Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Strom života

Recenze: Strom života

Vydáno: 23.07.2011 12:00 v sekci Recenze | Premiéry - Eduard Spáčil | foto: 2011 Fox Searchlight Pictures

Terrence Malick s Bradem Pittem vás donutí zapřemýšlet o životě, nebo vás unudí k smrti. Vítěz letošního festivalu v Cannes vzbuzuje extrémně odlišné reakce diváků, za vyzkoušení ale na každý pád stojí.

Strom životaRecenzoval/a Eduard Spáčil dne 23.07.2011 12:00. Terrence Malick s Bradem Pittem vás donutí zapřemýšlet o životě, nebo vás unudí k smrti. Vítěz letošního festivalu v Cannes vzbuzuje extrémně odlišné reakce diváků, za vyzkoušení ale na každý pád stojí. Hodnocení: 4.5
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Když diváci masově prchají z kinosálu, důvodem bývá to, že promítaný snímek je tragicky špatný, drasticky násilnický, strašlivě sprostý nebo jde o umění jako řemen. U Stromu života jsem si musel vzpomenout na školní návštěvu představení Plechového bubínku, kde jsem před zbabělým úprkem také přispěl k veřejné zábavě vykřiknutím několika rádobyvtipných hlášek do publika. Budiž mi omluvou, že jsem byl nezletilec a nevěděl, co činím. Nicméně něco podobného, v ideálním případě jen exodus diváctva, vás nejspíše čeká v průměrném multiplexu. Mainstreamové publikum prostě ještě není připraveno na to, že nový film s Bradem Pittem bude "tak moc" art. Vyzkoušeno na vlastní kůži v Amsterdamu, a to ani multiplex nebyl.
Kdyby totiž ti lidi znali jméno Terrence Malick, dvakrát by návštěvu snímku cestou z nákupů zvážili. Filmový samorost, o kterém nikdo nic kromě jeho pěti filmů vlastně pořádně neví, totiž nedbá na standardní scenáristické či režisérské poučky a příručky a píše a točí si podle svého a hlavně nejspíše pro sebe. Což je v branži, kde se všechno počítá v milionech dolarů, trochu problém. Strom života vznikal jako obvykle problematicky a dlouho (točit se začalo už v roce 2008!), letošní vítězství v Cannes tak muselo být obzvláště sladké. To, že si Malick pro cenu nedošel, je pro něj typické. Je prý dost plachý. Ale dost řečí kolem.
Vzhledem k tomu, že jde o dílo tvůrce po šedesátce, překvapí, o jak moc ambiciózní záležitost jde. Leckomu by ke štěstí stačilo jádro snímku, tedy drama o dospívání v jednom americkém maloměstě v padesátých letech, kde se jeden ze tří bratrů zmítá mezi hodnou, ale proto slabou a zranitelnou matkou a nenaplněnými ambicemi mučeným otcem, jehož výchova připomíná vojenskou buzeraci. Malick nepotřebuje žádné složité zápletky, toto intimní a místy velmi bolestivé vyprávění pojímá jako sled hořkosladkých scén, které sledují vývoj nejstaršího syna Jacka, jeho cestu od dětské nevědomosti k poznávání sebe sama, dobra i zla a následnému smiřování se s tím, že se v něm perou povahy obou rodičů.
Toto silné téma by na jeden komorní film vystačilo, ale autor ho otevírá ještě více už v úvodu odehrávajícím se v šedesátých letech, kdy se matka s otcem dozvídají o tom, že prostřední syn R. L. padl ve válce. Prostřihy do současnosti na Jacka (Sean Penn) naznačují, že ten se se smrtí bratra doposud nesmířil. Celý snímek lemují voiceovery hlavních postav, promlouvajících k sobě i k bohu ve snaze pochopit a vyrovnat se s bolestí, ztrátou. Malick jedinou možnou útěchu spatřuje ve víře. Víře v to, že jednou se někde všichni se svými milovanými zase setkáme. Člověk může jen spekulovat, jak moc osobní je toto téma pro Malicka, vzhledem k tomu, že v oněch padesátých letech byl ve věku těch kluků.
To ale zdaleka není vše. Nejodvážnějším krokem je zarámování celého snímku mezi nic menšího, než je vznik a zánik celého světa. Jakoby drama průměrné americké rodiny mělo rezonovat s celým vesmírem. Ani Kubrick ve snímku 2001: Vesmírná Odysea neměl takové skoky v čase, natožpak dinosaury. Buď vás to okouzlí, nebo se budete smát a dojdete k definitivnímu rozhodnutí, že už jste viděli opravdu dost.
Strom života je bez ohledu na všechno filozofování a duchovno i nepopsatelně silný estetický zážitek. Režisérova metoda natočení obrovského množství materiálu a následného předlouhého tvarování snímku ve střižně slavila úspěch především v lehkosti, s jakou jsou vylíčeny scény dospívání hochů a diametrální odlišnost jejich vztahů s matkou a otcem. Rozpohybovaná ruční kamera má schopnost zachytit silně události zdánlivě nedůležité a přitom zásadní pro vylíčení atmosféry. Výjevy vesmírné jakoby zase představovaly nějaké abstraktní výtvarné dílo. Přírodomilec Malick záběry ze současnosti umísťuje zásadně do chladně hypermoderních odlidštěných budov, zatímco minulost nabízí spousty poetických scén v přírodě či útulném domově. Řekl bych, že nikdo jiný neumí takto láskyplně natočit pohybující se záclony v průvanu nebo tradiční šplíchání vody hadicí na dvorku před domem.
Mohlo by se zdát, že herci zůstávají někde vzadu za celkovým konceptem a osobou režiséra, ale bez kvalitního castingu dětských představitelů (prostřední syn se filmovému otci strašně podobá) a silných výkonů Pitta (nevím proč, ale trochu mi připomněl Branda) a mně naprosto neznámé Jessicy Chastain by to celé nemohlo fungovat. Desplatův kompaktní soundtrack s prominutím zcela převálcuje Smetanova Vltava, která k montáži rostoucích malých Američanů překvapivě padne.
Jestli mi něco úplně nesedí, je to závěr. Nejde o to, že všechny ambice nedojdou naplnění, spíše jen závěrečné setkání na "pláži" působí trochu jako parodie na umělecké snímky. U režiséra s takovou obrazotvorností bych čekal nějaký zajímavější nápad. Snímek jsem viděl dvakrát. Přiznávám, že až napodruhé jsem byl schopen nezvyklou formu plně docenit a vychutnat.
Český trailer filmu Strom života
Terrence Malick umí oslovit vstřícně naslouchající publikum, které bude připraveno na netuctový zážitek. Strom života je událost. Film velký, hrdý a nesmírně troufalý. Na druhou stranu nekáže a nutí diváka k účasti, k přemýšlení. A užít si ho může i neznaboh.

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
9/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 17. týden
Kinopremiéry: Rivalové Kristian a lesní vrah jsou fantastická parta Druhý týden za sebou obohatí programy kin desítka novinek, opět ale platí, že širší publikum bude zajímat jen naprostý zlomek. Tím nejatraktivnějším je sportovní romance Rivalové, někdo se ale chytí i na velmi brutální akci.... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 16. týden
Top 20 ČR: Čínský animák a Brouček vedou Čínský animák Jak zachránit draka převálcoval konkurenci včetně nové české komedie Prázdniny s Broučkem o jedné obyčejné rodince, která si vyjede na dovolenou starým karavanem po dědovi. čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 16. víkend
Box office: Občanská válka je znovu první Dystopický thriller Občanská válka je novým indie hitem společnosti A24, který oslovil řadového amerického diváka. Nestačily na něj ani novinka Guye Ritchieho nebo horor Abigail. čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Občanská válka 6/10
Recenze: Sugestivní akční road movie Občanská válka je až překvapivě apolitická Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států. čtěte zde
Vydáno: 21.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Tarantino ruší svůj poslední film (18.04.2024 14:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Na Amistadu sledují knihy smrti očima Tammy Faye (02.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Portrét: Nicolas Cage - Nesnesitelná tíha obrovského talentu (07.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Portrét: Jane Fonda - jen hrát nestačí (16.12.2023 14:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Westwood a Zappa hledají tiché místo v temném domě (15.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Toyen rozehrává velkou hru o humra (22.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Profesor a šílenec vědí jak vykrást banku a rozpoutat vzpouru ve věznici Carandiru (08.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Malé ženy Ofélie a Annette absolvovaly let Phoenixe (25.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: 10 nejlepších rolí Roberta De Nira (17.08.2023 16:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Tenkrát v Hollywoodu patřili apoštol Pavel a myši do nebe (07.04.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Zemřel Robert Blake (10.03.2023 07:33 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Steven Spielberg a jeho filmy: 2. část (25.02.2023 09:30 v Články | Publicistika)
- Steven Spielberg chystá Napoleona (22.02.2023 08:34 v Novinky | Zprávy)
- Recenze: Vizuálně opojný, ale příběhově rozpačitý Babylon (19.01.2023 07:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Zoubková víla dostává z Babylonu přání k narozeninám (18.01.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Damien Chazelle vidí Hollywood jako Babylon (28.11.2022 18:00 v Novinky | Trailery)
- Téma: Oscar 2023: jací jsou favorité? (21.11.2022 12:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Hostitel Rambo beze stopy letí ke hvězdám (11.11.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Hobbs a Shaw vyprávějí Pinocchiovi legendu o Zorrovi (28.10.2022 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu