Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Rumový deník

Recenze: Rumový deník

Vydáno: 15.12.2011 13:00 v sekci Recenze | Premiéry - Vratislav Šálek | foto: 2011 H.C.E.

Johnny Depp chce potěšit náročnější publikum filmem podle svého kamaráda Huntera S. Thompsona. Bohužel se mu to moc nedaří a výsledkem je jedna velká nuda s pár vydařenými momenty. Střízlivého diváka tak nemá šanci zaujmout.

Rumový deníkRecenzoval/a Vratislav Šálek dne 15.12.2011 13:00. Johnny Depp chce potěšit náročnější publikum filmem podle svého kamaráda Huntera S. Thompsona. Bohužel se mu to moc nedaří a výsledkem je jedna velká nuda s pár vydařenými momenty. Střízlivého diváka tak nemá šanci zaujmout. Hodnocení: 2.5
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Johnny Depp je nepochybně stále hvězda nejvyšší svítivosti a za roli si může říci o velký balík peněz. Ač je to herec mimořádně nadaný, o čemž přesvědčil snad ve všech filmech svého kamaráda Tima Burtona, v poslední době jakoby ztratil čich na výběr rolí. Jeho Jack Sparrow z kvadriologie Pirátů z Karibiku sice baví diváky stále a je obrovským přínosem pro jeho finanční konto, přesto se pomalu začíná okoukávat a nejen odborná veřejnost by ho chtěla vidět v nějaké hlubší poloze a třeba bojovat i o nějakou tu cenu.
Poslední dobou se o něco podobného pokusil snad jen v prapodivném dramatu Cizinec, které ale kritika nemilosrdně odstřelila a nic nepomohlo ani spojení s podle mnohých anket nejvíce sexy ženou světa Angelinou Jolie. V naopak velice chváleném animáku Rango byl zase jen slyšet (a to samozřejmě jen tam, kde film neběžel v dabované verzi). Nyní si chce "nevětšinové" a náročnější diváky získat dobrodružným dramatem Rumový deník. A upřímně řečeno se mu to moc nedaří.
Důležité je vědět, že snímek vychází z literární předlohy Deppova přítele Huntera S. Thompsona, z jehož pera je i velmi podobný Strach a hnus v Las Vegas. Tím je v podstatě řečeno vše. Pokud spisovatele nebo zmiňovaný snímek znáte, asi víte, že mluvit o něčem takovém, jako je děj, nemá moc smysl.
Depp tu ztvárňuje zkrachovalého novináře, který tráví celé dny naložen v lihu a jedinou prací je přispívání do pochybného deníku kdesi v Karibiku, jemuž už pomalu zvoní hrana. Do toho prožívá místní pouliční nepokoje a setkává se s bohatým, ale ne zcela čestným podnikatelem (Aaron Eckhart), který chce nějakým ne úplně jasným způsobem na celém ostrově zbohatnout. Toť vše.
Při sledování velmi pravděpodobně nabudete dojmu, že přes veškerou absenci uceleného příběhu, sami tvůrci vlastně nevěděli, co chtějí točit. Jsou tu náznaky absurdní komedie, romantiky, malinko politického dramatu, trochu toho dobrodružství a tak dále. Je tedy více než jasné, že výsledek je hodně zvláštní a tzv. "nedovařený". Typické pro celý film je, že divák se deset minut obstojně baví a užívá si některé poměrně vydařené vtípky a pár okamžiků poté se další čtvrthodinu až dvacet minut ukrutně nudí.
Takhle je to prakticky po celou, skoro dvouhodinovou stopáž. Solidně řemeslně zvládnuté momenty střídají ty vyloženě slabší až hrozně nezajímavé. Měl-li bych jedním slovem charakterizovat to, co tu chybí, byla by to odvaha. Odvaha se utrhnout ze řetězu a ozvláštnit film něčím trošku výjimečným. Vždyť samotné jméno spisovatele a literární předloha k tomu přímo vybízí.
Osobně se mi Strach a hnus v Las Vegas příliš nelíbil, ale ocenil jsem na něm to, že opravdu vypadá, jako by ho točil někdo na tripu pro někoho na tripu. Gilliam logicky neřešil scénář a kupil jeden vizuální gag za druhým, čímž vlastně vytěžil totální maximum, které mohl. Tohle Rumový deník úplně postrádá. Nepříliš známý režisér Bruce Robinson, který se chopil realizace nějakého filmu po dlouhých devatenácti letech, ho pojal dost konvenčně a suše.
Místo, aby divákům servíroval humorné příhody a opilecké vize alkoholika, snaží se o něco jako přesah a nechá dlouhé minuty postavy jen mluvit mezi sebou, což je hodně ubíjející. Témata dialogů nejsou absolutně zajímavá a mnohdy slibují nějakou vtipnou pointu, která bohužel nepřijde. Příkladem budiž rozhovor tří lidí, v němž jeden přinese jakousi lahvičku. Osoba A: "Tahle droga je tak strašně cool, že ji dávají komunistům." Osoba B: "Kdo ji dává komunistům?" Osoba A: "FBI." Osoba C: "Proč ji sakra dává FBI komunistům?" Osoba A: " To už se mě moc ptáš." A takových scén je tu až nezdravě moc.
Logicky tak dochází k tomu, že herci, ač se snaží sebevíc, tu prakticky nemají co hrát. Johnny Depp je sice charismatický, na zvolenou roli mi ale přišel trošku starý a navíc se v některých scénách nevyvaroval typicky sparrowovským "ksichtům", což svědčí mimo jiné i o tom, že nebude asi trvat dlouho a chudák Johnny se nám obehraje. Aaron Eckhart je fajn. Víc o něm asi říci nejde. Suverénně nejzajímavějším charakterem se tak (alespoň pro mě) ukázal Giovanni Ribisi, který si v rámci možností svou roli užívá a utkví v paměti alespoň trochu déle. Možná, že kdyby celý film byl jen a jen o jeho postavě, byl by výsledek úplně jiný a možná o dost lepší, neb je v ní dost potenciálu a tajemství.
K průměrnému hodnocení dotlačí Rumový deník poměrně atmosférická a příjemná hudba, při jejímž samostatném poslechu byste si mohli připadat, že jste se ocitli opravdu někde v té střední Americe, pár opravdu dost vtipných momentů a stejně tak málo zajímavých a netradičních záběrů. Dál už se chválit nic moc nedá.
Český trailer filmu Rumový deník
Přesto ale nevylučuji, že se najde skupinka lidí, pro níž se film může stát kultovním. Do té budou patřit hlavně fandové autora knihy, kteří mají menší představivost, a také ti jedinci, jenž ví něco o tom, jak se žije pod vlivem návykové látky. Pokud se opravdu rozhodnete jít na Rumový deník do kina, měl bych pro vás jedno (ale ne moc výchovné :)) doporučení: Zajděte si s kamarády (nebo i sami, to už je jedno) do restauračního zařízení, dostaňte do své krve trochu víc alkoholu (třeba rumu) a když se vám to podaří, propašujte si pár lahví / plechovek s sebou do sálu a hurá na to. Pak by mohl být váš zážitek jedinečný a hodnocení by se mohla šplhat hodně vysoko. Ve střízlivém stavu k tomu totiž nedojde.

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
5/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 12. 4. 2024 - 18. 4. 2024
TV tipy: Klan Gucci prožil smrtící ticho, v němž se zabýval děsivým dědictvím Po delší době se v televizích objeví filmy, které ještě nedávno figurovaly v nabídkách kin. Největším lákadlem je oscarový trhák Všechno, všude, najednou, uvedení se dočká i hvězdně obsazená biografie Klan Gucci. ... čtěte zde
Vydáno: 12.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Ve čtyřech pokojích nikdo neuslyší vřískot Papá Hemingwaye (08.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Recenze: Fantasy muzikál Wonka hýří barvami, magií, čokoládou a optimismem (17.12.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Recenze: Jeanne du Barry - Králova milenka (07.10.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Králova milenka našla za úsvitu peníze těch tupců (04.10.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Top 10: Roman Polanski (19.08.2023 17:30 v Články | Publicistika)
- Top 10: Sam Raimi (04.06.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- Téma: 10+1 nejočekávanějších filmů roku 2023 (20.04.2023 15:00 v Články | Publicistika)
- Trailer: Waco: The Aftermath (02.03.2023 09:30 v Novinky | Trailery)
- Téma: 10+1 zahraničních vánočních klasik, které musíte do Vánoc vidět (04.12.2022 12:30 v Články | Publicistika)
- Trailer: Hot Take: The Depp/Heard Trial (29.09.2022 12:02 v Novinky | Trailery)
- Stroj času: Avatar se vrací do kin (24.09.2022 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: To nic, indiáne (21.09.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Se začátkem školního roku na Čelisti! (31.08.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Johnny Depp se vrací k režii (16.08.2022 09:30 v Novinky | Zprávy)
- Miles Teller dohlíží na vznik Kmotra v novém traileru (24.03.2022 08:30 v Novinky | Trailery)
- Trailer: The First Lady (19.02.2022 08:30 v Novinky | Trailery)
- Miles Teller dohlíží na vznik Kmotra v traileru (02.02.2022 15:48 v Novinky | Trailery)
- Johnny Depp bude Ludvík XV. (22.01.2022 09:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Havel našel kaňku do pohádky a vyřešil Grindelwaldovy zločiny (17.12.2021 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu