Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Nebojte se tmy

Recenze: Nebojte se tmy

Vydáno: 15.09.2011 13:00 v sekci Recenze | Premiéry - Vratislav Šálek | foto: H.C.E.

Tuctový horor z produkce Guillerma del Tora o domu plném duchů zaujme pouze výborným výkonem dětské herečky v hlavní roli. Jinak v něm nefunguje skoro nic. Zaráží spíše fakt, že Mexičan je podepsán i pod nepovedeným scénářem.

Nebojte se tmyRecenzoval/a Vratislav Šálek dne 15.09.2011 13:00. Tuctový horor z produkce Guillerma del Tora o domu plném duchů zaujme pouze výborným výkonem dětské herečky v hlavní roli. Jinak v něm nefunguje skoro nic. Zaráží spíše fakt, že Mexičan je podepsán i pod nepovedeným scénářem. Hodnocení: 2.5
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Dosavadní divácké zkušenosti potvrzovaly, že pokud je pod něčím produkčně podepsán mexický režisér Guillermo del Toro, půjde s největší pravděpodobností o kvalitní podívanou. Stačí jen vzpomenout na ze všech stran opěvovaný horor Sirotčinec z roku 2007. Na jeho úspěch se snaží momentálně navázat snímek Nebojte se tmy, kterým režijně debutuje neznámý Troy Nixey.
Ten nám vypráví příběh malé holky, která se stěhuje ke svému otci na starobylé sídlo jednoho zemřelého malíře, jež je třeba zrenovovat. Tatík si přivádí i svou novou partnerku a snaží se o to, aby si k sobě obě děvčata našla cestu. Jenomže v domě je ukrytý sklep, v němž číhá velké nebezpečí a zdá se, že právě na nejmenší obyvatelku má spadeno. Ta se sice snaží všemožně bránit, ale když jí nikdo nevěří, je to pro ni strašně těžké.
Naznačená zápletka vzbuzuje dojem, že půjde o ten nejlacinější horor, jaký si dokážete představit. Teď by asi mělo přijít několik vět o tom, že to tak není a nadaný Mexičan si pohlídal, aby se ve filmu objevilo něco originálního, co by diváky překvapilo. Ač bych to moc rád napsal, nemůžu, protože Nebojte se tmy je jen a pouze tuctový horor. Ke vší smůle se navíc bere smrtelně vážně.
Od začátku se jede ve známých kolejích. Rodina tedy přijede do nového domu, který je strašně rozlehlý a všichni jsou z něj víceméně nadšeni. Později se začnou ozývat zvuky, jež ale slyší jen dítě, dospělí se tudíž domnívají, že trpí traumatem z rozvodu rodičů. Když ale pochopí, že v domě skutečně není něco v pořádku, je příliš pozdě. Nic víc ve filmu nehledejte, protože to nemá cenu.
A přitom to v úvodních minutách vypadá hodně slibně. Jediná scéna z minulosti je poměrně brutální a docela láká na další dívání. Jak se ale přejde do současnosti (což skutečně není nijak dlouho), je všechno pryč. Atmosféru sice Nixey vytvořil dobrou, mohl ale na pilu klidně přitlačit více. Po celou dobu se mu nepodaří diváka nějakým způsobem vtáhnout do děje, což je určitě špatně. Ani lekačky, kterých je tu plno, nedokáže dobře prodat, takže jsou neefektivní.
Abychom byli spravedliví, díl viny na výsledku nesou i scenáristé. A tady přichází nejnepříjemnější překvapení vůbec. Jedním z nich je totiž samotný del Toro, čemuž se vzhledem k tomu, co se děje na plátně, nechce ani věřit. Příběh je předvídatelný po několika okamžicích a s blížícím se koncem se vytrácí i logika. Tvůrci vytáhnou hlavní trumf (rozuměj zpodobnění zla) příliš brzy, čímž definitivně pohřbívají napětí, které by tu mohlo být. Od chvíle, kdy se nebezpečí zhmotní, už jen čekáte, zda vše bude tak, jak si myslíte. A bohužel bude.
Film se tak pomalu blíží k vyvrcholení, které nikterak nepřekvapí, naštěstí ale ani neurazí. Jak už jsem dříve zmiňoval, začne se vytrácet logika, tudíž je od vás vyžadována velká dávka tolerance. Chování některých postav je totiž spíše k smíchu a chtě nechtě jim začnete přát zlý osud. Nedostavuje se ani děsivost, protože to, co v domě "přebývá", vypadá opravdu až moc digitálně. Strach to tak v divácích určitě nevzbudí.
Jediným, co film drží nad vodou a na alespoň průměrné úrovni, je vynikající Bailee Madison v úloze malého děvčátka. Svou roli zvládla s obrovským přehledem a není absolutně žádný problém jí uvěřit veškeré emoce. Hraje tak bravurně, že všechny dospělé kolegy zastiňuje na celé čáře. Upřímně řečeno, nemá to zase tak těžké, čímž ale nechci její výkon jakkoli snižovat.
Katie Holmes jako její macecha je necharismatická, nevýrazná a zapomenutelná. Nelze se ubránit otázce, co na ní postava otce holčičky, kterou ztvárňuje Guy Pearce, vidí. Ten mimochodem celou dobu hraje evidentně na půl plynu, svou práci plní pouze v mezích scénáře. Nepřináší nic navíc a působí, jako by chtěl být někde úplně jinde. Ostatní osazenstvo už nestojí za sebemenší zmínku.
Nebojte se tmy je hororem, kterých už byly natočeny (a určitě ještě bude) stovky. Jestli si druhý den něco vybavíte, bude to spíše fakt, že Guillermo del Toro tentokrát šlápl vedle a upsal se filmu, který je dost pod jeho úroveň. A to asi hovoří za vše.

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
5/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • Nebojte se tmy (Martin, 11.01.2014 23:05) Reagovat

    Guillermovi filmy mám hrozně rád a to platí i u hororu nebojte se tmy.Moc dobře s recenzemi na tom neni a já se ptám proč? Je pravda že příběh je ohraný rodinka jde do domu a bla bla bla ale tohle je originál (aspoň teda pro mě) já nevyděl tyhle věcičky co by vraždily a ještě dokázaly být tak strašidelný.Já tento film hodnotim kladně jak herecké výkony tak režii,prostě strašidelně úžasný film na víkend :).

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 12. 4. 2024 - 18. 4. 2024
TV tipy: Klan Gucci prožil smrtící ticho, v němž se zabýval děsivým dědictvím Po delší době se v televizích objeví filmy, které ještě nedávno figurovaly v nabídkách kin. Největším lákadlem je oscarový trhák Všechno, všude, najednou, uvedení se dočká i hvězdně obsazená biografie Klan Gucci. ... čtěte zde
Vydáno: 12.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 15. týden
Kinopremiéry: Nezlomní Krotitelé duchů v říši ledu sledují ohňostroje V tomto týdnu budou kinaři vyhlížet především premiéru dalších Krotitelů duchů, která by měla do sálů přivést milovníky nostalgie a oblíbené ságy. Zbytek novinek pak zůstává na okraji zájmu a je určen spíš pro klubová... čtěte zde
Vydáno: 10.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu (29.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Oscar 2023: filmem roku je Všechno, všude, najednou (13.03.2023 04:40 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Harold a Maude se vydávají přes hranici najít 99 domovů (10.03.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Pinocchio Guillerma del Tora má nový trailer (10.11.2022 12:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Radioaktivní matka zrodila hvězdu Bruce Lee (09.09.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Guillermo del Toro uvádí Cabinet of Curiosities (16.08.2022 15:51 v Novinky | Trailery)
- Pinocchio Guillerma del Tora má nový trailer (28.07.2022 09:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Domestik John Wick je muž na pravém místě (01.07.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Liam Neeson v akčním filmu Memory (16.03.2022 16:30 v Novinky | Trailery)
- Recenze: Vizuálně strhující Uličce přízraků Guillerma Del Tora chybí emoce (03.02.2022 07:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Aby moje krásná příšerka našla zlato, musí projít uličkou přízraků (26.01.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Pinocchio Guillerma del Tora má první teaser (25.01.2022 09:41 v Novinky | Trailery)
- Téma: Nejočekávanější filmy roku 2022 (11.12.2021 12:00 v Články | Publicistika)
- Ulička přízraků má první trailer (17.09.2021 09:32 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Vyhnanec detektiv Pikachu je drsný chlapík, který se vrací do Číny (10.09.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Avengers přichystali na královnu Margot z ledového království nelítostný žert (20.08.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Fantastická čtyřka potkala kluky na řece a zahrála jim requiem za sen (16.07.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Lovci trolů: Úsvit Titánů (15.06.2021 19:00 v Novinky | Trailery)
- Blu-Ray recenze: Oscarovou Tvář vody doprovází více než hodina bonusů (01.06.2021 07:30 v Recenze | Blu-ray)
- V dubnu na streamovacích službách: Udělejte si zásoby popcornu! (07.04.2021 07:30 v Radar)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu