Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Král a já

Stroj času: Král a já

Vydáno: 13.10.2011 23:19 v sekci Recenze | Stroj času - Leoš Medřický | foto: Twentieth Century Fox Film Corporation

Muzikál s herci, kteří neuměli zpívat. Romance, v níž se hlavní pár ani nepolíbí. Pohádka s nešťastným koncem. Deborah Kerr si podmaňuje Yula Brynnera v nejvýdělečnější zpěvohře všech dob.

Král a jáRecenzoval/a Leoš Medřický dne 13.10.2011 23:19. Muzikál s herci, kteří neuměli zpívat. Romance, v níž se hlavní pár ani nepolíbí. Pohádka s nešťastným koncem. Deborah Kerr si podmaňuje Yula Brynnera v nejvýdělečnější zpěvohře všech dob. Hodnocení: 0
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Byl to silný rok. V oscarových nominacích za rok 1956 soutěžily takové tituly jako Cesta kolem světa za 80 dní, Gigant, Vojna a mír, Desatero přikázání, Anastázie a Král a já. Ve třech posledních hrál Yul Brynner a za muzikálovou roli siamského krále sošku získal. Oscara za režii téhož filmu sice převzal Walter Lang, ale herečka Deborah Kerr, jež svou nominaci neproměnila, později napsala Brynnerovi v blahopřejném telegramu: "Zasloužené dvojí vítězství. Nejsi jen skvělý herec, ale i skvělý režisér." Co tím myslela?
Kniha Margaret Landon Anna a král Siamu vyvolala jistou politickou kontroverzi. Autorka ve svém románu zpracovala skutečný příběh Angličanky Anny Leonowens, jež se v letech 1862-1867 stala vychovatelkou dětí siamského krále Mongkuta a inspirovala panovníka k politickým reformám. Potíž je, že obraz krále, jak ho popisuje Landon, se obyvatelům někdejšího Siamu a dnešního Thajska ani trochu nelíbil. Zatímco se všechny děti v thajských školách učí, že ctihodný Mongkut byl "otcem vědy, kultury a techniky v Siamu", v knize a jejích filmových zpracováních figuruje jako neotesanec se šarmem orangutana v říji. Britské učitelce je pak přisuzována role vševědoucí mravní autority, jež s arogancí kolonialistů přišla zaostalé Siamce poučit, co je pro ně nejlepší. Takové konotace nevyhnutelně prosakují i do filmu, který byl přes své nekonfliktně pohádkové ladění v Thajsku zakázán.
Když se Yul Brynner dostavil v roce 1951 na casting chystaného divadelního muzikálu, nikdo v komisi ho neznal. Holohlavý muž s uhrančivým pohledem byl tehdy zaměstnán jako televizní režisér ve společnosti CBS a snil o kariéře filmaře. Památné odpoledne, kdy předstoupil před broadwayské hitmakery Richarda Rodgerse a Oscara Hammersteina, usedl na zem, začal zpívat v jakémsi pro ně neznámém jazyce a doprovázel se na kytaru, nasměrovalo jeho životní cestu novým směrem. Brynner byl okamžitě angažován do titulní role panovačného siamského krále.
Nikomu příliš nevadilo, že zpěv nepatří k jeho nejsilnějším stránkám. Autoři si zakládali zejména na pěveckých partech hlavní ženské postavy. Protože ve starším filmu Anna a král Siamu hrál krále Rex Harrison a produkce muzikálu zprvu doufala, že si sotva intonující herec roli rád zopakuje, monarchovy party záměrně nebyly pěvecky náročné. Představení se ostatně mělo stát především beneficí broadwayské muzikálové hvězdy Gertrude Lawrence. Jedna z klauzulí ve smlouvě jí také zajišťovala přednostní právo hrát Annu i v případné filmové adaptaci. Během první sezony však byla subretě diagnostikována rakovina a o rok později zemřela. Představitelky Anny se během let střídaly, zato Yul Brynner odehrál všech 1246 představení, získal za svou kreaci cenu Tony a o jeho obsazení do filmu nikdo nepochyboval.
Tím kurióznější je, že samotný Brynner ve filmu hrát nechtěl, zato měl zájem ho režírovat a do role krále obsadit Marlona Branda. Vysněného herce nezískal a režií byl pověřen rutinér Walter Lang, ale Brynner se svých ambicí zcela nevzdal. Strávil s tou látkou pět let, věřil, že ji zná lépe než kdokoli jiný, a všem nežádoucím výmyslům producentů (jako třeba nápadu, že krále by na konci mohl zašlápnout velký bílý slon) byl připraven zabránit i přes režisérovu mrtvolu. Natáčení se podle všeho neslo v duchu zápasu těchto dvou pánů o rozhodující slovo. Místo tehdy obvyklých šesti týdnů se točilo šest měsíců, vše v ateliéru. Ideální podmínky pro epidemii ponorkové nemoci. K jakému táboru se tehdy přidala Deborah Kerr, je podle výše citovaného vzkazu jasné.
Byl to ostatně Yul Brynner, kdo prosadil její obsazení do role Anny. Kandidátek bylo více a režisérovi se zdála nejvhodnější pěvecky disponovaná Maureen O'Hara, ale autor hudby Richard Rodgers v narážce na její film Against All Flags kategoricky prohlásil, že "žádná pirátská královna Annu hrát nebude". Kerr Brynnerovi učarovala v divadelním dramatu Tea And Sympathy (v jehož filmové adaptaci si zahrála v témže roce) a svým ustáleným typem decentní anglické dámy se zdála být ideální představitelkou Anny. Až na jeden detail - neuměla zpívat. V době, kdy si všichni lámali hlavu, jak herečce taktně sdělit, že její zpěv nelze použít, a nepřipravit ji o potřebné sebevědomí, Deborah sama uznala, že na zpěv nestačí, a s úlevou přijala zprávu, že je o věc postaráno.
Král a já totiž znamenal mimo jiné průlom nejslavnější zpěvačky, o jaké jste nikdy neslyšeli - Marni Nixon. Tehdy pětadvacetiletá dívka vynikala schopností napodobit hlas i herecký výraz Deborah Kerr (zpívala za ni i v následujícím filmu Nezapomenutelná láska), a jak se později ukázalo, i Natalie Wood (West Side Story) nebo Audrey Hepburn (My Fair Lady). Pro dosažení co nejpřesvědčivější iluze Marni Nixon nedabovala zpěv dodatečně, ale byla přítomna natáčení všech pěveckých scén, a třebaže nebyla vidět, musela se kvůli autentickým nádechům a hlasovým modulacím naučit i veškerou choreografii a mimo dosah kamery ji provádět paralelně s herečkou.
V kontextu jejich ostatní filmové práce se dnes spojení Yula "kovboje" Brynnera a Deborah "hodné tety" Kerr jeví zvláštně, ale v potvrzení teorie, že protiklady se přitahují, mezi nimi na plátně funguje ona tolik vzývaná "chemie". Film přirozeně zacílil na nejširší publikum a pro žádné ožehavé narážky ani odvážné scény v něm nebylo místo. Vztah Anny a krále není milenecký, pouze pracovní a později přinejlepším přátelský. Přesto všechny rozverné dialogy o rozdílech mezi demokracií a diktaturou nebo silou a empatií podbarvuje hmatatelné sexuální napětí a je možné je číst jako zvláštně ostýchavé námluvy dvou lidí, kteří jsou okouzleni svou protikladností. Ve slavné scéně, kdy Anna učí krále tančit polku, se sice zpívá největší hit muzikálu Shall We Dance? a probíhá v ní vtipný dialog o taneční etiketě, nejvýmluvnější jsou ale odmlky mezi tanečními kroky a poté, co ustane hudba. Nevyřčený podtext je tím, co povyšuje zdánlivě frivolní muzikál a emancipační bajku na plnokrevnou romanci.
Pokud rádi srovnáváte různé verze stejných příběhů, vězte, že existuje animovaný remake muzikálu, Král a já z roku 1999. Ve stejném roce byl znovu - tentokrát výrazně vážněji - adaptován román Margaret Landon jako Anna a král s Jodií Foster a Chow Yun-Fatem. Doporučuji zejména všem, kteří se ztotožňují s výhradami Thajců proti starším verzím a mají v oblibě politickou korektnost až za hrob. Sluší se dodat, že svou životní roli si po letech zopakoval samotný Yul Brynner v třináctidílném televizním seriálu Anna And The King ze 70. let a za pozornost jistě stojí i výše zmíněná první adaptace Anna a král Siamu s Rexem Harrisonem a Irene Dunne v titulních rolích.

VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 11. týden
Kinopremiéry: Sladký život Monty Pythonů narušilo neviditelné zlo Největším hitem v první polovině března v kinech nepochybně bude česká komedie Sladký život, která bude útočit na dlouhodobě vysokou návštěvnost. V tomto týdnu to má usnadněné v tom, že srovnatelnou komerční konkurenci nemá.... čtěte zde
Vydáno: 13.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Il Boemo ví, jak je důležité míti Filipa (05.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Portrét: Jane Fonda - jen hrát nestačí (16.12.2023 14:30 v Články | Publicistika)
- Trailer: Temný případ - Night Country (05.12.2023 09:30 v Novinky | Trailery)
- Trailer: Temný případ - Night Country (28.09.2023 08:30 v Novinky | Trailery)
- Trailer: Nyad (08.09.2023 14:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Malé ženy Ofélie a Annette absolvovaly let Phoenixe (25.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Top 10: Roman Polanski (19.08.2023 17:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Sommersby se vrátil kolem půlnoci a zatančil si tanec v temnotách (18.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: 10 nejlepších rolí Roberta De Nira (17.08.2023 16:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Emma žije psí život v prohnilé zemi (28.07.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Baby Driver veze Spider-Mana a Anastázii do paralelních světů (21.07.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Top 10: deset nejlepších filmů Harveyho Keitela (13.05.2023 11:25 v Články | Publicistika)
- Teaser: True Detective: Night Country (13.04.2023 13:30 v Novinky | Trailery)
- Téma: Steven Spielberg a jeho filmy: 1. část (18.02.2023 09:30 v Články | Publicistika)
- Téma: Jodie Foster slaví 60 (19.11.2022 09:00 v Články | Publicistika)
- Téma: Martin Scorsese slaví 80 (17.11.2022 08:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Těžce zamilovaný Taras Bulba touží po moci a prochází kouzelným parkem (21.10.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Zemřela Sacheen Littlefeather (03.10.2022 09:05 v Novinky | Zprávy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu