Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Město

Blu-ray: Město

Vydáno: 16.06.2011 16:00 v sekci Recenze | Blu-ray - Zbyněk Kubín | foto: facebook tvůrce

V našich kinech jsme se Města sice nedočkali, nyní si ale můžeme tuto povedenou kriminálku v režii Bena Afflecka vychutnat ve vysokém rozlišení a prodloužené dvouapůlhodinové verzi. Na Affleckovu prvotinu nemá, ale rozhodně mu dejte šanci.

MěstoRecenzoval/a Zbyněk Kubín dne 16.06.2011 16:00. V našich kinech jsme se Města sice nedočkali, nyní si ale můžeme tuto povedenou kriminálku v režii Bena Afflecka vychutnat ve vysokém rozlišení a prodloužené dvouapůlhodinové verzi. Na Affleckovu prvotinu nemá, ale rozhodně mu dejte šanci. Hodnocení: 4
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Čeští distributoři trestuhodně zaspali, když Město, jehož severoamerické tržby atakovaly hranici sta milionů dolarů (nešlo tedy o žádný propadák, naopak), do našich kin nedostali. Malou satisfakcí tak pro české fanoušky dobrých kriminálek může být toto Blu-ray vydání, jenž kromě kvalitního obrazu a zvuku přináší i hodně zajímavou bonusovou výbavu.
Ben Affleck podruhé v kariéře usedl na režisérskou sesli a po dechberoucím debutu Gone, Baby, Gone ani tentokrát nezaváhal. Příběh Města, vycházejícího z novely Chucka Hoganse Prince Of Thieves, se opět odehrává v Affleckově rodišti Bostonu a režisér sám sebe obsadil do hlavní role Douga MacRaye, dobrosrdečného šéfa čtyřčlenného týmu lupičů, který v maskách a plně ozbrojen přepadává banky a obrněné transportéry.
MacRayův tým hned v úvodu filmu rozjíždí akci, při které je ale komplikace neplánovaně donutí vzít si pro útěk z místa činu rukojmí. Tou je mladá manažerka pobočky Claire Keesey (Rebecca Hall). Když ji únosci propustí, Doug ji pro jistotu sleduje, aby se ujistil, zda neviděla něco, čím by mohla pomoci FBI při pátrání. Nicnetušící Claire se s Dougem seznámí a zamilují se do sebe, což se vůbec nelíbí ani Dougovým komplicům, ani FBI, která jej má na seznamu podezřelých, a Claire se tak začne jevit jako možná spolupachatelka.
Na začátek je třeba říci, že Město nemá ani zdaleka takovou sílu jako Affleckova prvotina, neupoutá dramatickými zvraty, ani nevyvolává emoce a nezůstane ve vás ještě dlouho po skončení. Navíc scénář, na němž se podílel sám režisér, je předvídatelnější než mexická telenovela. Uměle idealizuje kriminálníky a zbytečně často zabředává do patetického řešení traumat z dětství.
Ale to je jen pár malých nevzhledných kapek v moři ostrých kulek vystřelených s takovou grácií, že se Affleck okamžitě katapultoval k Michaelu Mannovi do přestřelkové síně slávy. A ač jsou akční scény všehovšudy jen dvě, jejich dynamika a zároveň přehlednost vás uhranou a donutí uznale zavzpomínat na takové fláky, jako jsou Ronin a Nelítostný souboj.
K tomu připočtěte slušné herecké výkony, hutnou atmosféru bostonských ulic, prokreslené fungování zločinecké komunity a propracované loupeže a vyleze vám v dobrém slova smyslu typická staromódní kriminálka, na jakých leckdo z nás vyrůstal.
Město možná obsahuje víc much než mucholapka za letního dne ve třetí cenové, zároveň ale potvrzuje, že Affleck má jako režisér talentu na rozdávání, a těch dvou (a půl) hodin strávených ve společnosti jeho druhého snímku rozhodně nebudete litovat.
OBRAZ A ZVUK:
Kvalita obrazu v kodeku MPEG-4/AVC vás rozhodně neohromí svou čistotou, neboť celý film je potažen poměrně slušnou dávkou zrna a v tmavších odstínech zřetelně šumí. Na druhou stranu to ale nepůsobí vůbec rušivě, k podobnému žánru a prostředí to jednoduše patří a jen to ještě více navozuje příjemnou devadesátkovou nostalgii. Naopak v detailech a drobnokresbě obraz exceluje. Téměř každý přechod mezi scénami je doprovázen leteckým záběrem na město Boston, tyto záběry jsou prokreslené tak pečlivě, že při troše námahy uvidíte i mouchu na stehně u bazénu se slunící krásky. Podobně detailní jsou i pleťovky, které při "správném" nasvícení na herce nemilosrdně odhalují každý sebemenší pupínek.
Zvuk je co do kvality zcela bezchybný, jen zamrzí malé využívání zadních surroundů, které především během přestřelek přímo volají po zapojení se do hry, ale kromě standardního pozadí v nich kulka prolétne jen výjimečně. Anglický originál je v DTS-HD Master Audio 5.1, český dabing v Dolby Digital 5.1. Velkou přidanou hodnotou BD je o půl hodiny prodloužená verze, ta ale obsahuje pouze originální znění, tudíž zapřísáhlí odpůrci titulků se budou muset spokojit pouze s kinoverzí. Dabingu samotnému nelze kromě tradičního vymazání přízvuků a upozadění zvukové stopy nic vyčítat.
BONUSY:
Jak jsem již naznačil, nejdůležitějším bonusem na disku je o půl hodiny prodloužený sestřih snímku. Ten si můžete pustit buď klasicky nebo se signalizací, jež vás malou značkou v rohu vždy upozorní na nově přidané scény. Prodloužená verze sice neobsahuje žádnou zásadní událost, ale poměrně výrazně prohlubuje minulost a charaktery hlavních postav a dává ještě více prostoru charlestownské zlodějské komunitě. A ačkoliv zpomaluje pro někoho již tak dost váznoucí tempo filmu, líbila se mi víc než původní kinoverze.
K oběma verzím si také můžete zapnout komentář Bena Afflecka, který sice mluví překvapivě čistě a srozumitelně, ale i tak absence jakýchkoliv (kromě čínských) titulků zamrzí. Disk dále nabízí už jen sérii krátkých dokumentů Focus Points, které mají dohromady něco přes dvacet minut a poskytnou řadu zajímavých informací z natáčení, všechny se ale nesou v duchu bylo to hrozně náročné a složité, ale všechno jsme zvládli, protože jsme skvělý tým a Ben je génius.
Kompletní seznam bonusů:
  • Zkrácená i prodloužená verze filmu
  • Benův Boston
  • Herec a režisér Ben Affleck vás provede natáčením
  • Ve svém rodném městě
  • Bostonské katedrály
  • Jeptišky a zbraně
  • Natáčení v North Endu
  • Jak správně vyloupit banku
  • Město
  • Komentář Bena Afflecka k oběma verzím
TECHNICKÁ SPECIFIKACE:
Zvuk: 5.1 DTS-HD Master Audio anglický, 5.1 Dolby Digital český, 5.1 Dolby Digital polský, 5.1 Dolby Digital thajský, 5.1 Dolby Digital portugalský
Titulky: české, portugalské, čínské, korejské, polské, thajské, anglické pro neslyšící
Obraz: 16:9; 2,40:1

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
8/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 29. 3. 2024 - 4. 4. 2024
TV tipy: Nekonečný příběh krále králů v království nebeském K Velikonocům se letos televizní dramaturgové moc neodvázali a vsadili na jistotu v podobě tradičních repríz. Kromě jednoho zapomenutého biblického příběhu tak nejvíc zaujme uvedení rozporuplného dramatu o Dianě Spencer. čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem (15.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Godzilla x Kong: Nové imperium (16.02.2024 11:30 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Jeden gól stačí Ferrarimu k zásahu štěstím (03.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- R.I.P.: Hvězdy, které nás v roce 2023 opustily (23.12.2023 08:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Šťastná hvězda Cruella podstupuje poslední souboj (22.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Westwood a Zappa hledají tiché místo v temném domě (15.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: 10 nejlepších rolí Roberta De Nira (17.08.2023 16:30 v Články | Publicistika)
- Jennifer Garner se vrátí jako Elektra (09.07.2023 08:00 v Novinky | Zprávy)
- Recenze: Flash bleskurychle servíruje fanservis, ale jako příběh pokulhává (15.06.2023 07:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Flash hledá americkou spravedlnost mezi živly (14.06.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Flash se představuje ve finálním traileru (01.06.2023 09:45 v Novinky | Trailery)
- Recenze: Přes všechny snahy je thriller Hypnotik jen zaměnitelnou žánrovkou (13.05.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Hypnotik poznává život pro samouky (10.05.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Nový trailer: Flash (26.04.2023 12:30 v Novinky | Trailery)
- Téma: 10+1 nejočekávanějších filmů roku 2023 (20.04.2023 15:00 v Články | Publicistika)
- Teaser: Godzilla vs. Kong 2 (20.04.2023 13:30 v Novinky | Trailery)
- Ben Affleck vyšetřuje vraždu v thrilleru Hypnotik (19.04.2023 11:30 v Novinky | Trailery)
- Recenze: Air: Zrození legendy je nenápadné, ale výborné dobové drama (08.04.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu