Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Sherlock Holmes: Hra stínů

Recenze: Sherlock Holmes: Hra stínů

Vydáno: 30.12.2011 15:26 v sekci Recenze | Premiéry - Vratislav Šálek | foto: 2012 Warner Bros

Legendární detektiv se už podruhé vrací na plátna kin v moderním videoklipovém pojetí a s tváří Roberta Downeyho Jr. Tvůrci ale tentokráte doplatili na přehnanou pompéznost a nepovedený scénář. Jednoznačně promarněný potenciál.

Sherlock Holmes: Hra stínůRecenzoval/a Vratislav Šálek dne 30.12.2011 15:26. Legendární detektiv se už podruhé vrací na plátna kin v moderním videoklipovém pojetí a s tváří Roberta Downeyho Jr. Tvůrci ale tentokráte doplatili na přehnanou pompéznost a nepovedený scénář. Jednoznačně promarněný potenciál. Hodnocení: 3

Sherlock Holmes: Hra stínů

Sherlock Holmes: A Game of Shadows
Tajemný / Thriller / Akční / Dobrodružný
USA, 2011 , 129 min.

Režie: Guy Ritchie
Scénář: Michele Mulroney, Kieran Mulroney, Arthur Conan Doyle
Kamera: Philippe Rousselot
Hudba: Hans Zimmer
Herci: Robert Downey Jr., Jude Law, Noomi Rapace, Rachel McAdams, Jared Harris, Stephen Fry, Paul Anderson, Kelly Reilly, Geraldine James, Eddie Marsan, William Houston, Wolf Kahler, Jack Laskey, Patricia Slater, Karima Adebibe

Česká premiéra: 05.01.2012

Sherlock Holmes: Hra stínů hodnocení na Kinobox.cz: 78.53 %
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Když před dvěma lety představil režisér Guy Ritchie svou vlastní verzi Sherlocka Holmese šlo o příjemné oživení legendární literární i filmové postavy a i když kritická obec byla trošku zdrženlivější, diváci plnili kina bez problémů a dali snímku slušně vydělat. Bylo tedy jen otázkou času, kdy se dočkáme uvedení druhého dílu. A ten měl být podle tvůrců samozřejmě velkolepější, bombastičtější, epičtější a bůhvíco ještě. Navíc sliboval arcipadoucha Moriartyho.
Všechny sliby byly splněny, takže je zaděláno na velkolepou podívanou. Ve Hře stínů, jak podtitul dvojky zní, se Holmes skutečně utkává s geniálním kriminalistickým mozkem profesora Moriartyho, jehož podezírá ze zosnování vraždy rakouského korunního prince, která má podle něj sloužit k něčemu daleko většímu a záhadnějšímu. Společně s doktorem Watsonem, jemuž se ale do akce po čerstvé svatbě už moc nechce, tak pátrá po pozadí celého zločinu a snaží se rozluštit, co má jeho úhlavní nepřítel vlastně v plánu. Do toho mu na pomoc přijíždí jeho bratr a do cesty se všem připlete cikánská věštkyně hledajícího svého bratra, který má možná s celou věcí společného mnohem víc, než by se zdálo.
Takhle na papíře (na monitoru) to vypadá zajímavě a napínavě. Na plátně to ale bohužel není žádná sláva. Sherlock Holmes: Hra stínů totálně selhává ve snaze vyprávět příběh. Scénář pouze postavy posouvá z jednoho místa na druhé a staví jim do cesty tu více a tu méně vtipné překážky. Celistvý děj ve filmu úplně chybí, tudíž se tříští do epizodek, které jsou sice někdy divácky atraktivní, mnohdy ale spíš dost samoúčelné.
Nejvíce však zamrzí fakt, že se totálně rezignuje na detektivní zápletku se vším všudy, což zrovna u takového kalibru, jakým Holmes je, zaráží. Klasické pátrání tu nemůže být přítomno, neboť pachatel je znám od úvodních minut. To zcela logicky jakoukoli diváckou účast znemožňuje. Tomu tak připadá, že sleduje spíše novou bondovku, v níž se střídají nejrůznější lokace, než příhody jednoho z nejgeniálnějších detektivů vůbec.
Ruku v ruce s tím jdou i přítomné charaktery. Osobně mi hodně vadí, jakým směrem se série s tímto dílem posunula. Ze Sherlocka Holmese se stal podobně otravný šašek, jakým je Jack Sparrow z Pirátů z Karibiku. Scenáristé se mu sice tentokráte snažili přidat i částečně osobní motiv jakési pomsty, až na dvě scény to ale není vůbec poznat. Robert Downey Jr. se tváří pořád stejně, nepokrytě si každý okamžik krade pro sebe a navíc místy úděsně nepříjemně přehrává, čímž svou postavu devalvuje a zbytečně jí ubírá potřebné charisma.
Paradoxně lepší se proto zdá být záměrně upozaděný Watson v podání Judea Lawa. Sice už vzdal snahy o nějaké stírací hlášky směrem ke svému kolegovi a jeho útoky tentokráte přejde jedinou větou, stále si ale udržuje stejný náboj a charisma. Třetí nejdůležitější osobou měla být cikánská věštkyně Sim s tváří švédského objevu Noomi Rapace. Ta je sympatická a akční scény zvládá velmi dobře, dále ale nemá co hrát. Její přítomnost je zcela zbytečná a evidentně má sloužit jako potřebný ženský element a zastupovat Rachel McAdams z jedničky. Ta se tu mimochodem také objeví, ale z určitých důvodů si jí divák moc neužije.
Podobně nadbytečně funguje i Sherlockův bratr Mycroft alias Stephen Fry, který jakkoli skvělý je pouhým komickým prvkem bez většího významu. Největším zklamáním je však beze sporu sám Moriarty, kterého ztělesnil Jared Harris. Ne, že by byl špatný, ale scénář mu předepsal tak málo prostoru, že se nelze divit tomu, jak necharismatický je. Nejsem ani náhodou znalec původní myšlenky spisovatele Arthura Conana Doylea, ale pokud mě někdo naláká na střet detektiva s jeho nemesis, čekal bych od toho mnohem, mnohem víc.
Jejich vzájemné setkání (snad jen ve dvou scénách) je tak trestuhodně unylé a nezajímavé, až si vůbec říkáte: "Co na tom Moriartym vlastně je?" Ve Hře stínů z něj je směšný stařík, který spíše než strach vzbuzuje soucit. A to určitě není dobře. Dialogy mezi nimi postrádají jak náboj, tak napětí. V tomhle selhává Guy Ritchie na celé čáře.
Kde naopak září, je kompletní vizuální pojetí. Jeho rychlé střihy, klipovité scény a zejména zpomalovačky se pohybují na hranici kýče, většinu času ale baví. Poslední půlhodina je však neskrývanou režijní exhibicí, kde se kupí jedna zpomalovačka za druhou a meze samoúčelnosti jsou v tuto chvíli o dost překročeny. S přibývajícím časem se tyto postupy okoukají, tudíž nemá tvůrce absolutně čím překvapit. On ale místo, aby trochu zvolnil, naopak zrychlí a nechá diváka umořit svým stylem. Nikterak zajímavá a velkolepá mi nepřišla ani hudba Hanse Zimmera, který jakoby jel jen na půl plynu a splnil zadaný úkol. Nic víc.
Český trailer filmu Sherlock Holmes: Hra stínů
Sherlock Holmes: Hra stínů měl v jádru dobrý námět, který ale zabil zbytečně překomplikovaný scénář a přemrštěná délka. Film je tak dalším důkazem toho, že víc postav ani epičtější a velkolepější příběh zcela nestačí k diváckému uspokojení. Někdy ho totiž může vystřídat nepříjemná pachuť a zklamání z nevyužitého potenciálu, jako se to stalo v tomto případě.

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
6/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem (15.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Oscar 2024: filmem roku je Oppenheimer (11.03.2024 07:07 v Novinky | Zprávy)
- Recenze: Sci-fi Duna: Část druhá láká na příběh mesiáše i na jízdu na pouštních červech (01.03.2024 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Trailer: The Ministry of Ungentlemanly Warfare (31.01.2024 09:30 v Novinky | Trailery)
- Oscar 2024: nominace na nejlepší filmy roku vyhlášeny (24.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Zlatý glóbus vyhráli Oppenheimer a Chudáčci (08.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- Recenze: Vizuálně opojná sci-fi Stvořitel obstojí jedině jako kritika americké válečné politiky (04.10.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Recenze: Tvůrce atomové bomby bojuje ve filmu Oppenheimer o spásu své duše (22.07.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Zázračný aparát Barbenheimer (19.07.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Cillian Murphy je Oppenheimer v novém traileru (09.05.2023 07:30 v Novinky | Trailery)
- Recenze: Černá komedie Invalida se současné česko-slovenské tvorbě dost vymyká (23.04.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Will Penny a Charley Varrick jsou výjimeční (21.04.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Robert Downey Jr. bude mít Vertigo (24.03.2023 10:40 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Železný stisk Spider-Mana je mimořádnou událostí (17.03.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Peter Pan & Wendy (02.03.2023 14:30 v Novinky | Trailery)
- Téma: Steven Spielberg a jeho filmy: 2. část (25.02.2023 09:30 v Články | Publicistika)
- Guy Ritchie nabírá početný ansámbl (03.02.2023 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Operace Fortune je blízko osmi hor (04.01.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: Oppenheimer (19.12.2022 12:00 v Novinky | Trailery)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu