Top 10: Nesmrtelní agenti

Vydáno: 25.12.2011 19:55 - Martin Bubrín | foto: United Artists Films / Metro-Goldwyn-Mayer

Zachraňují nám krk a ani o tom nevíme. Pracují jedině v utajení a o jejich hrdinským činech se nikdy nedozvíme. Co akorát můžeme, je dívat se na ně ve filmech a popřípadě jim fandit při snaze odvrátit globální katastrofu. A právě takovou nejznámější desítku z nich jsme dali dohromady v rámci našeho speciálu k MI IV.
Není agent jako agent. Jeden bojuje za záchranu světa svým důvtipem a neumětelstvím, druhý má předem cestičku vyšlapanou žánrovými mantinely a třetí musí pocítit na vlastní kůži všechny kopance, údery a ztratit někoho blízkého, aby zákeřné arcizlo porazil. Jedno je však spojuje - všichni dělají správnou věc, i když ne vždy jsou jejich osudy vloženy do správných (režisérských) rukou. V sestavení desítky nejznámějších z nich se bohužel nevyhneme stejné předvídatelnosti, jakou většinou končí jejich nemožné mise, takže berte náš žebříček trochu s rezervou. Přece vám tady nebudeme vyjmenovávat všechny spolupracovníky Jamese Bonda nebo kompletní složení supertajné organizace SD-6. Sydney Bristow by mohla vyprávět...
10. Maxwell Smart
Jeden z těch méně známých parodických nápodob tajných agentů Maxwell Smart aka Agent 86 je notoricky známý především na odvrácené straně Atlantiku. Tam na něj mohlo publikum narazit již v roce 1965, kdy na televizních obrazovkách řešil obtížné mise s tváří Dona Adamse. Komická variace na příběhy agenta 007 s notnou dávkou nadhledu roztržitých komedií Mela Brookse však přetrvala i do současnosti. Konkrétněji do roku 2008. V něm se změnilo jen prostředí a herecké obsazení, které se mohlo pyšnit titulním ňoumou Stevem Carellem (v té době na vrcholu svých komediálních sil) nebo roztomilou Anne Hathaway coby Agentkou 99. Jinak vše zůstalo při starém... Vychytralý analytik řeší své problémy botou s vysílačkou a jen tak mimochodem pobíhá mezi opravdovými agentskými esy s muskulaturou Dwaynea Johnsona a důvtipně se vyvléká z obtížných situací s komickým vyústěním. Komu stačí Carellův smrtelně vážný výraz a "bondovské" pomrkávání, ten se mohl u filmu Dostaňte agenta Smarta bez problému bavit. Možná ho také potěší zpráva, že se v současnosti v Hollywoodu hodně potichu šeptá o sequelu.
9. Austin Powers
Ohání se bizarními výrazy, má extravagantní zjev, občas náhodou zachrání svět nebo díky svým šarmantním taktikám ukradne srdce jakékoliv slibně vypadající krásky v okruhu jednoho kilometru. Ve službách Jejího veličenstva přichází Austin Powers, agent, který vás donutí při sledování jeho eskapád stydět se za to, jak se při nich bavíte. Nebo jednoduše tu navýsost trapnou podívanou vypnete. Komik Mike Myers ještě před Shrekem stvořil úchylnou a zvrácenou variaci na superagentské příběhy, na kterou se po dobu následujících let ve své kariéře snažil nějak navázat, ale marně. Pestrobarevné oblečky, kostěné brýle a dvoj- až trojrole po vzoru Eddieho Murphyho zajistily tomuto agentovi solidní status mezi diváky, což vyústilo v další dvě pokračování, v nichž se neštítili v malých cameo roličkách objevit ani Tom Cruise nebo Steven Spielberg. S přibývajícími díly však kvalita fórů klesala a ve svém posledním příspěvku kinematografii - snímku Goldmember - se téměř dotkla dna. Ještě že mají diváci Powerse tak rádi, jinak by jejich oblíbenec zůstal strnulý hereckou křečí stokrát viděného a provařeného humoru. O tom se ostatně budeme moci přesvědčit v následujících letech, jelikož se proslýchá, že třikrát ještě zdaleka nebylo dost.
8. Xander Cage
Co si budeme nalhávat, holohlavý maník s vysvaleným tělem a třemi vytetovanými "X" zezadu na hlavě je cool. Navíc když má tvář Vina Diesela, kožich větší než Leoš Mareš (odpusťte, to zní jako z bulváru...) a promenáduje se po pražských lokacích. Nebo slajduje zábradlí na schodech se stříbrným podtáckem. Xander Cage je ztělesnění slovního spojení "adrenaline junkie" a to ví i zjizvený Augustus Gibbons s tváří Samuela L. Jacksona, který mu klasicky nabídne prácičku, za jejíž splnění je cena v podobě vymazání trestního rejstříku. Agent s kódovým označením xXx se tak vydává do útrob srdce Evropy, aby odhalil teroristickou buňku. Mezitím však stihne protáhnout snowboard v pražských Alpách nebo rozstřelit několik traktorů, až se budou brambory sypat. Není divu, že triple X je divoké béčko, ve kterém se na věrohodnost a originalitu zvysoka kašle. Stačí horda cheesy hlášek, ultradrsný výraz rychlého a zběsilého Diesela, popřípadě trumfující Vašutovo cameo v druhém Bladeovi. Tento biják není sice úplně promyšlený, ale zábavy se při něm dá užít dosyta. Což se nedá říct o dementním druhém díle s desetkrát drsnějším Ice Cubem.
7. Johnny English
A další britský agent. Není jich už trochu moc? Když může mít Amerika svého agenta Smarta nebo Austina Powerse (který ironicky pracuje ve službách Jejího veličenstva), proč by nemohla mít Velká Británie svého Johnnyho Englishe? Ikonické jméno, ikonické činy, ale rozpačité provedení. To, co jiní agenti dělají s vypětím všech sil, Johnny maskuje svou absolutní demencí, která na první pohled nepřichází s ničím originálním. Má však jedno srdcové eso v rukávu. A tím je Rowan Atkinson, který teprve dává celému filmu smysl. Bez něj by šlo jen o další rutinní komedii s provařenými fórky, jenže s nezaměnitelným herectvím bývalého pana Beana je i tato další parodie "bondovských" klišé mnohem stravitelnější, než se zdá. Známé grimasy, typické pitvoření a hraní beze slov, to jsou hlavní devizy agenta, který svým diletantstvím dokáže odvrátit jakékoliv nebezpečí... a diváci se smějí s ním. Což se mu podařilo již dvakrát a víceméně ve stejném duchu. V tom případě se možná patří zvolat, že opakovaný vtip zůstal stále vtipem. I když potřetí by jeho mise byla značně riskantní, co si budeme povídat.
6. Agent J
Dobře, zabíhání do žánru sci-fi by zde sice být nemělo, ale na druhou stranu mi přijde ošizení sem nedat Muže v černém, kteří pocházejí z vůbec "nejsupertajnější" vládní agentury. Ta nás má za úkol chránit, jak už provařeně víme, před šmejdem z vesmíru. Mladý polda bažící po spravedlnosti s tváří Willa Smithe chce konat dobro, ale stále se potýká s nevysvětlitelnými úkazy, které mu maří jeho policejní vyšetřování. Hlavu má zaplněnou otázkami ale jen do té doby, než si ho najde obstarožní agent K a vysvětlí mu, že prodavači v zastavárně za pultem neskrývají jen ukradené rolexky. S vymazanou identitou, černým oblekem a nepostradatelnými brýlemi se tak novopečený agent J stane novou špičkou tajné organizace, která Michaela Jacksona odhalila jako mimozemšťana už v roce 1997. Muži v černém jsou v mnohém považováni za jednu z nejlepších sci-fi komedií, a to nejen kvůli výborným speciálním efektům, ale hlavně díky vtipné buddy-chemii mezi dvěma novými parťáky, která dokázala dohromady pobavit více než nynější Sherlock Holmes s Watsonem dohromady. Snad jim to tak bude klapat i v nadcházejícím pokračování, které by do kin mělo dorazit v květnu příštího roku.
5. Harry Tasker
V každém pořádném žebříčku musí být alespoň jeden Arnold Schwarzenegger. Bývalý guvernér Kalifornie vládne jak nepřebernou zásobárnou zlidovělých hlášek, kultovních rolí a ještě kultovnějších scén, tak obří dávkou charismatu, že mu bez problému uvěříte vraždící stroj vyslaný z budoucnosti i zvláštního agenta vedoucí dvojí život. Harry Tasker z Cameronových Pravdivých lží je chlapík do nepohody. V domácnosti je považován za nudného usedlého tatíka, který prodává počítače, v profesionálním životě však za špičkového trénovaného agenta, jenž zvládá tolik jazyků, kolik stylů bojového umění. Navíc se tentokrát z jeho úst urodilo více kultovních hlášek, než je zdrávo. Více snad Arnie vypustil už jenom v Komandu. V tradičním Cameronově perfekcionismu není pak nouze ani o špičkové akční scény, promyšlený scénář a památné okamžiky ("You're fired!"), které dělají z této žánrovky jednu z nejlepších akčních komedií vůbec. Zkuste si vzpomenout, zda se za posledních deset let urodilo v našich kinech něco podobného. Here is my invitation.
4. Jack Bauer
Kiefer Sutherland se možná nestal hvězdou filmového plátna, ale v televizi stále platí za legendu. Seriál 24 hodin přišel v roce 2001 s originálním „real-time“ konceptem, z něhož si v té době téměř každý upustil do gatí. Teda kromě Jacka Bauera, který zvládal celý den nechodit na záchod. Rovných deset let dokázal tento protiteroristický agent zdatně bojovat s terorismem v USA a stačila mu k tomu kupodivu nabitá zbraň a nekompromisnost, se kterou řešil své případy. S tím s velkým přehledem nakopává do zadnic své seriálové kolegy jako například uťápnutého Chucka Bartowského nebo drsnou Sydney Bristow z Aliasu, kteří by se jeho bezprecedentním praktikám nestačili divit. Realističnost čtyřiadvacítky je sice tatam, ale to nebrání tvůrcům ještě více zatlačit na pilu a přijít s dynamičtějším a efektnějším zpracováním, ze kterého se nejen Jackovi, ale i vám zvýší tep a nechá vás se zatajeným dechem dokoukat konec epizody. Není divu, že se kvality úspěšného seriálu snaží tvůrci procpat na stříbrné plátno. Dle nejnovějších zpráv bychom se jich opravdu měli co nejdříve dočkat.
3. Ethan Hunt
Dokáže zabíjet bez mrknutí oka, stylově balancovat nad zemí zachycen dráty nebo nejnověji také skotačit na nejvyšší budově světa. Řeč je samozřejmě o nejznámějším agentovi tajné organizace IMF, jejímž posláním je úspěšně plnit nemožné mise. Pouť Ethana Hunta však není zakořeněna jen v zatím čtyřdílné filmové sérii. Kořeny má tato látka už v šedesátých letech minulého století, kdy se s nadmíru obtížnými úkoly potýkali také jeho předchůdci ve stejnojmenném seriálu, který se také potom promítal v letech devadesátých (u nás pod názvem Nulová šance). Právě od něj si původní myšlenku a koncept převzal Brian De Palma a nechal Toma Cruise poprvé ponořit do špionského světa plného hi-tech udělátek, konspirací a překombinovaných zápletek. Stále to ale byla stylová podívaná, což se nedá říct o přeplácané dvojce Johna Woo, která těžila především z jeho asijských akčňáků. Série se vlastně díl co díl rapidně proměňuje a s tím také psychika a vlasový sestřih hlavní hvězdy. Abramsova trojka se přibližovala dynamickému a roztěkanému techno-thrilleru pro nové tisíciletí, zatímco nejnovější Birdova čtyřka je dle prvních ohlasů zase trochu oldschool. Jedno je ale jisté – Tom Cruise stále dokazuje, že nepatří do hereckého důchodu.
2. Jason Bourne
Zapomnětlivý agent Jason Bourne není ve filmovém světě zrovna nejstarší, zato v tom literárním jeho kořeny sahají až do roku 1980 ke třídílné knižní sérii Roberta Ludluma, kterou následuje sedmidílná sága Erica Van Lustbadera. Její první díl s názvem The Bourne Legacy budeme mít možnost vidět již příští rok v kinech, tam však bude za agenta pronásledovaného minulostí zaskakovat náhrada. Damonův Bourne však ještě předtím spolu s Paulem Greengrassem stvořil něco, co bychom mohli nazvat novou „jednotkou dynamiky“ ve filmu, kterou se snaží neúspěšně napodobovat většina nynějších akčních filmů. Roztěkaná kamera a všudypřítomná realističnost dělají z titulního hrdiny člověka z masa a kostí, který se ale nebojí naplno uplatnit (a znovu objevit) své techniky, k nimž byl kdysi vytrénován. V bitce tak dokáže soupeře klidně zamotat do sprchového závěsu a použít vše, co je mu dostupné pod rukou, nebo klidně bez přestávky přeskakovat marocké střechy a završit svůj běh stylovým proskokem skrz okno. Zkrátka, lidi, kteří z něho vytrénovali cvičeného zabijáka, teď budou trpět... a hodně. A my budeme trpět minimálně do té doby, než ho zase uvidíme na velkém plátně.
1. James Bond
Kdo jiný by mohl být na prvním místě než nejprovařenější a nejúctyhodnější agent historie. Desítky knih, třiadvacet filmů, nespočet komiksů a videoher, ikonické vynálezy, automobily, postavy, zástupy nádherných bond-girl, šest filmových představitelů, nepřeberné množství peněz a filmové i literární dědictví, na které se nezapomíná. James Bond je nejrozsáhlejší série současnosti a zároveň ikonická postava, která se měnila v průběhu věků, že se až stydíme, že mu věnujeme tento odstaveček místo jedné rozsáhlé studie (počkejte na téma u příležitosti Skyfall :), když by se o něm dala napsat celá kniha. Jeho jméno je tak známé, že se ani nesluší napsat "rád pije Martini – protřepat, nemíchat", aniž by to zavánělo laciností. Zkrátka a dobře, pokud hledáte jakýsi prototyp nebo archetyp tajného agenta, najdete ho u Jamese Bonda – existuje s ním tolik památných filmových scén, že se ani nesluší citovat jednu a zapomenout na druhou. Určitě se ale může vždy pyšnit překrásnou titulkovou sekvencí a jeho návštěva je v kinech vždy filmová událost. Ať už je výsledná kvalita filmu jakákoliv.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

  • text (Janaa, 28.12.2011 15:36) Reagovat

    potřebovalo by to více obrázků v textu. Jinak i zajímavý text působí nudně

    • Re: text (Pepa, 28.12.2011 17:49) Reagovat

      Jani, je tam fotogalerie deseti obrazku, tedy ke kazdemu agentu jeden, to je podle me dostacujici... me se ten clanek tedy libi... ale kazdy ma svuj nazor

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY