Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Pina

Recenze: Pina

Vydáno: 07.09.2011 18:00 v sekci Recenze | Premiéry - Vratislav Šálek | foto: 2011 H.C.E.

Svérázná a originální pocta slavné choreografce je plná ladných pohybů a krásné hudby. Běžný divák ji ale nemá šanci docenit, protože její sledování je hodně náročné a vyžaduje plnou pozornost. Nudě se tak bohužel nevyhne.

PinaRecenzoval/a Vratislav Šálek dne 07.09.2011 18:00. Svérázná a originální pocta slavné choreografce je plná ladných pohybů a krásné hudby. Běžný divák ji ale nemá šanci docenit, protože její sledování je hodně náročné a vyžaduje plnou pozornost. Nudě se tak bohužel nevyhne. Hodnocení: 3
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Předpokládám, že když před vámi vyslovím jméno Pina Bausch, drtivá většina nebude vědět, o koho se jedná. Vězte tedy, že jde o německou choreografku, která zcela zásadním způsobem ovlivnila tanec a divadlo v posledních třiceti letech minulého století. Fascinovala také slavného režiséra Wima Wenderse, který s ní dlouhá léta plánoval natočit společný film. To jim ale nebylo dopřáno, neboť v průběhu jeho realizace Bausch zemřela, a celý koncept se musel změnit.
Ač to tvůrce nerad slyší, snímek Pina je jednou velkou poctou této významné osobnosti světového tance. Ovšem poctou dost svéráznou a nutno říci, že pro běžného diváka ne zcela stravitelnou. Wenders se totiž rozhodl, že hold své oblíbenkyni vzdá způsobem, jenž ji charakterizoval úplně nejvíce a proslavil po celém světě, tedy tancem. Připravte se tak na to, že pokud se rozhodnete na film zajít, čeká vás hodně neobvyklý, ale také náročný zážitek.
Zařadit Pinu do určitého žánru je dost ošemetné a do značné míry nemožné. Pod pojmem taneční film si po cukrkandlové sérii Let's Dance představujete asi něco úplně jiného. O čirý dokument taktéž nejde, stejně tak o to, co se označuje jako hraný (nebo polohraný) film. Jedná se svým způsobem o hodně originální a svérázný snímek, jenž se rozhodně vzpírá veškerým žánrovým škatulkám.
Už jen to, že na plátně zazní jen málo slov a hlavní je tu řeč těla, je dost nezvyklé. Po většinu skoro dvouhodinové stopáže tak sledujete naprosto precizně a do posledních detailů promyšlenou choreografii, kterou předvádějí neméně kvalitně ti nejlepší světoví tanečníci. A pravdou je, že nezasvěcenému divákovi se bude místy až tajit dech, co všechno je možné vymyslet. Někdy až přechází zrak z toho, jak zdánlivě velký chaos a nekoordinované pohyby tanečníků mají svůj smysl a rytmus.
Režisér si je dobře vědom toho, že sledování tanečních čísel na divadelních prknech by publikum brzy unudilo, a tak se rozhodl k originálnímu a povedenému kroku. Některé z náročných choreografií přesunul do běžných ulic, čímž jim dodal nový a dost nečekaný rozměr. Kontrast mezi krásným a dost poetickým pohybem, jehož pozadí sestává z jedoucí lanovky nebo běžně pulzující silnice, je opravdu esteticky zajímavý a patří k nejpovedenějším pasážím celého snímku. V kombinaci s krásnou a romantickou hudbou někdy působí jako z úplně jiného světa.
Pina je unikátní také v tom, že je prvním evropským "hraným" 3D filmem. Ač se to zdá absurdní, kritizované 3D tu funguje jako málokde. Wenders totiž umí výborně pracovat s prostorem a možností, které mu nová technologie dává, využívá takřka na maximum. Ve chvílích, kdy je děj umístěn na pódium, je výborně navozen pocit, že divák je přímo před (nebo za) tanečníky a vše sleduje takříkajíc z první ruky. Momenty, které jsou zabírány z pohledu aktérů, kteří kooperují s kolegou, to jen umocňují. V exteriérových scénách (s výjimkou rozjeté lanovky) sice prostorový efekt není tak markantní, na celkovém zážitku to ale rozhodně neubírá.
Přes všechna zmiňovaná pozitiva se bohužel po určité době dostaví nuda. Ač se tvůrce snaží sebevíce, stereotypu se zkrátka nevyhne. Ani sebekrásnější choreografie se prostě věčně sledovat nedá. Výsledku podle mého názoru nepomáhá ani to, že neznalý divák vůbec netuší, zda se před ním celou dobu odehrává jedno představení, nebo jich je více. Stejně tak kvůli chybějícím titulkům neví, kdo mluví, takže vypovídající tanečníci jsou pro něj jen tváře beze jména.
Pokud ale čekáte, že se v průběhu filmu o osobě Piny Bausch něco dozvíte, jste na omylu. Jaká byla? Co měla ráda? Co jí dělalo radost? Jak moc obětovala své práci? Odpovědi na tyto (a mnohé další) otázky zůstávají nezodpovězeny, což je do značné míry škoda, protože po všech těch krásných choreografiích dychtíte po tom, poznat člověka, který za nimi stojí. Takto vlastně jen často slýcháte, jak úžasná žena to byla a jak všem svým svěřencům dodávala sílu už jen svou přítomností.
Český trailer filmu Pina
Pina určitě není špatný film. Jde jen o to, kdo si k němu najde cestu. Fanatičtí příznivci tance a jeho osobností budou určitě v sedmém nebi a všechny nedostatky mu rádi odpustí. Ti ostatní, kterých bude asi většina, uvidí něco hodně neobyčejného, ale poměrně dost náročného. Leč chvílemi nudného. Zda do tohoto investovat své peníze, nechám plně na vás. Litovat byste toho ale příliš neměli.
P.S.: Snímek bude promítán v rámci Festivalu tanečních filmů, jenž se uskuteční od 8. do 11. září.

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
6/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny (27.03.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Invalida se bojí, že jeho základní instinkt vypustí smrtelné zlo (19.04.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Hračky přicházející odnikud touží po svobodě (30.04.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- Zemřel herec Bruno Ganz (16.02.2019 15:22 v Novinky | Zprávy)
- Zemřel kameraman Jarmusche a Von Triera Robby Müller (05.07.2018 12:53 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Avengers a bratři Lumiérové jsou kazišuci (25.04.2018 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Nicholas Nickleby míří krotit důchodce do Chicaga (20.04.2018 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Paddington, řidič aut a Seabiscuit uhánějí do Země zítřka (15.12.2017 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Devět životů Jacka Reachera a Lichožroutů komentují Toni Erdmann a Ostravak Ostravski (19.10.2016 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Téma: Jaké filmy nabídne festivalová přehlídka Be2Can 2016? (25.09.2016 14:08 v Články | Festivaly)
- Recenze: Fenomén parkour v Ani ve snu! (30.04.2016 11:50 v Recenze | Premiéry)
- Recenze: Muzikál aneb pocta Starcům na chmelu (20.01.2016 17:10 v Recenze | Premiéry)
- James McAvoy si střihne hlavní roli v thrilleru Submergence (04.11.2015 14:00 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Komisař RoboCop na stopě kroniky (16.01.2015 07:00 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Ohrožený kůň z města Ember píše deník (09.01.2015 07:00 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Nedotknutelné, nadčasové a oceňované snímky (02.01.2015 07:00 v Radar | TV tipy)
- Téma: TOP 10 nejočekávanějších filmů v Cannes (28.04.2014 18:00 v Články | Publicistika)
- Festivalové ozvěny: Co přinese 64. Berlinale? (22.01.2014 07:00 v Články | Festivaly)
- Box Office: Hugh Jackman porazil taneční Dream Team (23.09.2013 07:00 v Komentáře | Box office)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu