Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Lidice

Recenze: Lidice

Vydáno: 31.05.2011 09:11 v sekci Recenze | Premiéry - Jan Jaroš | foto: BIOSCOP

Na počátku stála klukovina mladíka, jenž se chtěl rozejít se zamilovaným děvčetem, a na konci zkáza nevinné vesnice. Jeden z nejambicióznějších domácích filmů posledních let Lidice je tady, bohužel však trpí až přílišnou vypravěčskou nevyrovnaností.

LidiceRecenzoval/a Jan Jaroš dne 31.05.2011 09:11. Na počátku stála klukovina mladíka, jenž se chtěl rozejít se zamilovaným děvčetem, a na konci zkáza nevinné vesnice. Jeden z nejambicióznějších domácích filmů posledních let Lidice je tady, bohužel však trpí až přílišnou vypravěčskou nevyrovnaností. Hodnocení: 2.5
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
S pietně vnímanými událostmi (zpravidla tragického rázu) bývá potíž - vzpírají se každému náhledu, který by je mohl "znesvětit", a to jak ve výkladu, tak ve tvarovém uchopení. Proto vítězí tradicionalistická hlediska, která v souladu s Aristotelem mají vyvolávat dojetí a vést ke katarznímu účinku. Týká se to rovněž Lidic.
Projekt má dlouhou historii, spisovatel a scenárista Zdeněk Mahler snad celé půlstoletí kroužil kolem záměrně zasutých a nezveřejněných podrobností (mimo jiné je zpracoval v románu Nokturno), než sepsal příběh opřený o dvě základní tematické linie. Jednak připomenul milostné pletky pohrávající si se zdáním odboje, které zavdaly podnět k německému úderu, jednak přiblížil osudy jediného člověka, jenž se vyhnul údělu lidických mužů, protože v té době seděl ve vězení.
Lidice měla původně natáčet Alice Nellis, ale vážné onemocnění přimělo výrobce, aby ji nahradili Petrem Nikolaevem. Ten ponechal nejen osudovou náhodu, která do osudu obce krvavě zasáhla, ale navíc uhlazuje povahopis vesnických postav - v kontrastu s chladnokrevnou bestialitou okupantů. Zvláště zádumčivě přemýšlivý František Šíma (Karel Roden), chlap nevěrný své zchromlé ženě (Zuzana Bydžovská), dokonce (podle filmu spíše nešťastnou souhrou okolností) probodnuvší bezhlavě útočícího syna, podléhá zjemnění, aby probouzel soustrast.
Za mřížemi muž do nekonečna zpytuje svědomí, na mysl se mu opakovaně vkrádají podrobnosti tragického činu, jehož průběh se tak i před diváky pozvolna odkrývá, neboť na poprvé nebyl ukázán. Tím pádem se postava Šímy ocitá na pomezí fikce, i proto, že skutečný protagonista těchto událostí se jmenoval Saidl (nebo Seidl, transkripce se různí) a dle všeho se vyznačoval povahou spíše obhroublou a zprimitivněle násilnickou. Spolehlivě doloženým faktem zůstává jedině to, že vězeň neměl tušení, jaká pohroma jeho rodnou ves postihla, to dozorci i spoluvězni před ním utajili, a po svém propuštění se nic netuše vydal do Lidic, kde namísto vesnice nalezl jen holou pláň.
Ve filmu se tak protínají dvě spíše mimoběžné roviny - jednak zničení Lidic a co tomu předcházelo, jednak příběh člověka, na něhož se tehdy zapomnělo a jehož osobní kalvárie se počne odehrávat až poté, zejména pak po válce, kdy jeho přítomnost a vůbec celá existence se naprosto míjí s pěstovaným mučednickým kultem, i přeživší lidické ženy jej prý zavrhly.
Tvůrci neměli tudíž ujasněno, co a jakým průzorem vlastně chtěli vyprávět. Samotná vesnice totiž vystupuje jako pouhá, blíže nerozlišená kulisa, z níž se vynoří figurky posunuté k romantizujícímu rozkreslení, týká se to jak milenecké zápletky (v ženatém mladíku se probudí svědomí a ze vztahu se pokusí vycouvat, bohužel velice nešťastně), tak Šímova lidického zakotvení.
Opomenuty však zůstaly jiné postavy, na nichž se možná výstižněji odrážela bezvýchodnost doby - jen povrchně je rozkreslen český četník (Roman Luknár), jenž se bál odmítnout německé povýšení na velitele a poté se musel spolupodílet na likvidaci Lidic, nemluvě o filmovém štábu, který zkázu vesnice natáčel. A Šímova "nežádoucí" postava by dozajista lépe fungovala až v kontextu poválečném, jak film ostatně také naznačuje.
Nikolaev vytvořil dílo už ve svém základu pochybně ukotvené, s dvojicí málo průkazných a hlavně málo nosných centrálních os, kolem nichž se celé dění obtáčí - za nejcennější tudíž považuji suše protokolární záznam zničení Lidic, vztažený ke germánsky preciznímu provedení celé akce. Proto také konvenčně pojednané postavy, ocitnuvší se bezmocné a vyděšené v tragickém průsečíku dějin, stěží zaujmou, zůstávají mělce vsazené do dobového podhoubí, jen se jakoby točí na žánrovém obrtlíku.
Nevyznívají ani rádoby naléhavé výjevy, které měly podporovat emocionalitu vyprávění, ať již jsou to záběry se zabíráním dětského kočárku chamtivým esesákem (to je klišé, uplatněné už kdysi dávno Janem Drdou v jedné z povídek Němé barikády), s bílými králíky hopkajícími po hřbitově nebo dětské ručičky spatřené za sklem nákladních aut, sloužících jako pojízdné plynové komory. Nebo připomínám motavé plahočení z vězení propuštěného Šímy zasněženým prostranstvím, na němž nedávno stály Lidice. Kameraman Antonio Riestra se tak ocital v zajetí někdy až manýristických nástrah, které se mu nedařilo překonat.
Lidice jsou filmem vypravěčsky nevyrovnaným a zdlouhavým nikoli jen pro konvenčnost a místy neumělost režijního přístupu, nýbrž kvůli dramaturgicky spornému rozvržení hlavních záchytných bodů. Stěží se stanou něčím jiným nežli ilustrativní učební pomůckou, která přibližuje jednu z hrůzných epizod nacistické okupace, aniž by dosáhla svrchovaného uměleckého výrazu.
Ačkoli recenzenti podléhají pokušení srovnávat Lidice s Protektorem, který se více přimyká k neřešitelným dobovým dilematům, vypravěčská kostrbatost, jakkoli u Lidic pramenící z ploché popisnosti a u Protektora daná expresivními schválnostmi, oba snímky spojuje. Pokud chtěli tvůrci zprostředkovat děs plynoucí z osudu Lidic, měli se vypravit směrem, který kdysi naznačila Klimovova stále děsivá válečná výpověď Jdi a dívej se.

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
5/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • Jsem zvědavý (mrakoplaš, 01.06.2011 19:07) Reagovat

    Jarošovy recky mám rád a tahle není výjimkou. Ale stejně půjdu do kina, protože na tenhle film je třeba si udělat svůj vlastní názor.

  • povrchní? (eva, 04.07.2011 20:02) Reagovat

    Film jsem viděla a s recenzí absolutně nesouhlasím. Bylo to silné, působivé a vůbec ne povrchní. Dějové linky mi přišly pochopitelné a nosné.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 29. 3. 2024 - 4. 4. 2024
TV tipy: Nekonečný příběh krále králů v království nebeském K Velikonocům se letos televizní dramaturgové moc neodvázali a vsadili na jistotu v podobě tradičních repríz. Kromě jednoho zapomenutého biblického příběhu tak nejvíc zaujme uvedení rozporuplného dramatu o Dianě Spencer. čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Zemřel Norbert Lichý (19.01.2024 09:30 v Novinky | Zprávy)
- Recenze: Drama o zákeřné nemoci Tancuj Matyldo zpracovává autenticky prožité situace (07.12.2023 07:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Přání prezidentovy ženy je zjistit jak mít sex (29.11.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Baby Driver veze Spider-Mana a Anastázii do paralelních světů (21.07.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Malá mořská víla stojí v cestě na Svatou horu (24.05.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Chůvák má smůlu, protože se na bílý bílý den ocitl v údolí smrti (13.01.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Fabelmanovi vypráví vánoční příběh z divnosvěta (23.11.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Il Boemo je film s oscarovými ambicemi (23.10.2022 09:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: To nic, indiáne (21.09.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Vizuálně zajímavý, ale příběhově banální Jan Žižka (08.09.2022 07:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Jan Žižka je lovec jelenů (07.09.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Obstojná vztahová komedie Střídavka sází bezpečně na jistotu (07.08.2022 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Prokletí tygři bojují na planetě Praha o střídavku (03.08.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Jan Žižka má nový trailer (26.07.2022 09:30 v Novinky | Trailery)
- Jan Žižka má první trailer (06.05.2022 08:30 v Novinky | Trailery)
- Recenze: Film Promlčeno se vymezuje vůči promlčecí lhůtě pro trestné činy (03.05.2022 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Nosoroh vede křížovou výpravu na panství Downton (27.04.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Upgradeovaný služebník Gump je hrdinou až do konce (15.04.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Tohle je svět, v němž Jack staví dům a píše tajný deník (29.10.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- Česká komedie Vánoční příběh má trailer (07.10.2021 14:30 v Novinky | Trailery)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu