Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Jeden musí z kola ven

Recenze: Jeden musí z kola ven

Vydáno: 28.01.2012 18:18 v sekci Recenze | Premiéry - Vratislav Šálek | foto: Working Title

Hodně inteligentní a po všech stránkách precizní špionský thriller vypadá, jako by vypadl ze sedmdesátých let. Divákovi nedovolí vydechnout ani na chviličku a vyžaduje jeho plnou pozornost. To jediné mu také lze vytknout.

Jeden musí z kola venRecenzoval/a Vratislav Šálek dne 28.01.2012 18:18. Hodně inteligentní a po všech stránkách precizní špionský thriller vypadá, jako by vypadl ze sedmdesátých let. Divákovi nedovolí vydechnout ani na chviličku a vyžaduje jeho plnou pozornost. To jediné mu také lze vytknout. Hodnocení: 4

Jeden musí z kola ven

Tinker Tailor Soldier Spy
Drama / Tajemný / Thriller
Francie, 2011 , 127 min.

Režie: Tomas Alfredson
Scénář: Bridget O'Connor, Peter Straughan, John le Carré
Kamera: Hoyte van Hoytema
Hudba: Alberto Iglesias
Herci: Mark Strong, John Hurt, Zoltán Mucsi, Péter Kálloy Molnár, Ilona Kassai, Imre Csuja, Gary Oldman, Toby Jones, David Dencik, Ciarán Hinds, Colin Firth, Kathy Burke, Benedict Cumberbatch, Stephen Graham, Arthur Nightingale

Česká premiéra: 02.02.2012

Jeden musí z kola ven hodnocení na Kinobox.cz: 69.57 %
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Agenti a špioni jsou ve světě filmu hodně oblíbení. Ať už mluvíme třeba o Ethanu Huntovi, legendárním Jamesi Bondovi nebo jejich humorných protipólech Johnnym Englishovi a Austinu Powersovi. Co si ale budeme povídat, práce skutečných špionů asi vypadá úplně jinak než všechny mise zmiňovaných hrdinů. O tom se ostatně můžete přesvědčit ve filmu Jeden musí z kola ven, který vychází z chválené literární předlohy známého autora Johna le Carrého.
V něm jde o to, že v britské tajné službě se na začátku sedmdesátých let objevuje závažné podezření, že se v jejích řadách nachází zrádce. Odhalit ho dostane za úkol předčasně penzionovaný George Smiley, kterého ale nečeká nic jednoduchého. Všechny podezřelé velmi dobře zná a v rámci profesních možností je může dokonce označovat i za něco jako své přátelé. Odkrýt identitu potenciálního "krtka", jak se takovým zrádcům říká, bude nejtěžším oříškem v jeho dosavadní kariéře.
Snímek je hollywoodským debutem švédského režiséra Tomase Alfredsona, který stojí hlavně za ze všech stran opěvovaným a chváleným hororem Ať vejde ten pravý z roku 2008. A jde o vskutku pozoruhodný a hodně výjimečný Debut (velké písmeno je záměrně). Na první pohled zaujme už hodně solidní herecké obsazení - Gary Oldman, Colin Firth, Tom Hardy, John Hurt, Toby Jones, Mark Strong - ti všichni se tu objeví, což by mělo být a také je zárukou kvality.
Jeden musí z kola ven totiž z velké části stojí právě na hercích a ti tu ukazují svou naprostou extratřídu. Místo, aby spousty věcí vysvětlili sáhodlouhými dialogy, stačí jim několik pohledů a divák naprosto přesně tuší, co se mezi nimi odehrává a na co v danou chvíli myslí. Prostá scéna, kdy čtyři postavy sedí u stolu a jen se na sebe dívají, působí tak dost napínavě, že by jiné filmy mohly závidět. Z větší části je to sice perfektním výběrem herců a jejich uměním, nemalý podíl ale na všem má i režisér.
Je až s podivem, co všechno si Alfredson dovolí a hlavně, co všechno mu dokonale vychází. Od začátku vůbec nikam nespěchá a sází na extrémně pomalé tempo a dokonale vytvořenou atmosféru nejistoty, kdy vůbec nikdo netuší, kdo je oním zrádcem. O to divácky atraktivnější snímek je. Ale nejde jen o atmosféru nebo tempo, ohromně zaujme i naprostá detailní preciznost a promyšlenost, s níž tvůrce pracuje.
Film je tak dokonale zvládnutý po stránce výpravy, kulis a řemesla, že opravdu budí dojem, že byl natočen v sedmdesátých letech. Tak moc autenticky vypadá. Není to jen díky přesným kulisám, prostředí a kostýmům, ale hlavně také kvůli kamerovým filtrům a hrubšímu zrnu, s nimiž se tu dokonale pracuje. Dlouho jsem neviděl takhle dobově vypiplaný film, troufám si říci, že ani Spielbergův Mnichov na mě takto nepůsobil.
A je bohužel paradoxní, že veškeré přednosti jsou zároveň i slabinami celého filmu. Ono úžasné pomalé tempo totiž vydrží po celou dobu (akční scéna tu není ani jedna!) a na diváka se tak valí jedna indicie za druhou a ten nemá absolutně možnost všechno zpracovat a pokusit se přijít na to, kdo je vlastně tím zrádcem. Na zážitku to nikterak zásadně neubírá, jen si zkrátka nemůžete film napoprvé užít tak, jak byste asi chtěli. Ve vší té řemeslné preciznosti vlastně nestačíte sledovat úplně všechno a spousta věcí vám po doběhnutí závěrečných titulků nebude úplně jasná.
Většinou se u filmů podle literárních předloh moc nedoporučuje před jeho zhlédnutím přečíst knihu, Jeden musí z kola ven je čestnou výjimkou. Pokud budete již obeznámeni s tím, co vás čeká, užijete si plnohodnotný zážitek a ještě víc tak oceníte režisérovu preciznost a rafinovanost a hlavně se budete orientovat ve všech dějových zvratech. Patříte-li ke zkušenějším angličtinářům, je to jedině dobře, protože film je hodně dialogový a logicky ani ty sebelepší titulky všechno nepřeloží.
Český trailer filmu Jeden musí z kola ven
Zásadnější výtky ale k filmu mít nelze, protože je vskutku hodně vydařený a sebevědomě zrealizovaný. Kdyby ho tvůrce o pár minutek zkrátil a dal občas divákovi vydechnout, mohli bychom tu mít dokonalý a bezchybný film. Takhle mu k tomu ještě nepatrný kousíček chybí. Ten ale může klidně zmizet po opakovaném zhlédnutí.

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
8/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 12. týden
Kinopremiéry: Neposkvrněné panenky na útěku z Utopie I v tomto týdnu je v kinech čas na dohánění restů, protože žádná z premiér nemá velký divácky potenciál a je spíše pro hrstku fanoušků. To platí jak pro novinku Ethana Coena, tak pro horor Neposkvrněná se Sydney Sweeney. čtěte zde
Vydáno: 20.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Trailer: Motorkáři (06.03.2024 09:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Na Amistadu sledují knihy smrti očima Tammy Faye (02.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Motorkáři (08.01.2024 17:51 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Il Boemo ví, jak je důležité míti Filipa (05.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Šťastná hvězda Cruella podstupuje poslední souboj (22.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Wonka hledá cestu pustým lesem a lítá v lásce nebeské (13.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- Trailer: Vládcové nebes (10.11.2023 09:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Bláznivá Lara Croft viděla supernovu (13.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Top 10: Roman Polanski (19.08.2023 17:30 v Články | Publicistika)
- Kinopremiéry: Indiana Jones a krakenteena Ruby hledají nástroj osudu (28.06.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Japonská mafie rozehrává za slunovratu zlodějskou partii (23.06.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Tony Rome válčí s bohy a přemýšlí, co se stalo jedné noci (09.06.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Will Penny a Charley Varrick jsou výjimeční (21.04.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Zemřel Bill Butler (07.04.2023 05:59 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Venom vzpomíná na Manhattan a hledá temnou hvězdu (31.03.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Oklamaní a pokoření Prvok, Šampón, Tečka a Karel prožívají lepší časy (24.02.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Steven Spielberg chystá Napoleona (22.02.2023 08:34 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Steven Spielberg a jeho filmy: 1. část (18.02.2023 09:30 v Články | Publicistika)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu