Festivalové ozvěny: 2. týden

Vydáno: 10.01.2012 22:30 - Jana Bébarová | foto: Berlinale

Novinka Billyho Boba Thorntona bude soutěžit na únorovém Berlinale, které taktéž uvede na Zlatý glóbus nominovaný režijní debut Angeliny Jolie. V Praze se chystá Festival íránských filmů a Letní filmová škola v červenci zaostří na dánskou kinematografii.
BERLINALE
K pětici soutěžních snímků únorového Berlinale, která byla oznámena na konci loňského roku (více zde) přibylo tento týden dalších deset. Na 62. ročníku berlínského festivalu bude o Zlatého medvěda například usilovat novinka Billyho Boba Thorntona, dobové drama ze šedesátých let Jayne Mansfield's Car, v němž se kromě Thorntona samotného představí i Robert Duvall, John Hurt nebo Kevin Bacon.
V berlínské soutěži se rovněž představí nový snímek maďarského režiséra Benedeka Fliegaufa Csak a szél (Just The Wind), novinka senegalského režiséra Alaina Gomise Aujourd´hui nebo nejnovější filmy domácích režisérů Christiana Petzolda (Barbara), Matthiase Glasnera (Gnade) a Hanse-Christiana Schmida (Was bleibt).
Desítku v pondělí oznámených snímků pak doplňují snímky Cesare deve morire (Caesar Must Die) italské režisérské dvojice Paola a Vittoria Tavianiho, švýcarsko-francouzská koprodukce L'enfant d'en haut (Sister) Ursuly Meier, Metéora řeckého režiséra Spirose Stathoulopoulose a Tabu Portugalce Miguela Gomese.
Jak již bylo oznámeno minulý týden, na 62. ročníku bude taktéž soutěžit dobové drama Les adieux à la reine (Farewell My Queen) francouzského režiséra Benoîta Jacquota, které očima služebnictva ve Versailles portrétuje první dny Velké francouzské revoluce. Snímek, ve kterém se kromě Diane Kruger v roli Marie Antoinetty představí herečky Léa Seydoux a Virginie Ledoyen, bude promítán v rámci oficiálního zahájení festivalu ve čtvrtek 9. února.
V rámci Berlinale Special festival dále uvede režijní debut Angeliny Jolie In the Land of Blood and Honey.
Více informací najdete zde.
FESTIVAL ÍRÁNSKÝCH FILMŮ
První ucelenou přehlídku současné íránské kinematografie budou mít čeští diváci možnost navštívit tento týden v pražském kině Světozor. Od středy 11. do neděle 15. ledna zde bude v rámci Festivalu íránských filmů promítáno celkem šestnáct snímků, které v posledních letech vzbudily pozornost nejen v Íránu, ale také mezi filmovou veřejností po celém světě.
Program představí tematické sekce hraných snímků Ženy v íránské kinematografii a dokumentů Teherán, kterou doplní krátké filmy mladých íránských filmařů. Více podrobností najdete v našich posledních zprávách zde a zde.
LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA
Přestože do zahájení 38. Letní filmové školy v Uherském Hradišti zbývá více než půl roku (20. - 29. 7.), již nyní je známo téma jedné z šesti hlavních programových sekcí. Sekce Fokus, která tradičně představuje některou národní kinematografii od němých počátků až po současnost a v retrospektivách uvádí i její nejvýraznější osobnosti, bude letos zaostřovat na kinematografii Dánska. Jaké filmy se v rámci sekce budou promítat a kteří z hostů zavítají do Uherského Hradiště si organizátoři Letní filmové školy zatím logicky nechávají pro sebe.
Pro další podrobnosti sledujte webové stránky festivalu.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY