Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Podivný pár

Stroj času: Podivný pár

Vydáno: 09.06.2011 15:40 v sekci Recenze | Stroj času - Leoš Medřický | foto: facebook tvůrce

"Moje nejoblíbenější partnerka? Walter Matthau," říkával Jack Lemmon v rozhovorech. Ve filmovém přepisu slavné divadelní hry Neila Simona se zrodila komediální dvojice, která s přestávkami plnila kina třicet let.

Podivný párRecenzoval/a Leoš Medřický dne 09.06.2011 15:40. "Moje nejoblíbenější partnerka? Walter Matthau," říkával Jack Lemmon v rozhovorech. Ve filmovém přepisu slavné divadelní hry Neila Simona se zrodila komediální dvojice, která s přestávkami plnila kina třicet let. Hodnocení: 0

Podivný pár

The Odd Couple
Komedie / Romantický
USA, 1968 , 105 min.

Režie: Gene Saks
Scénář: Neil Simon
Kamera: Robert B. Hauser
Hudba: Neal Hefti
Herci: Jack Lemmon, Walter Matthau, John Fiedler, Herb Edelman, David Sheiner, Larry Haines, Monica Evans, Carole Shelley, Iris Adrian, Matty Alou, Bill Baldwin, Al Barlick, John C. Becher, Ted Beniades, Billie Bird

Česká premiéra: 02.05.1968

Distributor: Paramount Pictures

Podivný pár hodnocení na Kinobox.cz: 74.68 %
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Šťastně rozvedený Oscar Madison (Walter Matthau) je typ člověka, který se cítí dobře v pohodlí přirozeného chaosu. Podlahy jeho bytu jsou poseté závějemi drobků a nad úrodou plísně ve dřezu by zaplesal i Alexander Fleming. Ale uklízet? Co vás to napadá, život je příliš krátký, než aby se uklízelo. Platit včas účty? Nebo aspoň vyvětrat? Ne, dokud nedohrál svou partii pokeru. Felix Unger (Jack Lemmon) naopak věří, že kontrolu nad svým životem je možné udržet jen tehdy, když je vše kolem čisté, srovnané podle velikosti a pod každou orosenou skleničkou je tácek. V opačném případě se svět zhroutí a na stole se utvoří vlhké kroužky. "A my žádné kroužky nechceme," přinutil by vás říkat. Ano, Felix je nesnesitelný člověk. Není divu, že ho manželka vyhodila z domu. A teď si představte, co se stane, když tito dva pánové žijí v jednom bytě.
Příběh dvou sportovních novinářů, kteří se liší jako den a noc, možná není nejlepším, ale bezpochyby nejslavnějším z deseti společných filmů Jacka Lemmona a Waltera Matthau. Pro oba herce bylo příznačné, že jejich komediální talent umocňoval vzájemný kontrast, a proto byl pro ně Podivný pár ideálním materiálem. Hektický Lemmon, věčně balancující na pokraji zhroucení, by nebyl ani z poloviny tak legrační, kdyby jeho hysterii neuzemňoval lakonický Matthau se svým věcným sarkasmem.
Komika příběhu, který by mohl být při jiném úhlu pohledu stejně dobrým dramatem, spočívá v bezděčnosti, s jakou se soužití dvou heterosexuálních mužů zvolna přetváří v "typickou" domácnost. Pro Felixe je rodina vším, a když není žena nablízku, bezděky přejímá její roli. Vaří, uklízí, stará se o všechny praktické záležitosti, ale také Oscarovi stále něco vyčítá, napomíná ho a citově vydírá. Oscar se tak znovu ocitá v manželství, ačkoli věřil, že za touto životní etapou udělal tlustou čáru. I když jejich manželky na plátně nespatříme, z jednání hrdinů si snadno zrekonstruujeme představu, jaké jsou a proč se s muži rozešly.
"Ten Oscar je takovej normální chlápek, toho zmáknu levou zadní, ale Felix, to by bylo to pravý herectví," zhodnotil Matthau text, který právě dočetl. Psal se rok 1965 a broadwayský hitmaker Neil Simon dopsal novou hru. Tehdy herci neprozradil, že nabízenou roli Oscara Madisona psal nejen pro něj, ale především podle něj. Oficiální verze zněla, že jen v nadsázce zpracoval skutečné zážitky svého bratra Dannyho, který po jistou dobu sdílel byt s divadelním agentem Royem Gerberem. Dva čerstvě rozvedení muži se tímto způsobem snažili ušetřit peníze, potřebné k placení alimentů, a časem si natolik lezli na nervy, že začali s láskou vzpomínat na své věčně nespokojené ženy. "Herectví zkusíme příště, Waltere. Teď pro mě zmákni toho Oscara," odpověděl Simon a Podivným párem nadepsal novou kapitolu hercova života.
Jack Lemmon se k roli hyperaktivního neurotika dostal oklikou. Na jevišti hrál Felixe Art Carney, ale hollywoodští producenti si dovedli spočítat, kolik lidí přivedou do kin divadelní hvězdy a o kolik víc ty filmové. V roce 1966, kdy se film začal připravovat, všechno nasvědčovalo tomu, že Oscara si na plátně střihne televizní komik Jackie Gleason a Felixe Frank Sinatra, dokud se jako deus ex machina nezjevil Billy Wilder. Když se začal zajímat o režii Podivného páru, měl jasno v jedné věci - Felixe nezahraje lépe nikdo jiný než jeho kmenový herec Jack Lemmon a Walter Matthau si svou roli musí zopakovat. Když Wilder kvůli nesplněným nárokům z projektu odstoupil, obsadil oba herce do vlastní látky. Komedie Štístko byla divácky úspěšná, Walterovi dokonce vynesla Oscara a jeho fungování s Lemmonem už producenti Podivného páru nezpochybňovali. Režií nakonec pověřili nekonfliktního rutinéra Genea Sakse, který o rok dřív zfilmoval jinou hru Neila Simona Bosé nohy v parku.
Právě konzervativní režie je snad jedinou slabinou snímku a můžeme se jen dohadovat, oč lepší mohla být Wilderova verze. Saksova očividná snaha udržet vše tak, jak to fungovalo v divadle (sám byl především broadwayský režisér a herec), se sice vyplácí v rovině načasování slovních i situačních gagů, ale dvouhodinový film s parametry televizní inscenace má přece jen tendenci unavovat. Občasné pokusy dostat děj mimo Oscarův byt působí málokdy osvěživě (znamenitá scéna v restauraci) a častěji nadbytečně (celý prolog s Felixovým bloumáním setmělým městem). Podivný pár je dobrým filmem zejména zásluhou Simonova scénáře (nominace na Oscara) a obou protagonistů.
Na úspěch filmu navázal v roce 1970 stejnojmenný televizní seriál. Hlavní role byly znovu nabídnuty filmovým představitelům, ale herci prozíravě usoudili, že by pak léta nemuseli hrát nic jiného. Nemýlili se. Tony Randall a Jack Klugman, kteří jejich role převzali, točili sitcom až do roku 1975 a pro producenty a režiséry už zůstali Felixem a Oscarem jednou provždy. Na motivy Podivného páru vznikl v 70. letech také kreslený seriál pro děti (Oscar byl pes a Felix kocour) a Neil Simon se k látce vrátil ještě celkem třikrát. V roce 1985 napsal ženskou parafrázi The Female Odd Couple, v níž se hrdinky jmenovaly Florence a Olive. V roce 2004 představil současnější verzi původní hry Oscar And Felix: A New Look At The Odd Couple.
Zdaleka nejzajímavější je ale pokračování filmu, natočené třicet let po uvedení prvního. Správnou dvojku, road movie o společné cestě Oscara a Felixe na svatbu svých dětí, sice kritici vcelku poprávu zhodnotili jako volný sled skečů bez hlubšího ponoru originálu, ale s odstupem času se tento sequel jeví jako nejlogičtější možné završení společné práce Waltera Matthau a Jacka Lemmona.

VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 12. týden
Kinopremiéry: Neposkvrněné panenky na útěku z Utopie I v tomto týdnu je v kinech čas na dohánění restů, protože žádná z premiér nemá velký divácky potenciál a je spíše pro hrstku fanoušků. To platí jak pro novinku Ethana Coena, tak pro horor Neposkvrněná se Sydney Sweeney. čtěte zde
Vydáno: 20.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: 28 dní s Benedettou a rok se Salingerem (12.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Portrét: Jane Fonda - jen hrát nestačí (16.12.2023 14:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Amélie z Montmartru a divoký klaun objevují kouzlo romantických komedií (07.07.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Japonská mafie rozehrává za slunovratu zlodějskou partii (23.06.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Na konferenci se napsaly dopisy pro Paula Morrisseye a rozhodlo o okupaci (16.06.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Tony Rome válčí s bohy a přemýšlí, co se stalo jedné noci (09.06.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Will Penny a Charley Varrick jsou výjimeční (21.04.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Přenašeč Spider-Man jede daleko od domova poslední závod, v němž chce vždycky zvítězit (24.03.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Zemřel Walter Mirisch (26.02.2023 08:00 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Slepý obhájce nevinných Zátopek je strážce majáku (30.12.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Dillinger s Tonyou cestují na tajuplný ostrov, kde řeší trable o Vánocích (09.12.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Naše kamarádka Atomic Blonde bez lítosti hledá lék na život (04.11.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Anna a Rasputin mezi sebou měli vlčí pouto, které trvalo třináct dní (14.10.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Pan Včelka chytil druhou mízu a utekl z L.A. (02.09.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Muž v povětří Shazam prožívá tulipánovou horečku a čeká na tramvaj do stanice Touha (12.08.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Christoph Waltz si zahraje legendárního režiséra (08.06.2022 13:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Hamlet prožívá bouřlivé dny a srážku s láskou (11.02.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Zemřel herec Ravil Isyanov (01.10.2021 09:30 v Novinky | Zprávy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu