Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Bůh masakru

Recenze: Bůh masakru

Vydáno: 26.01.2012 13:00 v sekci Recenze | Premiéry - Vratislav Šálek | foto: H.C.E.

Jodie Foster, John C. Reilly, Kate Winslet a Christoph Waltz excelují v režii Romana Polanskiho ve filmové adaptaci úspěšné divadelní hry. Diváka tak pobaví břitké i vtipné slovní výměny a zklamán bude snad jen z úplného konce.

Bůh masakruRecenzoval/a Vratislav Šálek dne 26.01.2012 13:00. Jodie Foster, John C. Reilly, Kate Winslet a Christoph Waltz excelují v režii Romana Polanskiho ve filmové adaptaci úspěšné divadelní hry. Diváka tak pobaví břitké i vtipné slovní výměny a zklamán bude snad jen z úplného konce. Hodnocení: 4
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Shodou okolností mají v našich kinech ve stejný den premiéru dva filmy, které vycházejí z divadelní předlohy. Další zajímavý fakt je i to, že oba natočili uznávaní a výborní filmaři, a od věci není ani zkonstatovat, že po formální stránce jsou diametrálně odlišné. Zatímco David Cronenberg v Nebezpečné metodě použil moderní filmařské prostředky, Roman Polanski v Bohovi masakru zůstal věrný svému stylu a natočil ryzí oldschool.
Bůh masakru pochází z pera francouzské dramatičky Yasminy Reza a jeho zápletka je velmi jednoduchá - dvě děti vyřeší konflikt na školním hřišti klasickou bitkou, při níž jeden chlapec zraní toho druhého klackem. Rodiče obou dětí chtějí celý incident rozumně ukončit a dohodnout se na tom, jak to udělají. Sejdou se tedy v bytě napadeného chlapce a začnou konverzovat. Běžná komunikace postupem času nabírá na obrátkách a problém, kvůli němuž se všichni sešli, je najednou podružný a na povrch vyplouvají věci, o nichž by se před cizími lidmi mluvit nemělo.
Jedinou změnou, kterou Polanski oproti původní hře udělal, je ta, že celý děj přesunul z Paříže do New Yorku, jinak vše zůstalo zachováno. Jak už jsem psal v prvním odstavci, patří kontroverzní režisér s polskými kořeny k filmařům ze staré školy a platí u něho známé rčení o starém psovi, kterého novým kouskům nenaučíme. Podle toho celý snímek vypadá.
Bůh masakru je s mírnou nadsázkou řečeno regulérní záznam divadelní hry. Jen prkna a kulisy nahradil vybavený obývací pokoj. Režisér zastává v tomto případě "jen" roli vypravěče a do rozvíjejícího se příběhu nikterak nezasahuje, ani si nevypomáhá některými osvědčenými moderními postupy. Devadesát procent tíhy tak leží na bedrech všech čtyř herců, kteří po celou dobu neslezou z plátna.
A sestava je to vskutku excelentní a pravděpodobnost, že bychom tuto čtveřici někdy viděli na vlastní oči ve skutečném divadle, je dost mizivá - a ani tam bychom si jí neužili tak, jak nám to umožňuje Polanski. John C. Reilly a Jodie Foster na straně jedné a Kate Winslet a Christoph Waltz na straně druhé předvádějí obdivuhodné a troufnu si říct, že fyzicky i psychicky dost náročné výkony.
Je hodně znát, že všechno museli pečlivě nacvičit, tudíž přesně věděli, co a jak mají hrát a jak se kdy tvářit. Díky této precizní režisérské i herecké práci tak vidíme ty nejlepší možné výkony, jaké nám ústřední čtveřice může nabídnout. A jsou opravdu úžasné. John C. Reilly je záměrně malinko upozaděný, protože jeho charakter takový přesně je - ušlápnutý prostoduchý muž, který stojí ve stínu své mnohem chytřejší a úspěšnější ženy. Když ale dojde na lámání chleba, je v něm spousta smutku a nevyřčených trápení. Stejně tak Jodie Foster, která místy malinko přehrává (nemohu se ale zbavit dojmu, že to byl úmysl), je přesná a za její zdánlivě klidnou znalkyní umění se skrývá prostá hysterka, která chce spasit svět.
Naprosto odlišná je Kate Winslet, jejíž postava je typickou představitelkou snobské společnosti, v níž se všichni snaží chovat přirozeně, navzájem si pochlebovat, ale pod tím vším je velká faleš a neupřímnost. Také ona ztvárnila roli bez jediné chybičky a naprosto uvěřitelně. Největším sympaťákem a zároveň tím nejvtipnějším charekterem bude pro mnohé bezpochyby arogantní a úžasně cynický právník v podání Christopha Waltze. Ze všech zúčastněných má právě on největší nadhled a je na něm celou dobu znát, že by v této místnosti nejraději nebyl, všechno zametl pod stůl a vyřešil pouhou domluvou. Navíc je pracovně vytížen, protože mu neustále někdo volá v těch nejnevhodnějších situacích, což je divácky zajímavé, vtipné a v daných momentech poměrně osvěžující.
Nic moc víc o filmu napsat nejde. Režie se omezuje skutečně jen na detailní záběry obličejů herců, občasné prostřihy mezi nimi a velmi zřídka zpozorujete nějaký ten kamerový fígl. Rozhodně nečekejte žádné obrazové orgie nebo zběsilý střih a překotné tempo. Všechno je pozvolné, nikam se nespěchá a jde především o obsah a herecké podání. A po této stránce to funguje skoro dokonale. Dialogy jsou opravdu břitké a pohotové a za humornými promluvami se dá najít spousta vážných životních pravd, které jsou nadčasové a přetrvávají generace. Sledovat úchvatné slovní výměny mezi uvedenými herci je vskutku neopakovatelný zážitek a stojí za to.
Polanski je natolik zkušený tvůrce, že ví, co divák vydrží, a film má nakonec velmi střídmou stopáž hodiny a čtvrt. Na délku si tedy nelze stěžovat a rozhodně se vám nestane, že byste se byť jen na okamžik nudili a častěji se koukali na hodinky. Jediným výrazným problémem tak zůstává zvláštní a vlastně nijaké ukončení rozvinutého příběhu.
Někteří kolegové snímek přirovnávají k legendárnímu dramatu Kdo se bojí Virginie Woolfové?, které také vychází z divadelní předlohy. To je do značné míry pravda, a pokud jste ho viděli, dobře víte, že v závěru se stane něco, co všemu dodá úplně nový a vyzněním tragický rozměr, a na diváka tak jednoznačně zapůsobí. Něco takového Bůh masakru úplně postrádá. Skončí jakoby ve svých třech čtvrtinách a před úplnou proměnou postav, jež je tu jen lehce naznačena. Nikdo nic nevysvětluje, dialogy dále probíhají a najednou je konec. Toto možná projde na divadle, ale na plátně si pak můžete připadat trošku ochuzeni a možná malinko podvedeni. Přitom by stačily pouhé dvě minutky nebo jediná věta, která by to celé uzavřela. Tvůrci se tu ale spíše drželi teorie, že žádný závěr je lepší než ten špatný. Budiž.
Český trailer filmu Bůh masakru
Přes mírné zklamání z posledních minut jde stále o perfektní ukázku brilantně zvládnutého filmařského řemesla. Ať už jde o skvostné herecké výkony nebo o nenápadnou a čistě staromódní režii, která se dnes v kinosálech už skoro nevidí. Není rozhodně náhoda, že takto čistě oldschoolově byl naposledy natočen politický thriller Muž ve stínu od... Polanskiho. A je dobře, že někdo takový má stále co nabídnout.

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
8/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Luc Besson natočí Drákulu (18.02.2024 09:30 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Pianista bere na Noemovu archu Frantu mimozemšťana (07.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Hotel Palace znevažuje svět i sám sebe (24.12.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Aquaman absolvuje kurz létání pro začátečníky (20.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Portrét: Jane Fonda - jen hrát nestačí (16.12.2023 14:30 v Články | Publicistika)
- Trailer: Temný případ - Night Country (05.12.2023 09:30 v Novinky | Trailery)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- Trailer: Temný případ - Night Country (28.09.2023 08:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Toyen rozehrává velkou hru o humra (22.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Nyad (08.09.2023 14:30 v Novinky | Trailery)
- Top 10: Roman Polanski (19.08.2023 17:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Sommersby se vrátil kolem půlnoci a zatančil si tanec v temnotách (18.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: 10 nejlepších rolí Roberta De Nira (17.08.2023 16:30 v Články | Publicistika)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu