Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Auta 2

Recenze: Auta 2

Vydáno: 26.07.2011 21:48 v sekci Recenze | Premiéry - Vratislav Šálek | foto: Walt Disney Pictures

Druhé zastavení u čtyřkolových hrdinů nemá s tím předchozím společného skoro nic. Tvůrci tentokrát vsadili na špionskou zápletku a výsledek je poněkud rozpačitý. Zvěsti o nejhorší pixarovce se bohužel naplnily.

Auta 2Recenzoval/a Vratislav Šálek dne 26.07.2011 21:48. Druhé zastavení u čtyřkolových hrdinů nemá s tím předchozím společného skoro nic. Tvůrci tentokrát vsadili na špionskou zápletku a výsledek je poněkud rozpačitý. Zvěsti o nejhorší pixarovce se bohužel naplnily. Hodnocení: 3.5

Auta 2

Cars 2
Komedie / Rodinný / Dobrodružný / Animovaný
USA, 2011 , 106 min.

Režie: John Lasseter, Brad Lewis
Scénář: John Lasseter, Brad Lewis, Dan Fogelman, Ben Queen
Hudba: Michael Giacchino
Herci: Larry the Cable Guy, Owen Wilson, Michael Caine, Emily Mortimer, Eddie Izzard, John Turturro, Brent Musburger, Joe Mantegna, Thomas Kretschmann, Peter Jacobson, Bonnie Hunt, Darrell Waltrip, Franco Nero, David Hobbs, Patrick Walker

Česká premiéra: 28.07.2011

Auta 2 hodnocení na Kinobox.cz: 62.78 %
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Studio Pixar platí za záruku kvality, nad jeho filmy se svorně rozplývají odborníci i běžní diváci a jedná se de facto o sázku na jistotu. Ale znáte to, tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu... Druhá Auta přicházejí do našich kin s pověstí první špatně přijaté pixarovky, na které je znát, že vznikla hlavně kvůli zisku z prodeje merchandisingového zboží. Tato slova se do jisté míry bohužel potvrdila.
Hlavním hrdinou dvojky je tentokrát jednoduchý a buranský Burák, který doprovází svého nejlepšího kamaráda Bleska McQueena na velkém kolotoči závodů po celém světě. Ne vlastní vinou se však připlete do vysoké špionské hry, v níž jde o závadné ekologické palivo, které způsobuje náhlé a nepředvídatelné havárie vozů. Když už se však jednou do akce zamotal, rozhodne se v ní zůstat a pomoci tak zachránit budoucnost čtyřkolových kamarádů a pokusit se získat srdce krásné agentky Holley Kvaltové.
Předně nutno říci, že o animaci se u Pixaru nemá cenu bavit. Je na velmi vysoké úrovni a detailní vykreslení světových velkoměst je naprosto fascinující. Animátoři to tentokrát dotáhli až do bodu, kdy místy při pohledech na panoramata Londýna, Tokia a dalších měst pochybujete, že se díváte na animák. Tvůrci si s prokreslením i nepodstatných detailů dali velkou práci. Což nepřekvapí. Pokud jsou navíc auta vaším koníčkem, budete se rozplývat nad tím, jaké modely byly jednotlivým charakterům přiděleny (např. královna je rolls-royce apod.).
Kamenem úrazu je v tomto případě příběh. Divák je u pixarovek zvyklý většinou na jednoduché a mnohdy klišovité příběhy, jež jsou ale podány tak rafinovaně, že to ve výsledku vůbec nevadí. U druhých Aut toto však neplatí. Zmiňovaná špionská zápletka je dost komplikovaná a obávám se, že pro dětského diváka hodně náročná na pochopení a orientaci v ději. Za takový příběh by se nemusel stydět ani agent 007. Ona totiž Auta 2 jsou v podstatě regulérní animovanou bondovkou.
I celková stylizace klasické bondovky hodně připomíná. Špionské vozy disponují neuvěřitelným množstvím udělátek a vychytávek, ve světlometech jsou fotoaparáty, kulomety a ani létání nad krajinou není žádný problém. Hlavní agent má ostatně podobu vozu Aston Martin, což určitě není náhoda. Při akčních scénách si kromě propíraného 007 vzpomenete také na některé momenty ze série Mission: Impossible. Otázkou ale je, zda to bylo nutné. Scénář se ani v tomto případě nevyvaroval úplně zbytečných klišé typu zlé auto = Rus, mozek operací = Němec. Ne, že by to nějak zásadně kazilo celkový dojem, ale originálnější přístup by neškodil.
Aby toho nebylo málo, sledujeme ještě snahu Bleska McQueena porazit namyšleného italského soka Bernoulliho, který ho otevřeně vyzve na souboj. Bohužel tato dějová linie zcela nefunguje. Oproti agentské zápletce zabírá mnohonásobně méně času a působí už hodně nuceně. Ač se tvůrci snaží sebevíc, Burák, s jehož idiocií a omezeností zašli autoři asi až příliš daleko, si krade celý film pro sebe a ostatní stojí jen v pozadí a nahrávají mu na nějakou tu hlášku. Veškeré další charaktery zůstávají jen načrtnuty a nevyužity. Nezbytné moralizování je tentokrát za hranou a spíše otravné, jako by na nějaké sofistikovanější řešení už nebyl čas (nebo chuť).
Poměrně vysoké hodnocení, které nakonec uděluji, dávám kvůli technické stránce. "Nasnímání" těch několika málo závodů, jejichž jsme svědky, je výborné. Režisér John Lasseter volí poměrně neobvyklé kamerové úhly, dočkáme se i zajímavých kamerových jízd, ale hlavně ona atmosféra, napětí a celkové prostředí se mohou směle rovnat se skutečnými automobilovými závody. Pravda, nesmíte u nich moc řešit logiku. Potěší také zdařilý a neodfláknutý český dabing. Nicméně originál s hlasy Owena Wilsona, Michaela Cainea nebo Johna Turturra je úplně jiná třída.
Český trailer filmu Auta 2
Druhá Auta nejsou nějak extrémně špatný film. Vzhledem ke jménu tvůrců ale slibovala mnohem, mnohem více a při sledování se nelze ubránit již v úvodu připomínanému dojmu, že spíše než touha zaujmout stojí za jejich natočením finanční důvody. A to je možná to, co u nich mrzí vůbec nejvíce. Bude-li se tato situace ještě v budoucnu opakovat, diváci (a ani já) už tak tolerantní zřejmě nebudou.
P. S.: Před samotným filmem se promítá desetiminutový kraťas Havajské prázdniny s hračkami ze série Toy Story, který je zdařilý a velmi vtipný.

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
7/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: Vizuálně úchvatný a propracovaný animák Mezi živly shazuje až příliš jednoduchý příběh (17.09.2023 10:30 v Recenze)
- Trailer: Cars on the Road (02.08.2022 12:30 v Novinky | Trailery)
- Recenze: Proměna vyrazí dech dokonalou animací a roztomilostí, s příběhem se ale drží při zemi (11.03.2022 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Top 10: komerčně nejúspěšnější filmy 90. let (14.12.2019 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Paddington, řidič aut a Seabiscuit uhánějí do Země zítřka (15.12.2017 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Velká šestka útočí na Bílý dům, hledá pyramidu hrůzy a zajišťuje si vražedné alibi (28.07.2017 07:30 v Radar | TV tipy)
- Box Office: Auta 3 si dojela pro první místo (19.06.2017 07:30 v Komentáře | Box office)
- Recenze: Auta 3 se vracejí ke kořenům prvního dílu (17.06.2017 12:56 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Maršál, Robinsonovi, Austin Powers a myšák Stuart Little jsou kamarádi do deště (19.05.2017 07:30 v Radar | TV tipy)
- BD recenze: Hledá se Dory a druhý Blu-ray disk (01.12.2016 15:44 v Recenze | Blu-ray)
- Druzí Úžásňákovi o rok dříve, Toy Story 4 později (30.10.2016 06:00 v Novinky | Zprávy)
- Blu-ray recenze: Zootropolis: Město zvířat (10.07.2016 12:00 v Recenze | Blu-ray)
- Chystané čtvrté Toy Story přibralo Patriciu Arquette (15.11.2015 10:15 v Novinky | Zprávy)
- Recenze: V hlavě - jedna z nejoriginálnějších pixarovek vůbec (21.07.2015 16:30 v Recenze | Premiéry)
- Recenze: Nestárnoucí Al Pacino chytá Druhou mízu (12.07.2015 18:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Bezstarostná jízda za láskou, stářím a velkou žranicí s Kick-Assem (27.03.2015 07:00 v Radar | TV tipy)
- Toy Story 4: Příběh hraček - romantická komedie? (06.03.2015 16:30 v Novinky | Zprávy)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu