Kinopremiéry: 2. týden

Vydáno: 12.01.2012 13:00 - Daniel Patras | foto: Falcon

Hned druhý týden skrývá jeden z nejočekávanějších filmů celého roku. Remake prvního dílu švédské trilogie Millennium Muži, kteří nenávidí ženy, jehož se chopil David Fincher. Mediální pozornosti se však těší zejména slovenský Love. A kromě toho přijdou na řadu i další tři premiéry a start nové podoby Projektu 100.
To, že je David Fincher extratřída v žánru thrilleru, je fakt, o kterém se nepochybuje. To činí z návštěvy jeho nového filmu Muži, kteří nenávidí ženy v podstatě sázku na jistotu a u nás z něj dělá jednoznačný tip týdne. Příznivci thrilleru však mají nezvyklou alternativu. Buď mohou dát přednost slovenskému hitu Love, který se stal u sousedů nejnavštěvovanějším filmem posledních několika let, nebo českému pokusu Labyrint. Je ovšem pravda, že především ve druhém případě je třeba poněkud přimhouřit očko. Námětem zaujme solidární akce Kazatel Kalašnikov, pro rebelské duše je tu historický snímek Kdo, když ne my a snad nejen pro zapálené geeky projekce West Side Story v rámci nové podoby Projektu 100.
Muži, kteří nenávidí ženy (The Girl With The Dragon Tattoo) (Falcon)
Reportér Mikael Blomkvist (Daniel Craig) má problém. Byl obviněn z nactiutrhačství. Za to se sice nezavírá, pokuta a veřejná ostuda však také nepotěší. Jako východisko je mu nabídnuta zajímavá práce na ledovém ostrově na severu Švédska. Od podnikatelského magnáta Henrika Vangerea (Christopher Plummer) dostane za úkol vyšetřit dávné zmizení jeho neteře Harriet. Henrik je přesvědčen, že za vraždou stojí někdo z jeho rozvětvené rodiny žijící na ostrově. Geniální a velmi neortodoxní detektiv Lisbeth Salanderová (Rooney Mara) také nemá na růžích ustláno. Lisbeth žije svůj vlastní život a distancuje se od společnosti. Už před časem dostala od firmy Milton Security za úkol Mikaela prověřit. Díky tomu se i ona nakonec dostane k vyšetřování Harrietina zmizení. Oba dva pak na základě fotodokumentace a dokonalých dedukcí rozplétají neuvěřitelnou sérii vražd pokrývající několik desítek let. Ne všem se však jejich snaha zamlouvá. Zejména někteří členové rodiny Vangereů, jež jsou cílem vyšetřování, vidí nové tváře na promrzlém ostrově velmi neradi.
Hodnocení: 9/10 (recenze | trailer | profil filmu).

Love (Lóve) (Falcon)
Autenticky pojatý slovenský thriller Love, který se ve své domovině stal absolutním trhákem, míří po třech měsících i do našich kin. A jde v něm jak o lásku, tak i o peníze. Zavítáme na jedno z bratislavských sídlišť, kde bydlí kamarádi Maťo (Michal Nemtuda) a Tomáš (Jakub Gogál). Žijí si docela nad poměry, ale to jenom proto, že denně porušují zákon. Jejich vášní je kradení automobilů a jsou mistři svého řemesla. Do života jednoho z nich však vstoupí láska v podobě studentky Veroniky (Kristina Svarinská). Ta žije nějakou dobu v bludu, když se ale tajemství Maťa a Tomáše provalí, je postaráno o sled velmi dramatických událostí.
Hodnocení: 7/10 (recenze | trailer | profil filmu).

Kdo, když ne my (Wer wenn nicht wir) (Film Europe)
Šedesátá léta v Západním Německu znamenala vytvoření vztahu Bernwarda Vespera a Gudrun Ensslinové. Spolužáci z vysoké školy, oba milovníci umění, především literatury, oba bojovníci proti konformismu a překrucování pravdy. Osloví jedno nakladatelství, jehož prvním vydáním byla kniha otce Bernwarda Vespera, promimentního nacistického autora. Bernward se pouští do boje za obhajobu otcova uměleckého odkazu, ačkoliv se kvůli tomu on sám dostává pod palbu kritiky. Gudrun se snaží zase přijít na úlohu svého vlastního otce v Hitlerově říši a spojuje se s politickými aktivisty a levicí. Tvrdý boj za pravdu má ovšem následky v jejich osobním životě i ve zdraví. Německý historický film ukazuje tísnivou atmosféru odříznutého Západního Berlína a nepřejícnost doby pro dvě neklidné umělecké duše toužící po spravedlivém světě.
Hodnocení: 5/10 (recenze | trailer | profil filmu).

Kazatel Kalašnikov (Machine Gun Preacher) (Forum Film CZ)
Občanskou válkou zmítaný Súdán znamená zhoubu nejen pro dospělé, ale zejména pro ty nejmenší. Děti buď nikoho nezajímají, nebo jsou naopak verbovány do Armády Božího odporu. Tak jako tak zažívají neuvěřitelná utrpení. To nenechá v klidu ani ty nejdrsnější. Sam Childers, bývalý gangster, motorkář a drogový dealer se rozhodne pro naprostý životní obrat. Přes všechna varování a doporučení se rozhodne uprostřed súdánských bojišť postavit na vlastní náklady sirotčinec a zachraňovat unesené děti. Skutečný příběh zakladatele organizace Angels Of East Africa zrežíroval oblíbený Marc Forster. Hlavní roli pak ztvárnil Gerard Butler.
Hodnocení: 5/10 (recenze | trailer | profil filmu).

Labyrint (Labyrint ) (Pinot Film )
Vypadá to, že českým (respektive slovenským) thrillerům a pokusům o thrillery dnešní doba jenom přeje. Snímek Labyrint režiséra Tomáše Houšky nás zavede do pražských katakomb. Nejdříve je však nutné najít jejich vchod. Tajemná brána se podle všeho nachází v jednom z pražských domů. Problém se snaží rozlousknout investigativní reportérka Renata (Lucie Vondráčková), jež se zabývá tajemstvími a záhadnými jevy moderní doby. Její vyšetřování zatáhne do akce i spolubydlící Kiaru (Mary Coronado), expřítele (Jan Zadražil) a odborníka na statiku sklepních prostor (Martin Zbrožek). Ti všichni se vydají na vzrušující dobrodružství. Ta zábavná část ovšem netrvá věčně. Podzemní chodby jsou dokonalým bludištěm a navíc se v nich skrývají věci, které raději neměly být nikdy odhaleny. Je jasné, že tady půjde o život.
Hodnocení: ?/10 (recenzi chystáme | trailer | profil filmu).

West Side Story (West Side Story) (AČFK)
V rámci Projektu 100 se můžeme těšit na návrat těžké muzikálové klasiky. Hudba světoznámého dirigenta a skladatele Leonarda Bernsteina a libreto Stephena Sondheima zazní přesně po padesáti letech od světové premiéry ve vybraných českých kinech. Parafráze klasického příběhu Romea a Julie zasazená do prostředí newyorských gangů nestárne zejména díky dodnes živé hudbě a své ojedinělé choreografii.
Hodnocení: 8/10 (recenze | trailer | profil filmu).



Trailery aktuálních kinopremiér
Chcete vědět, jaké další filmy dorazí do tuzemských kinosálů? Podívejte se na desítky dostupných českých trailerů na našem oficiálním YouTube kanálu.

ANKETA

Na který film se nejvíce těšite do kina ve 2. týdnu roku 2012?










Podívat se na výsledky




NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY