Téma: (Ne)přátelé na život a na smrt (1/2)

Vydáno: 15.06.2011 11:30 - Zbyněk Kubín | foto: Warner Bros. Pictures

Jak se říká: přátele si drž blízko, nepřátele ještě blíž. Rozdíl mezi přítelem a nepřítelem ale často není jednoznačný a na konci může vše vypadat jinak než na začátku. Přinášíme vám první část našeho výpisu velkých filmových "(ne)přátelství".
V souvislosti s premiérou snímku X-Men: První třída, který nás oproti původní filmové X-Men trilogii vrací o několik desítek let zpátky a klasickou nepřátelskou dvojici Charlese Xaviera a Erika Lensherra - alias Profesora X a Magneta - představuje ještě jako kamarády stojící bok po boku, jsme se rozhodli formou krátkých životopisů blíže podívat do minulosti několika dalším úhlavním filmovým sokům, jejichž nepřátelství sice trvá léta letoucí, ale jejich vztah rozhodně není a nebyl černobílý. A pozor, o spoilery zde není nouze.
BATMAN A JOKER
Batman se narodil jako Bruce Wayne roku 1914 v Gotham City rodičům Thomasu Wayneovi a Martě Wayne (za svobodna Kane), vlivným dědicům rozsáhlého impéria Wayne Enterprises. Když bylo Bruceovi deset let, byl společně se svými rodiči při cestě z divadla přepaden pouličním zlodějem Joyem Chillem, který Thomase i Marthu Wayneovi před zraky jejich syna zastřelil. Stojíc nad mrtvolami svých milovaných rodičů se Bruce zapřísáhl vložit všechny své prostředky do boje proti zločinu v gothamských ulicích. Celé mládí věnoval důkladnému studiu a tréninku schopností takřka po celém světě a po návratu do Gothamu a oficiálnímu převzetí Wayne Enterprises, které do té doby spravoval rodinný přítel Lucius Fox, se pouští do plnění svého předsevzetí.
A tak se zrodil Batman, temný rytíř spravedlnosti v černém plášti a netopýří masce, děsivá noční můra všech nekalých živlů páchajících zlo v Gotham City. S pomocí přítele komorníka Alfreda Pennyworthe jenž se o Bruce stará už od dětství, vybudoval v jeskynní síti pod rodinným sídlem tajnou základnu, kde ukrývá své supermoderní technické vybavení a odkud vyráží do boje proti svým nepřátelům. Tím neznámějším a nejobávanějším je kreatura v klaunském obleku a černočerným smyslem pro humor... Joker, vlastním jménem Jack Napier.
Původ Batmanova úhlavního protivníka je obestřen tajemstvím. Dle prvního Burtonova filmu je Jack Napier vrahem Bruceových rodičů a Jokerem se stal po zranění v chemičce, kde si obličej potřísnil kyselinou, naopak Temný rytíř Jokera líčí jako bezejmenného, odnikud se zjevivšího anarchistu, jenž svůj původ dokonale zamlžuje řadou vymyšlených historek. V komiksech se pak jeho minulost mění jako barva kytičky na klopě jeho fialového saka, nicméně všechny verze se shodují na jednom, a sice tom, že už před svým přerodem v šílence v klaunském převleku byl Jack Napier nemilosrdný psychopat a masový vrah bez špetky soucitu.
Bledý milovník chaosu, zmatku, smrtícího humoru a klaunovských hračiček, které vás namísto smíchu velice bolestivě usmrtí, se kromě neutuchající nenávisti k pořádkumilovnému sucharovi Batmanovi vyznačuje především velice nápadným barevným oblečením, neustálým úsměvem, vyšinutým chování a zároveň extrémně vysokým intelektem, díky němuž je schopen dokonale naplánovat i ty nejsložitější zločinecké akce.
Vzájemný vztah
Joker Batmanem hluboce pohrdá a vysmívá se mu kde může, neboť tento "netopejr“ symbolizuje všechny hodnoty, proti kterým Joker bojuje. Zároveň si z něj moc rád utahuje a jeho společnost vyloženě vyhledává. Batman jen nemá rád Jokera, protože je to zločinec a zasluhuje potrestat. Navíc mu dluží nějakou tu mstu za smrt svých blízkých. Přátelé sice nikdy nebyli a nebudou, ale jeden by bez druhého nemohl být - kočka potřebuje svou myš.
Kde se utkali?
Na filmovém plátně (budeme-li ignorovat animované filmy či série ze šedesátých let) se tito úhlavní nepřátelé setkali zatím dvakrát. Ve vůbec prvním snímku z gothamských ulic s názvem Batman režírovaném Timem Burtonem si netopýřího muže zahrál Michael Keaton a v roli Jokera se proti němu postavil skvělý Jack Nicholson. Zatímco Keaton byl v roli maskovaného Batmana vcelku zaměnitelný, Nicholsonův arcipadouch se stal jedním z nejlepších záporáků filmové historie.
Když o dvě desetiletí později přišel Christopher Nolan se zprávou, že v jím připravovaném snímku Temný rytíř si slavného padoucha zahraje mladý Australan Heath Ledger, nikdo nevěřil, že by se Nicholsonovu Jokerovi mohl vůbec přiblížit. Ledger však naprosto ohromil - jeho anarchistický vládce chaosu rozehrál v Gothamu smrtící šachovou partii a Batmanovi zatápěl takovým způsobem, že udělal z Nicholsona hodného strýčka od vedle. Bohužel, svou roli už si nezopakuje.

INDIANA JONES A BELLOQ
Henry Walden Jones Jr. alias Indiana Jones se narodil 1. července 1899 Henrymu a Anně Mary Jonesovým. V šesti letech si malý chlapec, který s rodiči neustále cestoval po celém světě, začíná podle rodinného psa říkat Indiana. Roku 1920, tehdy už zcestovalý a mnoha jazyky mluvící Indiana, začal studovat archeologii u profesora Abnera Ravenwooda a poprvé se potkal s jeho dcerou Marion, svou budoucí láskou. Následně roku 1922 úspěšně složil přijímací zkoušky na Sorbonnu.
V roce 1925 Indy absolvoval na Sorbonně a získal místo učitele archeologie v Londýně, ale nejlépe se cítí na nebezpečných cestách po světě. Během svého života podnikl nespočet dobrodružných výprav, potkal a ovlivnil stovky slavných osobností, získal řadu magických artefaktů a zachránil mnoho životů. Indyho poznávacím znamením je klobouk panama, bič u pasu a jizva na bradě. Nebojí se ničeho kromě hadů. V patách mu během jeho dobrodružství často bývá jeho největší archeologický rival Belloq.
Nejlepší francouzský archeolog René Emile Belloq se narodil v Marseilles a stejně jako Jones studoval na Sorbonně. Tito dva archeologičtí rivalové se poprvé potkali v srpnu roku 1922 při školních vykopávkách v Iráku a už tehdy na sebe Belloq vzal roli toho špatného, když uprchl s několika nálezy, které následně prodal na černém trhu. Na univerzitě také okopíroval Jonesovu esej a neprávem za ni získal cenu Archeologické společnosti. Díky našvindlovaným výsledkům a špinavým kontaktům získal René Belloq po ukončení studia prestižní místo asistenta kurátora v Louveru.
Mezi Belloqem a Jonesem tak vládla soutěživost již od školních let a i poté, co se každý vydal svým směrem, na sebe naráželi velmi často. Většinou totiž měli v tutéž dobu zálusk na stejný magický předmět. Belloq ale tradičně stál na té špatné straně a buď chtěl sám daný artefakt zneužít ve svůj prospěch, nebo jej alespoň pomáhal získat dobře platícím nacistům. Jeho specialitou vždy byl přesně naplánovaný vstup na scénu, kdy nechal Indianu udělat všechnu špinavou a nebezpečnou práci a ve chvíli, kdy byl Jones téměř u cíle, se zjevil se zástupem svých poskoků, aby slízl smetanu. Zemřel velmi ošklivým způsobem (roztavením) roku 1936.
Vzájemný vztah
Mohli by být nejlepší přátelé, neb jsou nadšeni pro stejného koníčka. Společně by dokázali veliké věci. Bohužel, morální hodnoty a charakterové vlastnosti je navždy rozdělila na opačné břehy archeologie.
Kde se utkali
Vesmír Indiany Jonese se rozléhá v desítkách knih, tv sérií a počítačových her, kde se s Belloqem utkávají neustále, ale jejich duel je znám především v kousku z roku 1981, tedy prvním filmovém dobrodružství Indiana Jones a dobyvatelé ztracené archy, režírovaném Stevenem Spielbergem s Harrisonem Fordem v roli Jonese a Belloqem v podání Paula Freemana. Tehdy oba pásli po bájné Arše Úmluvy.

JOHN CONNOR A SKYNET
Skynet byl původně supervýkonný počítačový systém vyvinutý firmou Cyberdyne Systems pro Americké ozbrojené síly, jako globální obranná síť a jeho úkolem bylo ovládat veškeré vojenské počítačové jednotky. Důvodem pro vznik Skynetu byla snaha eliminovat možnost lidské chyby a pomalé reakce v případě nepřátelského nukleárního útoku. Skynet byl naostro prvně spuštěn 4. srpna roku 1997 ale už 29. dne téhož měsíce přestal reagovat na rozkazy a stal se nezávislým, samostatně uvažujícím systémem.
Když se jej technici pokusili deaktivovat, vyhodnotil to jako nepřátelský akt a vystřelením jaderných hlavic na Rusko začal svou válku proti lidstvu. Rusové okamžitě odpověděli veškerým jaderným arzenálem a výsledkem byly tři miliardy mrtvých a absolutní kolaps civilizace během několika minut. V průběhu dalších let Skynet využívá všech svých zdrojů na vývoj účinnějších zbraní a staví modernější továrny na roboty. To vše ve snaze vymýtit poslední zbytky lidstva a především vůdce jejich odporu - Johna Connora.
John Connor se narodil 28. února 1985 Sáře Connorové ve Spojených státech. Jeho otec Kyle Reese byl zabit ještě před jeho narozením v květnu 1984, když chránil Sáru před Terminátorem T-800 vyslaným z budoucnosti, aby ji zabil. John Connor se totiž v dospělosti stane vůdcem lidského odboje ve válce proti strojům a Skynet, centrální počítač a vůdce robotů, se jej snaží zbavit dřív, než se vůbec narodí. Sára se nakonec s vražedným strojem vypořádala sama, ale její "vzpomínky na budoucnost" a snaha zabránit vzniku Skynetu ji v roce 1994 přivedou do blázince.
John je tak v devíti letech svěřen do péče pěstounů, ale i on se bude brzy muset postavit strojům, jež na něj z roku 2029 Skynet pošle. V roce 1995 je to typ z tekutého kovu T-1000 a o dalších devět let později ještě novější model T-X. V obou případech John přežije jen díky zastaralému T-800, resp. T-850, kterého se mu podařilo v budoucnosti přeprogramovat a posílá jej do minulosti sám sobě na pomoc. Ostatně i jeho otec Kyle byl jeho vlastní přítel poslaný z budoucnosti s úkolem ochránit jeho matku. Vzniká tak absolutní časový paradox, kdy Connor existuje, trénuje a vede válku proti strojům jen z toho důvodu, že se mu v tom Skynet snažil zabránit... a je starší než svůj otec.
Vzájemný vztah
Ačkoliv jejich nepřátelství je absolutní, oba si často neuvědomují, že díky časovým paradoxům jsou na sobě natolik závislí, že smrtí jednoho zemře, resp. v budoucnu nevznikne, ten druhý.
Kde se utkali
Duel mezi Johnem Connorem a Skynetem se prozatím rozhořel ve čtyřech celovečerních filmech. V první části z roku 1984 režírované otcem příběhu Jamesem Cameronem se Connor ještě nenarodil, Skynet poslal T-800 (Arnold Schwarzenegger) zlikvidovat jeho matku (Linda Hamilton). Cameron režíroval i jednoznačně nejlepší druhou část Terminátor 2: Den zúčtování, kde Skynet posílá T-1000 (Jason Patric) na tehdy již desetiletého Connora (Edward Furlong).
Třetí Skynetův pokus o zničení budoucího vůdce lidského odboje přišel roku 2003 pod režijní taktovkou Jonathana Mostowa a názvem Terminátor 3: Vzpoura strojů. V lehce sebeparodickém příběhu vyrazil třiadvacetiletého Connora (Nick Stahl) zlikvidovat stroj T-X (Kristanna Loken). Zatím posledním a nejhorším filmem ze série je pak snímek Terminator Salvation. Ten se odehrává v budoucnosti již po atomové válce a Connor v podání Christiana Balea se zde prvně setkává se svým otcem Kylem Reesem a společně se zapojují do boje proti Skynetu.
Alternativní verze příběhu, jež se rozchází od té filmové po konci Dne zúčtování, je k vidění v nepříliš povedené televizní sérii Terminátor: Příběh Sáry Connorové z roku 1997.

LUKE SKYWALKER A DARTH VADER
Luke Skywalker se společně se svou sestrou, dvojčetem Leiou Organou Solo narodil 19 PřBY jako syn rytíře Jedi Anakina Skywalkera a bývalé královny a senátorky za Naboo - Padmé Amidaly. Byl vychován nevlastní tetou a strýcem v izolaci na planetě Tatooine, kam ho Jediové ukryli před jeho otcem, jenž přešel na temnou stranu Síly a Císařem Palpatinem, vyvražďujícím Jedie. Koupě dvou droidů R2-D2 a C-3PO ho vedla k setkání se svým velkým budoucím přítelem a parťákem Hanem Solem a později se k nim přidala princezna Leia Organo, Lukova sestra, o čemž nemá ani jeden z nich zpočátku ponětí.
Skywalker s jejich pomocí později zničí první Hvězdu smrti a připojí se k povstalecké Alianci. Díky posledním přeživším Jediům Obi-Wanovi Kenobimu, Anakinovu bývalému učiteli, který na Luka celá léta z dálky dohlížel, a Mistru Yodovi, získává výcvik Jediů. V 4 PoBY dokázal svého otce Anakina alias Darth Vadera obrátit na světlou stranu síly a s jeho obětováním se dokázali přemoci a zabít Císaře Palpatina alias Darth Sidiouse, čímž zasadili Impériu rozhodující úder a zachránili tak galaxii před Sithským zlem. Později byl Luke povýšen na generála, přesto opustil armádu a stal se vlivným členem Nové Republiky a především mistrem Jedi.
Anakin se narodil 41 PřBY otrokyni Shmi Skywalker na planetě Tatooine. Do devíti let žil pod otrokářem jménem Watto, kde se stal vynikajícím pilotem kluzáků a mechanikem. Následně si ho všiml mistr Jedi Qui-Gon Jinn a rozhodl se z něj vycvičit Jedie. Anakin byl již od krutého dětství plný hněvu, což se řadě Jediů nelíbilo, přesto nakonec dostal Jedi Qui-Gon Jinn povolení a začal Anakina cvičit. Když byl jeho mistr zabit v souboji s Darthem Maulem, Anakina se ujal Obi-Wan Kenobi a vychoval z něj vynikajícího řitíře Jedi, s občasnými problémy s dodržováním přísného kodexu.
Oženil se s Amidalou a posléze si jej vzal pod svá křídla kancléř Palpatine. Anakin odhalil, že Palpatine je ve skutečnosti sithský lord jménem Darth Sidious, načež se rozhodl zradit Jedie a stal Sidiousovým učedníkem a sithským lordem Darth Vaderem. Při souboji se svým bývalým učitelem Obi-Wanem Kenobim byl těžce raněn a jeho tělo se stalo závislé na přístrojích, odkud pochází jeho strachnahánějící černá maska. Léta po boku císaře Palpatina bojoval proti odpůrcům (na druhý pokus zabil Kenobiho) a započal také stavbu druhé Hvězdy smrti.
Když se ale Sidious pokusil zabít jeho syna Lukea Skywalkera, v rozhodující chvíli se v něm probudilo dobro a raději zachránil mladého Jedie a uvrhl císaře do propasti, což ho ale stálo vlastní život. Tím nastolil předpovídanou rovnováhu Sil.
Vzájemný vztah
Otec a syn. Poté co se Anakin vrhl do spárů Temné Síly se postavili proti sobě v boji na život a na smrt, ale v poslední chvíli přeci jen láska k vlastní krvi zvítězila nad touhou po moci.
Kde se utkali
Kdo by neznal Hvězdné války? Lucasova sága je fenomén, jakému se těžko něco vyrovná. Luke Skywalker (Mark Hamill) stál proti svému otci Darth Vaderovi (hlas James Earl Jones, postava David Prowse) v původní trilogii z let 1977 - 1983, následné tři novodobé epizody se věnovaly dětství a vzestupu Anakina Skywalkera a jeho přerodu v temného lorda Darth Vadera.
Dokončení článku naleznete zde.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY