Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Vánoční příběh

Stroj času: Vánoční příběh

Vydáno: 24.12.2011 18:07 v sekci Recenze | Stroj času - Redakce | foto: Impawards

Snímek režiséra Boba Clarka je už léta nedílnou součástí amerických Vánoc, u nás ale asi hned tak Tři oříšky pro Popelku nebo Mrazíka z televizního menu konce roku nevytlačí. Odpověď na otázku, jestli je to dobře či ne, zas tak jednoduchá není.

Vánoční příběhRecenzoval/a Redakce dne 24.12.2011 18:07. Snímek režiséra Boba Clarka je už léta nedílnou součástí amerických Vánoc, u nás ale asi hned tak Tři oříšky pro Popelku nebo Mrazíka z televizního menu konce roku nevytlačí. Odpověď na otázku, jestli je to dobře či ne, zas tak jednoduchá není. Hodnocení: 3
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Když v roce 2007 za tragických okolností spolu se svým dvaadvacetiletým synem zemřel režisér Bob Clark (na dálnici do něj čelně najel opilý řidič), nekrology vyzdvihovaly především dva jeho filmy, shodou okolností vánoční - horor Černé Vánoce je považován za první slasher, zatímco rodinná komedieVánoční příběh je milovanou televizní klasikou, která se často promítá i ve čtyřiadvacetihodinových maratonech.
Nutno poznamenat, že Clarkovo portfolio je ještě pestřejší, protože zahrnuje třeba osmdesátkového předchůdce Prciček s názvem Porky a jeho pokračování nebo hvězdu všech žebříčků nejhorších filmů všech dob, pseudokomedii Malí géniové a její sequel Supersmradi - Malí Géniové 2.

Vánoční příběh vznikl na motivy povídek Jeana Shepherda, které publikoval v šedesátých letech v Playboyi. Snímek paradoxně žádný příběh nemá, představuje nostalgickou koláž humorných vánočních vzpomínek na autorovo dětství, prožívané v typickém americkém maloměstě. Hlavní hrdina, malý blonďatý poděs Ralphie, touží po vzduchovce Red Ryder s kompasem a slunečními hodinami. Nejprve se snaží tuto myšlenku podstrčit rodičům, ale dočká se jen odpovědi, že si s ní vystřelí oko. Stejně ho překvapivě odbyde i paní učitelka a Santa Claus.

Co si Ralphie počne? Jako by neměl dost starostí s místním tyranem nebo pácháním klukovin, které často končí průšvihem. Předvánoční trable ovšem neprovázejí jen Ralphieho, ale i jeho neustále klejícího tatíka, kterého ničí věčně nefungující topení a pro jeho radost z vyhrané extrémně nevkusné lampy nemá zase pochopení maminka, která se za něj evidentně stydí. Jak toto může dopadnout? Kupodivu nečekaně a hlavně nezapomenutelně.

Jak z mého hodnocení vyplývá, úplně nadšený z filmu nejsem. Na druhou stranu člověk chápe, že zobrazení reálných životních situací bez přehnaného sentimentu se spoustou lidí může slušně rezonovat. Reakce typu "přesně tak tomu bylo i u nás doma" se proto v textech o filmu často opakují. Tomu odpovídá i více než pěkné hodnoceni na IMBd nebo u třech stovek uživatelů ČSFD.

Celý film se rozpadá na sérii více či méně vtipných situací či scének, z nichž u některých jsem se opravdu za břicho popadal, některé mi svou hrubozrností neseděly. Snímek je lemován ironickými průpovídkami dospělého Ralphieho v podání samotného autora předlohy, což prý bylo inspirací pro vznik skvělého seriálu Báječná léta. Už tady mám trochu problém, protože věcnější, sušší komentování bez hrané vtipnosti, by se hodilo více.

Casting je typově přesný, včetně klíčové role věčného smolaře Ralphieho, nicméně nechce se mi věřit, že se vážně uvažovalo o obsazení Jacka Nicholsona jako otce. Ledaže by to měl být původně horor. Jestli vám maminka v podání Melindy Dillon bude odněkud povědomá, máte pravdu. Podobnou roli si zahrála ve Spielbergových Blízkých setkáních třetího druhu.

Filmy Boba Clarka nebyly nikdy vizuálně kdovíjak zajímavé, právě naopak. Vánoční příběh zjevně neměl nijak zázračný rozpočet, nicméně nemůžu se zbavit pocitu, že se ta retro atmosféra dala zachytit o něco lépe. Kdo zná Allenův - z mého pohledu výrazně zdařilejší - snímek ze stejné doby Zlaté časy rádia, ví, o čem mluvím. Z filmů z našich luhů a hájů si nejde nevzpomenout na Svěrákovic Obecnou školu. Už pro tu podobnou scénu s přimrzlým jazykem.

Snímek se nestal legendou hned při svém uvedení v kinech, diváci si k němu našli cestu až díky televizním reprízám. Po desíti letech vzniklo pokračování s jiným obsazením pod názvem Letní příběh, ale kouzlo (nebo zázrak?) už se zopakovat nepovedlo. I když na mou oblíbenou americkou vánoční klasiku Život je krásný Clarkův snímek ani náhodou nemá, doporučuji jej vyzkoušet. Přinejmenším proto, abyste se ujistili, že o něco zásadního nepřicházíte. A nebo že těm Amíkům s jejich divnými vánočními zvyky opravdu nerozumíte.


NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
6/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 12. týden
Kinopremiéry: Neposkvrněné panenky na útěku z Utopie I v tomto týdnu je v kinech čas na dohánění restů, protože žádná z premiér nemá velký divácky potenciál a je spíše pro hrstku fanoušků. To platí jak pro novinku Ethana Coena, tak pro horor Neposkvrněná se Sydney Sweeney. čtěte zde
Vydáno: 20.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Trailer: A Christmas Story Christmas (03.11.2022 12:30 v Novinky | Trailery)
- Teaser: A Christmas Story Christmas (18.10.2022 11:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Mupeti hrají baseball a čekají na zázrak (31.07.2015 07:00 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu