Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Perfect Days - I ženy mají své dny

Recenze: Perfect Days - I ženy mají své dny

Vydáno: 03.11.2011 17:13 v sekci Recenze | Premiéry - Jan Jaroš | foto: Bontonfilm

Alice Nellis ve filmu Perfect Days - I ženy mají své dny ukazuje, v jakých nesnázích se ocitá žena, jež se na "stará kolena" rozhodne pořídit si dítě, i když jeho narození po celou dobu své kariéry odkládala. A snímek v divákovi zanechá spíše rozpaky než nadšení.

Perfect Days - I ženy mají své dnyRecenzoval/a Jan Jaroš dne 03.11.2011 17:13. Alice Nellis ve filmu Perfect Days - I ženy mají své dny ukazuje, v jakých nesnázích se ocitá žena, jež se na "stará kolena" rozhodne pořídit si dítě, i když jeho narození po celou dobu své kariéry odkládala. A snímek v divákovi zanechá spíše rozpaky než nadšení. Hodnocení: 3
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Současná anglo-americká dramatika se s oblibou noří do často výstředních vnitrorodinných vztahů, aby v nich drsně, mnohdy s cynickým výsměchem mapovala nejrůznější nezvyklé, bizarní, ne-li přímo úchylné touhy, ať již přiznávané nebo skrývané. Když se režisérka Alice Nellis ujala hry Perfect Days, sepsané Lizy Lochheadovou, měla již zkušenost s jejím divadelním ztvárněním. Filmovou podobu bohužel tento rozměr, a to jak ve zjemňujícím, jakoby smutnivém výkladu, tak inscenačně, ovlivnil.
Ústřední hrdinkou je tu čtyřiačtyřicetiletá Erika (Ivana Chýlková), úspěšná žena, jak dokládá přepychový byt, která vlastní vyhledávaný kadeřnický salon, dokonce se může pochlubit zábavným pořadem v televizi - ale přesto si s postupujícím věkem uvědomuje, jak navzdory úspěchům selhala v tom nejpodstatnějším - v mateřství. Rozhodne se toto nedopatření napravit, jenže v tom ji čeká spousta pomýlených očekávání.
Selžou plány s bývalým manželem, výpomoc kamaráda homosexuála nabývá tragikomických rozměrů a vše navíc komplikuje tajený poměr s mladičkým barmanem Adamem. Příběh s jemně humornou nadsázkou, ale přitom se zřetelnou typizací těží ze sexuálních starostí odkvétající ženy, z milostných pošetilostí jejího stárnoucího ex-manžela, z nedorozumění s nejbližšími, z drobných skandálků i překvapivých zvratů, přijímaných ovšem více smířeně než naštvaně, s příměsí melancholie.
Alice Nellis svou místy spíše trapnou hrdinku obklopuje početnou skrumáží různých postav, které vstupují do jejího života a různou měrou jej ovlivňují, ale navíc se samy potýkají s problémy, navzdory nicotnosti často prožívanými velice bouřlivě. Netýká se to jen věrné kamarádky (Zuzana Bydžovská) a jejích mužských protějšků (Vojta Kotek, Ondřej Sokol, Bob Klepl, Igor Chmela...), ale zejména matky (Zuzana Kronerová).
Zejména s matkou se pojí asi nejzřetelnější žánrové kolísání, od směšných vztahovačných výčitek, ať již se týkají pletených dárků nebo Eričina rozhodnutí být svobodnou matkou, až k nečekanému skonu, završenému rozprašováním popele po zesnulé. Eričin kamarád totiž bezelstně a s jakousi odzbrojující hravostí praví ještě nic nechápajícímu nemluvněti: "Koukej, jak babička lítá..." Dlužno ovšem podotknout, že podobné "popelové" výjevy nahlížené ve výrazně tragikomickém průzoru nejsou pro anglický kulturní kontext nijak zřídkavé.
Alice Nellis se na počínání svých postav a postaviček hladivě a láskyplně dívá jako na roztomilý mumraj, na dění pohlíží soucitně a chápavě, se zjevně idylizujícími tendencemi, rozhodnuta upozadit vše, co by pracně poskládaný rodinný portrétek narušovalo. Za základní chybu považuji už obsazení Ivany Chýlkové do hlavní role, této herečce totiž schází potřebné charisma k postižení takto rozložité, nejednoznačné figury, kterou zužuje do úrovně dojemné smolařky, jež si nedokáže pohlídat nejvšednější záležitosti a navíc se ocitá ve vleku bezmála konspiračních citů. Ani na okamžik jí (ani režisérce) nepřijdou na mysl obavy z tak pozdního těhotenství.
Jenže takto dojemná, na bezbrannosti vystavěná modelace se dosti míjí s předchozí Eričinou životní dráhou, svého postavení (a to včetně hmotného) zajisté nedosáhla nějakou náhodou, nýbrž cílevědomým směřováním. Tato skutečnost, jakkoli přesazená do českého prostředí, zůstává nepostižená. Chýlkové schází sdělná výmluvnost i zaujetí, s jakými podobné postavy vídáme pojednané v anglických filmech, ať již Leighových nebo Loachových. S tím zajisté souvisí i bezpříznakové obrazové ztvárnění celého příběhu, ať již se odehrává v jakémkoli prostředí, nepomáhají ani dokumentaristické vsuvky z divadelních představení (La Fabrica). Práce kameramana Matěje Cibulky tak upomíná na pastelovou televizní poetiku.
Vyšumělé figurkaření postihuje většinu herecké sestavy (Bydžovskou, Klepla, Kotka), občas zaznamenáme pokus vnést širší psychologický záběr (u Kronerové). Jako nejživotnější a herecky nejnápaditější postavu vnímám homosexuálního Eričina kamaráda, jehož bez velkého přehánění - jen v drobných, zato intenzivních náznacích gestických, v posazení a dikci hlasu - ztělesnil Ondřej Sokol.
Český teaser filmu Perfect Days - I ženy mají své dny
Vlastně jen on si zasluhuje plného uznání v celém tomto filmu, který zanechává spíše rozpaky než nadšení. Vhled do paradoxně utvářených mezilidských vztahů totiž ztroskotal na mělkosti a povrchnosti, na vnější líbivosti, která bránila vpádu drsnějších a deziluzivnějších prvků. Jako kdyby režisérka pořídila novodobou variaci Pensionu pro svobodné pány...

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
6/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce (16.03.2024 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Sladký život Monty Pythonů narušilo neviditelné zlo (13.03.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Český lev 2024: Filmem roku jsou Bratři (10.03.2024 06:03 v Novinky | Zprávy)
- Top 20 ČR: Bláznivá komedie vládne (09.01.2024 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Trailer: Aristokratka ve varu (03.01.2024 12:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu (29.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Jedeme na teambuilding oslavit méďovy Vánoce (27.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Známý i neznámý Ludwig van Beethoven si v květnu dělá, co chce (08.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Beavis a Butt-head drží slovo a vyráží do útoku (01.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Princezna zakletá v čase natáčí banger na planetě opic (17.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Marvels objevují umění jíst a milovat a přemýšlí jak přežít svého muže (08.11.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Muž na laně a skřítek si připíjí na zvrácenost strachu (20.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Sestra hledá každý den odvahu k tlusté řecké svatbě (06.09.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Želvy Ninja a Rambo spustili mutantí chaos (02.08.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Masakr v Římě způsobil chaos a znamenal farářův konec (02.06.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Vztahové komedii s Janou Plodkovou Život pro samouky sluší sebeironie (14.05.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Hypnotik poznává život pro samouky (10.05.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Bojovník s peklem je rudý kapitán, který utíká do bezpečí (14.04.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Buď chlap s Johnem Wickem! (22.03.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu