Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Michael Giacchino & další - Cars 2 OST

Soundtrack: Auta 2

Vydáno: 05.09.2011 19:00 v sekci Recenze | Soundtracky - Amaya Tomanová | foto: Walt Disney Pictures

Auta 2 brázdí české kinosály již nějakou dobu. Jak se dalo předpokládat, "jedničce" se plně vyrovnají snad jen po technické stránce - v ostatních ohledech nebyl první díl ani zdaleka překonán. A jak je na tom soundtrack?

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Michael Giacchino & Various - Cars2 OST
Na albu najdete kromě písniček od Weezer či například Robbieho Williamse i autorské skladby Michaela Giacchiniho, který má na svědomí hudbu k filmům Super 8, Vzhůru do oblak, Ratatouille nebo seriálu Ztraceni.
Soundtrack otevírá pop-rocková (a spíše pop než rocková) You Might Think od Weezer. Šlape v přijatelném tempu, je patřičně chytlavá (nebo chcete-li, vtíravá), ale přeci jen jí chybí potřebný "drajv", jaký nepostrádala například Real Gone ze soundtracku k prvním Autům. Ve druhé Collision Of Worlds se nám v duetu popisujícím propastné rozdíly mezi Británií a Novým světem představuje Robbie Williams a Brad Paisley. Opět tu máme svižnou skladbu s chytlavým refrénem, ve které se ovšem opět nemůžete zbavit pocitu, že oba zpěváci neměli možnost naplno se projevit.
Ve třetí Mon Coeur Fait Vroum na nás zavrčí libozvučná francouzština. Jde o pohodový popěvek, na kterém se autorsky podílel Giacchino s francouzským zpěvákem Bénabarem. Jako v téměř všech Bénabarových skladbách je i zde cítit výrazný vliv šansonu. Díky francouzštině, vyzrálému pěveckému projevu, neotřelému rytmu a originální melodii se tato skladba dá bez diskuse označit za nejlepší z "písničkové" části celého soundtracku.
Následující Nobody's Fool je nepříliš výrazným křížencem popového ploužáku a moderní countryové balady. Brad Paisley je především countryovým zpěvákem, a na jeho projevu je to výrazně znát. Napůl countryový, napůl "jižanský" styl však přesně pasuje k mírně buranské postavě Buráka, který je hlavním hrdinou druhých Aut.
Stylově, rytmicky i kvalitativně se celému albu vymyká následující techno-popová Polyrythm, u které máte chvílemi pocit, že někdo k mixážnímu pultu ve studiu posadil šestileté dítě a nechal ho, ať si dělá co chce. Japonsko je holt Japonsko...
Konečně bezmála minutová Turbo Transmission nás z popíkové šedi definitivně vytrhne a vytvoří tak předěl mezi písničkovou částí alba a sledem autorských skladeb Michaela Giacchiniho.
It's Finn Mcmissile! je téměř učebnicovým příkladem skladby k filmu, ve kterém sviští rychlá kola. Patřičně dramatické tempo, střídavý rytmus, smyčce se předhánějí s ostatními nástroji. Následuje rozjařená "fidlovačka" Mater The Waiter, která se se svými country prvky v podobě již zmíněného houslového fidlání, jednoduchým akordům hraným na banjo i na klasickou kytaru řadí po bok následující podobně laděné "Burákovské" Radiator Reunion.
Giacchino na albu kromě "vidláckých" prvků, spojených se scénami, v nichž vystupuje Burák, pracuje i s řadou dalších témat - jedním z nich jsou melodie jak vystřižené ze špionážních thrillerů ve skladbách Towkyo Takeout, Tarmac The Magnificent nebo Blunder And Lightning, které spojuje i totožný melodický motiv.
Patnáctá Mater Of Disguise je pro změnu načichlá funky rytmem, Porto Corsa zase nešetří orchestrálními elementy a majestátními fanfárami, výstižně pasujícími k atmosféře velkolepých závodů. Za povšimnutí stojí i následující dramatická The Lemon Pledge, na které nám autor ukázkově předvádí, jak jsou stejné orchestrální prvky mnohostranně využitelné a variabilní.
Giacchini na soundtracku odvedl perfektní práci především co se týče melodického, kompozičního a nástrojového rozlišení motivů spojených s různými charaktery ve filmu - skladby ze scén, ve kterých vystupuje Burák, se jasně odlišují od těch, které patří ostatním postavám. Celé album je rozhodně kvalitní, poslouchatelné a konzistentní - alespoň co se autorských skladeb týče.
Písničková část je o poznání méně povedená a na rozdíl od soundtracku k jedničce chybí pecky typu Real Gone od Sheryl Crow nebo srdceryvné dojáky ve stylu Our Town Jamese Taylora či Find Yourself, jeden z povedenějších kousků Brada Paisleyho. Ti, kteří nechovají přehnaný a nekritický obdiv k prvnímu dílu a všemu, co s ním souvisí - počínaje překladem a konče hudebním podkladem - budou s "dvojkovým" soundtrackem rozhodně spokojeni.

Cars2 OST - Mon Coeur Fait Vroum
Album: Michael Giacchin & Various Artists: Cars 2 OST
Celkový čas:63:35
Skladby: You Might Think - Weezer // Collision Of Worlds - Brad Paisley // Mon Coeur Fait Vroum (My Heart Goes Vroom) - Bénabar // Nobody's Fool - Brad Paisley // Polyrhythm - Perfume // Turbo Transmission - Michael Giacchino // It's Finn McMissile! - Michael Giacchino // Mater The Waiter - Michael Giacchino // Radiator Reunion - Michael Giacchino // Cranking Up The Heat - Michael Giacchino // Towkyo Takeout - Michael Giacchino // Tarmac The Magnificent - Michael Giacchino // Whose Engine Is This? - Michael Giacchino // History's Biggest Loser Cars - Michael Giacchino // Mater Of Disguise - Michael Giacchino // Porto Corsa - Michael Giacchino // The Lemon Pledge - Michael Giacchino // Mater's Getaway - Michael Giacchino // Mater Warns McQueen - Michael Giacchino // Going To The Backup Plan - Michael Giacchino // Mater's The Bomb - Michael Giacchino // Blunder And Lightning - Michael Giacchino // The Other Shoot - Michael Giacchino // Axelrod Exposed - Michael Giacchino // The Radiator Springs Gran Prix - Michael Giacchino // The Turbomater - Michael Giacchino

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 17. týden
Kinopremiéry: Rivalové Kristian a lesní vrah jsou fantastická parta Druhý týden za sebou obohatí programy kin desítka novinek, opět ale platí, že širší publikum bude zajímat jen naprostý zlomek. Tím nejatraktivnějším je sportovní romance Rivalové, někdo se ale chytí i na velmi brutální akci.... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 16. týden
Top 20 ČR: Čínský animák a Brouček vedou Čínský animák Jak zachránit draka převálcoval konkurenci včetně nové české komedie Prázdniny s Broučkem o jedné obyčejné rodince, která si vyjede na dovolenou starým karavanem po dědovi. čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 16. víkend
Box office: Občanská válka je znovu první Dystopický thriller Občanská válka je novým indie hitem společnosti A24, který oslovil řadového amerického diváka. Nestačily na něj ani novinka Guye Ritchieho nebo horor Abigail. čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Občanská válka 6/10
Recenze: Sugestivní akční road movie Občanská válka je až překvapivě apolitická Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států. čtěte zde
Vydáno: 21.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: Vizuálně úchvatný a propracovaný animák Mezi živly shazuje až příliš jednoduchý příběh (17.09.2023 10:30 v Recenze)
- Michael Giacchino natočí Them! (05.01.2023 13:30 v Novinky | Zprávy)
- Recenze: Proměna vyrazí dech dokonalou animací a roztomilostí, s příběhem se ale drží při zemi (11.03.2022 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Recenze: The Batman s Robertem Pattinsonem je temnou a ponurou detektivkou (04.03.2022 12:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Dáma na kolejích je krvavá nevěsta, která utíká na panství Downton (21.01.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Šmoulové, Nebojsa a Marilyn se účastní války o planetu opic (18.12.2020 07:30 v Radar | TV tipy)
- První pohled: Robert Pattinson jako Batman (14.02.2020 07:58 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: V Zootropolis se hledá Dory, která si čte knihu džunglí (27.12.2019 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Coco se stal učitelem z nouze, prožil bolestnou realitu a čeká na spásu (06.12.2019 07:30 v Radar | TV tipy)
- John Turturro míří do Batmana (24.11.2019 13:33 v Novinky | Zprávy)
- Recenze: Spider-Man: Daleko od domova – vyhláškovaný epilog k Avengers (03.07.2019 11:00 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Ztracenec Deadpool se ocitá v hlavě mocného vládce Oz (30.11.2018 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Jurský svět: Zánik říše – podruhé ve stejné řece (tentokrát lávové) (21.06.2018 07:00 v Recenze | Premiéry)
- Recenze: Solo: Star Wars Story – ultimátní fanouškovská jízda (22.05.2018 18:03 v Recenze | Premiéry)
- Oscar 2018: Nejlepší originální píseň (04.02.2018 12:00 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Paddington, řidič aut a Seabiscuit uhánějí do Země zítřka (15.12.2017 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Válka o planetu opic – alfa opičího a omega lidského rozumu (14.07.2017 10:00 v Recenze | Premiéry)
- Recenze: Spider-Man: Homecoming – odlehčený návrat pavoučího kluka… ehm, muže (30.06.2017 15:00 v Recenze | Premiéry)
- Box Office: Auta 3 si dojela pro první místo (19.06.2017 07:30 v Komentáře | Box office)
- Recenze: Auta 3 se vracejí ke kořenům prvního dílu (17.06.2017 12:56 v Recenze | Premiéry)

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu