Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Kynodontas

Filmový klub: Kynodontas

Vydáno: 29.09.2010 12:00 v sekci Recenze | Za horizontem - Michal Hoge | foto: 2009 BOO PRODUCTIONS

Děsivě klaustrofobický, živočišně vysoustružený, chladně distancovaný počin o třech mladých lidech uvězněných v bizarním a absurdním světě jejich rodičů. Vydařený portrét nejen současné řecké společnosti.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Filmový festival v Cannes 2009 je jistě nejvíce spojen s vítězným snímkem Bílá stuha od Michaela Hanekeho, či s Trierovým "konzervativním" Antikristem. V jejich stínu však trochu zůstal skryt řecký film Kynodontas (Dogtooth) ze sekce Un Certain Regard. Jak chránit své děti před zkažeností lidstva? Jak je vychovat a čím zaopatřit, aby "dobře" dospěly? Jednou z mnoha možností je se odloučit, žít o samotě a na samotě, popřít civilizaci, mít zahradu a bazén, postavit kolem domu vysokou zeď. Vytlačit všechny moderní vymoženosti, nikdy nevkročit na zem na druhé straně barikády a vytvořit si kompletně nový, nevinný a omezený svět. Jeden manželský pár a jejich tři odrostlé děti takto "žijí".
Film Kynodontas začíná scénou, kdy sourozenci nervózně sedí v koupelně a poslouchají z magnetofonu mužský hlas, který nesmyslně vysvětluje významy slov typu: "moře je kožené křeslo s dřevěnými opěradly". Tvoří se bizarní puzzle hra plná strachu z okolí, kontrolovaných emocí, myšlenek. Hra v režii jejich autoritativního otce, který jediný opouští domov, autem jezdí do práce, diktuje a vymýšlí pravidla, obdarovává děti za dobré chování a občas přiveze zaměstnankyni bezpečnostní agentury z jeho práce na sex pro syna. A právě ona se stává spouštěcím motorem stoupajícího fatálního teroru.
Sourozenci pozorují přelétávající letadla, která jsou pro ně jen hračkami, se zavázanýma očima bloudí po zahradě, z nudy vymýšlejí soutěže a závody, které se pomalu stávají drastickým týráním. Pozvolna se sex rovná násilí. V momentu, kdy se do zahrady dostane kočka z venku, krev je dalším hercem a rodina se učí štěkat. Doslovně se zde ukazuje člověk jako zvíře po vzoru filmů Sama Packinpaha, který se tématu vrozeného násilí často věnoval. Touha po vlastnictví, po vyhrazení si vlastního teritoria, lovit a zabíjet. Pomalým tempem se boří onen vysněný hrad, kdy je jasné a zřejmé, že potlačované city, absence přirozených emocí, popírání zkaženosti a zvířeckosti v nás, se jen a naopak otočí proti nám.
Režisér Yorgos Lanthimos ale nikoho nesoudí, neobviňuje, nevysvětluje. Zamlčuje motivace postav a přirozeně zvolil metodu jakési distance od charakterů, od jejich psychologie. A takové je i samotné herectví převážně režisérových kamarádů. Neexistovalo žádné rozebírání či analyzování života jejich figur, přemýšlení o tom, jak by měli přistupovat k budování postavy. Žádné prožívání. Žádné herectví. Jde jen o těla, o fyzickou akci, o pohyb. Literární až hypnotický přednes dialogů. Jde o fyzické bytí. A jak se přistupuje k hercům, tak Lanthimos přistupuje k divákům. Netlačí se na jejich emoce, nevydírá se, nevede je, vše je volné a otevřené naším interpretacím a našemu napojení.
Podobně se pracuje i s vizuální složkou filmu. Statické záběry se striktně pečlivými a občas surrealistickými kompozicemi. Z postav se stávají jen fragmenty těl bez obličejů. Nic se uměle nezdokonaluje. Neidealizuje. Uměle nepřisvětluje. Místo aby se vše odehrávalo v dramatickém šerosvitu, ve stínech navozujících tísnivou atmosféru, je film otevřeně prozářený, citlivě pastelově barevný po vzoru bazénových obrazů Davida Hockneye. Místo aby filmem proudila symfonická hudba budující či dublující emoce, využívá se přirozené diegetické hudby.
Originální trailer filmu Kynodontas
Yorgos Lanthimos se formálně a myšlenkově pohybuje ve stejné linii jako již zmíněný Haneke (Sedmý kontinent, Funny Games) či Ulrich Seidl (Psí dny). S vyprázdněným odstupem jsme v jejich snímcích svědky klinického pohledu na člověka, který pod váhou odosobňujících médií, materialismu, rodičovské tyranie, lhostejnosti nebo bez morální společnosti přichází o svou vlastní lidskost. Avšak film je námětově nejblíže mexickému snímku El Castillo De La Pureza (možno zhlédnout zde), o jehož existenci se však režisér v žádných rozhovorech nezmiňuje. Jeho druhý celovečerní film je důkazem, že i přes řeckou finanční krizi a nesystémové přidělování filmových grantů může vzniknout velice kreativní, originální a tělesně palčivý snímek. V souvislosti s filmem Attenberg (trailer) od Athine Rachel Tsangari, jedné z producentů Kynodontas, je i možné, že po Rumunsku a Maďarsku se v Řecku rodí jakási "filmová vlna".

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 12. týden
Kinopremiéry: Neposkvrněné panenky na útěku z Utopie I v tomto týdnu je v kinech čas na dohánění restů, protože žádná z premiér nemá velký divácky potenciál a je spíše pro hrstku fanoušků. To platí jak pro novinku Ethana Coena, tak pro horor Neposkvrněná se Sydney Sweeney. čtěte zde
Vydáno: 20.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: Provokativní Chudáčci vás nenechají vydechnout aneb nejpodivnější filmový trip všech dob! (25.01.2024 07:30 v Recenze | Premiéry)
- Recenze: Humr je dystopickou alegorií mezilidských vztahů (03.04.2016 11:39 v Recenze | Premiéry)
- Festivalové ozvěny: Bessonův film zahájí Locarno (17.07.2014 14:06 v Články | Festivaly)
- Festivalové ozvěny: 4. týden (24.01.2012 23:29 v Články | Festivaly)
- Festivalové ozvěny: 37. týden (13.09.2011 21:17 v Články | Festivaly)
- Festivalové ozvěny: 35. týden (30.08.2011 21:41 v Články | Festivaly)
- Festivalové ozvěny: Cinema Mundi 2011 (01.03.2011 19:00 v Články | Festivaly)
- Názor: Projekt 100 u konce s dechem? (14.01.2011 16:00 v Blogy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu