Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
The Ghost And Mrs. Muir

The Ghost And Mrs. Muir

Vydáno: 24.11.2011 19:00 v sekci Recenze | Stroj času - Leoš Medřický | foto: facebook tvůrce

Mladá anglická vdova Gene Tierney se v mystické romanci Josepha L. Mankiewicze sbližuje s duchem námořního kapitána Rexe Harrisona. Dá přednost jeho platonické náklonnosti, nebo nabídkám hochštaplera z masa a krve?

The Ghost and Mrs. MuirRecenzoval/a Leoš Medřický dne 24.11.2011 19:00. Mladá anglická vdova Gene Tierney se v mystické romanci Josepha L. Mankiewicze sbližuje s duchem námořního kapitána Rexe Harrisona. Dá přednost jeho platonické náklonnosti, nebo nabídkám hochštaplera z masa a krve? Hodnocení: 0

The Ghost and Mrs. Muir

The Ghost and Mrs. Muir
Drama / Tajemný / Thriller / Romantický
USA, 1947 , 104 min.

Režie: Joseph L. Mankiewicz
Scénář: Philip Dunne, R.A. Dick
Kamera: Charles Lang
Hudba: Bernard Herrmann
Herci: Gene Tierney, Rex Harrison, George Sanders, Edna Best, Vanessa Brown, Anna Lee, Robert Coote, Natalie Wood, Isobel Elsom, Victoria Horne, Helen Freeman, Stuart Holmes, Whitford Kane, Buster Slaven, Will Stanton

Česká premiéra: 26.06.1947

Distributor: 20th Century Fox

The Ghost and Mrs. Muir hodnocení na Kinobox.cz: 77.35 %
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Po třech filmech, o nichž jsme psali v uplynulých týdnech, je zřejmé, že herečka Gene Tierney zanechala nesmazatelnou stopu zejména ve filmu noir (černém filmu). V jeho zlaté éře, 40. letech, ale zažil rozmach i žánr dnes méně známý, v mnoha směrech protichůdný, a proto příznačně nazývaný film blanc (bílý film). Krátce před tím, než se režisér Joseph L. Mankiewicz vepsal do historie oscarovými filmy Dopis třem manželkám a Vše o Evě, natočil ve vší tichosti jeden z nejlepších filmů blanc všech dob, The Ghost And Mrs. Muir. A jak jinak, Gene Tierney měla tu čest hrát v něm jednu z titulních rolí, tentokrát po boku Rexe Harrisona
Necelý rok po smrti svého manžela, londýnského architekta, učiní mladá vdova Lucy Muir (Gene Tierney) překvapivé rozhodnutí. Poprvé v životě, který až dosud přizpůsobovala nejprve rodičům, později manželovi a aktuálně své tchyni a švagrové, se postaví na vlastní nohy, přetrhne pupeční šňůru a spolu s dcerou a služebnou se přestěhuje do domu na venkově. Ano, ví, že ve viktoriánské Anglii je v podobných případech zvykem stát se vdovou na plný úvazek, ale ne, tentokrát se nebude ohlížet na citové vydírání příbuzných. Ani na varování realitního agenta, že v přímořské nemovitosti, kterou si vybrala, prokazatelně straší.
Duch dřívějšího majitele, námořního kapitána Gregga (Rex Harrison), zde podle místní legendy spáchal sebevraždu a nesnese v domě, který sám postavil, živou duši. Podařilo se mu vyštvat už tři nájemníky, a postrašit tuto paničku z města by přece měla být pro starého mořského vlka hračka. Na Lucy ale jeho staré triky neplatí. Mladá žena a mrtvý muž se po počátečním souboji o domovské právo sblíží natolik, že když se Lucy ocitne ve finanční tísni a musí zvážit alternativu vystěhování, kapitán jí navrhne, aby literárně zpracovala jeho šťavnaté paměti, které zaživa nestačil napsat, a potřebné prostředky získala jejich prodejem.
A právě u nakladatele se hrdinka setká se třetím vrcholem milostného trojúhelníku. Bohorovný muž s úsměvem baziliška (nádherně slizký George Sanders) sice pod dobráckým pseudonymem Strýček Neddy píše dětské bestsellery, mladé kolegyni ale činí návrhy, které by nejednu matku jeho mladých čtenářů nepochybně šokovaly. Lucy Muir stojí před druhou šancí svého života. Je lepší navázat vztah s očividně problematickým mužem z masa a kostí, nebo zůstat věrná platonickému ideálu kapitána Gregga a odsoudit se k doživotní askezi?
The Ghost And Mrs. Muir bývá ve filmových databázích štítkován matoucí kombinací žánrových nálepek. Je to fantasy? Romantická komedie? Mysteriózní drama? To všechno jsou jen velmi přibližná a neobratná pojmenování pro kombinaci všeho, co lze sjednotit právě termínem film blanc. Pro žánr, kam spadají také filmy jako Život je krásný, Otázka života a smrti a desítky dalších, je příznačné, že připouští existenci paralelního fantastického světa a vysílá z něj někdy Boha, jindy Ďábla, nejčastěji anděla a v našem případě ducha, aby zasáhl do citového života nešťastných smrtelníků a příznivě jej ovlivnil.
Zatímco film noir operuje se smrtí jako osudovou tečkou za konflikty postav nebo naopak roznětkou budoucích konfliktů, motivovaných žárlivostí, touhou po pomstě, osobním obohacení nebo dosažení mimosoudní spravedlnosti, film blanc zpochybňuje smrt jako definitivní konec. Je jen příslovečným odchodem na druhý břeh, odkud se zemřelí buď vracejí nebo na něm přinejmenším čekají na své blízké. Postavy těchto filmů zhusta dostávají příležitost napravit už odžité chyby (Záhadný pan Jordan), setkat se s osudovou láskou žijící v jiné časové dimenzi (Portrait Of Jennie) nebo prostřednictvím nadpřirozené síly urovnat své světské trable (Biskupova žena). Zdánlivě bezvýchodně tragické příběhy získávají smířlivě pozitivní vyznění díky víře ve světlo na konci tunelu.
Přestože rodokmen žánru nebo cyklu (jak je komu libo) filmu blanc sahá od němých filmů Fritze Langa až třeba k letošní Půlnoci v Paříži Woodyho Allena, početně nejbohatším obdobím mu logicky byla čtyřicátá léta minulého století. Druhá světová válka přinesla divákům mnoho osobních ztrát a filmy tohoto druhu jim pomáhaly se s nimi vyrovnat. Mystickou romanci mladé vdovy a mrtvého muže by bylo možné a snadné číst jako Mankiewiczovu kondolenci válečným vdovám. Kdyby to celé nebylo ještě složitější...
Řekněte sami - kdybyste byli scenáristy a dostali zadání ukonejšit válečné pozůstalé tušené v publiku budoucího filmu blanc, pravděpodobně byste postavě Lucy umožnili setkání se zemřelým manželem. Ne tak Philip Dunne, adaptující literární předlohu. Kapitánův duch je ve všech smyslech postavou z jiného světa, než jaký Lucy Muir dosud znala, a s jejím manželem (kterého, jak sama přizná, nikdy nemilovala) nemá zhola nic společného. Kapitán Gregg představuje vytouženou alternativu, které by Lucy dala přednost, kdyby se v životě směla rozhodnout jinak, nebo přesněji řečeno - kdyby za sebe nenechala rozhodovat jiné. Některé kritiky tato skutečnost vedla k poněkud divoké interpretaci filmu jako feministického manifestu, v němž Lucy představuje ideál emancipované ženy, která se vzepře nadvládě mužského světa a zaplatí za své rozhodnutí životem v osamění, neboť románek s mluvící ektoplazmou přirozeně není možný.
V jednom dávám tomuto výkladu zapravdu - i já vnímám Mankiewiczův film spíše jako symbolický příběh o seberealizaci a vnitřním rozvoji než jako pouhou romanci. Duch kapitána Gregga může být docela dobře kompletním výplodem fantazie Lucy . Hlasem jejího srdce, který polemizuje s racionálním stanoviskem mozku, určeným výchovou a dobovými konvencemi. Kniha, kterou Lucy pod pseudonymem Kapitán X napíše a prodá, ve skutečnosti nemusí být reálným životopisem ducha, ale jejím autorským dílem. Inspirována přímořským prostředím, místními legendami o zemřelém kapitánovi a jeho sugestivním portrétem, dominantou její ložnice, napíše zdánlivě upjatá viktoriánská lady šťavnatý spisek nazvaný Krev a šplouchy.
Což by bylo pikantní zvláště ve světle poznání, že za mužským pseudonymem R. A. Dick, který údajně napsal literární předlohu filmu, se také skrývá žena jménem Josephine Leslie. Několikeré vidění filmu mě utvrdilo v tom, že jedno z jeho těžko definovatelných kouzel spočívá právě v podněcování různých vlastních výkladů. Podobně jako v Claytonově hororu Neviňátka je i v příběhu a dialozích Mankiewiczova snímku dostatečné množství vodítek k racionální i nadpřirozené interpretaci a záleží především na vašem založení, ke které možnosti se přikloníte.
Při jen trochu jiném úhlu pohledu by příběh Lucy Muir bylo možné chápat jako tragickou historii podobnou osudu slečny Havishamové z Dickensových Nadějných vyhlídek - osud ženy, která se pomátla z citové frustrace a v neprodyšně uzavřeném domě marní desítky let čekáním na návrat dávno mrtvého milence. Je možné, že právě tak záhadnou obyvatelku pobřežního domu vnímají nezainteresovaní kolemjdoucí, a jisté, že ji tak vidí její služebná (typově přesná Edna Best). Ale zatímco Charles Dickens slečnu Havishamovou vnějškově popisuje a komentuje očima jiného hrdiny, Joseph L. Mankiewicz a Philip Dunne nám umožňují spoluprožívat příběh Lucy a vnímat věci z její perspektivy. Citová investice, kterou film od diváků vyžaduje, se bohatě zúročí v jeho nekonvenčním a velmi emocionálním závěru.
Nic z toho by nemuselo fungovat při nesprávném obsazení titulních rolí. Akurátně přesná výslovnost a pravítkově rovné držení těla stačí nepočetným kritikům Gene Tierney k názoru, že herečka častěji recitovala text, než prožívala své role. Ve filmu The Ghost And Mrs. Muir ale její projev přispívá k dojmu respektuhodné silné osobnosti, jaký hrdinka vyvolává v divácích i mužských protějšcích, a dokonale naplňuje zadání viktoriánské Angličanky, která se teprve postupně osměluje uvolnit tkanice své šněrovačky.
Rex Harrison byl v myslích diváků postupem let poněkud mramorizován jako představitel významných historických postav a upjatých anglických gentlemanů. Mankiewiczův film ho představuje v komediálnějším a romantičtějším světle a dává odpověď na otázku, proč herci dobové obdivovatelky přezdívaly Sexy Rexy.
Zřejmě neexistuje jediný text o tomto filmu, který by se odvážil nezmínit se o hudbě Bernarda Herrmanna. Můj článek nebude výjimkou, zvláště proto, že právě soundtrack v kongeniálním spojení s nápaditou prací kameramana Charlese Langa podporuje onen magicky nadpřirozený opar, kterým je film opředen i přes velmi úsporné použití triků. Přízračná, jakoby z mlhy utkaná hudba je na míle vzdálena hitchcockovsky thrillerovým tónům, jež Herrmanna proslavily, není ale o nic méně naléhavá. Na knedlíku v krku, který nepochybně pocítíte v dojemném závěru, má rovnocenný podíl jako oba herci.
Závěrem je dlužno dodat, že v 60. letech se na film (se spornými úspěchy) pokusil navázat stejnojmenný sitcom. Vydržel jen dvě sezony a eliminoval romanticko-melancholickou dimenzi své předlohy ve prospěch situační komiky. V 90. letech se krátce uvažovalo o natočení filmového remaku se Seanem Connerym a Julií Roberts v titulních rolích. Tento záměr se nedočkal realizace, což nakonec jen posiluje jedinečnost originálu.

VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 12. 4. 2024 - 18. 4. 2024
TV tipy: Klan Gucci prožil smrtící ticho, v němž se zabýval děsivým dědictvím Po delší době se v televizích objeví filmy, které ještě nedávno figurovaly v nabídkách kin. Největším lákadlem je oscarový trhák Všechno, všude, najednou, uvedení se dočká i hvězdně obsazená biografie Klan Gucci. ... čtěte zde
Vydáno: 12.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Egypťan Sinuhet vyšel na denní světlo a začal dělat chyby (03.03.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: 10+1 zahraničních vánočních klasik, které musíte do Vánoc vidět (04.12.2022 12:30 v Články | Publicistika)
- Trailer: Vánoční koleda: Muzikál (11.11.2022 13:00 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Králíček Jojo míří do krajiny ve stínu, kde pozná temnou tvář Brooklynu (06.05.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Dokonalý student se v roce 1917 pokusil o vraždu lotra, s nímž byl na nože (22.04.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Kleopatra utíká přes 110. ulici, volá divočinu a ocitá se na prahu války (07.01.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Ježíš Nazaretský prožívá ledové peklo a plánuje mrazivou pomstu (24.12.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Ve stínu nejslavnější role: Daniel Radcliffe (Harry Potter, série Harry Potter filmů) (16.10.2021 10:30 v Články | Publicistika)
- Top 10: scenáristé s nejvíce Oscary (06.02.2021 09:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Táta a superpoldové jsou doma a hra začíná (11.12.2020 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Děda Alice Cooper je lotr, protože z Thora udělal rudou volavku (28.08.2020 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV minisérie Vánoční koleda v traileru (13.12.2019 08:34 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Nicholas Nickleby míří krotit důchodce do Chicaga (20.04.2018 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Než dívka ve vlaku poznala špióna, překročila poslední hranici (30.03.2018 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Ona je na mol v mém nejmilejším baru a nemá nadějné vyhlídky (15.07.2016 07:18 v Radar | TV tipy)
- Oscar 2016: Nejlepší režie (25.02.2016 15:05 v Články | Publicistika)
- Kinopremiéry: Justin Bieber, Charles Dickens a Jiří Mádl pojedou k moři (09.04.2014 09:20 v Radar | Kinopremiéry)
- Festivalové ozvěny: Noir film a San Sebastian (14.08.2013 07:00 v Články | Festivaly)
- Festivalové ozvěny: noir v Česku (12.06.2013 07:30 v Články | Festivaly)
- Festivalové ozvěny: 18. týden (01.05.2013 07:00 v Články | Festivaly)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu