Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Bez dechu

Recenze: Bez dechu

Vydáno: 30.09.2011 09:08 v sekci Recenze | Premiéry - Natálie Bergerová | foto: H.C.E.

Bez dechu je unikát. Je to film o únosu, ve kterém žádný únos není. Akční film bez pořádných akčních nakládaček. A scénář má na svědomí citelně zaostalý absolvent zvláštní školy. Tento pokus proměnit se z vlkodlaka do mladého Jasona Bournea zkrátka nevyšel.

Bez dechuRecenzoval/a Natálie Bergerová dne 30.09.2011 09:08. Bez dechu je unikát. Je to film o únosu, ve kterém žádný únos není. Akční film bez pořádných akčních nakládaček. A scénář má na svědomí citelně zaostalý absolvent zvláštní školy. Tento pokus proměnit se z vlkodlaka do mladého Jasona Bournea zkrátka nevyšel. Hodnocení: 1.5

Bez dechu

Abduction
Drama / Tajemný / Thriller / Akční
USA, 2011 , 106 min.

Režie: John Singleton
Scénář: Shawn Christensen
Kamera: Peter Menzies Jr.
Hudba: Edward Shearmur
Herci: Jake Andolina, Oriah Acima Andrews, Ken Arnold, Maria Bello, Steve Blass, Derek Burnell, Benjamin J. Cain Jr., Holly Scott Cavanaugh, Radick Cembrzynski, Richard Cetrone, Mike Clark, Lily Collins, Jack Erdie, Rita Gregory, Tim Griffin

Česká premiéra: 29.09.2011

Bez dechu hodnocení na Kinobox.cz: 60.50 %
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Existuje jeden důvod, proč Bez dechu vyžaduje ne jednu, ale hned dvě recenze. Jmenuje se Taylor Lautner a ve světě upírů a zatemněné mysli je vzývanou modlou náctiletých dívenek. Takže pro případ, že sem náhodou zabloudí fanynka osvalené hrudi a ochlupeného podpaží, radím přečíst pouze následující odstavec, který rekonstruuje rozhovor dvou fanynek Stmívání v tričku Team Jacob forever. Vy ostatní jej naopak v rámci zachování duševního zdraví přeskočte a postupujte dále do vozu. Pevně doufám, že zbytek recenze vás od choutek zajít do kina odradí.
"Včera jsem viděla ten novej film s Taylorem. Je tam úpa sladkej, no fakt. A to jeho bříško, ty svaly, ten úsměv, ty oči. Božííí."
"Vo čem to je?"
"Taylor je tam něco jako tajnej agent a pořád někam utíká s takovou kozou anorektickou. A je tam jako hafo času bez trička, takže jsme všechny holky z Twilight klubu úplně brutálně slintaly. "
"A je tam jako vlkodlak?"
"Není, ale má fakt krásný černý tričko, úplně vobyčejný, ale takový jako fakt hodně upnutý. Úplně hustě zmlátil svýho tátu, brutus. Prostě je dokonalej."
"Von je fakt božskej. Hele, já na to vo víkendu taky zajdu. Mně je úplně buřt, vo čem film je, hlavně že je tam Taylorek."
Každý teenager má někdy pocit, že ho museli v porodnici vyměnit, že ta individua, co jsou úplně mimo, přece nemohou být jeho rodiče. Nathan Harper, přestože má své rodiče upřímně rád, není žádnou výjimkou. Má také zhusta rozšířený pocit, že je "úplně jiný" než jeho vrstevníci. Trable své mladé duše svěřuje své psychoterapeutce (Sigourney Weaver), s níž analyzuje existenciální dětskou noční můru. Má problémy se sebeovládáním, baví ho kalit s kamarády a boxovat s otcem a dělá si zálusk na přitažlivou sousedku (snesitelná Lily Collins). Kromě naducaných bicepsů a výstavního sixpacku má tento rozmazlený holomek i kus štěstí: na školní projekt do sociologie ho učitel přidělí do dvojice s již zmíněnou sexbombou od vedle...
Přesně v tomto magickém okamžiku by mohla letmým dotykem nad Applem začít banální romantická komedie o středoškolských láskách s trochou povoleného muchlování. Kdyby ovšem pracovití teenageři nezačali s pomocí pana Googla skutečně řešit ten zpropadený úkol. Při brouzdání objeví web o pohřešovaných dětech a co nevidí - fotku zhruba tříletého (již tehdy viditelně otravného) Nathana. Pokud je jeho fotka na webu o zmizelých capartech, kdo jsou ti podivní lidé dole v obýváku, kterým -náct let říká "rodiče"? To už se ovšem nedozví, protože několik minut poté, co konfrontuje domnělou matku zákeřnou otázkou "Jsi moje maminka?", vpadne do domu zabijácké komando. Pif paf a domnělí rodiče mu leží mrtví u nohou. A tak jsou nebozí teenageři místo nudného úkolu na útěku. Před nájemnými vrahy, proradnou CIA i vlastním stínem.
Stmívání jednoho dne skončí zatemněnou myslí celé jedné vysáté generace, a co pak? Taylor Lautner alias Jacob Black se chtěl vymanit z vlkodlačí kůže a nastartovat další kariéru, a proto přijal roli v něčem, co na papíře možná vypadalo jako teen verze Bournea křížená s pilotem seriálu Alias. Distribuční materiály nazývají vzniklý paskvil mimo jiné jako thriller. Pozor, klamavá reklama, toto není napínák ani náhodou.
Jediným napínavým elementem bylo moje tipování, která postava unese kterou. Film se totiž v anglickém originálním názvu jmenuje Abduction (tedy únos). Moje naivita byla tvrdě ztrestána, protože na setsakramentsky dlouhé ploše jedné dlouhé hodiny a čtyřiceti šesti minut nikdo nikoho neunese. V češtině se film jmenuje Bez dechu, což pro sokolsky zdatného Lautnera neplatí, svá nejlepší léta tráví v posilovně a běh má natrénovaný z útěku před psychopatickými fanynkami. Bez dechu se tak ocitne leda divák.
Nad dementním scénářem, kde sice hrdina nevěří hlavounům CIA, ani když volá z nemocniční budky, ale dovolí své milé, aby z mobilu informovala strýčka, že je stále ještě v jednom kuse. Nad směšností náhod, nad komickým rozuzlením, nad představou, jak fungují tajné služby a co si může dovolit teenager na útěku. Nad patetickými hláškami, z nichž krvácejí zvukovody. Nad mytickou postavou biologického otce. Nad závěrem, který škemrá o sequel. Pro ilustraci hloubky demence: ve filmu je scéna, kdy sám hlavoun ze CIA úpěnlivě láká zcela obklíčené mládežníky, kteří vylezli na strom, na propečeného hamburgera. Konzumují je pak skutečně v jakési zapadlé hospůdce, sedí přímo u průstřelných oken, zatímco venku pochoduje několik sniperů s puškami, jakoby se nechumelilo.
Bohužel tato demence má své dno. Kdyby jej neměla, mohl se z toho vyloupnout "tak špatný, až je dobrý" film, ideální pro promítání v intoxikovaném kolektivu na kolejní party. Jenže tady místy příčetnost a logika nesměle vystrkují růžky. Takhle to není komedie plná omylů, ale komedie omylem. Okamžiky, kdy je to nechtěně vtipné, jsou sice časté, ale smát se stejným věcem se počne po půlce filmu zajídat. Taylor Lautner je v tom ale v zásadě nevinně. Má sice obvyklý mrtvolný pohled a pouze tři herecké polohy (chcete mě? - jsem megahustědůležitejtýpek - fuck you!), ale dementní scénáře pro něj nejsou žádná novinka.
Navíc ve svém krátkém angažmá ve hvězdné romanci Na sv. Valentýna působil příjemně sebeironicky. Dokonce ze sebe vypotil vtipnou narážku o tom, jak nerad na veřejnosti ukazuje svoje tělo. Bohužel mu to nevydrželo. Je ale třeba poctivě přiznat, že tento part by neuhrála ani o půlstoletí mladší verze Seana Conneryho. Odstřelit na základě toho Lautnera, že neunese žádný film na svých širokých ramenou, by nebylo úplně fér.
Koho tedy popravit? Vedle slabomyslného scenáristy patří ke zdi především režisér John Singleton, kterému by slušelo přízvisko Simpleton. Režie v jeho podání totiž působí jako zmatená kolektivní práce (takový ten týmový úkol, na který se všichni vyfláknou, protože se to vždycky na někoho svede) a pravá ruka nejen že netuší, co dělá levá, ale dokonce ani neví, že levá už byla uříznuta. Za vedení herců by dostal pětku, vždyť i taková esa jako Sigourney Weaver nebo Alfred Molina působí bezradně.
Ani scény bez dialogů film nespasí. Akční scény jsou až po kolena v bahnu průměru - prim hraje zběsilé zoomování, prapodivně dadaistický střih a předvídatelná choreografie. Lacinost pětatřicetimilionového rozpočtu čouhá z každého záběru. Co tedy Singleton dělá? S matematickou přesností dávkuje prvek zvaný lautnerium a přítomným fanynkám v sále (všichni ostatní už zdrhli) připomíná, proč vlastně přišly do kina. Co pět minut promyšlený zoom tu na čokoládové oči, tu na perfektní chrup, tu pořádná nadpásovka. Podpásový záběr neumožňoval rating. Zaplaťpánbůh za MPAA.
S vědomím, že fanynky nějaká ochechule poblíž jejich idolu stejně nezajímá, si film nedal sebemenší práci s črtáním romantické linky. Chemie mezi ústřední dvojicí jde do záporných hodnot, polibky působí retardovaně, muchlování (pro které má angličtina padnoucí název dry-humping) ve vlaku zase skončí tím, že si hormony nabitá mládež uprostřed aktu vzpomene, že... mají hlad. A nejde o sofistikovaný dvojsmysl, jde skutečně o hlad na jídlo, takže místo roztrhání triček se jde pro sendviče do jídelního vozu. Jsou sice v životě ojedinělé situace, kdy člověk posloupnost postel-lednička prohodí, ale nevzpomínám si, že by se Julia Roberts odvalila uprostřed vášnivého objetí s komentářem, že by bodl gulášek s deseti.
Český trailer filmu Bez dechu
Takže si to ještě jednou zrekapitulujeme: průměrná akce, nulové jiskření, vtipné leda omylem. Jediné, komu tak v kině hrozí únos, je divákův čas a peněženka. Tak si je pevně držte.

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
3/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • ... (WhiteSparkle, 02.10.2011 13:14) Reagovat

    Já bych to tak záporně neviděla, jsem sice fanynka Taylora a přiznávám, že on byl ten původní důvod, proč jsem na film šla, ale měla jsem s sebou (z donucení:D) kamarádky, které Taylora rozhodně v lásce nemají a nakonec se to i jim líbilo! A ta koverzace, kterou jste do článku zahrnuli, je doufám vymyšlená, protože takhle pitomě by se nechoval snad nikdo!;)
    S herci jsem byla spokojená (teda až na toho Nathanova černého kamaráda, který se snažil být tak cool, až se to minulo účinkem), bála jsem se, jestli Taylor film ustojí, ale zvládnul to v pohodě a jeho herectví bych nic nevytýkala, stejně jako Lily Collins, Sigourney, Jasonu Isaacsovi a dalším. Přiznávám, že film je trochu přitažený za vlasy, občas je některý dialog nepochopitelný (viz. ten náhlý hlad uprostřed sakramentsky dobré milostné scény ve vlaku;)), ale vcelku to je prostě akční film a ten je většinu času "crazy" (viz. filmy s Jasonem Stathamem, tam se musím smát:D). A ještě k té, podle vás, chybějící chemii: Tohle je první recenze, ve které čtu, že jim chyběla chemie, protože všude jinde tu jejich náklonnost vychvalují (Lily Collins s Taylorem spolu randili/randí už rok) a když to porovnám třeba s Kristen Stewart a Taylor Swift, které taky byly jeho herecké partnerky, tak s Lily je ten jejich on-screen vztah rozhodně nejžhavější. Bojové scény jsou super, soundtrack na 1* a myslím si, že je to opravdu film skoro pro všechny a rozhodně si nějaké 3 hvězdy jako nesnesitelný Nový měsíc nezaslouží, já bych dala 6/10!:)

    • Re: ... (WhiteSparkle, 02.10.2011 13:23) Reagovat

      A ještě jste mě potěšili tím, že jste aspoň nekritizovali jeho zjev a uznali, že jako herec není k zahození!:) To se v české kotlině jen tak nestává, a zvlášť chlapi často neumí překousnout, že má někdo tolik obdivovatelů a tak s radostí rýpají do celé jeho osoby, od vlasů počínaje, po konečky prstů na nohách konče (zdravím rejpaly z moviezone.cz).

  • taylor a spol. (Natalie Bergerova, 03.10.2011 11:58) Reagovat

    Diky za rozumnou reakci. Koukala jsem ted na americky recenze na Rotten tomatoes a ve vetsine z nich se ta chybejici chemie taky objevuje, ale zrovna tohle meritko je samozrejme subjektivni.

    A jak jsem zminila, nemyslim, ze by byl Taylor Lautner absolutni herecke drevo, treba ve zminenym Valentine´s Day tu rolicku uhral se cti. Takovy dementni scenar jako Bez dechu zkratka neuhraje ani herec oscarovych parametru.
    V dalsim filmu se uvidi, jak na tom Taylor herecky je. Kazdopadne mu Bez dechu pomohlo komercne, protoze se ukazalo, ze utahne v podstate sam na sebe film- dvanact milionu za prvni vikend je slusny otvirak, takze bych se o jeho dalsi karieru nebala, vzdor katastrofalnim recenzim. :)

    P. S. recenze je samozrejme psana s nadsazkou, takze tu konverzaci a dalsi vtipy nebrat smrtelne vazne:)

  • (Ivča Málková, 17.11.2012 11:29) Reagovat

    Co jste si to zas vymysleli??? Taylor má svoji fyzičku z karate. Možná by jste se o něm měli něco dozvědět, než napíšete takovou hovadinu.

  • Re (Pavelvyrostek, 23.04.2018 19:08) Reagovat

    Nejlepši film všech dob žadni film tenhle nepřekona

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 12. 4. 2024 - 18. 4. 2024
TV tipy: Klan Gucci prožil smrtící ticho, v němž se zabýval děsivým dědictvím Po delší době se v televizích objeví filmy, které ještě nedávno figurovaly v nabídkách kin. Největším lákadlem je oscarový trhák Všechno, všude, najednou, uvedení se dočká i hvězdně obsazená biografie Klan Gucci. ... čtěte zde
Vydáno: 12.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Sněhurka provedla poslední loupež a žije šťastně až na věky (09.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: 28 dní s Benedettou a rok se Salingerem (12.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- TV tipy: Fantom Opery podstoupil zkoušku umění a stal se z nuly hrdinou (01.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Drsnej Shaft a Abraham Lincoln jsou božští kazišuci (27.01.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Avatar čarodějky Kiki zakládá doručovací službu (14.12.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Finální trailer: Avatar: The Way of Water (22.11.2022 08:30 v Novinky | Trailery)
- Avatar: The Way of Water má nový trailer (02.11.2022 14:07 v Novinky | Trailery)
- Box office: do kin táhl Úsměv (03.10.2022 07:30 v Komentáře | Box office)
- Stroj času: Avatar se vrací do kin (24.09.2022 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: To nic, indiáne (21.09.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- V září se do kin vrací Avatar (24.08.2022 09:30 v Novinky | Trailery)
- Neill Blomkamp by mohl režírovat Gran Turismo (28.05.2022 08:30 v Novinky | Zprávy)
- První trailer: Avatar: The Way of Water (09.05.2022 19:06 v Novinky | Trailery)
- Jesse Plemon v thrilleru Kapky (17.02.2022 13:30 v Novinky | Trailery)
- Recenze: Krotitelé duchů: Odkaz kouzlo prvního filmu nezopakovali (12.01.2022 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Velký červený pes Clifford a krotitel duchů Kamil Fila se vydávají na první misi (05.01.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Vyšinutý pan Pip nosí železnou masku a navštěvuje mravenčí polepšovnu (12.11.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- Krotitelé duchů: Odkaz se ukazují v posledním traileru (18.10.2021 18:08 v Novinky | Trailery)
- Paul Schrader natočí Master Gardener (02.09.2021 12:00 v Novinky | Zprávy)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu