Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Alexandre Desplat - Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 OST

Soundtrack: Harry Potter a Relikvie smrti - část 2

Vydáno: 19.07.2011 15:30 v sekci Recenze | Soundtracky - Alžběta Fridrichová | foto: Warner Bros. Ent. & Harry Potter Publishing Rights J.K.R

Závěrečný díl potterovské série, jehož emoce kolísají mezi tajením dechu a netečným sledováním, si musel pro svou hudbu dojít k někomu, kdo zvládne toto kolísání ukočírovat. Ano, tušíte správně: Alexandre Desplat podruhé v hlavní roli.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Alexandre Desplat - Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 OSTOsm filmů, čtyři skladatelé a řekněme sedm a půl výjimečných soundtracků. Vzpomeňme si na celou řadu filmových logií (tri, hexa a jiných), kde zkomponoval hudbu ke všem dílům pouze jeden skladatel - ať už to byl John Williams u Star Wars nebo Howard Shore v LOTRovi, dopadlo to fantasticky a těžko na ně kdy někdo zapomene.
Ale u Harryho Pottera je to něco jiného. Nejedná se o osm stejných filmů a často nejsou ani vyloženě podobné. S Harrym Potterem vyrůstali nejen hlavní herečtí představitelé, ale i celý štáb, a za každým filmem se skrýval obrovský pokrok k nějaké zajímavější filmařině. Skoro tak často, jak se měnil režisér, měnil se i skladatel a Harrymu Potterovi to dopomohlo k tomu, aby osmička snímků s jeho jménem v názvu zaujímala ve filmovém vesmíru každý zcela odlišnou polohu.
Alexandre Desplat dostal do rukou dvojici filmů poslední knihy JKR a přestože se obě části natáčely zároveň, soundtracky se od sebe liší. A není to jen tím, že doprovázejí různý děj. V první části celému světu dokázal, jak originálně se dá navázat na tradici kouzelných melodií, a v ničem a nijak se nenechal ovlivnit svými předchůdci. Byl to Desplat a nikdy o tom nemohl pochybovat.
Druhá část se posunula o něco dál a k Desplatově osobní tvorbě připojila i cosi, co by se dalo označit spojením vybral si to nejlepší a z toho vytvořil absolutní špičku. Pořád platí, že si jede tu svou, ale několikrát během poslechu budete mít dojem, že slyšíte i jiné filmy a jiné skladatele. Občas vám přijde, jako kdyby to byl Horner, Doyle nebo Zimmer, a někdy jakoby si i vzpomněl na svého předchůdce Nicholase Hoopera. Ale všechno je podané tak nějak po desplatovsku, neotřele a s kusem neobyčejné melodie.
Na soundtracku najedete pětadvacet tracků, které dohromady tvoří stopáž skoro sedmdesáti minut. Otvírák tentokrát diváka neohromí rychlým rozjezdem smyčcového souboje, jak tomu bylo u první části ve skladbě The Oblivation. V Lily’s theme zpracovává divákovy pocity ženský hlas, který zpívá nad vrčením nástrojů v pozadí, což vytváří naprosto neobvyklou atmosféru. Stejný motiv se opakuje i v příznačný moment ve skladbě Snape’s demise, což zaručuje spojitost s Lily i po hudební stránce. Vokální podtext se pak objeví i v The Resurrection Stone, Battlefield a trochu překvapivě i ve Voldemort’s End.
Desplat se snaží vyloženě nevykrádat sám sebe v OST k první části, a proto nastupují místy skutečně originální motivy. V akčních tracích The Tunnel, Broomsticks And Fire nebo Showdown předvádí znovu svůj talent pro vystupňované situace s absolutní nadvládou smyčců a jejich žesťových kolegů.
Nutno podotknout, že tento soundtrack stojí a padá na skladbách, které z diváka a posluchače doslova ždímají emoce. Mezi ty nepatří zběsilé válčení, ale naopak tracky, ze kterých přímo tryská zoufalství hlavních hrdinů, a pak samozřejmě majestátně vygradované finále. Desplat, kterému se možnost pracovat na takto velkolepém a monstrózním snímku naskytla poprvé, se s tím vypořádat s mistrovskou přesností.
Filmovou bitku, kde si při nájezdech lapků vzpomenete na skřety u Helmova žlebu, doprovází stejně dokonale přesná hudba, která pootvírá ústa nejednomu divákovi a rozpláče kdejakého chlapa. Alexandre Desplat není v oblasti filmové hudby pochopitelně žádný začátečník, ale aby dovedl takovým způsobem spojit velkolepé melodie Patricka Doyla i bojové umění Howarda Shora s tesklivými motivy ve stylu Jamese Hornera, to už je skutečně třeba smeknout.
Tentokrát se ani nebojí vracet se k Williamsově tvorbě, neboť tam to všechno začalo a tohle už je pochopitelně konec, což dokazuje použitím Hedwig’s Theme hned v několika skladbách - Dragon Flight, In The Chamber Of Secrets, A New Headmaster, The Diadem i v Procession (která je povedená i v mnoha dalších ohledech).
Desplat zcela ponechává hlavní moc smyčcům a žesťům, přesto se však najdou okamžiky, kdy se nadvláda poněkud mění, a to v The Diadem a The Resurrection Stone ve flétnu a v A New Beginning a Neville v harfu. Poslední dvě jsou také částečně odkazem na první část, kdy Neville kopíruje Polyjuice Potion a A New Beginning následuje Ron’s Speech.
Na závěr bych si jen posteskla po výrazně exotičtěji znějících článcích soundtracku, které byly tak nezapomenutelné v první časti - Batilda Bagshot a Lovegood. Tady se našlo místo jen pro citeru ve skladbě Dragon’s flight. Alexandre Desplat přesto stvořil neuvěřitelně silnou hudbu, bez níž by film ztratil až třetinu svého potenciálu vyždímat z diváka emoce. Popral se s tím s veškerou elegancí a můžeme se jen těšit, k jakým dobrodružstvím, dramatům či thrillerům bude přizván příště.

Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 OST - Statues
Album: Alexandre Desplat - Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2
Celkový čas: 01:08:03
Skladby: Lily’s Theme // The Tunnel // Underworld // Gringotts // Dragon Flight // Neville // A New Headmaster // Panic Inside Hogwarts // Statues // The Grey Lady // In the Chamber of Secrets // Battlefield // The Diadem // Broomsticks and Fire // Courtyard Apocalypse // Snape’s Demise // Severus and Lily // Harry’s Sacrifice // The Resurrection Stone // Harry Surrenders // Procession // Neville the Hero // Showdown // Voldemort’s End // A New Beginning.

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • ost (Adéla, 20.08.2011 10:09) Reagovat

    miluju soundracky k Harrymu Potterovi, Williams, Hooper i Desplat odvedli uzasnou praci. K mym oblibenym skladbam z tohoto soundtracku patri Lily's Theme, the Resurrection stone a Statues.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 12. 4. 2024 - 18. 4. 2024
TV tipy: Klan Gucci prožil smrtící ticho, v němž se zabýval děsivým dědictvím Po delší době se v televizích objeví filmy, které ještě nedávno figurovaly v nabídkách kin. Největším lákadlem je oscarový trhák Všechno, všude, najednou, uvedení se dočká i hvězdně obsazená biografie Klan Gucci. ... čtěte zde
Vydáno: 12.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: Sci-fi Duna: Část druhá láká na příběh mesiáše i na jízdu na pouštních červech (01.03.2024 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Top 20 ČR: Franta odsouvá aristokratku (13.02.2024 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- TV tipy: Na Amistadu sledují knihy smrti očima Tammy Faye (02.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Il Boemo ví, jak je důležité míti Filipa (05.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Westwood a Zappa hledají tiché místo v temném domě (15.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Vizuálně opojná sci-fi Stvořitel obstojí jedině jako kritika americké válečné politiky (04.10.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Zemřel Michael Gambon (28.09.2023 15:06 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Malé ženy Ofélie a Annette absolvovaly let Phoenixe (25.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Dámy v černém spustily mnoho povyku pro nic (11.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Ve filmu Indiana Jones a nástroj osudu se vrací Harrison Ford, poprvé bez Spielberga (30.06.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Téma: Steven Spielberg a jeho filmy: 2. část (25.02.2023 09:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Chůvák má smůlu, protože se na bílý bílý den ocitl v údolí smrti (13.01.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- R.I.P.: Hvězdy, které nás v roce 2022 opustily (26.12.2022 12:30 v Novinky | Zprávy)
- Recenze: Rodinné drama Fabelmanovi je nejosobnějším filmem Stevena Spielberga (30.11.2022 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Recenze: Fantasy Princezna zakletá v čase 2 rozčeřila stojaté vody českého filmu (25.11.2022 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Téma: Oscar 2023: jací jsou favorité? (21.11.2022 12:30 v Články | Publicistika)
- Zemřel Robbie Coltrane (14.10.2022 19:45 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Válečník král Škorpion podnikl cestu kolem světa (23.09.2022 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu