Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Danny Elfman & různí - Real Steel OST

Soundtrack: Ocelová pěst

Vydáno: 21.11.2011 20:00 v sekci Recenze | Soundtracky - Alžběta Fridrichová | foto: DreamWorks II Distribution Co.

Shawn Levy si díky Ocelové pěsti připsal na konto konečně něco zajímavějšího než Růžového pantera. Snímek navíc nabízí hned dvojitý soundtrack, kde si přijdou na své, jak milovníci propracovaných instrumentálek Dannyho Elfmana, tak fanoušci tvrdší muziky.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Danny Elfman & různí - Real Steel OSTPři hledání hudby k Ocelové pěsti narazíte na dvojici, která na okamžik zmate i člověka, který se vyzná. Real Steel: Soundtrack a Real Steel: Original Motion Picture Score. Co si vybrat? Předem bych chtěla vysvětlit drobný rozdíl, který se většinou absolutně přehlíží. Ve většině případů se mezi score a soundtrack vkládá rovnítko, jenže... Pod pojmem score se rozumí originální hudba zkomponovaná konkrétním skladatelem přímo k filmu a soundtrack je pak už jen sbírkou písniček interpretů, kteří doprovází důležitější scény, ale nehrají během většiny filmu. Jenže kolikrát jste si pod názvem Original Soundtrack koupili instrumentální hudbu třeba Johna Williamse?
Ocelová pěst ale hraje podle pravidel. Score obsahuje devatenáct kratších tracků, které složil dvorní skladatel Tima Burtona Danny Elfman. Jeho nezaměnitelnou hudbu si můžeme pamatovat třeba z Karlíka a továrny na čokoládu, Mužů v černém nebo Ospalá díra. Přestože nikdy nedosáhl na vysněnou plešatou sošku, získal množství dalších ocenění, mezi nimiž třeba Emmy za znělku k Zoufalým manželkám.
Ačkoli většina filmu je ve znamení akce, převládají klidně laděné melodie, které plynule vystřídají všechny nástroje. Hlavní téma Elfman servíruje hned v otvíráku Charlie Trains Atom, přičemž jednoznačně dominují smyčce, jimž dodává drive elektrická kytara. Ta se objevuje ve všech akčních tracích jako Meet Atom, Atom Versus Twin Cities, Twin Citites Intro a This Is A Brawl. Elfman parádně kombinuje agresivní elektroniku s pro něj typickým smyčcovým prokreslením a dokáže neuvěřitelně rychle změnit motiv, kdy během několika sekund naprosto přirozeně přejde od bojovné nálady ke smířlivé.
Ve zbytku ale radši mění za španělku, která ruku v ruce s klavírem navozuje pro film poněkud neočekávanou romantiku. Safe With Me, For A Kiss, Bonding nebo You Deserve Better se rozbíhají v klavírních sólech přes houslové mezihry až ke kytarovému konci. Danny Elfman si kromě rozsáhlého symfonického orchestru přizval také americkou zpěvačku Anne Danielewski vystupující pod jménem Poe. Její bezeslovné vokály doplňují melancholické tracky Why We’re Here a Parkway Motel.
Absolutní špičkou je poslední dvojice skladeb Final Round a People’s Champion. V plné síle se vrací hlavní motiv a vítězná melodie graduje na strunách smyčců, aby v pravý moment předala štafetu kytaře. A na závěr to utne jediný tón klavíru.

Danny Elfman - Charlie Trains Atom z alba Real Steel: Original Motion Picture Score
Soundtrack sestává ze třinácti písní třinácti různých interpretů a celkově je oproti Music Score výrazně živější. Elfman sestavil rockově-hiphopové album, kde se řežou elektrické kytary a pořádné bicí. Písní Fast Lane to rozjíždí hiphopové duo Eminem a Royce da 5‘9‘‘, kteří se veřejnosti prezentují jako Bad Meets Devil. Střídá je rapová skupina Beastie Boys s trackem Here’s A Little Something For Ya z alba Hot Sauce Committee Part Two.
Na trojce konečně čeká rock. Foo Fighters rozehrají Miss The Mistery, která vyšla letos v květnu na jejich nejnovějším albu Wasting Light, jehož název je převzatý právě z textu písně Miss The Mistery. Následující trojice se vrátí k hiphopu s 50 Centem, Eminemem nebo The Crystal Method. Přijde také na Timbalanda s Veronicou Gardner a jejich Give it Away.
Na sedmičce najdeme píseň One Man Army, která vznikla ve spolupráci Prodigy a Toma Morela pro akční horror Spawn z roku 1997. Tom Morelo, legendární kytarista, který byl v roce 2007 zařazen na seznam stovky největších kytarových mágů všech dob, zahraje svoje sólo The Midas Touch. Na takhle tvrdém album nesmí chybět ani nu metalová kapela Limp Bizkit s trackem Why Try, který vyšel letos na albu Cold Cobra. Rockově, ale v bluesovém duchu navazují Rival Sons se skladbou Torture z jejich eponymního debutového alba.
Poslední dvojice už přechází do výrazně klidnější atmosféry, kterou z dvanáctky otevře Alexi Murdoch s folkovou All My Days, která se objevila už ve filmu Všude dobře, proč být doma, a soundtrack ukončí opět Danny Elfman s instrumentálkou Kenton.
Danny Elfman odvedl na tomto filmu obrovský kus práce a kromě mimořádného instrumentálního doprovodu se mu povedlo sestavit i skvělý mix písniček pro soundtrack. Poněkud často se opakující motiv ze Score nezačíná nudit ani na opakovaný poslech a kdo nebude mít náladu na šmidlání smyčců a drnkání akustické kytary, vždycky mu zbývá možnost soundtracku.

Foo Fighters - Miss The Mistery z alba Real Steel OST
Album: Různí - Real Steel OST
Celkový čas: 48:53
Skladby: Bad Meets Evil - Fastlane // Beastie Boys - Here’s A Little Something For Ya // Foo Fighters - Miss The Misery // 50 Cent - The Enforcer // The Crystal Method Featuring Yelawolf - Make Some Noise // Eminem - Till I Collapse // Prodigy & Tom Morello - One Man Army // Timbaland Featuring Veronica - Give It A Go // Tom Morello - The Midas Touch // Limp Bizkit - Why Try // Rival Sons - Torture // Alexi Murdoch - All My Days // Danny Elfman - Kenton.
Album: Danny Elfman - Real Steel: Original Motion Picture Score
Celkový čas: 42:19
Skladby: Charlie Trains Atom // On The Move // Into The Zoo // Why We're Here // Meet Atom // It's Your Choice // Safe With Me // Atom Versus Twin Cities // For A Kiss // Get In The Truck // Bonding // Twin Cities' Intro // Parkway Motel // This Is A Brawl // You Deserve Better // Into The Ring // Taking A Beating // Final Round // People's Champion.

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 17. týden
Kinopremiéry: Rivalové Kristian a lesní vrah jsou fantastická parta Druhý týden za sebou obohatí programy kin desítka novinek, opět ale platí, že širší publikum bude zajímat jen naprostý zlomek. Tím nejatraktivnějším je sportovní romance Rivalové, někdo se ale chytí i na velmi brutální akci.... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 16. týden
Top 20 ČR: Čínský animák a Brouček vedou Čínský animák Jak zachránit draka převálcoval konkurenci včetně nové české komedie Prázdniny s Broučkem o jedné obyčejné rodince, která si vyjede na dovolenou starým karavanem po dědovi. čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 16. víkend
Box office: Občanská válka je znovu první Dystopický thriller Občanská válka je novým indie hitem společnosti A24, který oslovil řadového amerického diváka. Nestačily na něj ani novinka Guye Ritchieho nebo horor Abigail. čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Občanská válka 6/10
Recenze: Sugestivní akční road movie Občanská válka je až překvapivě apolitická Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států. čtěte zde
Vydáno: 21.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Sommersby se vrátil kolem půlnoci a zatančil si tanec v temnotách (18.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- K obsazení Beetlejuice 2 se přidává Monica Belluci a Willem Dafoe (12.05.2023 12:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Divoký mustang Beauty podstupuje hru o život (24.06.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Escobar skrývá podivná tajemství a trpí diagnózou šampionů (18.03.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Boží zápasník Lukáš Krpálek na veliké řece bojuje s vlkodlakem (06.08.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Žena v okně aneb Zajímavý příběh zabilo nepovedené zpracování (05.06.2021 10:30 v Recenze)
- TV tipy: Šofér Dumbo uvízl na mělčinách, kde ho čeká inferno (14.05.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Teroristka chodí na gympl, kde podstupuje souboj na slunci (03.04.2020 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Švadlenka prožívá poslední prázdniny ve ztraceném městě Z (20.09.2019 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: My, Dumbo máme zraněné srdce a prožíváme ledové peklo (27.03.2019 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Než dívka ve vlaku poznala špióna, překročila poslední hranici (30.03.2018 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: První rytíř žije bohémský život s bezva ženskou na krku a poslouchá Whiplash (13.10.2017 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Hurvínek a Loganovi parťáci mají tulipánovou horečku a sledují cestu času (30.08.2017 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Zabijáci se účastní honu na lišku a Silkwoodová jim vaří kohouta na víně (18.08.2017 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Pán přílivu a poslední císař testují své instinkty a topí se ve vodním světě (21.07.2017 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Alfréd Veliký předvádí špinavý trik, aby se s Kate a Leopoldem dostal na horskou dráhu (14.07.2017 07:30 v Radar | TV tipy)
- Crowe, Cruise, Boutella, Depp a Bardem na společné fotce Dark Universe (23.05.2017 08:08 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Mafiáni chytají velkou rybu a všechny prezidentovy muže (27.01.2017 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Komorník bojuje s temnými stíny a mění se v havrana (07.10.2016 07:30 v Radar | TV tipy)
- Alan Silvestri se vrací k Avengers (09.06.2016 12:00 v Novinky | Zprávy)

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu