Festivalové ozvěny: 27. týden

Vydáno: 05.07.2011 14:00 - Jana Bébarová | foto: Linda Ondrušková / filmserver.cz

Zatímco v Mnichově o víkendu skončil Filmfest, v Karlových Varech se naplno rozjel nový ročník zdejšího festivalu. Pražané si mohou zaplesat nad nabídkou kin Aero, Bio Oko a Světozor, která jim přináší filmové projekce za pusinku, a Slováci se mohou pomalu začít těšit na 6. Cinematik.
MFF KARLOVY VARY
46. ročník karlovarského festivalu je v plném proudu. Festivalové statistiky dnes ráno ohlásily 10 101 akreditovaných účastníků, z toho 206 filmových tvůrců, 695 filmových profesionálů a 558 novinářů. Prodalo se již 77 906 vstupenek a uskutečnilo 179 projekcí. Přestože do konce festivalu zbývá ještě několik dní, některé ceny již znají své majitele.
Již z pátečního slavnostního zahájení si ocenění za celoživotní přínos kinematografii v podobě Křišťálového glóbu odnesla britská herečka Judi Dench, v neděli večer pak z rukou Jiřího Bartošky převzal cenu prezidenta festivalu srbský hudební skladatel Goran Bregović, který je širšímu filmovému publiku znám především díky spolupráci s režisérem Emirem Kusturicou.
Nasát karlovarskou atmosféru můžete i z dalších našich článků věnovaných 46. MFF Karlovy Vary, které najdete zde.
PRAŽSKÉ FILMOVÉ LÉTO
Pražákům bude během léta hej. Pokud (ať už z jakéhokoli důvodu) museli oželet cestu do Varů či Uherského Hradiště, kde se během prázdnin konají dva z největších českých festivalů, jistou náplast jim přináší pražská kina Aero, Bio Oko a Světozor, která po celé prázdniny nabízí svým návštěvníkům filmové projekce za lákavých 30 Kč.
Na přehlídce, která loni slavila úspěch v prvně jmenovaném kině, a tak se letos rozrostla do dalších dvou, budou moci diváci za snížené vstupné zhlédnout distribuční novinky a jiné úspěšné filmy posledních let jako např. von Trierovu Melancholiu či letošní oscarové adepty Banksy - Exit Through the Giftshop, Počátek, The Social Network, Králova řeč, Děcka jsou v pohodě a Černá labuť.
Mezi českými snímky přijdou na řadu divácky úspěšné Lidice a z klasik se mohou návštěvníci Pražského filmového léta těšit na Kubrickovo Osvícení, Harolda a Maude Hala Ashbyho nebo Zahraj to znovu, Same! v režii Woodyho Allena.
Kino Aero bude Pražské filmové léto hostit v průběhu celého července, Bio Oko v srpnu a kino Světozor po oba měsíce. Kompletní program najdete na webových stránkách jmenovaných kin: www.kinosvetozor.cz, www.kinoaero.cz a www.biooko.net.
FILMFEST MNICHOV
V sobotu 2. července skončil v třetím největším městě Německa letošní ročník zdejšího filmového festivalu, který se zde konal od 24. června. Mezi hlavními oceněnými mnichovského festivalu je novinka finského tvůrce Akiho Kaurismäkiho Le Havre, jež si odnesla cenu za nejlepší mezinárodní film. Jiná letošní novinka z Cannes, francouzské drama Polisse, získala Zvláštní uznání poroty.
Nejlepším mezinárodním debutem se stalo syrové drama na téma domácí násilí s názvem Tyrannosaur britského režiséra Paddyho Considinea, který letos uvádí i Karlovy Vary. Snímek s dalším "kontroverzním" tématem o zneužívání dětí Michael rakouského režiséra Markuse Schleinzera v Mnichově obdržel Zvláštní uznání. Nejlepším domácím debutem zdejší porota označila apokalyptický sci-fi thriller Hell Tima Fehlbauma produkovaný Rolandem Emmerichem.
Více informací o právě skončeném ročníku Filmfestu v Mnichově naleznete na jeho oficiálních webových stránkách.
CINEMATIK
Nejen slovenští čtenáři se mohou pomalu začít těšit na 6. ročník piešťanského filmového festivalu Cinematik, který se uskuteční od 9. do 15. září. Už teď je jisté, že ve slovenském lázeňském městečku bude k vidění v Cannes oceněný snímek Drive dánského režiséra Nicolase Windinga Refna s Ryanem Goslingem v hlavní roli. Refn, který si z francouzského festivalu odvezl cenu za nejlepší režii, není návštěvníkům piešťanského festivalu neznámý - na loňském ročníku Cinematiku měl totiž kompletní retrospektivu.
Festival rovněž láká na filmy francouzského režiséra Jacquese Audiarda, které budou uvedeny v rámci sekce Respekt, jež zdejšímu publiku tradičně představuje díla výjimečných evropských tvůrců (kromě zmiňovaného Refna to byl předloni např. François Ozon). Audiard je ve své rodné zemi uznávaným režisérem, který doma své filmy získal řadu Césarů, ale i několik ocenění v Cannes. V Piešťanech bude v září uvedeno všech jeho pět dosavadních celovečerních filmů, mezi nimi Čti mi ze rtů či jeho zatím poslední režijní počin Prorok.
Bližší info o festivalu najdete zde.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY