Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Téma: Zůstalo v knihách J. K. Rowling

Téma: Zůstalo v knihách J. K. Rowling

Vydáno: 17.07.2011 13:20 v sekci Články | Publicistika - Martin Bubrín | foto: paddingforthepea.com

Po jedenácti letech končí dlouhá pouť Harryho Pottera kinosály. Někdo bude možná zklamán, ale je jisté, že filmoví fanoušci jsou a budou opět u vytržení. Pojďte si s námi připomenout, které důležité knižní scény filmoví tvůrci opomněli a my mohli jen tiše bědovat, že je nevidíme na velkém plátně.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Vybrat pouhou desítku scén, které byly ve filmovém zpracování Harryho Pottera upřeny knižním fanouškům, rozhodně není jednoduchý úkol. Když jsem si podobný seznam sestavoval, došel jsem až k číslu třicet pět, a to ani nepočítám pozměněné scény nebo zcela vynechané postavy. Adaptovat takový rozsáhlý kolos sedmi knih totiž není vůbec žádná sranda a ten, kdo tvrdí, že by ze série mohla být v pohodě trilogie, je na ukrutně velkém omylu. Jenže, jak už to bývá, nikdy se všem nedá zavděčit. Pojďme si tedy připomenout alespoň deset vybraných scén - byť některých méně podstatných pro celkový děj -, u kterých jsme vždy doufali, že se objeví ve vynechaných scénách na DVD. Ale neobjevily...

Oslava úmrtí Skoro bezhlavého Nicka
I když jsou první dva díly naprosto věrné a bohužel otrocké ilustrace knih, nelze jim upřít naivní pohádkovou atmosféru, která si na svou stranu právoplatně přilákala miliony mladých čtenářů / diváků, kteří se sérií "vyrůstali". Zatímco Kámen mudrců nabízí jen několik pozměněných scén, v Tajemné komnatě filmoví tvůrci jednu naprosto vynechali. Zřejmě proto, že se na rozdíl od knih tematikou duchů moc nezabývali, protože je pro celkový děj dost zbytečná.
Oslava pětistého výročí úmrtí Skoro bezhlavého Nicka na Halloween, která přivedla na scénu i další duchy jako Protivu, Krvavého barona nebo Tlustého mnicha, mohla být docela vtipná scéna, kde jsme mohli být svědky ironického večera, opačným způsobem připomínajícího oslavu narozenin. Večeře při svíčkách, zkažené jídlo a všudypřítomný zápach, při kterém by každý smrtelník padl do mdlob. Právě z této události se ústřední trio vrací, když poprvé spatří zkamenělou paní Norrisovou a nápis "Tajemná komnata byla znovu otevřena".
Zajímavostí je, že čtenáři se zde mohli poprvé dozvědět, v kterém roce se děj knihy odehrává. Rowling se dosud vyhýbala přesným datům, ale když nechala Skoro bezhlavého Nicka zemřít v roce 1492 a o 500 let později se konala jeho oslava úmrtí... No schválně, kdo dá dohromady, v jakém roce se narodil Harry Potter?

Návštěva pana Weasleyho u Dursleyů
Třetí kniha Vězeň z Azkabanu sice absentuje famfrpálové zápasy včetně samotného finále, ale o nějaké zásadní scény jsme ochuzeni nebyli. (Jen o sira Cadogana, potrhlého rytíře, který vystřídá Buclatou dámu na obrazu při vstupu do Nebelvírských kolejí. Toho jsme se ale dočkali ve vystřižených scénách na DVD.) Samotný Ohnivý pohár (považovaný za nejhorší díl série i knižními fanoušky) však na začátku vyškrtává celkem asi osm celých kapitol a my se rázem ocitáme na mistrovství světa ve famfrpálu a záhy v Bradavicích.
Jenže ještě předtím se Harryho chystá z nudné letargie léta u Dursleyových vytáhnout pan Weasley. Zábavná pasáž, v níž Ronův otec nejprve posílá strýci Vernonovi dopisy odshora dolů polepené poštovními známkami a ten jeho žádosti stále zamítá, nabere komický duch až poté, co se objeví u nich v domě. Nejprve se letaxovou sítí přenese do jejich komína, ve kterém se zasekne a následně jej odpálí. Poté, jako by se nic nestalo, napochoduje do obývacího pokoje s Fredem, Georgem a Ronem za zády a vidí naprosto znechucenou rodinku Dursleyových. Těsně před tím, než odvede Harryho, upustí George úmyslně na podlahu karamelu, po níž nenasytnému Dudleymu naroste obří jazyk. Vernon se neovládne a začne po panu Weasleym házet vše, co se mu dostane pod ruku.
Tato scénka by byla jistě výborným vtipným openingem, který by se mohl zařadit do tradiční škály dursleyovských komických eskapád vždy ze začátku filmu. To, že byla vypuštěna, mrzelo nejen představitele rolí, ale také diváky. Mike Newell si to ale asi nemyslel, a když vyškrtal, co šlo, stejně běžní diváci v celém čtvrtém díle nechápali, o co jde. Snad mi nechcete říct, že jste věděli, že Priori Incantatem je spojení dvou hůlek se stejnými jádry?

Zápas Irsko - Bulharsko na mistrovství světa ve famfrpálu
Nejtrestuhodnější podpásovka jak knižním, tak filmovým fanouškům. Ihned po intru na Raddleyově statku jsme uvedeni na vzrušující mistrovství světa ve famfrpálu. Tisíce stanů, tisíce košťat, hromady lidí a natěšení hlavních hrdinů. Kdyby jen to - poté jsme uvedeni na grandiózní stadion, kde tisíce diváků skandují a my máme možnost v natěšující představovačce spatřit týmy Irska a Bulharska, včetně slavného chytače Viktora Kruma. Jenže co ministr kouzel tento zápas uvede, čeká nás střih do stanu, kde se oslavuje. Nemluvím jen za sebe, když jsem v kině seděl s nevěřícným výrazem nepochopení. Že by nezbyly peníze? Že se to zdá zbytečné pro děj? Alespoň nějakou akční dvouminutovku nám mohl Newell uštědřit místo toho, aby nesmyslně natahoval další děj.
V dramatickém zápase má celou dobu navrch Irsko, přičemž v poslední chvíli Viktor Krum chytí zlatonku. Avšak ani to nepomůže jeho týmu k vítězství - zápas končí 170:160. Celkový mač by byl jistě velmi složitý na natáčení, ale neříkejte mi, že nešlo udělat alespoň obyčejné pohazování camrálem a odpalování potlouků, jak to známe z předchozích dílů. I obyčejná minutová scéna by bohatě stačila...

Hagridův příběh s obry
Ve čtvrtém dílu by se dalo najít ještě mnoho nesrovnalostí a vynechání (např. převažování hůlek pro Turnaj tří kouzelníků s Ollivanderem, postava vedoucího odboru kouzelných her a sportů Luda Pytlouna nebo Hermionin spolek SPÓŽUS, který se snažil o rovnoprávnost a osvobození domácích skřítků...), ale to by bylo na další dlouhý článek. Raději se podívejme k Fénixově řádu, který udělal z nejdelší, téměř osmisetstránkové knihy nejkratší filmový díl série.
Škrtů je nepředstavitelně mnoho, ale jeden z těch, které bych opravdu chtěl vidět, by byl Hagridův příběh. Flashbacková kapitola, kdy známý hajný vypráví o své výpravě za obry do východní Evropy, má výborný fantasy nádech. Na cestě s madam Maxime padne Hagrid do zajetí a snaží se své "soukmenovce" (je napůl obr, jestli jste si nevšimli) přesvědčit, aby se v nadcházející válce přidali na stranu dobra. Úkol, jak už sami vidíme, se mu nezdaří a do Bradavic se vrátí potrhaný a dolámaný.
Nejvíce však zamrzí fakt, že scenárista Steve Kloves počínaje pátým dílem naprosto tohoto mentora upozadil do ústraní a stala se z něj pouhá komická postavička, která pronese několik replik a pak zmizí z plátna. To se však stalo s většinou postav, co si budeme nalhávat. Schválně, jestli si vzpomenete, kolik replik měl například Draco Malfoy v první půlce Relikvií smrti. Asi dost na to, aby vyhrál cenu za nejlepšího záporáka na MTV Movie Awards...

Nemocnice svatého Munga pro kouzelnické choroby a úrazy
Naprosto vynechaná scéna, ke které film ani trochu neodkazuje. Ihned po tom, co je pan Weasley napaden Voldemortovým hadem Naginim, což Harry sleduje z první osoby ve snu, nejsme ihned vrženi do vánočního Doupěte, ale vydáváme se za ním do kouzelnické nemocnice svatého Munga. Ta je přinejmenším stejně tak zajímavá jako samotné ministerstvo kouzel, které v pátém dílu také navštěvujeme. I zde je mnoho specifických oddělení jako Nehody s kouzelnickými předměty, Kouzelné infekce, Otravy způsobené lektvary, v nichž se vyskytují specifičtí pacienti.
Byla by zábava objevovat další takové kouzelnické místo, je ale jisté, že tvůrcům by se náklady na vybudování takového prostředí určitě nevyplatily, když scéna není tak podstatná pro děj. Mimo jiné se však v oddělení Trvalá poškození způsobená zaklínadly můžeme setkat se Zlatoslavem Lockhartem, který v druhém dílu utrpěl zásah paměťovým kouzlem, ve svěrací kazajce, nebo s Alicí Longbottomovou, Nevillovou matkou, která, jak je známo, byla se svým mužem Frankem mučena smrtijedy kletbou Cruciatus.
Scéna je v knize hlavně proto, abychom si uvědomili, jak důležité je Harryho spojení s Pánem zla a co může způsobit. Je jasné, že ve filmu stačí jen desetisekundový výjev ze sna a ušetříte miliony dolarů.

Ztracená věštba a Harryho záchvat zuřivosti v Brumbálově pracovně
Každý, kdo četl knihu, si určitě přál tuto scénu vidět. Proroctví ukryté v křišťálové kouli nám sice částečně vysvětleno bylo, ale opomnělo jednu drobnou část. Věštba pronesená Sibylou Trelawneyovou nemluvila konkrétně o Harrym Potterovi, ale o někom, kdo byl narozen v červenci. Mezi čtenáře tak byly po dočtení pátého dílu vneseny pochybnosti, zda se věštba opravdu týká "chlapce, který zůstal naživu", nebo někoho jiného. A tím někým jiným byl Neville Longbottom, který se narodil skoro stejného dne jako Harry a navíc stejně jako on ztratil své rodiče. Když na světě nebyl ještě šestý díl, čtenáři se klidně mohli dohadovat, jestli to celé nedopadne trochu jinak. Ale to nám přece Rowling nemohla udělat, protože věděla, že Nevillova velká chvíle přijde až v závěrečném díle.
Mimo tento drobný fakt byli diváci ochuzeni o další scénu, která by výborně vyzněla v samotném filmu. Do konce "pětky" toho Harry vlastně o sobě a Voldemortovi moc nevěděl. Až na to, že nejmocnější černokněžník zabil jeho rodiče a chce "ovládnout" svět, se mu moc informací zatím nedostalo. Když se pak na konci dozví, že existuje nějaká věštba, proroctví a podobné osudové "kraviny", naštve se na Brumbála, že mu nic neřekl, a pod nátlakem hněvu mu zdemoluje půlku kanceláře. Všechna cikrlátka a starožitnosti skončí roztříštěné na podlaze a ředitel se zmůže jen na několik výstižných slov jako "Posluž si". Aby ne, když si může dát všechno pomocí kouzel do pořádku, že?

Žádost lorda Voldemorta
Šestý díl s podtitulem Princ dvojí krve byl sice výbornou atmosférickou temnou podívanou, ale informace nezbytné pro děj nám téměř žádné nevysvětlil. Místo toho, aby nám David Yates řekl více o viteálech a lordu Voldemortovi, natočil raději samoúčelnou scénu útoku na Doupě, která do filmu pasovala jako pěst na oko. Z celkových pěti Brumbálových lekcí, při nichž Harry pomocí myslánky zkoumá Voldemortovu minulost, se nám ve filmu dostalo jen dvou.
Mimo příběhu s Voldemortovým pradědečkem Rojvolem Gauntem a matkou Meropou Gauntovou, kde se nám mimo jiné objasní několik náznaků k budoucím viteálům (například prsten, který zničil Brumbál), je nejvýznamnější vzpomínkou žádost lorda Voldemorta (ještě jako Toma Rojvola Raddla) o místo v Bradavické škole jako učitele obrany proti černé magii. Výborná slovní přestřelka mezi dvěma největšími čaroději (Brumbál je tou dobou už ředitel) by ve filmu řekla více a působila mnohem silněji než kdejaké šaškování s londýnským mostem.
Celkově nám Princ dvojí krve neřekl téměř nic o viteálech (krom toho, že to jsou části Voldemortovy duše), přičemž v knize už ke konci přesně víme, jaké předměty by to mohly být a kde by je bylo možno hledat. Ve filmu víme jen o prstenu, deníku a medailonku. O dalších není zmínka.

Bitva o astronomickou věž
Ještě před tím, než je Brumbál (to už teď nepovažuji za spoiler :) ) zabit rukou Severuse Snapea, jsme svědky dobývání Bradavic smrtijedy, které má ryze akční ráz. Ve filmu jsme viděli jen Znamení zla a Bellatrix, která rozbije dvě sklenky ve Velké síni, v knize se jedná v podstatě o bitvu, do které se zapojují jak studenti, tak učitelé. Po zahnání nemrtvých v jeskyni se Harry s Brumbálem přemísťují do Prasinek, odkud na košťatech letí do Bradavic. Tam se řeže každý s každým a vypadá to, že škola padne. Po šokujícím zvratu se Harry snaží dopadnout Snapea, ale marně.
Dozvídáme se také, že pojmenování "Princ dvojí krve" má po své matce, která se příjmením jmenovala Princeová, ale to jen na okraj. Když se Snape snaží dopadnout Harryho, zaútočí na něj hipogryf Klofan a on spolu se smrtijedy opustí bradavické pozemky. V knize tato pasáž působila jako velké odhalení, ve filmu Alan Rickman jen suše pronesl jednu větu a zmizel.
Tvůrci se oháněli tím, že akční scéna dobývání Bradavic nebyla ve filmu proto, že se nechtěli v závěrečném dílu opakovat. Podle mě by stačilo, kdyby ji tvůrci pojali jinak než monumentálně (například roztřepaná kamera na steadicamu nebo jeden dlouhý záběr - zde jsem se inspiroval Cuarónovými Potomky lidí) a všichni by byli spokojení. Co však naštvalo fanoušky pořádně, byla až následující položka.

Bílá hrobka aneb Brumbálův pohřeb
Nesmyslné vypuštění, které krásně uzavřelo šestou knihu. Film nám nabízí jen zničení Znamení zla na obloze a pak ihned následuje konec na věži, což je docela málo, když si vezmeme, že Brumbál byl jediná a poslední opora Harryho, který teď stojí proti Pánovi zla zcela sám. U jeho lůžka na nemocničním křídle se nejprve sejdou všechny známé postavy (včetně Billa Weasleyho, kterého uvidíme až v sedmém díle), přičemž celými bradavickými pozemky se začne ozývat nádherně smutná melodie Fénixe, který naříká nad Brumbálovou smrtí.
Na jeho monumentálně vystavěném pohřbu se sejdou všechny známé a neznámé postavy ze všech dílů, včetně vodních lidí z bradavického jezera. Po ceremoniálu jsme však svědky ještě jedné důležité události - Harry se rozejde s Ginny, jelikož se bojí, že by jí jeho nepřátelé ublížili. Konec ve stylu prvního Spider-Mana by dle mého názoru filmu výrazně prospěl. Z konce jde cítit, že se blíží něco velkého, ale Harry ještě vůbec netuší, co to může být. Zbývá mu jen falešný medailonek s iniciály R.A.B. a dva kamarádi. Nikdo, kdo by ho mohl vést v jeho cestě (Sirius, Brumbál), už nezůstal.

Osvětlení Brumbálovy minulosti
Do první části sedmého filmu jsme vrženi bez zbytečných zastavování. Ani se nenadějeme a už je před námi sedmero Potterů, kteří nasedají do sajdkár, na košťata nebo testrály. Režisér však do svého putování v divočině zapomněl přidat jednu důležitou věc - ať už osvětlit něco specifičtějšího o viteálech, co se nestihlo v minulém dílu, ale hlavně nám ukázat minulost Albuse Brumbála, která z něj dělá ne tak dobráckého čaroděje, jak na první pohled vypadá.
Ve filmu by tato pasáž byla ideální na stylizovaný prolog - plný novinových ústřižků, pasáží z fiktivních knih a důležitých scén z Brumbálova života, přesně jako to Yates dokázal už jednou ve Fénixově řádu s Dolores Umbridgeovou. Jenže nám není ukázáno nic, jen proneseno několik nicneříkajících vět do prázdna. Žádných zmínek o Brumbálově sestře ani Grindewaldovi (o něm ano, ale v jiné souvislosti) se bohužel nedočkáme.
Ale kdo ví, třeba toho budeme svědky až v druhé části, takže nechci předbíhat. Když o tom tak přemýšlím, byl by to vlastně hodně solidní námět na film. Materiálu na to je dost...

Jistě že je podobných scén ještě desítky, které jsme si během čtení projektovali do filmových scén, ale nestalo se tak. Potíž je v tom, že na to, jak je potterovské univerzum rozsáhlé, by na adaptaci vyhovoval jedině seriál, aby to uspokojilo i nečtenáře knih. Pokud to tak vezmeme, tak jediný filmový díl série, který může stát sám o sobě jako film a adaptace zároveň, je Vězeň z Azkabanu Alfonse Cuaróna. Ostatní přírůstky jsou buď zdařilejší nebo méně zdařilé ilustrace knižních předloh. Záleží jen na tom, do jaké míry jste fanouškem a do jaké míry jste ochotni jisté scenáristické lapsy přehlédnout.
Nyní nezbývá nic jiného než si do sytosti užít finální bitvu a doufat a nadávat zároveň, až se producenti vytasí se speciální Blu-ray edicí, která bude obsahovat dosud nezveřejněné scény. Kdo ví, třeba jde o větší kalkul, než se předpokládá. A na mistrovství světa ve famfrpálu dojde taky...
Které scény chyběly vám? A o jaké byste náš seznam rozšířili po zhlédnutí posledního filmu? Podělte se s námi a našimi čtenáři v diskuzi pod článkem.

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • 3. odstavec (moncika, 17.07.2011 22:00) Reagovat

    pokud si dobře pamatuju, tak Protiva není duch, ale ten otrapa co volně lítá po hradě

    • Re: 3. odstavec (moncika, 17.07.2011 22:21) Reagovat

      jinak je to docela výstižný článek, já sama kromě prvního a druhého dílu ty filmy ráda nemám, díl od dílu to bylo jenom zklamání, fénixův řád jsem v kině úplně vynechala a princ dvojí krve (který měl úžasné trailery) byl největší zklamání vůbec, na konci jsem jen nevěřícně a vztekle koukala na plátno; knížky oproti tomu zbožňuju a každou jsem přečetla několikrát

  • Vynechané (jes, 18.07.2011 18:43) Reagovat

    V prvních Relikviích navíc nebyl vysvětlen pořádně Kráturův, a tím pádem ani Regulusův příběh. A v druhých jsem marně čekala na vysvětlení Brumbálovy minulosti, to že osud celé Brumbálovy rodiny se odbyl Harryho větou: "nezajímá mě co se stalo mezi vámi a vaším bratrem" (a to ho zajímalo!) mě fakt naštvalo. A Harryho poslední rozhovor s Voldemortem chyběl úplně-místo toho se nesmyslně honili po Bradavicích.

    • Re: Vynechané (Liz, 19.07.2011 17:11) Reagovat

      Souhlasím s tím, že v druhým Relikviích skutečně chybí Brumbálův příběh. To je obrovská škoda, protože se tak nečtenář nikdy nedozví tu těžko uvěřitelnou pravdu, že Brumbál nestál vždycky na správné straně.
      Chtěla bych pochválit skvělý článek, který mi spojil knížky s filmy a osvěžil některé stěžejní momenty. Opravdu povedená část celkově výborného tématu.

  • Vynechane (Dada, 19.07.2011 17:58) Reagovat

    Osobne musim rici, ze nejlepsi byly prvni dva filmy... Posledni dil - prvni cast byla relativne OK ale ta druha me zklamala... Jsem ochotna zkousnout hodne nesrovnalosti ale:
    1. Setkani s Brumbalem po Harryho 'smrti' - ta scena je naprosta fraska..
    2. po vitezstvi zadna radost? Po tolika letech boje, smrti a vseho kolem to proste prejde do ztracena?? To je pitomost i v zivote.. proste tam chybelo poradne nadseni a radost a slzy ztraty na mrtvymi a to vse dohromady a predevsim VELKA ULEVA, ze je po Voldemortovi...
    Z tohoto jsem byla vazne hodne rozcarovana......:-((( Knizky miluji u filmu musi clovek hodne zkousnout ale zaver byl vice nez hrozny....

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 29. 3. 2024 - 4. 4. 2024
TV tipy: Nekonečný příběh krále králů v království nebeském K Velikonocům se letos televizní dramaturgové moc neodvázali a vsadili na jistotu v podobě tradičních repríz. Kromě jednoho zapomenutého biblického příběhu tak nejvíc zaujme uvedení rozporuplného dramatu o Dianě Spencer. čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem (15.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Top 20 ČR: Franta odsouvá aristokratku (13.02.2024 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- R.I.P.: Hvězdy, které nás v roce 2023 opustily (23.12.2023 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Zemřel Michael Gambon (28.09.2023 15:06 v Novinky | Zprávy)
- Top 10: Sam Raimi (04.06.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- TV tipy: Oklamaní a pokoření Prvok, Šampón, Tečka a Karel prožívají lepší časy (24.02.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- R.I.P.: Hvězdy, které nás v roce 2022 opustily (26.12.2022 12:30 v Novinky | Zprávy)
- Recenze: Fantasy Princezna zakletá v čase 2 rozčeřila stojaté vody českého filmu (25.11.2022 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Zemřel Robbie Coltrane (14.10.2022 19:45 v Novinky | Zprávy)
- Charlize Theron si zahraje Jane (01.08.2022 18:00 v Novinky | Zprávy)
- Téma: 6 nejlepších filmů Bruce Willise (09.04.2022 12:30 v Články | Publicistika)
- Recenze: Fantastická zvířata: Brumbálova tajemství slepě tápou ve vlastním scénáři (08.04.2022 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Fantastická zvířata střeží Brumbálova tajemství a bojují se ztracenými iluzemi (06.04.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- R.I.P.: Hvězdy, které nás v roce 2021 opustily (22.12.2021 16:00 v Novinky | Zprávy)
- Trailer: Harry Potter 20 let filmové magie: Návrat do Bradavic (21.12.2021 09:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Havel našel kaňku do pohádky a vyřešil Grindelwaldovy zločiny (17.12.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- Návrat do Bradavic! Harry Potter a jeho přátelé v prvním teaseru! (09.12.2021 08:00 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Vyšinutý pan Pip nosí železnou masku a navštěvuje mravenčí polepšovnu (12.11.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Ve stínu nejslavnější role: Daniel Radcliffe (Harry Potter, série Harry Potter filmů) (16.10.2021 10:30 v Články | Publicistika)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu