Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Top 10: Rumunská kinematografie na LFŠ 2011

Top 10: Rumunská kinematografie na LFŠ 2011

Vydáno: 23.07.2011 18:30 v sekci Články | Žebříčky - Jana Bébarová | foto: Letní filmová škola

Pokud chcete mít přehled v současné filmové produkci, neměli byste nechat bez povšimnutí snímky mladých rumunských tvůrců, kteří v posledním desetiletí hýbou světovou kinematografií. Doplnit si mezery budete moci i díky 37. Letní filmové škole.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Na letošní Letní filmové škole se opět sešlo mnoho zajímavých titulů. Kromě toho, že bych si na plátně nenechala ujít kompletní retrospektivu Akiho Kaurismäkiho či americké filmy Gustava Machatého, divácké pozornosti bych doporučila i řadu zajímavých snímků ze sekce 11. září a hrozba terorismu, jako například Přísaha (2010), Cesta na Guantanamo (2006) nebo Essential Killing (2010), či projekty mých oblíbených auterů Bély Tarra (Turínský kůň, 2011) a Abbase Kiarostamiho (Shirin, 2008). Desítku svých osobních typů jsem se rozhodla sestavit z hlavní programové sekce zaměřené na rumunskou kinematografii, konkrétně ze současné tvorby tamních režisérů, která mě v poslední době nesmírně chytila za srdce.
10. KAPITALISMUS - NAŠE VYLEPŠENÁ RECEPTURA (2010)
Kritický dokument Alexandru Solomona, který s humorným nadhledem zachycuje korupci v porevolučním Rumunsku, se jeví jako vhodný kandidát na startovní pozici v programu kontextu soudobých rumunských dějin neznalého diváka, který by chtěl blíže poznat tamní kinematografii. „Kdo nekrade, nezbohatne."
Hraje se: 24. 7. 15:00 Reduta 1

9. CIZINECKÁ LEGIE (2008)
Mircea Daneliuc je žijící legendou rumunského filmu. Jeho nejplodnějším obdobím byla bezpochyby 70. a 80. léta, kdy natočil své nejznámější snímky, například Výlet po Dunaji (1980), Zkouška mikrofonu (1980), Glissando (1981) nebo Jacob (1988). Všechny tyto filmy Letní filmová škola uvede ve svém programu, stejně jako jeden z režisérových posledních snímků Cizinecká legie, v níž reflektuje problémy současného Rumunska jako nezaměstnanost, chudobu a věčné myšlenky na emigraci. Člověka tak snadno napadne, jak si snímek zkušeného veterána Daneliuca, který je jedním z hlavních hostů letošního ročníku, povede vedle těch od mladých tvůrců.
Hraje se: 27. 7. 21:00 Reduta 1

8. POLICEJNÍ, ADJ. (2009)
Dragoş Bucur patří mezi nejobsazovanější herce mladé generace. Právem. Od svého debutu v Puiuově režijní prvotině Zboží nebo peníze (2001) si tento talentovaný Rumun zahrál v řadě snímků současných tvůrců a letos se prosadil i v zahraniční produkci, Weirově Útěku ze Sibiře. U Cornelia Porumboiu soustředěně ztvárnil urputného detektiva jdoucího po stopách mladistvého dealera v naprosto nedramatické kriminálce, která vrcholí absolutním ponížením ze strany jeho nadřízeného.
Hraje se: 29. 7. 20:30 Slovácké divadlo / 30. 7. 9:00 Reduta 1

7. ZÁPAD (2002)
Cristiana Mungiu čeští diváci znají díky jeho hitu z Cannes 4 měsíce, 3 týdny a 2 dny, který v roce 2007 do naší distribuce uvedla společnost Artcam. Snímek otevřeně kritizující totalitní režim v Rumunsku na pozadí krizové životní situace dvou kamarádek, z níž jedna podstoupila nelegální potrat, byste rozhodně neměli vynechat. Po odzbrojujícím zážitku bych ovšem doporučila poklidnější Mungiův debut, jímž přispěl do v té době vzmáhajícímu se trendu síťových narativů, v němž ze tří různých perspektiv sledujeme příběh manželského páru uprostřed partnerské krize, přičemž režisér nám nabízí tři alternativní konce.
Hraje se: 26. 7. 11:00 Hvězda

6. 12:08 NA VÝCHOD OD BUKUREŠTI (2006)
K revolučním událostem z Vánoc 1989 se tvůrci rumunské nové vlny vyjadřují velmi často. Corneliu Porumboiu je reflektoval hned ve svém celovečerním debutu, komickém příběhu odehrávajícím se během jediného dne na rumunském maloměstě. Během šestnáctého výročí revoluce se v místní televizi uskuteční talk show, v níž se o své vzpomínky na onen významný přelomový den má s diváky podělit dvojice místních samozvaných hrdinů. Po bitvě je zkrátka každý generál.
Hraje se: 26. 7. 18:00 Sportovní hala / 27. 7. 8:30 Slovácké divadlo

5. PAPÍR BUDE MODRÝ (2006)
K vyhroceným okamžikům pádu Ceausescova režimu měl potřebu se vyjádřit i Radu Muntean, který se jinak věnuje spíše komornějším dramatům, jako například v druhém jeho na LFŠ uváděném filmu Úterý po Vánocích. Papír bude modrý je jakousi dokumentární rekonstrukcí jedné revoluční noci, jejíž odzbrojující tragické vyústění nám režisér servíruje hned v úvodu. Dlouhé záběry-sekvence a strohost stylu dokonale evokují vypjatou atmosféru zásadních momentů v dějinách Rumunska.
Hraje se: 28. 7. 21:30 Sportovní hala / 29. 7. 9:00 Reduta 1

4. SMRT PANA LAZARESCA (2005)
Cristi Puiu je znám jako neúprosný kritik rumunské společnosti. Ve druhém celovečerním filmu si vzal na mušku chaosem zmítaný, nefunkční zdravotnický systém své země. Na jedné straně vyčerpaní a po krk zaměstnaní, na druhé straně neochotní a arogantní lékaři několika bukurešťských nemocnic si během jedné noci mezi sebou dokola přehazují vážně nemocného pacienta, pana Lazaresca, jehož konečný osud je divákům jasný z názvu filmu. Natolik syrový a přesvědčivý, že jen těžko uvěříte, že před kamerou stáli herci.
Hraje se: 30. 7. 17:30 Slovácké divadlo

3. AURORA (2010)
Zatím poslední snímek Cristiho Puiu, v němž opět podrobil soudobou rumunskou společnost zevrubné tříhodinové analýze, se dočkal rozporuplného přijetí. (Anti)hrdinou narativně poměrně rozvolněného filmu je čtyřicátník Viorel, rozvedený otec od rodiny a chladnokrevný vrah. Puiův výrok, že „neexistuje něco jako vrah – pouze lidé, kteří zabíjejí,“ trefně vystihuje myšlenku celého díla. Zabiják, kterého přesvědčivě neemocionálně ztvárnil samotný režisér, je prezentován jako ničím výjimečný člověk vykonávající na první pohled nezajímavé každodenní úkony. Pro někoho nesnadno stravitelný, ale na každý pád pozoruhodný projekt.
Hraje se: 29. 7. 11:30 Sportovní hala

2. VLASTNÍ ŽIVOTOPIS NICOLAE CEAUSESCA (2010)
V Německu žijící rumunský dokumentarista a pedagog Andrei Ujica má v programu letošní filmovky hned tři snímky, z nichž ani jeden by rozhodně neměl uniknout vaší pozornosti. Prvním z trojice jsou Videogramy revoluce (1992), v nichž ve spolupráci s Harunem Farockim sestříhal z archivních materiálů různé povahy záznam revolučních událostí v Rumunsku o Vánocích 1989. Druhým Ujicovým počinem z dosavadní trilogie o pádu komunismu je Svět v Miru (1996), v němž očima kosmonauta Sergeje Krikaleva sledujeme přenádhernou matičku Zemi, na které během jeho desetiměsíční vesmírné mise došlo k rozpadu Sovětského svazu. Ve Vlastním životopisu, jenž figuroval v řadě žebříčků nejlepších filmů za rok 2010 a po úspěšném putování světovými festivaly jej spatří i diváci v Uherském Hradišti, Ujica a jeho spolupracovníci sestavili z tisíce hodin materiálu "objektivní" biografii neslavně proslulého rumunského diktátora.
Hraje se: 24. 7. 20:00 Hvězda

1. CALIFORNIA DREAMIN' (BEZ KONCE) (2006)
Tragickou smrtí Cristiana Nemescu během postprodukce jeho celovečerního debutu utrpěla rumunská kinematografie velkou ztrátu. Snímek o amerických vojácích uvíznuvších kvůli byrokratickým nešvarům v jednom rumunském zapadákově, kde jim po několik dní podlézají místní středoškolačky v čele s omezeným starostou, Nemescu obohatil o nebývalý humorný pohled plný sarkastických narážek. Režisérova kritika malosti vám nejednou dá vzpomenout na raná díla Miloše Formana.
Hraje se: 28. 7. 17:30 Klub kultury / 29. 7. 14:00 Mír

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 12. týden
Kinopremiéry: Neposkvrněné panenky na útěku z Utopie I v tomto týdnu je v kinech čas na dohánění restů, protože žádná z premiér nemá velký divácky potenciál a je spíše pro hrstku fanoušků. To platí jak pro novinku Ethana Coena, tak pro horor Neposkvrněná se Sydney Sweeney. čtěte zde
Vydáno: 20.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Kinopremiéry: Trollové se účastní Hunger Games a poznávají její tělo (15.11.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Amélie z Montmartru a divoký klaun objevují kouzlo romantických komedií (07.07.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Debbie a její parťačky se brání útoku z hlubin od nacistických zombies (04.12.2020 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Pan Tau způsobil v pozdním létě poplach v oblacích (10.07.2020 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Králíček Jojo prožívá extázi daleko od Reykjavíku (22.01.2020 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Top 10: nejlepší filmy Jima Jarmusche (06.07.2019 12:00 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Dom Hemingway bez soucitu používá selský rozum (12.01.2018 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: První rytíř žije bohémský život s bezva ženskou na krku a poslouchá Whiplash (13.10.2017 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Na útěku před chudobou vystřelil RoboCop z policejního koltu 22 výstřelů a ztratil svou čest (06.10.2017 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Noční běžec zpívá Love song a společně s Bambim podstupuje velké závody (29.09.2017 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Leningradští kovbojové čelí černému zabijákovi, dobývají Ameriku a zůstávají prostě spolu (22.09.2017 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Jack Ryan prožívá osudnou noc, v níž hraje Need for Speed (15.09.2017 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Virtuální vězni a Warholka prožívají loveckou sezónu a zůstávají sami v poušti (08.09.2017 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Baby Driver srdečně vítá druhou stranu naděje (26.07.2017 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Zkouška dospělosti poukazuje na zkorumpovanost Rumunska (16.04.2017 19:00 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Wolverine stojí pevně a brousí drápy na Amadea a české muzzikanty (01.03.2017 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Téma: Scandi 3 - Cross-promotion současného skandinávského filmu (15.02.2017 21:00 v Články | Festivaly)
- Recenze: Rumunská Sieranevada je tříhodinovou sondou do rodinného dusna (25.11.2016 17:00 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Fantastická zvířata najdete v planetáriu, kde prožívají americkou idylu (16.11.2016 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Téma: Jaké filmy nabídne festivalová přehlídka Be2Can 2016? (25.09.2016 14:08 v Články | Festivaly)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu