Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Poslední západ slunce

Stroj času: Poslední západ slunce

Vydáno: 22.12.2011 19:00 v sekci Recenze | Stroj času - Jana Bébarová | foto: facebook tvůrce

Esenciální western Roberta Aldriche s inovativním tématem incestu představuje hvězdného Rocka Hudsona v roli šerifa jdoucím po stopách psance Kirka Douglase, který se fatálně zamiluje do vlastní dcery.

Poslední západ slunceRecenzoval/a Jana Bébarová dne 22.12.2011 19:00. Esenciální western Roberta Aldriche s inovativním tématem incestu představuje hvězdného Rocka Hudsona v roli šerifa jdoucím po stopách psance Kirka Douglase, který se fatálně zamiluje do vlastní dcery. Hodnocení: 0
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Jméno Kirka Douglase je mimo jiné neodlučitelně spjato s westernovým žánrem. Právě v rámci něho se realizoval rovněž jako režisér - v sedmdesátých letech režíroval westerny Scalawag (1973) a Posse (1975), v nichž zároveň ztvárnil i hlavní role. Nejpozoruhodnější westerny však coby herec natočil ve druhé polovině padesátých let a na počátku let šedesátých.
Na jejich vrcholu stojí čtveřice westernů Přestřelka u O.K. Corralu (1957), Poslední vlak z Gun Hillu (1959), Poslední západ slunce (1961) a Lonely Are The Brave (1962), v nichž nezapomenutelně zápolil s Burtem Lancasterem, Anthonym Quinnem, Rockem Hudsonem a Walterem Matthauem. V řadě dalších westernů mu však rivaly či souputníky byly i další herecké ikony žánru jako Robert Mitchum a Richard Widmark (Cesta na západ, 1967) John Wayne (Vůz plný zlata, 1967), Henry Fonda (Byl jednou jeden lotr, 1970) nebo dokonce Johnny Cash (Přestřelka, 1971).
Přestože výše jmenovaný Poslední západ slunce nepatří mezi divácky nejvyhledávanější (dle počtu hodnocení na IMDb), v rámci žánru představuje jistou raritu a rozhodně by neměl unikat vaší pozornosti. Jako první western totiž přišel s tématem incestu, který není spjat s nikým jiným než s postavou ztvárněnou právě Kirkem Douglasem.
Douglasův psanec Bren O'Malley ve snímku Roberta Aldrichove cestuje Mexikem, kde se setkává se svou dávnou láskou Belle (Dorothy Malone), nyní provdanou za slabošského ochlastu Johna Breckenridge (Joseph Cotten), který se za pomoci alkoholu snaží zapomenout na svou zbabělost v občanské válce. Dostižen šerifem Danou Striblingem (Rock Hudson), který O'Malleyho za vraždu jeho švagra pronásleduje až z Texasu, nechá se společně s ním najmout jako honák Breckenridgova dobytka, který rančer potřebuje přesunout na texaské hranice.
Svár znepřátelených mužů, který se během jejich cesty několikrát razantně vyostří, předznamenává již úvodní titulková sekvence, v níž je mezi záběry obou mužů projíždějících mexickými planinami vřazen kohoutí zápas. Vztah mezi vznětlivým O'Malleym a rezervovaným Striblingem, jenž místy nepostrádá náznak přátelského souznění, rovněž připomíná ústřední duo ztvárněné Burtem Lancasterem a Garym Cooperem z Aldrichova ranějšího westernu Vera Cruz, který se taktéž odehrává v Mexiku.
Rovněž nelze přehlédnout, že obdobně jako Lancaster ve Vera Cruz chodí i Douglas v Posledním západu slunce zahalen do černého oblečení, které dotváří jeho žánrový archetyp záporáka. S grácií romantického básníka filozofuje o minulosti, v níž nenávratně uvízl a kterou si k neradosti okolí nesmírně idealizuje. O Belle, nyní vdané ženě s dospívající dcerou, stále uvažuje jako o té pěkné dívce ve žlutých šatech, do níž se kdysi zamiloval, aniž by si dokázal připustit, že ji navždy ztratil, když ji před šestnácti lety opustil. Když však jeho láska z mládí dá přednost pozornému Striblingovi, který se jí během jejich společné cesty do Texasu začne dvořit, zhlédne se O'Malley v její šestnáctileté dceři Missy (Carol Lynley), jejímž je však ve skutečnosti – aniž by to tušil – otcem.
Kvůli destruktivnímu chování všech zúčastněných postav, zmiňovanému incestu a z něho vyplývající viny vedoucí až k sebevraždě režisér Robert Aldrich se scenáristou Daltonem Trumbem rozehrávají strhující příběh s rozměry antické tragédie. Aldrichovo spílání na adresu Trumba, který dle něj nedotáhl scénář do konce na úkor práce na Premingerově snímku Exodus, se dnes stejně jako hlasy řady kritiků o nepřesvědčivém rozuzlení a nabubřelé režii jeví zcela zanedbatelně. Vyčítat tvůrcům, že závěrečné odhalení O'Malleyho rodičovského vztahu k jeho milence Missy je náhlé a nečekané, je vskutku úsměvné. Film k rozpoznání jejich příbuzenského vztahu již od počátku dává řadu vodítek, obzvlášť několikerým zdůrazněním, že O'Malley se s Belle setkává po šestnácti letech a Missy je zrovna tak šestnáct let.
Dle režisérových vzpomínek však proces natáčení neulehčoval ani sám Kirk Douglas, jenž se coby producent snímku s Aldrichem několikrát dostal do křížku. Harmonicky údajně nevycházel ani s Rockem Hudsonem, který si od něj držel odstup. Podstatné však je, že na plátně distance v jejich vzájemném vztahu funguje výtečně a vede je do pamětihodného finále.

VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 12. týden
Kinopremiéry: Neposkvrněné panenky na útěku z Utopie I v tomto týdnu je v kinech čas na dohánění restů, protože žádná z premiér nemá velký divácky potenciál a je spíše pro hrstku fanoušků. To platí jak pro novinku Ethana Coena, tak pro horor Neposkvrněná se Sydney Sweeney. čtěte zde
Vydáno: 20.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu (29.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Portrét: Jane Fonda - jen hrát nestačí (16.12.2023 14:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Beavis a Butt-head drží slovo a vyráží do útoku (01.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Fokus Fest 2023 míří do Semil (26.09.2023 08:00 v Novinky)
- TV tipy: Malé ženy Ofélie a Annette absolvovaly let Phoenixe (25.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: 10 nejlepších rolí Roberta De Nira (17.08.2023 16:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Dámy v černém spustily mnoho povyku pro nic (11.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Série Rambo od nejhoršího dílu k nejlepšímu (06.08.2023 12:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Japonská mafie rozehrává za slunovratu zlodějskou partii (23.06.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Pasažéři ve službách mafie jsou nezvěstní v boji (26.05.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Will Penny a Charley Varrick jsou výjimeční (21.04.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Bojovník s peklem je rudý kapitán, který utíká do bezpečí (14.04.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Přenašeč Spider-Man jede daleko od domova poslední závod, v němž chce vždycky zvítězit (24.03.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Příchozí následník bojuje u Thermopyl a je ďábelsky váš (17.02.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Nesmrtelný ježek Sonic zúčtovává s Flashem Gordonem (03.02.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Liam Neeson je Marlowe (14.01.2023 08:30 v Novinky | Trailery)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu