PGA zvolila nejlepší film roku 2011

Vydáno: 23.01.2012 13:57 - Martin Bubrín | foto: Facebook tvůrce

I americkým producentům se líbí němý The Artist
Jean Dujardin a Missi Pyle ve filmu <b>Umělec</b>
H.C.E.
Na 23. předávání cen Americké asociace producentů (PGA) se neudálo žádné překvapení. Své prvenství a pověst oscarového kandidáta číslo jedna opět potvrdil němý snímek The Artist, který získal prestižní cenu Darryla F. Zanucka pro nejlepší film roku 2011. Oproti minulému roku, kdy se sváděl tak trochu nevyrovnaný boj mezi The Social Network (vyhrál Zlatý glóbus) a Královou řečí (nejlepší film roku podle PGA), to nyní vypadá, že černobílá pocta počátkům kinematografie si jistojistě jde pro svou nejvyšší cenu.
Otázka, zda bude moci být francouzský snímek Michela Hazanaviciuse vůbec nominován na Oscara, se zdá být zodpovězena. Těžko by američtí producenti zvolili za film roku dílo, které by se nemohlo ucházet o hlavní cenu Akademie. Za posledních dvacet let se totiž výsledky obou ocenění shodovaly celkem čtrnáctkrát. Zda se bude tento rok jednat o výjimku nebo ne, si budeme muset ještě chvíli počkat - oscarové nominace budou zveřejněny zítra odpoledne (24. ledna), samotný ceremoniál proběhne (26. února).
Jediný film, který se zdá, že by mohl Umělce při "velkém klání" ohrozit, je tragikomická road-movie Děti moje Alexandera Paynea s Georgem Clooneym v hlavní roli. Tento hořkosladký snímek získal Zlatý Glóbus v kategorii nejlepší komedie nebo muzikál a nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli. Můžeme předpokládat, že ostatní nominované snímky PGA se taktéž dočkají nominace: Půlnoc v Paříži, Hugo a jeho velký objev, Ženy sobě, Muži, kteří nenávidí ženy, Moneyball, Válečný kůň, Den zrady nebo Černobílý svět.
Jako nejlepší animovaný film producenti taktéž zvolili nejméně překvapivou volbu - Tintinova dobrodružství Stevena Spielberga. V kategorii, kde se vyskytovaly letošní průměrné animáky typu Auta 2 nebo Kung Fu Panda 2, nebylo snad jednoznačnějšího vítěze.
V oblasti televizní tvorby se také nic nezměnilo - cenu za nejlepší dramatický seriál si odnesl Impérium - Mafie v Atlantic City (protože letos chyběli favorizovaní Mad Men), v komediálních vodách bodovala Taková moderní rodinka a nejlepší minisérií podle očekávání byla sága Panství Downton.
Kompletní seznam vítězů najdete zde.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY