Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Tintinova dobrodružství

Recenze: Tintinova dobrodružství

Vydáno: 24.10.2011 16:51 v sekci Recenze | Premiéry - Martin Bubrín | foto: 2011 Paramount Pictures

Slavný belgický komiks si konečně našel cestu na stříbrné plátno, přičemž můžeme říct, že lepšího realizátora si přát nemohl. Steven Spielberg natočil možná nejpoctivější dobrodružství letošního roku a zároveň zaručenou pecku podzimu, která si získá diváky bez rozdílu věku.

Tintinova dobrodružstvíRecenzoval/a Martin Bubrín dne 24.10.2011 16:51. Slavný belgický komiks si konečně našel cestu na stříbrné plátno, přičemž můžeme říct, že lepšího realizátora si přát nemohl. Steven Spielberg natočil možná nejpoctivější dobrodružství letošního roku a zároveň zaručenou pecku podzimu, která si získá diváky bez rozdílu věku. Hodnocení: 4

Tintinova dobrodružství

The Adventures of Tintin
Tajemný / Rodinný / Akční / Dobrodružný
USA, 2011 , 107 min.

Režie: Steven Spielberg
Scénář: Steven Moffat, Edgar Wright, Joe Cornish, Hergé
Hudba: John Williams
Herci: Jamie Bell, Andy Serkis, Daniel Craig, Nick Frost, Simon Pegg, Daniel Mays, Gad Elmaleh, Toby Jones, Joe Starr, Enn Reitel, Mackenzie Crook, Tony Curran, Sonje Fortag, Cary Elwes, Phillip Rhys

Česká premiéra: 27.10.2011

Tintinova dobrodružství hodnocení na Kinobox.cz: 74.23 %
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Příběhy mladého reportéra Tintina jsou celosvětovou senzací. Komiksové sešity belgického výtvarníka vystupujícího pod pseudonymem Hergé vycházely neuvěřitelných skoro šest desetiletí, od třicátých do devadesátých let. Na motivy úspěšné předlohy také vzniklo nespočet kreslených filmů, včetně úspěšného francouzského seriálu. Bylo jen otázkou času, kdy se o látku začnou zajímat i hollywoodští tvůrci. Naštěstí zájem projevili ti nejpovolanější - Steven Spielberg přišel s nápadem na celovečerní film již v roce 1983, ovšem autor předlohy zemřel dříve, než se oba mohli společně sejít.
Do kin se tedy Tintinova dobrodružství dostávají až po dlouhých třiceti letech od prvotní myšlenky realizace. Hergé si ještě před svou smrtí Spielberga zvolil jako jediného režiséra, který by podle něj byl schopen kvality jeho díla převést do filmové podoby. S čistým svědomím můžeme konstatovat, že jeho úsudek nebyl mylný. Těžko si lze v dnešní atrakcemi přesycené době představit režiséra, který by s grácií a úctou dokázal tak láskyplně a přitom pořád poutavě zadaptovat tak náročné a hýčkané dílo, na které jeho fanoušci nedají dopustit.
Jde vidět, že na projekt dohlíželi lidé, kteří mají s filmem dlouholeté zkušenosti - mimo slavného režiséra se na postu producenta (a také potenciálního tvůrce druhého dílu) objevilo jméno dalšího velikána Petera Jacksona, na scénáři se zase podíleli tvůrci jako Steven Moffat (britský seriálový hit Sherlock), Edgar Wright (Scott Pilgrim proti zbytku světa, Soumrak mrtvých) nebo Joe Cornish známý svým letošním sociálním sci-fi Útok na věžák.
Ve všech složkách je tak filmu dopřána maximální možná péče, která nedovolí, aby něco nedopadlo přesně podle zamýšlených představ. Najít v tak pečlivé realizaci nějakou, byť malou formální chybičku je téměř nemožné. Spielberg navazuje přesně tam, kde skončil v devadesátých letech s Indianou Jonesem, a opět můžeme říct, že se jedná o vysoce funkční mix dobrodružství, hravé filmařiny, vtipu a brakovitého nadhledu. Po rozporuplně přijímaném Království křišťálové lebky, kde se divákům míra pokleslosti mohla zdát už příliš, se Tintin vrací k účinnému žánrovému vzorci, který se režisérovi povedlo uplatnit ve svých mnohých nestárnoucích klasikách.
Film je tak jakoby přesně ušitý na míru podle jakéhosi neviditelného receptu, ale přece jen nás v mnohých ohledech dokáže upřímně překvapit. To je tak, když za kamerou sedí tvůrci, kteří milují kinematografii a nebojí se toto nadšení prolnout i do díla samotného. Ze sledování tak máte pocit, že se bavíte stejně dobře jako tvůrci při natáčení. A to se při mnoha filmech většinou nestává, když víme, jaká náročná cesta musela předcházet jejich cílům.
Pro potřeby celovečerního dobrodružství byly do jednoho příběhu zpracovány rovnou tři oblíbené knihy - Krab se zlatými klepety, Poklad Rudého Rackhama a Tajemství Jednorožce. Právě podle poslední jmenované se film také v originálu jmenuje. Scenáristé dokázali tři odlišné příběhy sloučit do jednoho působivého celku tak, aby mohly naplno vyniknout hlavní prvky Hergého předlohy.
Tintinova dobrodružství tak do popředí staví idealistického mladého reportéra a jeho vševědoucího psího společníka Filutu (sázím na to, že jeho plyšová podobizna bude hitem letošních Vánoc), kteří se náhodně připletou do honby o prastarý poklad. V cestě za rozluštění tajemné záhady se hlavní hrdina setkává s řadou známých postav z komiksů - jako s duem neohrabaných detektivů Tkadlecem a Kadlecem, zlotřilým padouchem Sacharinem nebo drsným, ale uvnitř čestným kapitánem Haddockem, jehož vztah k Tintinovi je ústředním motorem snímku. Nemůže chybět také spousta exotických lokací, zběsilých akčních scén nebo komediálních vsuvek, které se odklánějí od realismu v záměr grotesky.
Což se naplno projevuje také na technické stránce celého filmu, který používá metodu tzv. performance capture, se kterou v poslední době hodně experimentoval Robert Zemeckis. Spielberg, Jackson a animátorské studio Weta však posunuli hranice technologie na jeho pomyslný vrchol a stvořilo tak zatím nejpropracovanější animaci v animovaném filmu.
Zatímco jsme se ve Vánoční koledě nestačili divit nad prázdným výrazem postav a nedokonalou mimikou, detailnost Tintinových postav a jejich výrazů v tváři je neskutečně prokreslená, až z toho mrazí. Nabízí se zde otázka, co ještě je reálné herectví a co už můžeme považovat čistě za um animátorů. Zajímavé také je, že veškeré postavy vypadají vesměs reálně, i když se jedná o karikaturové podobizny z komiksů. Může snad existovat v reálném světě člověk, který by vypadal jako kapitán Haddock? Těžko. O to více udivuje realističnost jeho zjevu zasazená do přesně vybraného fotorealistického prostředí.
Právě možnosti digitální animace dovolují Spielbergovi, aby naplno popustil uzdu své fantazii při vymýšlení nápaditých scén, které díky zvolené technologii neobsahují svrchní laťku. Když vezmeme v potaz, že se veškerý materiál natáčí v "rozměrné tělocvičně", může režisér přijít téměř s jakýmkoliv přepáleným nápadem, který by v hraném filmu za žádných okolností nemohl fungovat, ať už kvůli nemožné realizaci či omezení rozpočtem. Můžeme tak být svědky přímo rozpustilé akce, která čítá vše od automobilových honiček či lodních bitev na rozbouřeném moři po závěrečný přepálený boj s jeřáby.
V každém případě si neřeknete "to už je trochu moc", ale budete si užívat, jak zajímavě a inovativně tyto scény dokáže režisér pojmout. Například honička v marockém Baggharu (což je fiktivní město z komiksu) je přímo ukázkovým příkladem dokonale dávkovaného napětí, akce a humoru lemovaného naprosto důmyslným používáním atrakcí, které hladce zapadají do struktury celé scény. Přepálenost a ignorace fyzikálních zákonů v tomto případě není na obtíž, zbývá jen jednoduché klukovské nadšení.
Když navíc do všeho burácí jako vždy úderná hudba Johna Williamse, který po několikáté přichází s další variací na své dobrodružné klasiky, nelze se divit tomu, že vše funguje přesně tak, jak má. I herci byli pro své role vybráni víceméně pečlivě, a jak se lze z různých zdrojů dočíst, všichni jsou dlouholetými Tintinovými fanoušky. Hlavně titulní Jamie Bell (Billy Elliot, objevil se také v King Kongovi nebo v nedávné Janě Eyrové), který tvrdí, že se mu tímto filmem splnil sen.
Do dalších rolí byli obsazeni neméně známí herci jako Andy Serkis v roli ustavičně opilého kapitána Haddocka nebo Daniel Craig jako arcizáporák Sacharin. Zajímavostí také je, že v roli nešikovných detektivů Tkadlece a Kadlece se objevili britští komici Simon Pegg a Nick Frost. Jejich vtipných průpovídek si však v kině zřejmě neužijeme, jelikož je film nasazen výsadně s českým dabingem. Ten se sám o sobě sice povedl, ale kdo by raději nechtěl slyšet Peggův břitký britský přízvuk, že?
Český trailer filmu Tintinova dobrodružství
Tintinova dobrodružství tedy i po dlouhé pauze ukazují, že Steven Spielberg je nekorunovaným králem perfektně vyvážené rodinné a dobrodružné podívané. Jeho film nikdy nesklouzne k vyložené infantilnosti, naopak se zase nikdy nebere proklatě vážně, aby se u něj mohly nudit i děti. Je v něm vše, co od správného (podzimního) blockbusteru máte očekávat. Napínavý příběh, nevtíravý humor a strhující akce. Ženy se sice mohou cítit trochu ošizeny kvůli tomu, že film neobsahuje žádnou hrdinku, tudíž ani žádnou romantickou zápletku, ale co naplat, když to ve výsledku ani nejde poznat. Lepší zacházení si prostě slavný evropský komiks přát nemohl. Teď jenom, aby v kinech vydělal dost na to, aby se mohly rozjet práce na pokračování.

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
8/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • a proc tedy (EdaSpacil, 25.10.2011 13:25) Reagovat

    jen 8?

    • Re: a proc tedy (mcb, 25.10.2011 13:49) Reagovat

      Jednoduše jsem nebyl tím filmem smeten. Spíš mi to slavné Spielbergovy kousky jen připomínalo (hlavně Poslední křížovou výpravu), a Tintin bohužel pro mě nebyl ničím novým (ne technologicky), než jen sbírkou osvědčených "spielbergovských" postupů, kterým se "nedá nic vytknout". Z hlediska animace film určitě revoluční je a zasloužil by si plné hodnocení, ale v podstatě jde jen o poctivý dobrodružný příběh podle neviditelné šablony (ale zato neprůstřelné a bez chybičky natočené). Komiksem jsem nedotknutý, tak si jen s těží dokážu představit, jak zručně byl děj tří knih vměstnán do jednoho filmu...Prostě mi ten film nepřijde nějaký převratný, jen solidní dobrodružná podívaná podpořená převratnou technologií. Kdo ví, třeba to druhá projekce vystřelí výš :)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 12. týden
Kinopremiéry: Neposkvrněné panenky na útěku z Utopie I v tomto týdnu je v kinech čas na dohánění restů, protože žádná z premiér nemá velký divácky potenciál a je spíše pro hrstku fanoušků. To platí jak pro novinku Ethana Coena, tak pro horor Neposkvrněná se Sydney Sweeney. čtěte zde
Vydáno: 20.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Na Amistadu sledují knihy smrti očima Tammy Faye (02.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Český fantasy horor Krvavý Johann je laciným brakem od fanoušků žánru (13.01.2024 10:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Il Boemo ví, jak je důležité míti Filipa (05.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Šťastná hvězda Cruella podstupuje poslední souboj (22.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- Trailer: Vládcové nebes (10.11.2023 09:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Muž na laně a skřítek si připíjí na zvrácenost strachu (20.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Bláznivá Lara Croft viděla supernovu (13.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Top 10: Roman Polanski (19.08.2023 17:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Baby Driver veze Spider-Mana a Anastázii do paralelních světů (21.07.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Mission: Impossible Odplata – První část staví Tomu Cruisovi do cesty umělou inteligenci (19.07.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Rebelova odplata je mission impossible (12.07.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Ve filmu Indiana Jones a nástroj osudu se vrací Harrison Ford, poprvé bez Spielberga (30.06.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Muži, ženy a děti ví, že není čas zemřít (30.06.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Indiana Jones a krakenteena Ruby hledají nástroj osudu (28.06.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Tom Cruise podniká další Mission: Impossible (17.05.2023 18:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Rocketman hraje stínohru s Angry Birds (05.05.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Tenkrát v Hollywoodu patřili apoštol Pavel a myši do nebe (07.04.2023 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu