Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Bastardi 2

Recenze: Bastardi 2

Vydáno: 08.11.2011 10:47 v sekci Recenze | Premiéry - David Laňka | foto: Pegasfilm

Když před rokem vtrhli Bastardi do kin, stal se z nich nečekaný hit. Téměř půl milionu diváků zaujal příběh vyjadřující se k problematice, o které se ve společnosti spíše mlčí. A činil tak bez politické korektnosti, pravdivě, takže si u části politicky korektní kritiky vysloužil nálepku rasistického filmu.

Bastardi 2Recenzoval/a David Laňka dne 08.11.2011 10:47. Když před rokem vtrhli Bastardi do kin, stal se z nich nečekaný hit. Téměř půl milionu diváků zaujal příběh vyjadřující se k problematice, o které se ve společnosti spíše mlčí. A činil tak bez politické korektnosti, pravdivě, takže si u části politicky korektní kritiky vysloužil nálepku rasistického filmu. Hodnocení: 2
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Na čemž bylo nejpozoruhodnější, že ho paradoxně Romové neodmítli, ale vzali ho za svůj, stejně jako před pětadvaceti lety veksláci vzali za své Olmerovo drama Bony a klid. První Bastardi nebyli nijak vydařený film. Trpěli řadou školáckých chyb, klopýtavým tempem, hluchými scénami. Což scenáristovi, producentovi a herci v jedné osobě Tomáši Magnuskovi vyčetl kdekdo a já jsem nebyl výjimkou.
Nešlo ale přehlédnout, že Magnusek (pro mě osobně je neuvěřitelné zjevení a do budoucna by se mohl stát Rogerem Cormanem českého filmu - copak není obdivuhodné, že sedmadvacetiletý učitel z Náchoda za tři roky dokáže sehnat peníze na čtyři filmy, natočit je a pustit je do světa?) se s každým filmem lepší a že na sobě pracuje, je schopný sebereflexe. Také proto jsem na konci recenze na první Bastardy vyřkl rozhodnutí, že se nepřidám ke kolegům, kteří ho "odstřelili", a dám mu ještě šanci. A do roka a do dne je tu okamžik, kdy tak dokonce učinit musím.
Takže - uděluji Magnuskovi milost. A to i přesto, že mám k jeho novému opusu spoustu výhrad. Učiňme však zákonitostem recenze zadost a řekněme si, o čem dvojka Bastardů je. Někdejší učitel a nyní ředitel školy Majer (Tomáš Magnusek předvádí slušný výkon, byť je škoda, že se pohybuje pouze v jediné poloze uzoufaného štvance), který v prvním díle vzal spravedlnost do vlastních rukou, je na každém kroku pronásledován nejen místním mafiánským klanem Dostálů (nevýrazný Jan Šťastný a zcela zoufalý Jiří "Nikdonenídokonalý" Krampol), ale také novým policistou Karasem (Martin Dejdar). Majer se před nimi snaží unikat, jak se dá, ale marně. Obě dvě strany zákona záhy proti němu získají důkazy a rozhodnou se dostat ho stůj co stůj. Karas do vězení, Dostálovi pod drn.
Bastardi svým druhým dílem změnili žánr. A to je jejich největší problém a je to škoda i pro diváky. Právě "sociálnost" prvního dílu stála za jeho diváckým úspěchem. Ta však ve dvojce ustupuje do pozadí a v popředí je krimistory. A v tom právě film selhává. Na jedničce bylo znát, že Tomáš Magnusek problémy soužití Čechů a Romů důvěrně zná, že ví, o čem mluví, ve dvojce však začne stavět kriminálku, což je žánr s řadou pravidel a zákonitostí, která se nesmějí obcházet, a zároveň žánr, který vyžaduje v dnešní "překriminálkované" době značnou tvůrčí fantazii.
Té se však snímku nedostává a spíše než druhým Po stopách krve (ať jsme v tuzemských končinách) je instantní německou televizní detektivkou typu 357. dílu Kriminálky Kolín. To nejvíce vynikne v takových situacích, kdy Karas po půlroce svého působení najde klíč k trezůrku po svém předchůdci nalepený pod deskou stolu, teprve tehdy sejf otevře (skutečně by se do něj nepodíval dříve a musel by se spolehnout na hledání klíče?) a najde v něm důkazy proti Majerovi. Nebo když Karas získá vlasy Majera potřebné pro zjištění jeho DNA tak, že je sejme z jeho hřebenu (ovšem: ten leží na třídnicích, které předtím Majer předal kolegům na chodbě, aby je odnesli do sborovny, aniž jim však spolu s nimi dával i ten hřeben, a co víc, i kdyby jim ten hřeben Majer dal, tuto předávku Karas neviděl, takže by nemohl vědět, že hřeben – a tedy i vlasy – skutečně patří Majerovi a ne nějaké náhodné učitelce!).
Takže jako kriminálka Bastardi 2 selhávají. A bohužel selhávají i v realizaci. Jak jsem v recenzi jedničky lál Petru Šíchovi za "staromódnost" jeho vyprávění, tak bych ji teď bral, neboť debutující Jan Lengyel sice občas vyčaruje díky své kameramanské minulosti náladotvorné záběry, ale nedokáže na rozdíl od Šíchy udržet příběh pohromadě a nedostatky scénáře zamaskovat sebevědomou filmovostí.
À propos scénář: některé logické nedostatky už jsem zmínil, ale zastavme se u něj ještě na chvíli. Stále platí, že Tomáš Magnusek umí dialogy. A nově je třeba říct, že na sobě stále pracuje a je nutno ocenit, že se snažil filmu dodat co nejvíce na dynamičnosti rychlým střídáním scén, náznaky budoucího děje, čímž se mu daří udržovat pozornost, co se stane za chvíli. Bohužel to tentokrát v té rychlosti přehnal. Některé motivy by si totiž zasloužily, aby se u nich zdržel déle.
Uvedu tři příklady: 1) Škola vyjede s problematickými žáky na lyžák, což se odbude několika záběry na to, jak lyžují, a pak už se jen mluví o tom, jak se tam žáci změnili, jak šli do sebe, jak byl ten lyžák dobrý nápad. Ale proč se změnili? Co na ně zapůsobilo tak, že se z vlků stali beránky? 2) Když Majerovi kolegyně ukradne mobil pro Dostála, aby se mu na něj mohl napíchnout, Majerovi vůbec nechybí, neřeší, kam mu zmizel, ani že se mu najednou zase objevil. 3) Když Majerovi na auto nastříkají nápisy, že je vrah, prostě je z okna smyje a na dveřích je nechá být a klidně s nimi jezdí po městě, kde to všechny nechá v klidu. Nikdo se ho neptá, co to má znamenat. Ale co nejhůř: kdyby Magnusek scenárista dal Magnuskovi herci možnost nechat ho zoufale se snažit nápis z karoserie odstranit, zakrýt, přiblížil by ho divákovi, který by jeho beznaděj prožil s ním. Takto ho to nechá emocionálně chladným.
Navzdory tomu všemu ale nevnímám Bastardy 2 jako absolutní nepodarek, ale jen jako nepovedený pokus o kriminálku, což je žánr, na kterém si u nás už vylámal zuby kdejaký tvůrce. Každopádně jsem docela zvědavý, jak se vyvine třetí díl, který nás čeká v příštím roce a kterým se příběh učitele Majera uzavře.
Mohl bych tu skončit, ale neskončím, protože se musím vymezit vůči té části svých kolegů, kteří se rozhodli na druhých Bastardech předvést svůj ostrovtip a dokazovat si na nich svou nadřazenost. Aby dokladovali průměrnost Bastardů, srovnávají je například s filmem Kdysi byli bojovníky. Mohu chápat volání po skutečně objektivním zmapování romské problematiky, ale od Bastardů ho přece nemohou očekávat, neboť film Vincenta Warda byl artový, zatímco Bastardi 2 jsou snímek komerční. S takovou bychom se mohli ohradit také vůči Transformers, že jejich zodpovědný přístup k recyklaci elektroodpadu je zcela nulový...
Český trailer filmu Bastardi 2
A když pak jeden z kritiků dokonce napíše: "Možná nechápe (myšleno Tomáš Magnusek), že se lidé smějí jeho morbidní obezitě, která už dávno není roztomilá...,“ nejde o hodnocení hereckého výkonu, ale o prachsprostý podpásový výsměch vzhledu. To už nemá s kritikou nic společného. To je pouhá onanie filmového intelektuála, kterou se, Tomáši Magnusku, nedejte znechutit.

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
4/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • Krutá realita. Povinně shlédnout pro lidi, kte (Ivan, 25.04.2014 12:06) Reagovat

    Krutá realita. Povinně shlédnout pro lidi, kteří ještě tvrdí, že cikány je možné převychovat.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 17. týden
Kinopremiéry: Rivalové Kristian a lesní vrah jsou fantastická parta Druhý týden za sebou obohatí programy kin desítka novinek, opět ale platí, že širší publikum bude zajímat jen naprostý zlomek. Tím nejatraktivnějším je sportovní romance Rivalové, někdo se ale chytí i na velmi brutální akci.... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 16. týden
Top 20 ČR: Čínský animák a Brouček vedou Čínský animák Jak zachránit draka převálcoval konkurenci včetně nové české komedie Prázdniny s Broučkem o jedné obyčejné rodince, která si vyjede na dovolenou starým karavanem po dědovi. čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 16. víkend
Box office: Občanská válka je znovu první Dystopický thriller Občanská válka je novým indie hitem společnosti A24, který oslovil řadového amerického diváka. Nestačily na něj ani novinka Guye Ritchieho nebo horor Abigail. čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Občanská válka 6/10
Recenze: Sugestivní akční road movie Občanská válka je až překvapivě apolitická Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států. čtěte zde
Vydáno: 21.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Pes v ofsajdu míří na grand prix (24.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Will Penny a Charley Varrick jsou výjimeční (21.04.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Bastard Shazam se služkou skládají reparát, který se mění ve velké nic (15.03.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Téma: 10 domácích tvůrců nejhorších filmů od roku 1989 (12.11.2022 11:30 v Články | Publicistika)
- Kinopremiéry: Rakeťák za školou přemýšlí, zda by nebylo lepší, kdyby radši hořelo (15.06.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Harley Quinn je doma a poslední úkryt hledá ve vlčí boudě (27.05.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Největší showman Geronimo hledá výchozí bod k roku draka (01.04.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Nic ve zlým, Karle, ale myši patří do nebe (06.10.2021 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Zemřel Jean-Paul Belmondo (06.09.2021 16:58 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Boží zápasník Lukáš Krpálek na veliké řece bojuje s vlkodlakem (06.08.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Králíček Petr, Marco a Jan Werich bojují se sebevražedným oddílem (04.08.2021 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Doktor Flastr hlídá přejezd Kassandra a čte Staré pověsti české (23.10.2020 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Helmut Newton fotí princeznu zakletou v čase (16.09.2020 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Film Havel je solidním dramatem se skvělým hlavním protagonistou (22.07.2020 12:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Noční zvířata se za 13 hodin stávají přízrakem svobody (06.03.2020 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Ženská na vrcholu je zimní komedie bez humoru a bez děje (08.11.2019 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Tintoretto se účastní bitvy u Midway, kde potkává ženskou na vrcholu (06.11.2019 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Top 10: nezapomenutelné role Bolka Polívky (27.07.2019 12:00 v Články | Publicistika)
- Tajný život mazlíčků 2 ve finálním traileru (17.05.2019 11:00 v Novinky | Trailery)

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu