnosů tak dostali kinaři, producenti a distributoři (u nás, ale i v Hollywoodu) od veřejnosti jasný vzkaz, že aby nás nalákali do svých temných sálů, musejí nám kromě umaštěných 3D brýlí, předraženého popcornu a znuděného personálu, který nás nenechá sedět do konce titulků, nabídnout také filmy, za které stojí za to utrácet nemalé peníze. S tím by ovšem letošní sezóna neměla mít problém.
Při této příležitosti jsme se rozhodli trochu zabilancovat, a podívat se, jak to v té naší zemičce bylo s návštěvností kin od doby, kdy jsme zavřeli vrátka za rudým bratříčkem a otevřeli dveře západní kultuře.
1989 - Rok velkých změn. Československá kina, tehdy ještě z větší části pod kontrolou cenzurovaných a politicky nezávadných snímků, praskají ve švech, jak tomu bylo ostatně za minulého režimu zvykem. Za lístek se platí v průměru 6,90 Kč a prodá se jich na dnešní poměry monstrózních 51,4 milionů, což znamená, že jedno představení navštíví kolem 95 lidí. A zatímco Američané srkají colu nejčastěji u imperialistického Batmana, našim vesnickým kinům vládne lidová komedie Slunce, seno a pár facek.
1990 - Kapitalismus se rozjel a lístek zdražil o korunu. Lidé užívají svobody cestování, podnikání a bohatnutí a na kino si jich našlo čas o 15 milionů méně než před rokem. Přesto je konečných 36,3 milionů prodaných lístků nejvyšší porevoluční návštěva vůbec. Naopak celkové tržby z pokladen činí "jen" 286 milionů korun, nejhorší číslo na několik let dopředu. Symbolem nové doby české distribuce se stává erotická a šestnáct let stará Emmanuelle, Hollywoodu zatím vládne Sám doma.
1991 - Oficiálně končí distribuční monopol Ústřední půjčovny filmů a vznikají noví distributoři. Masivní nárůst průměrné ceny lístku o jednu třetinu na 10,8 koruny zvyšuje tržby na 323 milionů korun, přestože diváků opět ubývá, do kin jich dorazilo těsně pod 30 milionů. Recept na zaručený hit je dělat si srandu z bývalého režimu jako u nejúspěšnějšího filmu roku a s dvěma miliony diváků také nejnavštěvovanějšího počinu porevoluční historie - Tankového praporu.
1992 - Lístek zdražuje o další tři kačky, ale tentokrát přibývají i diváci. Konečných 31 milionů návštěvníků nechalo v kinech 430 milionů korun. Velkou zásluhu na tom má největší hit roku, který nadále těží z touhy výsměchu komunistům - Černí baroni.
1993 - Československo se rozdělilo a na "našich" tržbách už se podílí o zhruba třetinu méně lidí, což se projevuje, překvapivě, o třetinu nižším počtem prodaných lístků. Zisk však kompenzuje brutální nárůst ceny lístku o... ehm, jednu třetinu. V pokladnách se tak nahromadila o nepatrné dva miliony bohatší suma než loni. Největším tahounem prvního roku samostatné České republiky se stává Jurský park, stejně jako za oceánem.
1994 - Pro česká kina začíná nejhorší období, hodně dlouhé. Velký úbytek diváků na necelých 13 milionů a relativně nízký nárůst ceny lístku (o necelé 4 Kč na 23,5 Kč) znamená prudký pokles tržeb na hranici 300 milionů. Nejúspěšnějším filmem roku se stává SvěrákůvAkumulátor 1, který by ale se svými 390 tisíci diváky o rok dříve somroval až na konci první desítky. A mělo být hůř...
1995 - Nejhorší rok pro česká kina. Návštěvnost prvně v historii klesá pod deset milionů a tržby 254 milionů jsou nejnižší v historii. Sály ovládl Forrest Gump, který Ameriku dobyl už před rokem. Hollywood toho roku zažil malou revoluci - poprvé se objevil Pixar a komerčně zazářil se svou celovečerní prvotinou.
1996 - Krize se prohlubuje a diváků nadále ubývá. Tentokrát jich 8,85 milionů (cena lístku je již na 34,4 Kč) nechává v pokladnách kin 304 milionů. Bezkonkurenčním hitem číslo jedna se stává Kolja, za oceánem se pak slaví Den nezávislosti.
1997 - Cena lístku roste na 44,5 Kč a diváků o milion přibylo, poprvé od roku 1992. Celý svět chodí na Titanic, ale českým tržbám nadále a vévodí Kolja.
1998 - Nový trend se nekoná, rok 1998 nepotvrdil loňský zlom a diváků opět citelně ubylo - na 9,25 milionů. Titanicovská vlna dorazila i do Česka a Cameronův velkofilm poprvé od roku 1992 navštěvuje v našich kinech (během jednoho roku) víc než jeden milion diváků. Lístek už stojí 55 korun. Američané nejčastěji v kinech Zachraňují vojína Ryana.
1999 - Otvírají se první tři multikina, což se rázem odráží v desetiprocentním nárůstu počtu představení. Přesto do kin dorazilo pouhých 8,37 milionů diváků, což znamená nejhorší návštěvnost porevoluční historie. Hitem roku jsou Hřebejkovy Pelíšky s 914 tisíci diváků. Za oceánem se obnovuje mánie Hvězdných válek Epizodou I.
2000 - Roste podíl multiplexů (šest multikin bere téměř 30 procent všech tržeb) a s ním i počet diváků - 8,7 milionů je zatím skromný nárůst o čtyři procenta, ale první vlaštovka, které od teď budou přilétat často. Končí doba temna a český kinotrh se hrabe z nejhoršího. Lokálním a menším kinům naopak bohužel zvoní umíráček. V té době jsou ještě domácí pohádky sázkou na jistotu a Princezna ze mlejna 2 to potvrzuje necelým půl milionem diváků na čele žebříčku. Pohádkový je toho roku i Hollywood, kde se rozmohl Grinch.
2001 - Počet multikin v České republice roste na deset a naplno a úspěšně zahajují svůj útok na tuzemský trh, kde inkasují už bezmála polovinu tržeb. O 28 procent se navyšuje počet představení a diváků zavítá do kin 10,36 milionů, nejvíc od roku 1994. Cena lístku stoupá na 79 korun. Velkou zásluhu na povedeném roce má největší hit Tmavomodrý svět, který navštívilo přes 1,1 milionů lidí. Na Svěrákův válečný velkofilm se dokonce pořádají zájezdy právě do mutiplexů a pro mnohé se tak stává prvním snímkem viděným s prostorovým zvukem (a s popcornem a Coca-Colou v ruce). Americkým divákům pak v tomto roce poprvé učaroval nastávající fenomén Harry Potter.
2002 - Vzestup pokračuje, rostou tržby, počty diváků, představení, multikin i ceny lístků. Necelých 43 tisíc diváků chybí Společenstvu prstenu k milionu, třičtrtě mega si na druhé příčce připisuje Potterovic čáryfuk. Další úspěšný rok prožívá i Hollywood, kde tentokrát řádí Spider-Man.
2003 - Počet mutikin stoupl na 15 a jejich podíl na trhu činí 54 procent diváků a 69 procent tržeb. Konkurenční boj drží průměrnou cenu lístků na stejné výši jako loni, tedy cca 90 Kč, přesto se díky vysoké návštěvnosti (12,14 milionů hlav) celkové roční tržby poprvé v dějinách přehupují přes miliardu korun. Těsně pod milionovou hranicí diváků končí Pupendo, které za sebou zanechalo druhé díly Pána Prstenů, Matrixu i Harryho Pottera.
2004 - Návštěvnost a ceny lístků se téměř neliší od roku 2003, zůstávají tedy i podobné tržby. Počet multikin se nemění, ale menší kina začínají živořit a bankrotují, snižuje se tedy počet pláten. S návštěvností kolem tři čtvrtě milionu se v čele tísní trojky Pána Prstenů a Harryho Pottera. Za oceánem nejvíc vydělává druhý Shrek.
2005 - Díky nedostatku zajímavých titulů a velkému rozmachu pirátství přichází velmi výrazný pokles diváků (o 2,6 milionů) i tržeb (o čtvrt miliardy), přestože se cena vstupného poprvé v historii nezvýšila, naopak o 1,65 Kč padla. Situace nevypadá růžově. A zatímco za oceánem vrcholila úvodní trilogie Hvězdných válek, nejnavštěvovanějším filmem roku 2005 v České republice se stal s 550 tisíci diváky Renčův Román pro ženy.
2006 - Černý scénář se naštěstí neopakuje a diváci se do kina vrátili. Měli důvod: Účastníci zájezdu (789 tisíc prodaných lístků), Rafťáci (692 tisíc), Jak se krotí krokodýli (608 tisíc) - to se musí vidět. Tržby se vrátily na jednu miliardu a počet diváků vzrostl na 11,5 milionů. Nejúspěšnějším filmem za oceánem se stávají Piráti z Karibiku: Truhla mrtvého muže, kteří u nás s 572 tisíci diváků končí pátí.
2007 - Diváků opět přibývá, tentokrát o 11,5 procenta na 12,83 milionů. Tržby ve výši 1,2 miliardy dosahují nového maxima. Opět na tom mají velkou zásluhu Svěráci, jejichž Vratné láhve v kinech navštíví jeden a čtvrt milionu diváků. Diváckým úspěchem končí i očekávaná hrabalovská adaptace Obsluhoval jsem anglického krále s 849 tisíci prodanými lístky. Zatímco našim kinům vévodí české melancholické komedie, v Hollywoodu se prachy sypou do sítí komiksového Spider-Mana 3.
2008 - Drží se čísla z předchozího roku, a to včetně cen lístků. Bathory to dotahuje na 911 tisíc diváků, zatímco Temný rytíř, který zcela zboural severoamerická kina, končí se 184 tisíci prodanými lístky na slabém 21. místě.
2009 - Opět rok bez výraznější změny. Konečných 12,5 milionů diváků nechává v pokladnách 1,25 miliardy korun. Vypadá to, že domácí filmový trh se stabilizuje a 904 tisíc diváků staví na první místo "komedii" Líbáš jako bůh.
2010 - Nejvydařenější ročník od rozdělení Československa. Do kin se lid jen hrne a 13,5 milionů diváků v nich zanechá bezmála 1,5 miliardy korun. 3D přirážky natahují průměrné vstupné na 110,6 Kč. Avatar, nejvýdělečnější film všech dob, boduje i v našich končinách a celkově jej navštíví 1,33 milionů diváků. Díky rozložení do dvou sezón mu však titul nejúspěšnějšího snímku v českých kinech uniká. Za rok 2010 tak na špici vybíhají veleúspěšné Ženy v pokušení s 1,23 miliony diváků, zatímco v Severní Americe opět zavládl Pixar s Toy Story 3: Příběh hraček.
2011 - Jednou jsi nahoře, jednou dole. Poslední sezóna se nepovedla. Ubývají téměř 3 miliony diváků a tržby rapidně klesají na 1,2 miliardy. Kromě několika hitů není příliš na co chodit. Na první příčce se vyhřívají Muži v naději s 852 tisíci diváků, kteří předběhli i celosvětově nejúspěšnější snímek roku - finále Harryho Pottera Relikvie smrti - část 2. Podíl multikin na celkových tržbách činí téměř 90 procent.
2012 - Jedna z nejnašlapanějších sezón historie je před námi, jestli diváků v kinech nepřibude, nastal konec světa - alespoň v ČR.

ANKETA

Plánujete v roce 2012 navštěvovat kino častěji než v roce předchozím?







Podívat se na výsledky



NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • i got love again (presley, 27.01.2021 13:12) Reagovat

    Toto je velmi překvapivé svědectví, chci, abyste se všichni připojili k poděkování Kiriji za kouzlo lásky, protože je skutečně mužem jeho slov. Po mnoho let jsem měl srdce, každý muž, který mě oslovil, mě nikdy nemyslel. Po mé poslední zkušenosti s mužem, který mě jako obvykle zklamal, jsem začal hledat řešení, jak svůj problém dokončit, poté jsem představil svého kolegu v práci Velkému chrámu kouzel lásky Kiriji a poté ho kontaktoval prostřednictvím svého e-mailu. poštovní adresa; kirijilovespell@gmail.com, trvalo mi několik dní, než mi odpověděla, a když odpověděl, dostal jsem pokyny, co mám dělat, abych se osvobodil od duchovního otroctví, udělal jsem vše, co řekl, a dnes jsem se svým manželem šťastný. Muž, který mě bezdůvodně vyhodil, se ke mně vrátil za 3 dny. Pomohl také mé kolegyni přivést jejího manžela zpět, když se rozvedli. Toto jsou jeho kontaktní údaje; kirijilovespell@gmail.com nebo ho můžete kontaktovat pomocí čísla WhatsApp: +2349020168697

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 12. týden
Kinopremiéry: Neposkvrněné panenky na útěku z Utopie I v tomto týdnu je v kinech čas na dohánění restů, protože žádná z premiér nemá velký divácky potenciál a je spíše pro hrstku fanoušků. To platí jak pro novinku Ethana Coena, tak pro horor Neposkvrněná se Sydney Sweeney. čtěte zde
Vydáno: 20.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Jurský svět se vrátí (06.02.2024 15:30 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Rok 2023 ve znamení neúspěšných komiksových filmů. Je jejich pád nevyhnutelný? (20.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Veselé Vánoce přeje Filmserver (24.12.2023 07:30 v Novinky | Zprávy)
- R.I.P.: Hvězdy, které nás v roce 2023 opustily (23.12.2023 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Zemřel Ladislav Županič (10.12.2023 10:20 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- Zemřel Alois Fišárek (05.11.2023 15:15 v Novinky | Zprávy)
- Recenze: Vizuálně opojná sci-fi Stvořitel obstojí jedině jako kritika americké válečné politiky (04.10.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Zemřel Michael Gambon (28.09.2023 15:06 v Novinky | Zprávy)
- Recenze: Vizuálně úchvatný a propracovaný animák Mezi živly shazuje až příliš jednoduchý příběh (17.09.2023 10:30 v Recenze)
- Téma: Panenky ve filmu: Annabelle, Barbie nebo Chucky. Kterou máš nejradši? (19.08.2023 10:30 v Články | Publicistika)
- Stroj času: vzpomínka na Filipa Topola a jeho Žiletky (18.06.2023 10:30 v Recenze | Stroj času)
- Recenze: Flash bleskurychle servíruje fanservis, ale jako příběh pokulhává (15.06.2023 07:30 v Recenze | Premiéry)
- Top 10: Sam Raimi (04.06.2023 10:30 v Články | Žebříčky)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu