Festivalové ozvěny: 48. týden

Vydáno: 29.11.2011 22:10 - Jana Bébarová | foto: Lions Gate Films

Fanoušci asijských filmů se v druhé polovině tohoto týdne sejdou ve Světozoru a Aeru, kde bude probíhat sedmá Filmasie, jež mj. představí retrospektivu Bonga Joon-ho. V Dubai ocení Wernera Herzoga a v Palm Spring George Clooneyho a Michelle Williams.
FILMASIA
Již po sedmé se začátkem prosince v pražských kinech Aero a Světozor sejdou příznivci současné asijské kinematografie. Tento čtvrtek zde bude totiž zahájena již tradiční Filmasia. Letošní ročník dramaturgicky navazuje na loni nově zavedený model aktuálních filmových hitů populárních žánrů asijských kinematografií, kterým se pořadatelé vymezili proti předchozímu fokusu na jednu ze zemí Dálného východu.
V programu letošní Filmasie se tedy objevují především filmy mladých talentovaných tvůrců. "Z nabídky japonského, hongkongského a korejského filmu si vybíráme nejnovější díla s důrazem na žánrovou pestrost, která náš festival vždy zdobila," říká dramaturg Filmasie Jiří Flígl. Návštěvníci se mohou například těšit na novou komedii Hitoshiho Matsumota Samuraj bez meče o bývalém samurajovi, který musí během třiceti dnů rozesmát zapšklého synka místního knížete či nejnavštěvovanější korejský snímek loňského roku, thriller Muž odnikud, jenž vypráví o bývalém tajném agentovi jdoucím po stopách obchodníků s orgány, kteří unesou jeho blízkou osobu.
Z již etablovaných filmařů přehlídka připomene dílo korejského režiséra Bonga Joon-ho, v současnosti jednoho z nejosobitějších asijských filmových tvůrců. Bong Joon-ho, jenž retrospektivu svých celovečerních filmů v Praze osobně uvede, režijně debutoval v roce 2000 celovečerním snímkem Pes, který štěká, nekouše a o tři roky později se celosvětově proslavil krimi dramatem Vzpomínky na vraždu. U nás bylo například k vidění i jeho žánrový hybrid Mutant či intimní drama Matka.
Akce potrvá od čtvrtka 1. do neděle 4. prosince. Více informací o programu naleznete zde.

MFF DUBAJ
Australský režisér Peter Weir usedne v porotě osmého ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Dubaji, který bude oficiálně zahájen příští středu 7. prosince. Během týdne festival promítne celkem 171 snímků z 56 zemí světa, mezi nimi například nový dokument Wernera Herzoga Into the Abyss, ve kterém se na pozadí případu trojnásobné vraždy v Texasu zabývá otázkou trestu smrti. Herzogovi bude ostatně v Dubaji udělena cena za celoživotní dílo.
Podrobnosti o festivalu naleznete zde.

MFF PALM SPRINGS
Na blížícím se lednovém Mezinárodním filmovém festivalu v Palm Springs (5. - 16. 1.) budou oceněni herci George Clooney a Michelle Williams. Prvně jmenovaný bude poctěn tzv. Chairman’s Award, a to za své dva poslední projekty The Descendants a The Ides of March. Michelle Williams, jež naposledy ztvárnila legendární hollywoodskou star v My Week with Marilyn, v Palm Springs převezme Desert Palm Achievement Actress Award.
Čestnou Sony Bono Visionary Award na festivalu v kalifornském letovisku obdrží francouzský režisér Michel Hazanavicius, jehož snímek The Artist letos soutěžil na festivalu v Cannes, kde získal cenu pro nejlepšího herce (Jean Dujardin).
Více informací najdete zde.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY