Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat

Blu-ray & DVD: Iron Man 2

Vydáno: 21.10.2010 12:00 v sekci Recenze | Blu-ray - Daniel Patras | foto: Facebook tvůrce

Robert Downey Jr. se jako Iron Man představuje už podruhé, aniž by výrazně slevil ze své formy. Opět působí jako kompromis mezi zcela slaboduchými komiksovými filmy a tím zbytkem, co se snaží o serióznější podívanou. A nyní přichází jak na Blu-rayi, tak DVD.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Pozn.: Hodnocení a informace o DVD verzi najdete v infoboxu níže.
Na konci jedničky vynálezce a ředitel zbrojařské firmy Tony Stark prozradil celému světu, že je Iron Man, jenže to mu přineslo ještě více potíží a začíná se o něj zajímat celý svět. A ve světě se vždycky najde někdo, kdo to s vámi nebude myslet úplně dobře.
První díl klasického marvelovského hrdiny zapůsobil jako takové malé zjevení, ačkoliv sám nechápu úplně přesně proč. Bylo vyzdvihováno, jak netradiční (v rámci žánru) hlavní postava Tony Stark je, že má tolik a tolik zlozvyků, které se v dnešním filmu moc nenosí, a že sám film snad boří nějaké zaběhnuté postupy. To říkali, pravda, jen někteří. Ti druzí naopak tvrdili, že si z těch postupů dělá srandu. A ti úplně největší rozumbradové zůstali u toho, že jednička je posetá klišé a absencí logiky takřka od A až do Z (ostatně jako valná část komiksových adaptací) a ačkoliv se snaží o nějaký progres, není to nakonec moc znát. A já holt tíhnu nejvíc k té poslední variantě.
Samozřejmě chápu, že daný žánr si bere za cíl úplně něco jiného, a proto se ani nepovažuji za ideálního konzumenta tohoto typu filmu. Ano, konzument je to pravé slovo, protože cílem obou Iron Manů (kromě vydělání tuny peněz) je především nenáročně pobavit, a to se jim docela daří. A překvapivě, zvláště pak u aktuální dvojky, není hlavním zdrojem a tahounem zábavy akce, jak by se dalo čekat. Protože té není zdaleka tolik. Mnohem více si užijeme nezvykle zdůrazněné konverzační stránky, díky které se odkrývá psychologie postav. Platí však, že nad ničím tu nemusíme moc hloubat. Buď to není vůbec třeba, nebo je nám všechno důležité vysvětleno.
Ideální konzument se asi nepozastavuje nad tím, jak je možné, že takový floutek, jakým je Tony Stark, sám vytvořil či navrhl takové ohromné množství nadčasových vynálezů, nad jejímž vymyšlením by musel strávit měsíce a měsíce usilovných výpočtů, přičemž ve filmu je přitom vidět akorát to, že všechno ničí, tedy s výjimkou hledání nového prvku. Ohledně toho nového prvku je to vůbec hodně vtipné: co to je sakra za prvek a jak se to dá vytvořit v garáži? A to si celé ty roky nevšiml konce videa svého otce?
Akce však také nepřijde zkrátka a její zpracování je jedna z věcí, která mi udělala na filmu největší radost. (Druhou největší pak byly úvodní titulky, které jsem v novém snímku už dlouho neviděl; asi se dívám na špatné filmy.) Akce je totiž dokonale přehledná. Například jedna z nejpůsobivějších scén na závodním okruhu v Monte Carlu, kde se seznámíme s hlavním záporňákem Ivanem Vanko, je ódou na typ akce, která se dnes už těžko hledá. Několikavteřinové záběry se střídají pomalu, ale s o to větší působivostí.
A to zvláště na Blu-ray, kde si můžete v klidu prohlédnout děsivý vzhled Vanka (skvělý Mickey Rourke), jeho elektrických chapadel a těžkopádného, ale efektního útoku. Spojení těch gigantických elektrických obvodů a oranžových kalhot traťového komisaře je stylové a prostě děsně cool. Na mysl mi přišla vzpomínka na podobně působivé záběry záporáka v druhém Terminátorovi, a naopak jsem byl moc rád, že mě nečeká další bolest očí jako po Terminátorovi Salvation nebo Expendables: Postradatelní Sylvestera Stalonnea.

DVD: Iron Man 2

Iron Man 2Iron Man 2 (Magic Box)

Zvuk: Dolby Digital 5.1 (čeština, angličtina, polština, maďarština)
Titulky: české, slovenské, anglické, anglický komentář, polské, maďarské, bulharské, rumunské, chorvatské, řecké, srbské, slovinské, islandské, portugalské, estonské, litevské, lotyšské, hebrejské, arabské
Obraz: 16:9, 2,35:1
DVD verze Iron Man 2 obsahuje oproti Blu-ray pouze jediný disk a pouze jediný bonus, a sice komentář režiséra k celému filmu. Pro tak mluví především nižší cena, která je ale stejně (podobně jako jako na Blu-ray) v rámci DVD dosti drahým kouskem. Pokud jste ale ochotni si ještě i připlatit, k dispozici je také na bonusy bohatší a vizuálně lákavější steelbook verze.
Hodnocení DVD verze: 5/10

Když už došlo na Mickeyho Rourka, je nasnadě říct, že právě ten je velkým kladem druhého dílu. Obzvláště ve srovnání s jedničkou, kterou srážel nemastný neslaný Jeff Bridges. Ačkoliv je fakt, že motivace pro jednání Vanka je směšná. A není to jen on, kdo úroveň zvedá, protože oproti těm pár vteřinám prvního dílu si mnohem větší prostor vydupal i skvělý jednooký Samuel L. Jackson v roli Nicka Furyho, vůdce organizace S.H.I.E.L.D., která sdružuje hrdiny marvelovského světa. Tahle postava se objevila už v nesčetném množství filmů, televizních seriálů a videoher a byla ztvárněna řadou herců včetně giganta Davida Hasselhoffa a její působení v Iron Manovi předznamenává chystanou pecku The Avengers, jejíž vydání se očekává na jaře roku 2012 a ve které se objeví jedna komiksová hvězda Marvelu vedle druhé.
Samotný Robert Downey Jr. je sebejistým hrdinou, jen je akorát stále hodnější, empatičtější a stále více zaměnitelnější s jinými komiksovými hrdiny. Ačkoliv naroubovaná scéna s koblihou pobavila. Sam Rockwell jako zákeřný Justin Hammer krásně využil slizkost své postavy, zvláště v nechutném tanečku během své předváděčky, ale jinak nijak zvlášť nezáří. Další dvě velká, tentokrát ženská jména plní spíše funkci výrazného komparzu nebo hezké přírodní krajinky. Scarlett Johansson jako tajemně krásná Natasha Romanoff, u které zkrátka stačí, že je to Scarlett Johansson (ačkoliv tedy plně respektuji její půlroční přípravu na tuhle záludnou postavu), a roztomilá Gwyneth Paltrow, která potvrzuje pravidlo, že bez milostného jiskření dnes již film udělat nelze.
Když už jsem tak provokativně nakousl tu přírodní krajinku, tak musím s politováním podotknout, že atraktivita prostředí byla daleko větší u prvního dílu. Přeci jen je Afghánistán poněkud méně okoukaný než New York nebo i ono Monako a konflikt USA vs. Tálibán je dneska poněkud zajímavější než konflikt USA vs. Rusko. Přesto hodnotím druhý díl lehce pozitivněji než tolik oblíbený díl první. Z části kvůli postavám, z části kvůli ztrátě přílišného očekávání a především kvůli výraznější psychologii hlavní postavy a jejího alter ega, které je v krizi, na rozdíl od minulého dílu, kdy teprve muselo vzniknout. A hudba Johna Debneyho? Sice byla slavně nahrána za pouhé čtyři dny a je celkem snadné ji tak zkritizovat, jenže ona opravdu je zcela rutinní a bez výrazu. A to, že jí bude člověk poslouchat na surroundu, dojem moc nezlepší.
Skvělé na téhle dvoudiskové Blu-ray edici je (kromě velmi stylového technologického menu) to, že už nemusíte film trpět v příšerném českém dabingu jako v kině (ten hlas Starkova počítače mě stále straší) a vychutnat si ho v originále nebo třeba v thajštině, protože i ta musí být lepší než dabing český. Ačkoliv české titulky také nejsou nic moc, jelikož vynechávají určitou část dialogů, které sice nejsou zásadní pro děj, ale jejich absence přesto dost zamrzí. No a kromě toho jsou oba disky doslova přeplněny bonusy. Ovšem za cenu toho, že Iron Man 2 je mezi už tak drahými Blu-ray disky ještě o něco dražší.
BONUSY:
Většina z mnoha bonusů je uváděna ve vysokém rozlišení a všechny také s českými titulky. Hlavními taháky jsou především Interní databáze S.H.I.E.L.D., která nabízí pohled do organizace, kde získáte vysoké prověření. Prozkoumáte svět marvelovských hrdinů na základě vybraných scén filmu a tím si také získáte kvalitní průpravu pro nadcházející snímek The Avengers. Dalším lákadlem je pak klasický dokument o natáčení a bonusy doplňují mimo jiné ještě vystřižené scény (včetně alternativního začátku), informace o tom, jakým způsobem vznikali jednotliví hrdinové světa Marvelu, či komentář režiséra, který můžete poslouchat po celou dobu filmu.
TECHNICKÉ SPECIFIKACE:
Zvuk: DTS-HD Master Audio 5.1 (angličtina), Dolby Digital 5.1 (čeština, polština, maďarština, turečtina, hindština, thajština)
Titulky: české, slovenské, anglické, polské, bulharské, maďarské, rumunské, chorvatské, řecké, srbské, slovinské, islandské, portugalské, estonské, litevské, lotyšské, ruské, ukrajinské, turecké, hebrejské, arabské, thajské, korejské, mandarínské, kantonské, indonéské, malajské, hindské
Obraz: 16:9; 2,35:1

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 29. 3. 2024 - 4. 4. 2024
TV tipy: Nekonečný příběh krále králů v království nebeském K Velikonocům se letos televizní dramaturgové moc neodvázali a vsadili na jistotu v podobě tradičních repríz. Kromě jednoho zapomenutého biblického příběhu tak nejvíc zaujme uvedení rozporuplného dramatu o Dianě Spencer. čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: Black Widow klade důraz na rodinné vztahy, stále ale zůstává akčním popcornovým blockbusterem (09.07.2021 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Top 10: Nejlepší kameramani pracující v současném Hollywoodu (19.01.2019 18:30 v Články | Publicistika)
- Black Widow dostane vlastní film (12.01.2018 15:38 v Novinky | Zprávy)
- Box Office: Sedm statečných se u pokladen nebálo (26.09.2016 07:30 v Komentáře | Box office)
- Box Office: Labyrint: Útěk přesprintoval Liama Neesona (22.09.2014 07:00 v Komentáře | Box office)
- Blu-ray recenze: Captain America: První Avenger nepatří do starého železa (25.08.2014 18:00 v Recenze | Blu-ray)
- Zoolander 2 přece jenom vznikne (13.08.2014 18:30 v Novinky | Zprávy)
- Pět minut ze Strážců Galaxie (22.07.2014 19:00 v Novinky | Zprávy)
- On-line reportáž: Slavnostní předávání 86. Cen Akademie (03.03.2014 01:00 v Články | Publicistika)
- Makrorecenze: Thor: Temný svět (12.11.2013 17:30 v Recenze | Makrorecenze)
- Top 20 ČR: Iron Man 3 se stal nejúspěšnějším marvelovským snímkem (07.05.2013 08:00 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Box office: Iron Man má druhý nejlepší otvírák vůbec (06.05.2013 07:30 v Komentáře | Box office)
- Scarlett Johansson míří do nové sci-fi (27.04.2013 16:54 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Žánrově pestrý výběr a druhý Iron Man (12.04.2013 10:00 v Radar | TV tipy)
- Video: nové vystřižené scény z Avengers (05.04.2013 16:30 v Multimédia | Video)
- BD a DVD tipy: animované hity a návrat Eastwooda (19.03.2013 16:00 v Radar | BD a DVD tipy)
- Iron Man 3 nabírá další obsazení (26.05.2012 20:53 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Kdo je kdo v Avengers (29.04.2012 10:00 v Články | Publicistika)
- Letošním filmovým cenám MTV kralovali upíři (06.06.2011 22:31 v Novinky | Zprávy)
- Nejprodávanějším DVD roku 2010 je Avatar (02.03.2011 10:17 v Novinky | Zprávy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu