Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Téma: Jak se český film (ne)vypořádal s totalitou

Téma: Jak se český film (ne)vypořádal s totalitou

Vydáno: 21.10.2010 06:00 v sekci Články | Publicistika - Kateřina Samková | foto: 1992 Space films

Kulisy totality filmaře stále táhnou. Hořké komedie, romantická dramata i muzikály. Nemine rok, aby někdo nezasadil svůj film do doby, na kterou by většina z nás nejraději zapomněla. Dokázal ji ale český film někdy opravdu využít?

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Letos tomu bude dvacet jedna let od pádu komunismu. Demokratické Česko(slovensko) už bude moc pít i v Americe, kam se teď každý její občan může jet svobodně podívat, když si vydělá na letenku. Většina lidí dnes bere svobodu jako samozřejmost, ani já si z totality prakticky nic nepamatuji - bylo mi pět, když jsem na Václaváku obdivovala tu spoustu svíček a kytek, a přitom vůbec netušila, proč tam vlastně jsou.
Právě proto by tu měl být film. Umění které by mělo zapomnětlivým osvěžit paměť, mladým ukázat, jaké to tenkrát doopravdy bylo a fungovalo, co všechno se v té době nesmělo a muselo, a snad by dokázalo i nějak kriticky zhodnotit onu dobu. Bohužel, český film si oněch osudných čtyřicet let vypůjčuje velmi často a velmi rád, ale většinou jen jako kulisu, na jejímž pozadí rozehrává lehce nahořklé komedie nebo romantické muzikály. Neříkám, že jsou všechny tyhle filmy špatné, ba naopak, ale v tom dvacetiletém výčtu mi jednoduše chybí víc děl s jednoznačným poselstvím a výraznějším kritickým pohledem. Pojďme se tedy u příležitosti uvedení filmu Občanský průkaz do kin podívat, jak se československý a český film po roce 1989 s touto smutnou érou našich dějin dokázal vypořádat.
Jedním z prvních, kdo perfektně využil nabyté tvůrčí svobody a možnosti beztrestné a otevřené kritiky společnosti, bylo divadlo Sklep v čele s režisérem Tomášem Vorlem, které natočilo v roce 1990 značně bizarní a absurdní film Kouř. Proložený rytmickou poezií (recitační skupina Vpřed) poukazuje s humorem a velkou dávkou ironie na všechna klišé doby a přivádí na scénu dnes již kultovní postavu kulturního referenta Arnoštka s jeho fajnovou diskotékou, kterou by mu mohl závidět i Michal David. Tomáš Vorel zde dokázal vytěžit maximum z toho, že "to" všechno měli lidé a hlavně i sami tvůrci ještě v živé paměti a především se nebál trochu odvázat.
Veleúspěšný písničkový retrofilm Rebelové zašel ještě dál než k poezii jako prostředku vyprávění, představil nám coververze nejznámějších hitů květinových šedesátých let a nabídl divákům příběh o velké lásce, kterou uťal osudný osmašedesátý rok. Zuzana Norisová ujíždějící s rodiči kolem sovětských tanků přes hranice za zvuků tesklivé písně Řekni, kde ty kytky jsou sice nenechala jediné oko suché, ale zbytek filmu je spíš romantický muzikál než cokoliv jiného a éru "komančů" využívá opět spíš jako pouhou kulisu. Podobnou cestou se vydal i celovečerní debut Jana Hřebejka Šakalí léta. Zasazený na přelom padesátých a šedesátých let a za zvuků rokenrolu představil první pořádný český muzikál od Starců na Chmelu a těžký život za totality je u něj až na druhém místě.
Jan Hřebejk je nicméně tvůrcem, jemuž bychom měli věnovat víc, než jen dvě věty o jeho muzikálové prvotině. Hned jeho druhý film v tandemu se scénáristou Petrem Jarchovským a spisovatelem Petrem Šabachem se stal obrovským hitem a já osobně ho považuji za jeden z nejlepších porevolučních filmů o komunismu, který byl dosud natočen a který bohužel Hřebejk dodnes nedokázal překonat - Pelíšky. On vlastně patří mezi jeden z nejlepších porevolučních filmů vůbec.
Tvůrci zde dokázali to, co se následně povedlo už jen jednomu dalšímu českému týmu. Natočit komedii, ze které je v každém obrazu cítit, v jak hrozné době se vlastně odehrává a jak vážné věci se staly a mají se stát. Přesně vypointované scény, výborné herecké obsazení nebo i skvěle vybraný soundtrack v čele s Blue Effect dělají z Pelíšek jedinečný a nezapomenutelný film české kinematografie, z jehož závěru mrazí v zádech. Přestože se Hřebejk několikrát snažil vstoupit do stejné řeky s velmi podobným stylem a tématy (filmy Pupendo, U mě dobrý nebo vloni Kawasakiho růže), nikdy už úspěch ani kvalitu Pelíšků nezopakoval.
Velmi brzy po revoluci se začaly točit také adaptace slavných knih, které měly před listopadem menší či větší (ale spíš obrovské) problémy s režimem. Jedním z prvních takových filmů byl hned v roce devadesátém Tankový prapor Víta Olmera podle stejnojmenného románu Josefa Škvoreckého (ten v roce 1969 emigroval do Kanady). Prý pravdivou (těžko můžu posoudit) komedii z prostředí komunistické vojny ale o rok později překonali Černí baroni, také z prostředí pluků PTP (pomocný technický prapor), tedy táborů nucených prací československé armády, natočeni podle geniální knihy Miroslava Švandrlíka. Nezapomenutelný film plný zlidovělých hlášek a českých hereckých hvězd je ale opět především ironickou komedií s absurdními situacemi.
Z dalších adaptací slavných románů stojí za zmínku hlavně Báječná léta pod psa, komedie o dospívání za socialismu podle románu Michala Viewegha. Patří mezi další z těch mála filmů, které pod pokličku komedie dokázaly schovat veškerou tragiku a beznaděj života v totalitě a na postavě Kvidova otce perfektně ukazují, proč pro slušného a chytrého člověka muselo být peklo v té době žít a chtít něco dokázat. Z trochu jiného soudku je černobílý film ...a bude hůř, natočený na motivy knihy Jana Pelce, jenž ukazuje značně odlišný pohled na boj s režimem. Velmi syrové dílo nabízí alternativní kulturu a rebelii mladých intelektuálů žijících podle motta "sex, drogy a chlast", není ani trochu líbivé, ale tím spíš se dokáže dostat hluboko pod kůži všem problémům doby.
Mezi témata, která si filmaři vyhlídli, patří třeba i pionýrské tábory, o jejichž stereotypech vypráví s lehkou dávkou sklepáckého humoru Ondřej Trojan ve svém celovečerním debutu Pějme píseň dohola. Film z roku 1990 zůstal ve své době možná trochu neprávem nepovšimnut ale objevila se v něm spousta dětí, ze kterých dnes vyrostly české hvězdy (mj. herecký debut tehdy čtrnáctileté Ani Geislerové nebo Jiřího Stracha).
Zvláštní poetikou vyniká hořká komedie dalšího sklepáka Milana Šteindlera Díky za každé nové ráno, natočená podle knihy Haliny Pawlovské. Za posledních pár let se ještě sluší upozornit na poetické drama Kousek nebe o lásce za zdmi komunistického kriminálu, která ovšem může být jen těžko naplněna, loňské 3 sezóny v pekle, které jako jeden z mála snímků zobrazují osudnou dobu po druhé světové válce, kdy se komunisté teprve dostávali k moci, a stejně starý film Pouta, jenž je jakýmsi psychologickým rozborem velmi narušeného příslušníka tajné policie.
Kdybych měla rozhodnout, který z českých filmů nejlépe zareagoval na totalitní režim, který ho nejvíc zkritizoval a který zobrazil pro dnešního diváka hrůzy tehdejší doby nejvěrněji, byl by to těžký úděl. Bohužel ale v tom záporném slova smyslu. Naštěstí po mě ale tohle nikdo nechce, a proto jsem si na úplný konec schovala Kolju. Dávám za pravdu Americkým akademikům a myslím, že Jan Svěrák dostal Oscara právem, protože Kolju považuji za jedno z našich nejlepších porevolučních děl a rozhodně nejlepší z těch odehrávajících se před listopadem 89. Nemá cenu popisovat tenhle svěrákovsky laskavý, ale v hloubi smutný a tragický příběh, protože ho snad každý zná, každý viděl a skoro každý má rád.
Jak je vidět, stále zůstává v českém filmu spousta prostoru a námětů z doby totality, které nebyly využity a je to velká škoda. Proč nikdo nenatočí drama o Miladě Horákové, o zinscenovaných procesech a politických vězních? Námětů máme v této smutné historii spoustu, zvěrstev se stalo tolik, že by měl být spíš problém rozhodnout se, které z nich zfilmovat dřív. Dobrý scénárista a šikovný režisér by určitě dokázali natočit vypovídající a zajímavé filmy, to by ovšem museli chtít. Jenže natočit vážný film o podobných věcech je obrovský risk a těžko říct, jestli by diváci do kina přišli za kvalitou a ne jen za smíchem a provařenými tvářemi. Možná i proto se tvůrci komunismu stále bojí. Snad získají odvahu dříve, než zapomenou...

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- R.I.P.: Hvězdy, které nás v roce 2023 opustily (23.12.2023 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Zemřel Alois Fišárek (05.11.2023 15:15 v Novinky | Zprávy)
- Zemřel Jiří Macháně (21.01.2023 19:04 v Novinky | Zprávy)
- R.I.P.: Hvězdy, které nás v roce 2022 opustily (26.12.2022 12:30 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Top 10: čeští režiséři po roce 1989 (26.11.2022 14:30 v Články | Publicistika)
- Téma: 10 domácích tvůrců nejhorších filmů od roku 1989 (12.11.2022 11:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Rozhněvaný muž Buster Keaton spustil tichou revoluci (07.10.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Zemřel Franciszek Pieczka (24.09.2022 08:34 v Novinky | Zprávy)
- Zemřel Stanislav Fišer (11.06.2022 18:33 v Novinky | Zprávy)
- Zátopek se pokusí získat Oscara (11.10.2021 10:15 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Ant-Man a Wasp reagují na tísňové volání ďábelského houslisty (27.08.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- Zemřela herečka Libuše Šafránková (09.06.2021 18:56 v Novinky | Zprávy)
- Top 10: Zahraniční film (27.02.2021 09:30 v Články | Publicistika)
- R.I.P.: Hvězdy, které nás v roce 2020 opustily (22.12.2020 13:46 v Novinky | Zprávy)
- Téma: nejlepší filmy všech dob (13.12.2020 12:00 v Články | Žebříčky)
- Kinopremiéry: Meky čeká, než skončí léto, aby mohl jít krást koně (08.07.2020 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Nejlepším českým filmem podle kritiků jsou Staříci (02.02.2020 09:58 v Novinky | Zprávy)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu