Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Manuál: Marlene Dietrich

Manuál: Marlene Dietrich

Vydáno: 31.12.2011 19:00 v sekci Recenze | Stroj času - Jana Bébarová | foto: United Artists

Dne 27. prosince tomu bylo přesně 110 let, co se narodila jedna z hereckých legend - Marlene Dietrich. Původem německá herečka více než půl století pózovala před objektivy fotoaparátů a kamer a nesmazatelně se zapsala do filmové historie. My jsme se u příležitosti tohoto výročí rozhodli zmapovat její filmový odkaz v podrobném manuálu.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Legenda opředená mýty. Sexbomba třicátých let, loutka v režii von Sternberga. Atraktivní a nezávislá kráska s nezaměnitelným hlasem, tváří a dlouhýma nohama. Žena vamp v mužském oblečení dráždící nejen pánské osazenstvo. Zpívající herečka, hrající zpěvačka. Sen nejednoho amerického vojáka.
Byť zdaleka nebyla nejlepší herečkou a vlastně nikdy se jí pořádně nepodařilo vymknout zavedenému typu, rozhodně jí nelze upřít výjimečné kouzlo osobnosti, díky kterému byla, je a bude zbožňována zástupem (nejen) filmových fanoušků. Jejího díla neznalý český divák ji může obdivovat například díky kolekci filmů, které u nás vydala společnost MagicBox, případně vyhledat jiné, zahraniční kolekce obdařené českými titulky. Co při jejím objevování rozhodně nepřehlédnout a čemu se bez výčitek vyhnout, poradí následující řádky.
KROK 1: ZÁSADNÍ FILMY, KTERÉ MUSÍTE VIDĚT ANEB MARLENE VE STERNBERGOVĚ REŽII
Marlene Dietrich často mystifikovala o svém životě (s postupujícím stářím například mlžila o svém skutečném datu narození) a osobně přiživovala i všeobecně známé legendy o tom, kterak ji Josef von Sternberg stvořil. Říká se, že Sternberg herečku objevil pro filmové plátno a dal jí image ďábelsky krásné svůdnice. Jeho zásluhy na úspěšné kariéře Marlene Dietrich jsou samozřejmě nesporné, nicméně hereččino jméno mělo v Berlíně jistou reputaci již před tím, než se na přelomu dvacátých a třicátých let objevila v jím režírované adaptaci románu Heinricha Manna Modrý anděl. Dietrich měla v té době již za sebou hlavní role v několika německých filmech a dobře si vedla na kabaretní scéně. Právě v muzikálové revue Two Bow Ties Sternbergovi učarovala a ten se jí rozhodl svěřit roli kabaretní zpěvačky Loly-Loly, která umí svého sex-appealu využít v osobní prospěch a přivede na společenské dno respektovaného učitele (Emil Jannings).
Role krásek pochybných mravů, po nichž muži prahnou, byly pro ranou hollywoodskou kariéru Marlene Dietrich určující. Americká image Marlene Dietrich jako "prostitutky se srdcem na dlani" ve Sternbergových filmech nejprve slavila obrovský úspěch. V Maroku (1930) se její kabaretní zpěvačka rozhodne následovat milovaného legionáře do pouště, v X – 27 (1931) jako špiónka kvůli lásce zradí zemi a pro záchranu milovaného muže je odhodlána položit oběť i v Šanghajském expresu (1932). Pak však přišla Plavovlasá Venuše (1932), v níž se kabaretní zpěvačka Dietrich sníží k prostituci, aby zachránila nemocného manžela. Pro Sternberga a jeho dvorní herečku znamenala první divácký neúspěch a studio Paramount se je poprvé pokusilo rozdělit (Dietrich točí s Roubenem Mamoulianem Píseň písní, 1933).
Pompézní návrat dvojice posléze představila Rudá carevna (1934), v níž Sternberg herečku transformoval do svůdnice z řad ruské aristokracie. Přestože byl snímek vnímán jako Sternbergův nejlepší od dob Modrého anděla, v kinech opět propadl. Na jeho neúspěchu se kromě nedávno uvedeného, tematicky příbuzného snímku The Rise Of Catherine The Great (1934) z produkce Alexandra Kordy podepsala i skutečnost, že diváci nepřijali Marlene Dietrich jako ženu, která na poslední chvíli neobjeví lásku. Obdobným fiaskem skončil i následující Sternbergův film Žena a tatrman (1935), v němž režisér z herečky udělal cynickou, bezcitnou kreaturu (viz originální název The Devil Is A Woman), která si srdce diváků taktéž nezískala. Marlene Dietrich si definitivně vysloužila přezdívku "box-office poison" a její spolupráce s Josefem von Sternbergem skončila.
Jejich společné filmy však pro oba představovaly vrchol kariéry. Ačkoli Sternberg nikdy nebyl poutavý vypravěč a jeho filmy často trpěly dějovou prázdnotou, měl neuvěřitelné vizuální cítění. Právě dokonalá souhra světla a stínu je v jeho filmech s Marlene Dietrich oceňována nejvíce. Proto vám v paměti spíše než příběh a dějové zvraty zůstanou dokonale nasvícené obrazové kompozice Marlene Dietrich s její pověstnou aureolou kolem zlatavých kadeří.
KROK 2: VÝJIMEČNÉ FILMY, KTERÉ BYSTE MĚLI VIDĚT ANEB MARLENE KOMEDIÁLNÍ
Zatímco Sternberg v Marlene Dietrich ztratil velkou inspiraci a jeho kariéra postupně upadala, herečka jakoby rozkvétala. Izolace od Sternberga a spolupráce s jinými režiséry její kariéře skutečně prospěly. Byl to především Ernst Lubitsch, kdo měl velký podíl na objevení jejího komediálního talentu. Právě on byl totiž supervizorem Borzageho romantické komedie Pokušení (1936), v níž byla Marlene Dietrich v roli prohnané zlodějky šperků po šesti letech znovu spojena s Garym Cooperem (poprvé spolu hráli v Maroku). O rok později ji pak sám režíroval v další romantické komedii Anděl (1937), kde si jako manželka diplomata byla nucena vybrat mezi dvěma muži.
Nálepky "box-office poison" ji ovšem zbavila až westernová komedie Destry (1939) režírovaná Georgem Marshallem. Přestože její spojení s tehdy začínajícím Jamesem Stewartem působilo poněkud neobvykle (později si spolu zahráli ve snímku Henryho Kostera No Highway In The Sky, 1951), role temperamentní barové zpěvačky Frenchy Marlene Dietrich vrátila hvězdný status a dodnes zůstává jednou z jejích nejpopulárnějších.
Možnost rozvíjet nesporné komediální nadání dal herečce i režisér Mitchell Leisen ve dvojici filmů The Lady Is Willing (1942) a Zlaté náušnice (1947). Zatímco v prvně jmenovaném ztvárnila svéráznou, tvrdohlavou herečku, která si jednoho dne domů přinese cizí dítě, ve druhém zaujala ve svém pravděpodobně nejvýstřednějším kostýmu cikánské věštkyně. Důležitá pro ni byla i spolupráce s dalším velkým komediálním režisérem Billym Wilderem, v jehož dramatu Zahraniční aféra (1948) i přes původní odmítavý postoj ztvárnila bývalou nacistku a který ji ve druhé polovině padesátých let, kdy její herecká kariéra pozvolna upadala, svěřil jednu z hlavních rolí ve Svědkovi obžaloby (1957; psali jsme o něm ve Stroji času, více zde).
Do výrazných vedlejších dramatických rolí ji v pozdní kariéře obsadili i Alfred Hitchcock (Hrůza na jevišti, 1950), Fritz Lang (Ranč zločinců, 1952), Orson Welles (Dotek zla, 1958; více o něm zde) a Stanley Kramer (Norimberský proces, 1961).
KROK 3: FILMY JEN PRO FANOUŠKY ANEB MARLENE JAKO FETIŠ
Ve filmografii Marlene Dietrich lze najít i řadu dějově "prázdných" filmů fetišisticky oslavujících hereččinu krásu. Zatímco ty Sternbergovy se dají oceňovat pro inovativní užití výrazových prostředků, ostatní mohou zaujmout snad jen nejskalnější příznivce její osoby. Například Zahrada Allahova (1936), v níž Dietrich se zběhlým mnichem Charlese Boyera hloubá uprostřed pouště o lásce, vzbudí diváckou pozornost jen technicolorovými obrazy, které hereččinu krásu poprvé ukázaly v barvě. Vyprázdněně působí i britská produkce Rytíř beze zbraně (1937), která dramatické revoluční události v Rusku konce desátých let vypráví zcela nedramaticky.
Náboj a spád rovněž postrádá komornější Manpower (1941) vyprávějící nijak originální příběh ženy mezi dvěma muži-kamarády či podobně laděný Pittsburgh (1942), jeden ze tří snímků, v nichž si Marlene Dietrich zahrála s mladým Johnem Waynem. Nejodstrašujícím příkladem však zůstává nejnudnější dobrodružná podívaná Kismet (1944) od Williama Dieterleho, kde se hereččina přítomnost na plátně (jež se mimochodem dá spočítat na prstech jedné ruky) v masce orientální tanečnice omezuje pouze na ostentativní exhibici jejích pověstných dlouhých nohou.
Jen k očím fanoušků dnes rovněž směřují i hereččiny rané němé filmy natočené v Německu, které by bez její účasti kvůli své průměrnosti pravděpodobně nestály za větší pozornost. Na několika snímcích z konce dvacátých let, v nichž si Marlene Dietrich vysloužila výraznější vedlejší či hlavní role, jako např. Café Electric (1927), Já líbám ručku vám, madam, Žena, po níž muži prahnou, Loď ztracenců a Noci lásky (všechny 1929), můžete zkoumat její Sternbergem zatím nepoznamenané herectví, v němž se podle hlasů řady soudobých kritiků snažila napodobit svoji pozdější rivalku Gretu Garbo.
KROK 4: FILMY PRO ZVĚDAVCE ANEB MARLENE OČIMA DRUHÝCH
Pokud se o fenoménu Marlene Dietrich chcete dozvědět více, určitě směřujte svou pozornost na zajímavý dokument z roku 1984 v režii rakouského herce Maximiliana Schella nazvaný prostě Marlene, v němž zestárlá herečka s notnou dávkou (sebe)kritiky vzpomíná na své filmy a kolegy, a přitom tvůrcům nedovoluje zabrat na kameru svou zestárlou tvář.
Její hudební dráze a podpoře spojeneckých vojáků za druhé světové války je pak především věnován dokumentární snímek Marlene Dietrich: Her Own Song (2001), který vznikl při příležitosti stého výročí od jejího narození. Přestože někoho může obohatit o nové informace z jejího osobního života, snímek ztrácí především na tematické nesourodosti a nedostatku odstupu, kteří si její příbuzní jako tvůrci nedokázali vytvořit (režisérem a koproducentem byl hereččin vnuk David Riva; na kameru rovněž promlouvá její dcera Maria Riva, její synovec či syn Josefa von Sternberga).

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 12. 4. 2024 - 18. 4. 2024
TV tipy: Klan Gucci prožil smrtící ticho, v němž se zabýval děsivým dědictvím Po delší době se v televizích objeví filmy, které ještě nedávno figurovaly v nabídkách kin. Největším lákadlem je oscarový trhák Všechno, všude, najednou, uvedení se dočká i hvězdně obsazená biografie Klan Gucci. ... čtěte zde
Vydáno: 12.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Zemřel Helmut Berger (18.05.2023 18:02 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Pan Včelka chytil druhou mízu a utekl z L.A. (02.09.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- R.I.P.: Hvězdy, které nás v roce 2021 opustily (22.12.2021 16:00 v Novinky | Zprávy)
- Co chystá Bong Joon-ho? (11.02.2020 09:21 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Zpívající smrtihlav zjišťuje, že zlo nikdy nespí (24.01.2020 07:30 v Radar | TV tipy)
- Ben Affleck a Matt Damon ve filmu o podvodu a milionech (03.08.2018 12:13 v Novinky | Zprávy)
- Ben Affleck bude režírovat Agathu Christie (20.08.2016 11:00 v Novinky | Zprávy)
- BD a DVD tipy - Legendární Jobs, vrazi a další nepraví muži (19.03.2016 07:00 v Radar | BD a DVD tipy)
- Review: 41. Letní filmová škola v Uherském Hradišti (08.08.2015 18:30 v Články | Publicistika)
- Preview: 41. LFŠ v Uherském Hradišti - stará, ne zastaralá (24.07.2015 11:30 v Články | Publicistika)
- P(r)eview: 55. ZLÍN FILM FEST zahájen (30.05.2015 10:14 v Články | Publicistika)
- Blu-ray recenze: Tenkrát v Americe - mistrovské dílo v prodloužené verzi (22.10.2014 17:30 v Recenze | Blu-ray)
- BD a DVD tipy - Ona se Dotkla zla, aby žila NON-STOP (23.07.2014 16:00 v Radar | BD a DVD tipy)
- Top 10: Soud a právníci ve filmu (01.12.2013 19:00 v Články | Publicistika)
- Redakční topka: nejlepší dlouhý záběr ve filmu (06.10.2013 21:23 v Články | Publicistika)
- Festivalové ozvěny: Na co jít na LFŠ? (24.07.2013 12:50 v Články | Festivaly)
- Stroj času: Cizinec (28.12.2012 10:00 v Recenze | Stroj času)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu