Karlovarský Moleskine: Světáci a světačky

Vydáno: 09.07.2011 15:45 - Linda Kováčová | foto: Facebook tvůrce

Je to už bohužel tak - konec letošního 46. ročníku mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech se blíží doslova mílovými kroky. Pojďme se v rychlosti podívat na to, co se ve Varech událo osmého dne.
Rok co rok, vždy na začátku školních prázdnin, se jindy poklidné lázeňské město Karlovy Vary promění v rušný, životem tepající a bzučící úl, kde si všichni milovníci filmu dávají dostaveníčko mnohdy až do časného rána. Ve městě snad ani není někdo, kdo by pochyboval: 46. MFF Karlovy Vary je v plném proudu a my vám jeho atmosféru zprostředkováváme mimo jiné i zápisníkem Lindy Ondruškové.
Předposlední den festivalu se nesl ve znamení zejména tří dam - Jiřiny Jiráskové, Jiřiny Bohdalové a Ivy Janžurové. Ty totiž přijely do Varů doprovodit zvláštní uvedení oblíbené hudební komedie Zdeňka Podskalského Světáci.
Pygmalion na český způsob natočil známý režisér Zdeněk Podskalský v roce 1969. Dobrodružství tří venkovských fasádníků (Jiří Sovák, Vlastimil Brodský a Jan Libíček) v nočních podnicích matičky Prahy, kde se za pomoci vychytralé šatnářky seznámí s třemi dámami poněkud lehčího ražení (Jiřina Jirásková, Jiřina Bohdalová a Iva Janžurová), baví již několikátou generaci diváků.
Všechny tři herečky byly nedočkavci očekávány před Karlovarským městským divadlem již drahnou dobu před ohlášenou dobou příjezdu. S květinami na ně čekal i prezident festivalu Jiří Bartoška a s kamerami, foťáky a teleobjektivy nechyběl samozřejmě ani dlouhý zástup fotografů a kameramanů.
Ještě více se ale vydařila projekce sama. Diváci v sále přivítali herečky dlouhým potleskem ve stoje a tleskali několikrát i během filmu - když dnes už postarší vážené dámy v letech na plátně blbly jako malé holky, mnohdy v docela lascivních polohách či s nevybíravým slovníkem. Salvy smíchu vyvolávala i socialistická hesla, jež zcela čitelně tvůrci snímku zesměšňovali už v roce 1969, neb to ještě v době dubčekovského oteplení stihli.
Během uvedení filmu Jiří Bartoška dokonce zavtipkoval i na adresu ne zrovna populární organizace OSA: "Dovolili jsme si film pro naše tři dámy přejmenovat na Světačky, tak doufám, že nás OSA kvůli tomu nebude žalovat." Divadlem se tedy od samého začátku šířila příjemná uvolněná nálada a Jiří Bartoška i všechny tři dámy se navzájem dobírali, žertovali a vtipkovali.
Do Karlovarského městského divadla jsem se ten den vrátila ještě jednou, a to na poslední projekci diváky i kritikou velice chválené italské hořké komedie Habemus Papam. Projekci snímku uvedla dřívější umělecká ředitelka festivalu Eva Zaoralová a polský herec a režisér Jerzy Stuhr, který ve snímku ztvárnil jednu z hlavních rolí. Pro Stuhra to bylo již čtvrté setkání s karlovarskou přehlídkou, takže už se tu také cítil skoro jako doma. Kdo měl chuť a čas, mohl se odpoledne zúčastnit jeho Master Class v oficiální Festival Lounge před hotelem Thermal.
Předposlední den festivalu přijel také coenovský herec John Turturro, který s sebou přivezl konverzační snímek Někde dnes večer, v němž účinkuje spolu se svojí manželkou Katherine Borowitz. John Turturro převezme během Slavnostního zakončení festivalu z rukou Jiřího Bartošky Cenu prezidenta MFF Karlovy Vary.
Nasát atmosféru festivalu můžete i z dalších našich článků věnovaných 46. MFF Karlovy Vary, které najdete zde.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY