Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Seriál: Po stopách dinosaurů, JFK a Konfederace

Seriál: Po stopách dinosaurů, JFK a Konfederace

Vydáno: 02.11.2011 07:00 v sekci Články | Televize - Natálie Bergerová | foto: Fox Broadcasting Co.

Co přinesly podzimní seriálové žně? Vydáte se na cestu časem za dinosaury ve Spielbergem produkované Terra Nově, Christina Ricci vás přivítá v šedesátých letech na palubě ikonických aerolinek Pan Am a emancipovaná Newyorčanka Rachel Bilson se pokusí vyléčit zaostalý jižanský Zapadákov.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
TERRA NOVA: NÁVRAT DO JURSKÉHO PARKU
Co to je? Stevenu Spielbergovi se stýská po starých časech. Přesněji řečeno po 85 milionů let starých časech, ve kterých se v nádherné džungli prohánějí lidožraví dinosauři a další prehistorické obludy. Jako producent se totiž vrací s nejambicióznějším kouskem podzimní seriálové sezony. Dobrodružná rodinná sága Terra Nova se odehrává v depresivně apokalyptickém prostoru Země v roce 2149. Z modré planety se stala neobyvatelná stoka. Vzduch se nedá dýchat ani s rouškami, poslední vegetace živoří a pomeranče jsou ojedinělým zázrakem, který se patřičně oslavuje (jinými slovy, důvěrně známá situace pro generaci našich rodičů v husákovském socialismu po Černobylu). Jediným rozdílem je, že na rozdíl od Husáka je v této realitě zločinem mít více než dvě děti. A to se právě přihodí rodině Shannonových (otec policajt, matka doktorka, tři děti). Jakási populační policejní kontrola najde jejich nejmladší ratolest v troubě - a je to v troubě, protože výbušný otec jde bručet do basy. Bez roušky, bez naděje. Naštěstí kdesi v Chicagu objevili vědci mystický časový most, po kterém se vybraní jedinci z otrávené planety dostanou do alternativní minulosti. Krkolomným a ilegálním způsobem se to podaří i naší rodině a záhy se ocitnou v dechberoucí přírodní scenérii Terra Novy. Otevírá se před poutníky bohem políbený ráj, v němž je možné vybudovat spravedlivou lidskou společnost tzv. na zelené louce? Idyla ve stínu kapradiny se ale nekoná, tito otcové zakladatelé se totiž kromě vlastních žabomyších půtek musejí popasovat jak s útoky věčně hladových dinosaurů, tak s nástrahami odpadlického kmene Sixers (aneb těch druhých). Podaří se rodině začít druhý život?
První dojmy? Terra Nova vás chce všechny. Toto rodinné drama je stylově rozkročené někde mezi seriálem Ztraceni a filmem Avatar. Objevování nových světů a jeho kouzel, záhadných pravidel časových rovin, trochu koření ze žánru sci-fi a mystery i detektivního šafránu a vzhledem k choutkám většiny oblud nechybějí ani hororové prvky s krví a ožužlanými torzy těl. Hormony pohladí teenagerská romantika, pro dospívající geeky i cudná manželská erotika. Naštěstí se tvůrci vyvarovali morové epidemie flashbacků a flashforwardů, jimiž publikum nehorázně obtěžoval právě Lost. Vzhledem k nafouklému rozpočtu (jen pilot stál mezi patnácti a dvaceti miliony dolarů) je ale logické, že vizuálně omamná Terra Nova chce mezi svými obyvateli přivítat všechny generace diváků. Nejde proto na dřeň a jak ideově, tak z hlediska vyprávění je v každém směru kompromisní a pro zvídavého diváka nenabízí dost podnětů k hloubání či geekovským debatám. Tato taktika, zvaná v politologickém žargonu "catch all", je zrádná v tom, že pokud si chce všechny udržet, musí dávkovat napětí, drama, romantiku a dějové zvraty uvážlivě, aby puberťákovi nepřipadal nudný nebo pomalý, ale aby rodiče a prarodiče dramatické zvraty stíhali. Daň za tuto opatrnickou strategii a pižmonění při zdi je bohužel mdlá kvalita celého seriálu. Neurazí, ale z gauče vás nesrazí, ani kdyby tam tyranosaurus poslouchal Rihannu z iPodu. Po třech dílech to vypadá, že tento rodinný Jurský park svou ekonomickou rovnováhu našel a stal se téměř vyhynulým všežravcem v seriálové krajině. Nemá přirozeného nepřítele a je předurčen k průměrnému úspěchu u průměrného publika. Pokud se nesežere sám.
Verdikt? 6/10
Šance na přežití? Solidní. Podle slušných ratingů a kritických ohlasů to na pád asteroidu a následné vyhynutí nevypadá, ale i tak vládne u Foxů lehké zklamání: pecka sezony se nekoná.

PAN AM: CESTA KOLEM SVĚTA ZA OSMDESÁT HODIN
Co to je? Píše se rok 1963. Mladá americká naděje John F. Kennedy ještě žije, vesmírný program teprve startuje a legendární aerolinky Pan Am vládnou svým modrým logem vzdušnému prostoru. Krásní mladí muži na létajících strojích v kokpitu, oslnivé letušky v těsném objetí modré uniformy. A právě do oblak, ikonických letadel a světových letišť nás zavádí nové retrodrama od ABC. Tvrdohlavá šéfka flotily krásných letušek Maggie (Christina Ricci) se nebojí porušovat pravidla a lámat mužská srdce, srdnatá a jazykově zdárná Kate Cameron (Kelli Garner) plní po celé zeměkouli, včetně nebezpečného světa za železnou oponou, tajné úkoly pro CIA. Přirozeně ji pekelně štve mladší sestra, krasavice Laura (Margot Robbie), která utekla ženichovi od oltáře a stala se symbolem všech letušek, když se krátce po naverbování pro aerolinky objevila na obálce časopisu Life. Posádku doplňuje francouzská stewardka Colette, která přišla o rodiče za nacistické okupace a stále z duše nenávidí germánské plémě. A protože jsme v optimistických šedesátkách, nechybí osvěžující politická nekorektnost, špionská klišé studené války, povinné vážení před odletem a sexuální narážky všeho druhu.
První dojmy? O Pan Am se říkalo, že to je ženská verze Mad Men, drama v retrospektivě. A skutečně, to nevinné odzbrojující kouzlo ikonických šedesátek nás vrací do doby, kdy létání bylo vnímáno jako romantická a dobrodružná náhrada za ptačí křídla, symbol Pan Am evokoval pocit volnosti, svobody a naděje na lepší zítřky a otevřenou společnost. Tento retrofeeling korunuje bezchybný casting a precizní herecké výkony. Zejména Christina Ricci exceluje v roli entuziastické Maggie, která dokáže kvůli svým touhám pohnout nebem, zemí a oběma půlkami rozděleného Berlína. Připočtěte k tomu půvabný nablýskaný vizuál, rozkošné romantické pletky a chytré dialogy a dostanete nefalšovaně nostalgický koktejl. Je třeba přiznat, že špionské zápletky překypují dětskou naivitou a absurdními zvraty, ale tento nepoměr zvrátí ženské zbraně v uniformě a sofistikovaný politický humor mezi řádky. Není divu, vždyť kapitánem je režisér legendárního seriálu Západní křídlo. Pan Am nabízí výlet do minulosti i ojedinělou možnost během několika epizod prolétnout několik časových pásem a kontinentů. Pokud máte toulavé boty a platný pas, neváhejte a přidejte se na palubu. Špičkový servis zajištěn.
Verdikt? 8/10
Šance na přežití? Tato aerolinka se bohužel v ekonomické krizi potápí rychleji než Titanic a má naléhavou poptávku po divácích. První epizoda sice velmi solidně odstartovala, ale už druhá, z Paříže, spadla o 16 % a třetí, o legendární návštěvě JFK v Berlíně, dokonce o celých 27 %. Užijte si tedy tuto cestu kolem světa, dokud trvá.

HART OF DIXIE: OPERACE ALABAMA
Co to je? Podle historických análů skončila válka Severu proti Jihu v roce 1865. Ve skutečnosti ale pro státy Konfederace tato vojna nikdy neskončila. Otřepanou premisu "jižanský balík v New Yorku" obrátí vzhůru nohama nové lékařské drama Hart Of Dixie. Amerika je zemí mnoha tváří - a když uvážíte rozdíly mezi nimi, skoro se divíte, že do Alabamy, není třeba vízum. Šťavnaté téma "emancipovaná Newyorčanka na hlubokém Jihu" už úspěšně podojila před několika lety romantická komedie s Reese Witherspoon v hlavní roli Holka na roztrhání. Mladá lékařka Zoe Hart to měla v životě nalinkované - odpromovala na špičce svého ročníku a doufala, že se jí splní sen a stane se kardiochirurgem v New Yorku. Jako tatínek. Jenže její sen o elitním řeznictví se záhy rozplynul jako pára nad hrncem a tato rychle mluvící slečinka šokovaně dřepí v autobuse mířícím do městečka Bluebell v Alabamě, kde jí jeden laskavý starý doktor přenechal svou všeobecnou praxi, kterou Zoe potřebuje, aby získala šanci na operační sál a skalpel. Lišky tu dávají dobrou noc, venkovské tradice jsou Zoe k smíchu, lidé se zdají být pomalejší, tradiční jižanská pohostinnost zjevně zmizela s posledními konfederačními vojsky. Zoe si během několika dílů stihne znepřátelit půlku městečka, přátelskými styky se sympatickým snoubencem si proti sobě poštve přeslazenou královnu místní honorace Lemon a je trnem v oku i jejímu otci, dalšímu lékaři v městečku, který z nové konkurence rozhodně není na větvi. Zkrátka střet civilizací se vším všudy. A aby toho nebylo málo, čeká ji jeden šokující objev, jenž tuto "uptown girl" s červeným diplomem a černým humorem přiměje v jižanském doupěti zůstat.
První dojmy? Město versus zapadákov, moderna versus tradice, sexuální osvěta versus viktoriánská výchova, kariéra versus rodina, černé šaty od designera versus cukrový dortík v pastelových barvičkách. Hart Of Dixie je seriálem o holkách a pro holky, ale vůbec se za to nestydí a ždímá humor z propastných rozdílů, seč mu síly stačí. Tam, kde humor pokulhává, nastupuje osobní kouzlo Rachel Bilson. V roli rozmazlené Newyorčanky, o které bezezbytku platí, že kam šlápne, tam sto let tráva neroste, se cítí jako ryba ve vodě. Zdatně jí sekundují černošský starosta a baseballová hvězda v jedné osobě Lavon, právník a snoubenec zmíněné jižanské harpyje George či rošťácký soused Wade. Pokud ale doufáte, že vám seriál závratně prohloubí medicínské vzdělání a obohatí o nejnovější trendy ve farmacii, zamiřte raději k doktoru Houseovi, tady na jihu je o exotické nemoci nouze. Odborně je totiž Zoe zhruba na úrovni Doktora z hor. To ale vůbec nevadí. Konfrontační styl humoru, komické maloměstské figurky jako od Nerudy a náladový soundtrack - to jsou devizy, kterými je Hart Of Dixie vybaven pro letošní podzim.
Verdikt? 6/10
Šance na přežití? Sledovanost je stejně jako kritické ohlasy v šedém průměru, ale seriál už má odklepnutou celou první sezonu, takže minimálně do května 2012 má Rachel Bilson vystaráno. Hart Of Dixie je totiž produkt "holčičí" stáje CW, která vlastní další seriálové klisny jako Gossip Girl, 90210 nebo nově seriál Ringer.

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 16. týden
Top 20 ČR: Čínský animák a Brouček vedou Čínský animák Jak zachránit draka převálcoval konkurenci včetně nové české komedie Prázdniny s Broučkem o jedné obyčejné rodince, která si vyjede na dovolenou starým karavanem po dědovi. čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 16. víkend
Box office: Občanská válka je znovu první Dystopický thriller Občanská válka je novým indie hitem společnosti A24, který oslovil řadového amerického diváka. Nestačily na něj ani novinka Guye Ritchieho nebo horor Abigail. čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Občanská válka 6/10
Recenze: Sugestivní akční road movie Občanská válka je až překvapivě apolitická Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států. čtěte zde
Vydáno: 21.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Na Amistadu sledují knihy smrti očima Tammy Faye (02.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Šťastná hvězda Cruella podstupuje poslední souboj (22.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- Trailer: Vládcové nebes (10.11.2023 09:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Sebevražedný oddíl vypráví pravdivý příběh Neda Kellyho a jeho bandy (10.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Top 10: Roman Polanski (19.08.2023 17:30 v Články | Publicistika)
- Kinopremiéry: Zázračný aparát Barbenheimer (19.07.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Indiana Jones a krakenteena Ruby hledají nástroj osudu (28.06.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Margot Robbie je Barbie v novém traileru (25.05.2023 19:47 v Novinky | Trailery)
- Téma: 10+1 nejočekávanějších filmů roku 2023 (20.04.2023 15:00 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Tenkrát v Hollywoodu patřili apoštol Pavel a myši do nebe (07.04.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Zemřel Bill Butler (07.04.2023 05:59 v Novinky | Zprávy)
- Margot Robbie je Barbie v novém traileru (05.04.2023 09:30 v Novinky | Trailery)
- Steven Spielberg chystá Napoleona (22.02.2023 08:34 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Steven Spielberg a jeho filmy: 1. část (18.02.2023 09:30 v Články | Publicistika)
- Téma: 10 komerčně nejúspěšnějších filmů Stevena Spielberga (28.01.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- Recenze: Vizuálně opojný, ale příběhově rozpačitý Babylon (19.01.2023 07:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Zoubková víla dostává z Babylonu přání k narozeninám (18.01.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Teaser: Yellowjackets: 2. série (14.01.2023 16:30 v Novinky | Trailery)
- Zlatý glóbus 2023: Vítězné jsou snímky Fabelmanovi a Víly z Inisherinu (11.01.2023 05:30 v Články | Publicistika)

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu