Téma: Po stopách Harryho Pottera

Vydáno: 16.07.2011 14:00 - Kateřina Samková | foto: Kateřina Samková / filmserver.cz

Kouzelnický svět by sice nám, mudlům, měl zůstat skrytý, ale když už nám ho J. K. Rowling a filmaři poodhalili, proč se do něj nepodívat na vlastní oči? Pojeďte s CK Filmserver na poznávací zájezd do Londýna po stopách slavného obrýleného kouzelníka.
1. den: Saint Pancras, Regents Park
Navštívíme dvě nejznámější londýnská nádraží – nejprve se zastavíme na St. Pancras Station. Tato krásná viktoriánská budova stojící na Euston Road byla použita filmaři k natočení exteriérů nádraží King’s Cross, ze kterého Harry rok co rok odjíždí do školy čar a kouzel v Bradavicích. Paradox je, že opravdové nádraží King’s Cross stojí hned naproti přes ulici, jenže jeho zevnějšek není tak krásný a monumentální jako v případě jeho o několik let mladšího souseda, který se filmařům hodil lépe.
Interiéry a všechny záběry z nástupišť už ale byly natočeny na správném místě, takže se na King’s Cross projdeme s kufry až na nástupiště 9 a 10 a vyzkoušíme (raději s vozíkem napřed), jestli náhodou zrovna nebude otevřený vstup na nástupiště 9 3/4 (pro které byla ve skutečnosti při natáčení použita nástupiště čtyři a pět). Později zajdeme i ke zdi, ve které se nachází jeden vozík na půli cesty na kouzelnou platformu, který si můžete zkusit dostrčit až k expresu do Bradavic.
Jen několik bloků odtud se rozkládá Regent’s Park, ve kterém, kromě spousty růží a kouzelných zákoutí, najdeme i londýnskou zoo, do které si v Kameni mudrců vyšli Dursleyovi na Dudleyho jedenácté narozeniny. Zoologická zahrada byla otevřena již v roce 1828 a jako první na světě představila o jednadvacet let později veřejnosti pavilon plazů. Právě v něm potkal Harry hroznýše královského a poprvé v životě promluvil hadím jazykem.
2. den: The City, Soho a okolí
Zamíříme směrem k nejstarším částem Londýna, do čtvrtě City, kde si budeme moci zajít na nákup nějakého toho kouzelnické vybavení, případně na několik máslových ležáků do Děravého kotle. Blízko středověkého hradu Tower, ale také některých nejmodernějších staveb britské metropole (mimo jiné slavné „Okurky“ - budovy Swiss Re nebo pojišťovny Lloyds) se nachází kryté tržiště Leadenhall Market, jehož historie se datuje až do čtrnáctého století. Právě v něm a přilehlých ulicích se natáčely scény cesty do Příčné ulice a samotný vchod do Děravého kotle najdeme na 42 Bull’s Head Passage, který je v současnosti optikou „The Glass House“. Jeho zářivě modrý vchod lze jen stěží přehlédnout.
Podle knížek se ale měl Děravý kotel nacházet na Charing Cross Road, slavné ulici plné antikvariátů a starožitnictví. Jeho vchod měl být mezi jedním knihkupectvím a obchodem s hudbou, kam se samozřejmě také zajdeme podívat.
Kdybyste se chtěli podívat do Příčné ulice, tak tu budete hledat marně, protože vznikla celá z kulis, až na jednou výjimku, kterou je interiér Gringottovy banky. Na rohu ulic Strand a Aldwych stojí Australský dům, jehož křišťálové lustry a mramorové podlahy jakoby z oka vypadly kouzelnické bance. Ve světě mudlů se zde vyřizují víza, studijní i pracovní pobyty a podobné byrokratické záležitosti spojené s Austrálií.
Naší pozornosti neunikne ani Picadilly Circus, rušné náměstí plné neonových reklam a čilého dopravního ruchu, přes které utíkali v první části Relikvií smrti Harry, Ron a Hermiona před smrtijedy a na kterém je málem přejel červený double-decker.
3. den: Plavba po Temži, Parlament
Ve Fénixově řádu se také Harry proletěl na koštěti nad Temží, když utíkal za pomoci Tonksové a Pošuka Moodyho z domu Dursleyových. Mohli jsme tak díky jeho vyhlídkovému letu zahlédnout některé z dominant Londýna, jako je Tower Bridge, budova Parlamentu nebo loď H.M.S. Belfast – křižník, který se zapojil do bojů druhé světové války a dnes kotví na Temži blízko Tower Bridge a slouží jako muzeum. Kolem všech těchto dominant se projedeme na lodi, plavbu začneme pod Tower Bridge a zakončíme pod Lambeth Bridge hned vedle Houses of Parliament.
Určitě si vzpomenete na zběsilou jízdu fialového záchranného autobusu, na který Harry ve Vězni z Azkabanu mimoděk mávl a utekl tak od Dursleyových do Děravého kotle. Jistě si také pamatujete, jak se musel za jízdy scvrknout, aby se nesrazil s protijedoucími double-deckery. Stalo se to právě na mostě Lambeth Bridge, který sousedí s Westminster Bridge proti proudu Temže a je z něj pěkný výhled na budovu britského parlamentu. Výčet mostů, které si vzala potterovská sága do parády, tímto ale nekončí - v Princi dvojí krve smrtijedi nalétli na Londýn a jednou ze staveb, která jejich útok nevydržela, byl Milennium Bridge, moderní lávka pro pěší přes řeku Temži. Z jedné strany končí přímo u galerie Tate Modern a na druhém břehu blízko St. Paul's Cathedral. Most byl otevřen pro veřejnost v roce 2000.
Když musel Harry pro změnu ve Fénixově řádu cestovat po městě jako běžní mudlové, tedy metrem, cestou na ministerstvo kouzel, nastoupil do něj na stanici Westminster, kde se potkávají tři linky, žlutá Circle, zelená District a šedá Jubilee. Pan Weasley zde měl trochu problémy s průchodem turnikety. Na tomto místě zakončíme naše putování Londýnem Harryho Pottera a poslední den věnujeme i jiným místům, která jsme mohli ve filmech navštívit.
4. den: Volný den nebo Oxford
Čtvrtý den je volný, abyste si mohli sami prohlédnout další zajímavá místa Londýna nebo se vlakem vypravit na některé z dalších míst, která si zajisté budete také pamatovat z filmů Harryho Pottera. Namátkou můžete zajet do katedrály v Gloucesteru, která posloužila k natočení scén na chodbách Bradavického hradu i zaplavené umývárny v Tajemné komnatě, podívat se můžete i do Berkshire, kde najdete domek Dursleyových, nebo do opatství v městečku Lacock, v jehož interiérech rozhodně rozpoznáte množství zákoutí hradu v Bradavicích.
My vám nabízíme za příplatek návštěvu univerzitního města Oxford, ležícího severozápadně od Londýna, kde našli filmaři mnoho krásných lokalit pro natáčení záběrů v Bradavicích. Scény z ošetřovny madame Pomfreyové patří ve skutečnosti knihovně Bodleian, jejíž gotický strop je mistrovským dílem anglické gotické architektury. Bradavickou knihovnu představuje knihovna vévody Humfreyho, která čítá velké množství starých objemných svazků a navazuje tak perfektní čarodějnickou gotickou atmosféru. Biflující se oxfordští studenti zde mají prezenčně k dispozici přes osmdesát mil polic plných knih, což činí z Bodleian jednu z nejkomplexnějších knihoven na světě.
Jedním z nejzajímavějších míst, na které se také zajdeme podívat, je kolej Christ Church svatého Aldatea, postavená v šestnáctém století a upravená v devatenáctém, která byla vypůjčena filmaři k natočení velké síně ve všech filmech s Harrym Potterem. Najdeme v ní i velké kamenné schodiště, které se nachází za vstupní branou hradu v Bradavicích, na kterém poprvé Harry potkal Draca Malfoye a kde Neville našel svého ztraceného žabáka v Kameni mudrců. Místnost velké jídelny je dodnes využívána oxfordskými studenty ke svému původnímu účelu.

Zobrazit Po stopách Harryho Pottera na větší mapě



NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY