Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Ženy sobě

Recenze: Ženy sobě

Vydáno: 27.06.2011 10:30 v sekci Recenze | Premiéry - Vratislav Šálek | foto: Bontonfilm

Ženský protějšek Pařby ve Vegas / Bangkoku výborně funguje jen ve své první polovině. Posléze ho zahltí tuny klišé a postavy začnou být totálně nesympatické. Alespoň že přisprostlá mluva vydrží po celou dobu.

Ženy soběRecenzoval/a Vratislav Šálek dne 27.06.2011 10:30. Ženský protějšek Pařby ve Vegas / Bangkoku výborně funguje jen ve své první polovině. Posléze ho zahltí tuny klišé a postavy začnou být totálně nesympatické. Alespoň že přisprostlá mluva vydrží po celou dobu. Hodnocení: 2.5

Ženy sobě

Bridesmaids
Komedie / Romantický
USA, 2011 , 125 min.

Režie: Paul Feig
Scénář: Kristen Wiig, Annie Mumolo
Kamera: Robert Yeoman
Hudba: Michael Andrews
Herci: Kristen Wiig, Terry Crews, Maya Rudolph, Tom Yi, Elaine Kao, Michael Hitchcock, Kali Hawk, Joe Nunez, Rebel Wilson, Matt Lucas, Jill Clayburgh, Wendi McLendon-Covey, Ellie Kemper, Greg Tuculescu, Steve Bannos

Česká premiéra: 07.07.2011

Ženy sobě hodnocení na Kinobox.cz: 63.20 %
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
O tom, že loučení se svobodou může skončit úplně jinak, než si člověk myslí, už jsme se mohli přesvědčit v Pařbě ve Vegas nebo aktuálně v jejím následníkovi Pařba v Bangkoku. Napadlo vás ale někdy, že podobně se může zvrhnout i stejná akce, kterou organizují ženy? To se nám snaží ukázat nová komedie Ženy sobě.
Její hlavní hrdinka Annie momentálně neprožívá vůbec dobré období. Stálý vztah si ne a ne najít, práce ji totálně nebaví (a svým zákazníkům to dává hezky znát) a tak nějak uvízla na mrtvém bodě. Naštěstí má ale věrnou kamarádku Lilian, která se chystá vdát a právě Annie požádá o to, aby jí šla za svědka a zároveň zorganizovala nějakou pořádnou rozlučku se svobodou. Ta se toho tedy chopí s vervou sobě vlastní, ale brzy zjistí, že Lilian má novou kamarádku, která je ve všech směrech lepší než ona. A samozřejmě nebude trvat dlouho a organizátorské povinnosti se ráda ujme bohatá a úžasná Helen.
Ženy sobě pocházejí z producentské dílny populárního Judda Apatowa, který dokázal pobavit peprnějšími komediemi typu Zbouchnutá nebo Kopačky. Už v nich dal jasně najevo, že vulgárnější humor mu není cizí a zároveň že se s ním dá pracovat nápaditě a v rámci možností neurážlivě. O to víc zamrzí, že Ženy sobě se mu poněkud vymkly z kontroly. Ale postupně.
Potěšující je fakt, že i když tu jsou většinou ženské postavy, neberou si žádné servítky. Tudíž není nouze o sprostá slova a poměrně peprné dialogy o sexu. To divák rozhodně ocení. Zejména v první polovině si snímek drží velmi solidní tempo a hlavně úroveň vtipů. Ty jsou v rámci možností originální a fakt, že veškeré skopičiny provádějí dámy, které už by přece jen měly vědět, co od života chtějí, je posouvá do zajímavé a ne moc často viděné dimenze. Už v této fázi si ale nelze nepovšimnout, že režisér Paul Feig nemá moc citu pro humorné okamžiky. V jeho podání je fungující a úderný vtip bohužel opakován tolikrát, že zcela vyšumí a dokonce se stane trapným.
Ve druhé polovině je tato slabina ještě citelnější. To je ale bohužel i vina scénáře, který se mění v jedno velké klišé. Jak všechno skončí, vám bude jasné, jen co se rozehraje hlavní zápletka. Stejně tak to, kdo s kým skončí, hned jak se postavy setkají. Nejvíce ale mrzí to, že i když se to Ženy sobě snaží sebevíc zakrýt, jsou tuctovou romantickou komedií.
Jak plyne čas, hlavní postavy jsou čím dál tím nesympatičtější a otravnější. Kristen Wiig v titulní roli Annie je chvilku roztomilá, brzy ale otravná. Komediální potenciál v sobě rozhodně má, bohužel vinou scénáře (na kterém se paradoxně sama podílela) ho nemá možnost rozvinout, protože její postava je zkrátka příliš plochá. Navíc se ke konci promění v úplně tu samou uječenou ženu, jakých vidíme v "romkomech" spousty, a veškerá originalita je pryč. Totéž v podstatě platí o zbytku dámského osazenstva, s čestnou výjimkou Melissy McCarthy v roli ženichovy sestry. Ta do puntíku splňuje požadavky tzv. sidekicka a právě ona je nejvtipnější postavou v celém filmu.
Ostatní jsou ke vší škodě protivné, otravné, uječené a ploché postavy, z nichž většina (a hlavní hrdinky obzvlášť) neví, co chce. Mužských figur tu moc není a až na policistu ve zdařilém podání Chrise O'Dowda se jedná víceméně o karikatury. I poznání, ke kterému Annie dojde, je příliš prvoplánovité a nepřekvapivé. Že je lepší být aktivní a vzdorovat nepřízni osudu než se litovat a užírat, víme i bez toho, abychom tenhle film viděli. Snímku příliš neprospívá ani délka. Více než dvě hodiny jsou na komedii opravdu moc, minimálně čtvrthodina klišé mohla skončit na podlaze střižny.
Na druhou stranu potěší, že od stylu mluvy a používání peprných slov se nikdy neustoupí. Za zmínku rozhodně stojí i velmi pohodová muzika, která vás naladí na správnou vlnu. Divačky (a nejen ony) určitě ocení i plejádu modelů, ve kterých se ženy během filmu objeví. Jejich mužské protějšky se zřejmě budou bavit jen v první polovině, poté už se bude jednat o nutné zlo.
Zahraniční kolegové oceňují na filmu hlavně to, že postavy jsou uvěřitelné a realistické. Možná že právě na tohle tvůrci spoléhali zdaleka nejvíc a nedali si práci s tím, pojmout je charakterově rozdílně. Pět ze šesti ztvárněných žen jsou totiž jedna jako druhá, což je hrozně ubíjející a nudné. Snímek Ženy sobě tak ve výsledku působí stejně jako jeho hrdinky - na povrchu pozlátko, noblesa a krása, uvnitř však skoro vůbec nic.

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
5/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 12. 4. 2024 - 18. 4. 2024
TV tipy: Klan Gucci prožil smrtící ticho, v němž se zabýval děsivým dědictvím Po delší době se v televizích objeví filmy, které ještě nedávno figurovaly v nabídkách kin. Největším lákadlem je oscarový trhák Všechno, všude, najednou, uvedení se dočká i hvězdně obsazená biografie Klan Gucci. ... čtěte zde
Vydáno: 12.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 15. týden
Kinopremiéry: Nezlomní Krotitelé duchů v říši ledu sledují ohňostroje V tomto týdnu budou kinaři vyhlížet především premiéru dalších Krotitelů duchů, která by měla do sálů přivést milovníky nostalgie a oblíbené ságy. Zbytek novinek pak zůstává na okraji zájmu a je určen spíš pro klubová... čtěte zde
Vydáno: 10.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Il Boemo ví, jak je důležité míti Filipa (05.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Sebevražedný oddíl vypráví pravdivý příběh Neda Kellyho a jeho bandy (10.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Policejní inspektorka miluje souseda svého a řeší operaci Spodnička (06.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Toyen rozehrává velkou hru o humra (22.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Velký souboj s kořistí skončil jako jedno velké nic (15.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Kontroverzní hraná Malá mořská víla si předpojaté odsudky nezaslouží (27.05.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Malá mořská víla stojí v cestě na Svatou horu (24.05.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: Malá mořská víla (13.03.2023 18:04 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Příběh zrození mladého mesiáše je téměř dokonalé tajemství (23.12.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Box office: do kin táhl Úsměv (03.10.2022 07:30 v Komentáře | Box office)
- Trailer: Škola dobra a zla (14.09.2022 10:30 v Novinky | Trailery)
- Teaser: The Little Mermaid (10.09.2022 11:30 v Novinky | Trailery)
- Trailer: Snivokraj (25.08.2022 17:30 v Novinky | Trailery)
- Trailer komedie V bublině (10.03.2022 17:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Hamlet prožívá bouřlivé dny a srážku s láskou (11.02.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Krotitelé duchů: Odkaz kouzlo prvního filmu nezopakovali (12.01.2022 12:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Maxinožka Bernadetta je člověk ze železa (10.12.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Pět vánočních novinek na streamu a v kině, které byste si letos neměli nechat ujít (02.12.2021 07:30 v Články | Publicistika)
- Chlapec, kterému říkají Vánoce má nový trailer (02.11.2021 14:30 v Novinky | Trailery)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu