Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Černá hodina

Recenze: Černá hodina

Vydáno: 27.12.2011 07:48 v sekci Recenze | Premiéry - Vratislav Šálek | foto: 2011 Bontonfilm

Úplně zbytečný horor Černá hodina z produkce Timura Bekbambetova vypráví o tom, jak mimozemšťané napadli Moskvu. A právě účast ruské metropole je tím nejzajímavějším na celém filmu. Všechno se v něm totiž bere tak vážně, až je to směšné.

Černá hodinaRecenzoval/a Vratislav Šálek dne 27.12.2011 07:48. Úplně zbytečný horor Černá hodina z produkce Timura Bekbambetova vypráví o tom, jak mimozemšťané napadli Moskvu. A právě účast ruské metropole je tím nejzajímavějším na celém filmu. Všechno se v něm totiž bere tak vážně, až je to směšné. Hodnocení: 2
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Fanoušci hororů to mají v poslední době dost těžké. Tvůrcům jakoby se nechtělo přicházet s originálnějšími nápady a celé napětí vystavět spíš na atmosféře a kouzlu neviděného než na různých zrůdách a hektolitrech krve. Od července letošního roku se jich navíc v kině představilo jen pár a většinou šlo o nevalnou zábavu (průměrné Nebojte se tmy, podobná Paranormal Activity 3, pátý díl série Nezvratný osud nebo tragická Noc žraloka 3D). Radost bohužel neudělá ani nejnovější Černá hodina.
Ta se sice chlubí produkčním dozorem ruského režiséra Timura Bekmambetova a umístěním příběhu do Moskvy, to jsou ovšem jediná možná lákadla, na která lze diváka chytit. Jinak jde totiž o naprosto tuctový horor, který ničím nezaujme. Ve středu dění stojí pětice amerických turistů, která se nezávisle na sobě vydává z různých důvodů na návštěvu ruské metropole. Když se v ní všichni sejdou v místním nočním klubu, z ničeho nic se objeví mimozemšťané, kteří bez zjevného důvodu likvidují vše živé. Hrdinům tak nezbývá nic jiného, než se skrývat a pokusit se vymyslet, jak se dostat zpátky do vlasti.
A vězte, že celý výsledek je tak fádní jako nastíněný scénář. Od začátku do konce se ani ten nejméně náročný divák nedočká jediné překvapivé scény nebo zajímavého dialogu. I v tomto případě jsou ústřední postavy napsané značně povrchně, takže je víceméně jasné, že nikdo z nich vás nebude moc zajímat. Nebudete mít komu držet palce a to, kdo umře teď a kdo až později, vám bude srdečně jedno. A od toho se pochopitelně odvíjí vše ostatní.
Zvolení herci, kteří jsou až na jednoho takřka neznámí a nemají co hrát. Onou jedinou povědomější tváří je Emile Hirsch, který ač dělá, co může, je zoufale nevýrazný a necharismatický. Mimo to mi chvílemi hodně připomínal mladšího Leonarda DiCapria a je dost možné, že to mohl být určitý režisérský záměr, neboť podoba přicházela v jistém úhlu pohledu, který se začínal objevovat čím dál častěji. O dalších představitelích nemá cenu mluvit, protože jsou přesně takoví, jak očekáváte - zbabělý teenager, uječená slečna a její pragmatičtější a odvážnější kamarádka a povrchní hezký mladík s ne moc dobrým charakterem.
Zásadním problémem je však až to, že Černá hodina se bere tak příšerně vážně, až působí nechtěně směšně. Místo, aby tvůrci natočili klasický slasher a pokusili se z něj vytěžit maximum možného, snaží se o jakýsi přesah a hlubší smysl. Jenže s tak primitivními dialogy a nezáživnými postavami to není absolutně možné. Tím v podstatě film ztrácí všechny potenciální výhody a jen se dál chytá do vlastní pasti.
S přibývající stopáží, která je naštěstí milosrdná a zabere jen hodinu a půl, se objevuje i pár nových charakterů a úměrně také roste míra nezáměrné vtipnosti. Rádoby epické promluvy pronášené se smrtelně vážnými tvářemi zkrátka nelze ustát bez cukání koutků a zabývat se logikou událostí a činů jednotlivých postav nemá absolutně žádný význam. Stejně jako 3D, které nevynikne v jediném momentu a všimnete si ho kromě brýlí na očích pouze kvůli tomu, že vše je až nepřirozeně tmavé.
Režírující Chris Gorak není celou dobu schopen přijít s jedinou napínavou nebo alespoň trochu zajímavou scénou. Na něco takového má náběh hned jedna z úvodních přestřelek, která je ale příliš krátká a tak podobná těm z filmu Wanted, že bych možná i řekl, že ji točil sám Bekmambetov. Nic podobného se totiž ve zbytku snímku už ani zdaleka neobjeví.
Opravdu pochválit lze jen výbornou kameru, která je v rámci možností invenční a hlavně nechá diváka vychutnat pár trikově vymazlených scén. Těch tu sice není moc (skutečně velké jsou jen tři), ale stojí za to. Vypadají propracovaně a uvěřitelně. Aspoň tohle si můžete užít. Příjemným vytržením z celkové nudy a stereotypu jsou také záběry z pohledu mimozemských návštěvníků, kterých tu mohlo - a asi i mělo - být o dost víc.
Český trailer filmu Černá hodina
Distribuci Černé hodiny v našich kinech upřímně moc nechápu. Nepřináší vůbec nic, kvůli čemu by stálo za to utrácet peníze, a na 3D (navíc úplně zbytečné) už dnes nikoho nenavnadíte. Pokud byste ale mermomocí chtěli film vidět, počkejte, až se objeví na DVD, což myslím nebude tak dlouho trvat. Televizní obrazovka k jeho plnému "vychutnání" bohatě stačí.

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
4/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 12. 4. 2024 - 18. 4. 2024
TV tipy: Klan Gucci prožil smrtící ticho, v němž se zabýval děsivým dědictvím Po delší době se v televizích objeví filmy, které ještě nedávno figurovaly v nabídkách kin. Největším lákadlem je oscarový trhák Všechno, všude, najednou, uvedení se dočká i hvězdně obsazená biografie Klan Gucci. ... čtěte zde
Vydáno: 12.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Drsnej Shaft a Abraham Lincoln jsou božští kazišuci (27.01.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Dáma na kolejích je krvavá nevěsta, která utíká na panství Downton (21.01.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Midnight in the Switchgrass (11.06.2021 12:30 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: První kráva Cruella, Godzilla a Kong se ocitají na tichém místě (09.06.2021 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Mel Gibson v traileru Force of Nature (19.05.2020 06:51 v Novinky | Trailery)
- Recenze: Film Tenkrát v Hollywoodu je o Tarantinově lásce ke kinematografii (15.08.2019 07:00 v Recenze | Premiéry)
- Speciální Preview: 9. film Quentina Tarantina - Tenkrát v Hollywoodu (26.05.2019 10:00 v Radar | Preview)
- Trailer: Aubrey Plaza v komedii na An Evening With Beverly Luff Linn (17.08.2018 10:16 v Novinky | Trailery)
- UPDATE: Tarantinův "Hollywood" nabírá další herce (09.06.2018 09:54 v Novinky | Zprávy)
- Jared Leto pracuje pro Yakuzu v traileru jako The Outsider (23.02.2018 17:21 v Novinky | Trailery)
- Xander Cage se vrátí v "xXx4" (21.06.2017 14:00 v Novinky | Zprávy)
- Nový film od režiséra Lovce trolů v traileru (03.12.2016 13:00 v Novinky | Trailery)
- Recenze: Nový Ben Hur přišel o velkolepost, zbyla tuctová podívaná (27.08.2016 10:00 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Ben-Hur si dá buchty a klobásy a jde na draka (24.08.2016 08:00 v Radar | Kinopremiéry)
- Ben-Hur v novém traileru (26.07.2016 17:00 v Novinky | Trailery)
- Ben Hur na závodu čtyřspřeží v druhém traileru (15.06.2016 11:00 v Novinky | Trailery)
- Recenze: Intenzivní akční nářez Hardcore Henry (22.04.2016 18:55 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Rivalové a Liga spravedlivých kladou past a hledají cenu svobody (18.03.2016 08:48 v Radar | TV tipy)
- První trailer: Ben-Hur řídí čtyřspřeží v remaku klasiky (16.03.2016 17:57 v Novinky | Trailery)
- Trailer: Hardcore Henry: akční film z pohledu první osoby v novém ultranásilném traileru (08.03.2016 10:05 v Novinky | Trailery)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu