Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Arthur a souboj dvou světů

Recenze: Arthur a souboj dvou světů

Vydáno: 13.11.2011 09:00 v sekci Recenze | Premiéry - Vratislav Šálek | foto: BIOSCOP

Završení pohádkové trilogie Luca Bessona bude na děti fungovat poměrně dobře, dospělé ale možná trošku znudí. Animace je poměrně fajn a trpasličí svět zajímavý, hrané sekvence ovšem nezaujmou. Průměrná zábava.

Arthur a souboj dvou světůRecenzoval/a Vratislav Šálek dne 13.11.2011 09:00. Završení pohádkové trilogie Luca Bessona bude na děti fungovat poměrně dobře, dospělé ale možná trošku znudí. Animace je poměrně fajn a trpasličí svět zajímavý, hrané sekvence ovšem nezaujmou. Průměrná zábava. Hodnocení: 2.5

Arthur a souboj dvou světů

Arthur et la guerre des deux mondes
Fantazie / Rodinný / Dobrodružný
Francie, 2010 , 101 min.

Režie: Luc Besson
Scénář: Luc Besson, Céline Garcia
Kamera: Thierry Arbogast
Hudba: Eric Serra
Herci: Mia Farrow, Ron Crawford, Robert Stanton, Penny Balfour, Jean Bejote Njamba, Valéry Koko Kingue, Aba Koïta, Laurent Mendy, Bienvenue Kindoki, Steve Routman, David Gasman, Cooper Daniels, Norman Stokle, Stuart Rudin, Dashiell Eaves

Česká premiéra: 10.11.2011

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Co si budeme povídat, s francouzským tvůrcem Lucem Bessonem to jde od roku 1997, kdy natočil mistrovský Pátý element, z kopce. Později sice založil produkční společnost, která sem tam vypustí do světa něco zdařilého (Utržený ze řetězu, 96 hodin), ale většinou jde spíše o průměrné komerční kousky.
V jeho vlastní tvorbě je to víceméně podobné. Za posledních dvanáct let natočil celých šest filmů, mezi nimiž najdeme nepodařenou Johanku z Arku nebo ještě horší Tajemství mumie. Celou polovinu z těchto snímků tvoří rodinná dobrodružná "poloanimovaná" trilogie o chlapci Arthurovi, který jednoho dne pozná svět, jenž je obýván maličkatými tvory, kteří si říkají Minimojové. V roce 2006 to byl úvodní snímek Arthur a Minimojové, na nějž o tři roky později navázal Arthur a Maltazardova pomsta. Završení tohoto dobrodružství právě přichází do kin pod názvem Arthur a souboj dvou světů.
Zlý Maltazard, který se v předchozím filmu díky lsti dostal do světa lidí, chce momentálně využít situace a sestavit armádu bojovníků, která by mu pomohla převzít nadvládu nad celou zeměkoulí. Do karet mu hraje i fakt, že se mu podařilo chlapce Arthura proměnit na titěrného Minimoje, a on tak musí nejprve znovu získat svou lidskou podobu, aby mohl Maltazarda porazit. K ruce mu samozřejmě budou jeho nejbližší přátelé princezna Selenie a popletený, ale roztomilý Betameche. Překvapivou pomoc však nabídne i Maltazardův syn Darkos. Velký souboj tak může začít.
Pokud jste stejně jako já předchozí díly neviděli, nemusíte zoufat. Besson totiž hned na začátku během několika minut stručně a srozumitelně (zároveň také dost atraktivně) shrne, co vše se jeho postavám přihodilo. Tudíž opravdu nebudete mít nejmenší problém se v ději dobře orientovat. Tento krok je jednoznačně chvályhodný, protože může přitáhnout nové diváky a zároveň nijak neotráví ty staré.
Kombinace digitálních (ale ne úplně dokonalých) postaviček se skutečnými herci funguje velmi dobře a po celou dobu vše vypadá, jakoby na placu byli všichni společně. Stejně tak moc povedené jsou optické hrátky, kdy režisér dokázal postavičky, které mají mít nejvýše tři milimetry, nasnímat v okolí tak, že v detailních záběrech třeba jen s obyčejnou knihou opravdu působí mohutně a nepřekonatelně. Škoda že takových momentů ale ve filmu není více.
Jestli stojí za to na něco zvláště upozornit, je to perfektní zvládnutí akčních scén ve světě Minimojů. Ač se všechny odehrávají na půdě dětského pokoje a na velmi omezeném prostoru, mají dynamiku a jsou naprosto bravurně zvládnuté. Trpaslíčci tu létají v malém dřevěném letadýlku, jezdí na dětském vláčku nebo v autíčkách. Z každé takovéto chvíle dokázal Besson vykřesat tolik napětí, že by mu někteří kolegové mohli závidět. A i díky natáčení z "minimojské" perspektivy opět vše vypadá monstrózně a velkolepě, ač jde jen o dětské hračky. Navíc mám dojem, že v rámci možností tu režisér využil veškerý potenciál, který svět jedné místnosti plné různých maličkostí nabízí.
Jinak toho ale moc k chvále už není. Scénář sice pracuje s příběhem, který děti snadno pochopí a který zároveň nijak neurazí dospělý doprovod, to je ale všechno. Jelikož schéma je předem dané, logicky nedojde k žádnému překvapivému zvratu, takže jde jen o to, jak vše dospěje ke svému konci. Bohužel tím nejfádnějším způsobem. Tvůrce se nijak netají tím, že primární je pro něho dětský divák, protože veškerý humor je infantilní a kolovrátkový. Tudíž pořád někdo někam padá, legračně zakopává, případně se o něco neustále bouchá. Nevím, jestli to na děti bude po celou dobu fungovat, ale dospělí se budou asi nudit.
A to nejen kvůli opakujícímu se humoru. Ono totiž v pasážích, které nejsou akční a musí se v nich něco vysvětlit, se nic moc neděje a všechno tzv. stojí na místě. Ničemu nepomáhají ani "živí" herci, jejichž volba se mi nezdá být šťastná. Oba Arthurovi rodiče v podání Roberta Stantona a Frédérique Bel jsou tak ňoumovití, až se člověk diví, že jejich synek se chce vůbec vracet domů. Oba navíc šíleně přehrávají a opravdu se na to nekouká hezky.
V podstatě jediným, kdo snese přísnější měřítka a odvádí velice dobrý výkon, je talentovaný představitel titulního hrdiny Freddie Highmore. Ten je ale na plátně vzhledem k zápletce bohužel až strašlivě málo. Alespoň že dabing se tentokrát povedl takřka na výbornou, což už v poslední době nebývá zvykem.
Český trailer filmu Arthur a souboj dvou světů
Arthur a souboj dvou světů je pohádka, která si na nic nehraje a snaží se prostě a jen bavit. Luc Besson tu občas ukáže, že filmařský talent ještě úplně nepoztrácel, s tím scenáristickým je to už však horší. Zdali zvolit návštěvu kina, v tomto případě nechám plně na vás, ale pokud jste neviděli předchozí dva díly, bude rozhodně lepší volbou Spielbergův Tintin.

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
5/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 16. týden
Top 20 ČR: Čínský animák a Brouček vedou Čínský animák Jak zachránit draka převálcoval konkurenci včetně nové české komedie Prázdniny s Broučkem o jedné obyčejné rodince, která si vyjede na dovolenou starým karavanem po dědovi. čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 16. víkend
Box office: Občanská válka je znovu první Dystopický thriller Občanská válka je novým indie hitem společnosti A24, který oslovil řadového amerického diváka. Nestačily na něj ani novinka Guye Ritchieho nebo horor Abigail. čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Občanská válka 6/10
Recenze: Sugestivní akční road movie Občanská válka je až překvapivě apolitická Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států. čtěte zde
Vydáno: 21.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Luc Besson natočí Drákulu (18.02.2024 09:30 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Přání prezidentovy ženy je zjistit jak mít sex (29.11.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Teaser: DogMan (06.09.2023 08:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Anna a Rasputin mezi sebou měli vlčí pouto, které trvalo třináct dní (14.10.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Hrdina jedné noci Richard Jewell se chystá na velkou španělskou loupež (05.08.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Prokletí tygři bojují na planetě Praha o střídavku (03.08.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Bojový anděl Alita se účastní hry peněz a poznává tajemství mumie (22.10.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Johanka z Arku, kapitán Bombarďák a Godzilla poznávají továrnu na sny (09.07.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Raubíř Ralf se v domě ztracených duší objevil na špatné straně, kde prožil zoufalství a získal naději (02.04.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Phantom Boy si četl kroniku rodu Spiderwicků a podepsal smlouvu s ďáblem (29.01.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- Blu-ray recenze: Špionážní thriller Anna na bonusy zanevřel (19.03.2020 12:00 v Recenze | Blu-ray)
- TV tipy: Dánská dívka Lucy žije sedm životů a je královnou ročníku (01.11.2019 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Thriller Luca Bessona Anna stojí víc na špionských intrikách než na akci (25.08.2019 07:00 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Anna je krvavá nevěsta (21.08.2019 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Mladý Karl Marx v sebevražedném oddílu nestárne a jí zelňačku (16.08.2019 07:30 v Radar | TV tipy)
- Luc Besson se vrací s thrillerem Anna (11.04.2019 11:40 v Novinky | Trailery)
- Téma: top 40: hrdinové akčních filmů část 2. (02.12.2018 12:00 v Články | Publicistika)

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu