Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat

Top 10: Filmoví piráti

Vydáno: 19.05.2011 16:30 v sekci Články | Žebříčky - Vratislav Šálek | foto: Facebook tvůrce

U příležitosti premiéry čtvrtých Pirátů z Karibiku jsme pro vás připravili také tematický žebříček nejznámějších mořských vlků a zločinců, se kterými měli diváci tu čest se seznámit. A nebojte se, Jack Sparrow v ní samozřejmě nechybí.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Romantika, hledání pokladů i neuvěřitelná a mnohdy i bláznivá dobrodružství - to vše skýtá život piráta. Asi každý z nás ho chtěl někdy okusit. Tuto možnost vám v našem článku bohužel nedáme, můžete si ale připomenout desítku těch nejpopulárnějších a nejznámějších pirátů, kteří se na velkém plátně (a nejen tam) objevili.
10. Jamie Waring
Má přezdívku Jamie-boy, dost pije (a to i na pirátské poměry), po anglicko-španělské válce v podroušeném stavu uzavřel spojenectví s novým a nepříliš oblíbeným guvernérem Jamajky Henrym Morganem a rázem se stal bukanýrem jejího veličenstva. To z něj ale lepšího člověka neudělá a zůstává pořád stejným vyvrhelem. Domnívá se, že tím udělá dojem na dceru bývalého guvernéra, které již od prvního setkání věnuje přehnanou pozornost. Vůbec mu nevadí, že ona ho považuje za hrubce a je zasnoubena s významným šlechticem. Vyřeší to po pirátsku - unese ji a vypluje na širé moře. Odolat kráse Tyrona Powera bylo navíc ve své době rozhodně velmi těžké.
Účastnil se výprav: The Black Swan (1942)

9. Jean Lafitte
Muž, který promluvil do americké války za nezávislost. V roce 1812 suverénně a neomezeně kraloval neworleanskému podsvětí a americké úřady ho neměly příliš v lásce. Ostatně, neměly k tomu jediný důvod - všechno uloupené zboží totiž rozdal mezi lid a dodržování zákonů je mu absolutně cizí. Dostává ovšem jedinečnou možnost se pomstít - spojenectví s britským generálem, který chce území v okolí řeky Mississippi ovládnout. Ač Lafitte nepatřil ke vzorům ctnosti a morálky, bylo těžké mu nefandit. Obzvláště když v pozdější verzi má tvář a charisma "statečného" Yula Brynnera.
Účastnil se výprav: Bukanýr (1938), Pirát (1958)

8. Žlutovous
Rozhodně není příkladem typického piráta. Žil v sedmnáctém století a stejně jako všichni jeho kolegové se pokoušel najít nějaký vzácný poklad. Dokonce má zálusk na jeden konkrétní, problémem je ovšem jeho zženštilý syn (považte!). Nejen že ho život na moři absolutně neláká, ale navíc má ještě mapu vedoucí k bohatství vytetovanou na hlavě. Vysvětlujte ale tajným službám, že máte takovéto problémy. Ne, Žlutovous skutečně není tím, s kým by ženy chtěly trávit romantickou plavbu po moři a mužům by byl za vzor. Bodejť by taky jo, když má tvář zesnulého člena legendárních montypythonů Grahama Chapmana, kterému s jeho příběhem pomáhal legendární komik Peter Cook. Tady skutečně nemusíte mít strach o život, ale o svou bránici.
Účastnil se výprav: Žlutovous (1983)

7. Černý korzár
Jeden ze tří bratrů (druzí dva jsou známi pod jmény Zelený a Červený), kteří chtějí pomstít vrahy svého otce. Tím se ukáže být proradný Van Gould, jenž využije chyby jeho bratrů a bez milosti je zavraždí. Černý tak dostává ještě větší vztek, který by mohla zmírnit láska k jedné ženě. Ta je ale bohužel dcerou právě zlotřilého a zákeřného Van Goulda a korzár se musí rozhodnout mezi pomstou a láskou. Na plátně se tento hrdina objevil několikrát a vždy okouzlil hlavně ženy a dívky všech věkových kategorií. Není se co divit, když mu v nejslavnějších verzích propůjčili své tváře takoví sekáči jako Kabir Bedi a zejména Terence Hill. Asi každá dáma by chtěla být unesena tímto pirátem a trávit po jeho boku několik týdnů na rozbouřeném moři. A co na tom, že je to vlastně setsakra nebezpečné.
Účastnil se (mimo jiné) výprav: Černý korzár (1976), Pomsta Černého korzára (1971), Son Of The Red Corsaire (1959)

6. Rescator
Původně byl hrabě a zajímal se o vědu, čímž si silně znepřátelil církev. Poslední kapkou pak byl jeho sňatek s krásnou a inteligentní Angelikou. Ta se líbila i králi (a nejen jemu), proto se musel nebohý šlechtic skrývat. Jedním z jeho úkrytů se stala pirátská loď, a na mořích tak rozséval strach jako obávaný Rescator. Působil v takovém utajení, že o tom ani jeho vlastní žena nevěděla. Náhoda (a scenáristé) však tomu chtěla, že se s ním právě na jeho lodi sešla. Joffrey de Peyrac, jak znělo jeho rodné jméno, neváhal a loď na důkaz své lásky zapálil. Ve své době obrovský hit, který způsobil nefalšované šílenství a z představitele Roberta Hosseina udělal idol dívčích a ženských srdcí. Vždyť která z nich nechtěla být Angelikou a potkat nějakého Joffreyho, který je ochoten pro ni zapálit loď. To je, pánové, velká výzva.
Účastnil se výprav: Nezkrotná Angelika (1967), Angelika a sultán (1968)

5. Sandokan
Také Tygr z Malajsie byl svého času obřím kultem a jeho podobiznu na tričku měli i ti, kteří netušili, kdo to je. Syn Maháradži a poslední člen vládnoucí dynastie všemožně bojuje proti britským kolonizátorům a chce svou zemi osvobodit od jejich kruté nadvlády. Údajně historická postava vychází z románu Emilia Salgariho a popularitu si získala díky ohromně charismatickému představiteli Kabiru Bedimu, který se v tehdejším Československu stal populární celebritou. Po šestidílném seriálu, jehož titulní píseň se stala obrovským hitem, se vrátil ještě v jednom celovečerním filmu, kde po něm pátrala dcera jeho zavražděného druha. Popularitu tomuto pirátovi zajistil i úspěšný animovaný seriál.
Účastnil se výprav: Sandokan (1976, seriál), Sandokan se vrací (1977), Sandokan (1992, animovaný seriál)

4. Morgan Adams
Jediná žena v našem top listu dokáže opravdu divy. Společně se svým otrokem se snaží získat poklad ukrytý na tajemném Ostrově hrdlořezů, bohužel třetí část mapy, která by je k němu dovedla, je v držení jejího strýčka. A ten ji v lásce rozhodně nemá - zavraždil totiž jejího otce a to se (nejen) v pirátském světě neodpouští. Jednoduché to ale nemá, protože proti ní stojí i jamajský guvernér a zrádce z vlastních řad. Při setkání s ní by měli dávat pozor hlavně muži. Jelikož má tvář Geeny Davis, mohli by jí snadno podlehnout, což se dvakrát nevyplácí. Kapitánka je totiž úplně sama schopna zničit slibně rozjetou kariéru režiséra a na lopatky položit a ke krachu přivést prosperující filmové studio. Pozor na ni.
Účastnil se výprav: Ostrov hrdlořezů (1995)

3. Long John Silver
Slavný jednonohý pirát je chladný, mazaný, rafinovaný, ničemný, ale také šarmantní. Zkrátka není radno ho podceňovat. Legendární charakter z hlavy spisovatele R. L. Stevensona baví všechny generace a na plátně se objevil mnohokrát. Vždy se snažil získat proslavený poklad kapitána Flinta, který se ho dle legend sám bál. Jeho život dost ovlivní i dospívající syn hostinské, který se výpravy za pokladem také účastní. Charisma Silverovi rozhodně nechybí, na plátně mu propůjčily tvář takové hvězdy jako například Charlton Heston, Robert Newton nebo Orson Welles. Vypravíte-li se někdy na dobrodružnou plavbu, dobře zkontrolujte členy své lodní kuchyně. Právě tam se totiž Silver dost často skrývá.
Účastnil se (mimo jiné) výprav: Ostrov pokladů (několik verzí, existuje i animovaná)

2. Kapitán Hook
Obyvatel kouzelné Země Nezemě, jehož úmysly nepatří k nejčestnějším. Jeho úhlavním nepřítelem je věčný snílek Peter Pan, který hledá svůj věčný stín. Proto si dávejte dobrý pozor, neboť by mohl vlétnout i k vám domů a odvést s sebou vaše děti. Na ty se pak zaručeně chystá i Hook, který klade různé pasti. K ruce má samozřejmě i několik svých poddaných pirátů. A kdyby se vás náhodou děti ptaly, co na něj platí, řekněte jim, že v Zemi Nezemi číhá krokodýl, o kterém zase neví on. A jak ho vlastně poznáte? Má místo ruky hák a může mít třeba tvář Jasona Isaacse, Dustina Hoffmanna nebo hlas Bobbyho Driscolla.
Účastnil se (mimo jiné) výprav: Peter Pan (1953, 2003), Hook (1991)

1. Jack Sparrow
Nikdo jiný nemůže obsadit vrchol než bláznivý a pomatený pirát s tváří Johnyho Deppa. Řádí v karibských vodách a patří mu loď s názvem Černá perla. Tu mu ale brzy sebere kapitán Barbossa a on se ji vydává zachránit. Při té příležitosti musí osvobodit krásnou guvernérovu dceru. Naštěstí má ale věrného pomocníka v podobě jejího kamaráda z dětství. Tím to ale nekončí, později jim překazí svatbu, musí zrušit kletbou, která na něho byla uvalena, a dokonce je i v moci temných sil. Zkrátka a dobře, s tímto pirátem zažijete neuvěřitelná dobrodružství a buďte si jisti, že se nudit nebudete.
Účastnil se výprav: Piráti z Karibiku - Prokletí Černé perly (2003), Piráti z Karibiku - Truhla mrtvého muže (2006), Piráti z Karibiku - Na konci světa (2007), Piráti z Karibiku: Na vlnách podivna (2011) a zdaleka nekončí...
Tím se desítka uzavírá, ale samozřejmě, že někomu v ní může někdo chybět. Chcete-li náš výběr doplnit, neváhejte tak učinit v diskuzi pod článkem.

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 12. týden
Kinopremiéry: Neposkvrněné panenky na útěku z Utopie I v tomto týdnu je v kinech čas na dohánění restů, protože žádná z premiér nemá velký divácky potenciál a je spíše pro hrstku fanoušků. To platí jak pro novinku Ethana Coena, tak pro horor Neposkvrněná se Sydney Sweeney. čtěte zde
Vydáno: 20.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Téma: Steven Spielberg a jeho filmy: 1. část (18.02.2023 09:30 v Články | Publicistika)
- Recenze: Expedice Džungle sice nenabízí nic nového, ale zaručeně pobaví (02.08.2021 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Top 10: kameramani s nejvíce Oscary (13.02.2021 10:00 v Články | Publicistika)
- Jude Law bude kapitán Hook (08.07.2020 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Top 10: komerčně nejúspěšnější filmy 2010-2019 (15.02.2020 11:30 v Články | Publicistika)
- Téma: (ne)slavné filmové propadáky (14.09.2019 14:00 v Články | Publicistika)
- Top 10: deset nejlepších filmů Johnnyho Deppa (09.06.2019 10:00 v Články | Publicistika)
- Zemřel producent Ramba a Terminátora Andrew G. Vajna (20.01.2019 18:11 v Novinky | Zprávy)
- Disney a noví Piráti z Karibiku (24.10.2018 19:14 v Novinky | Zprávy)
- Box Office: Pátí Piráti z Karibiku přebírají vedení (29.05.2017 07:30 v Komentáře | Box office)
- Recenze: Piráti z Karibiku: Salazarova pomsta má děravý děj, ale baví slušně (24.05.2017 08:00 v Recenze | Premiéry)
- Blu-ray recenze: Obr Dobr - NeDobr BD (05.02.2017 19:00 v Recenze | Blu-ray)
- Zemřela Carrie Fisher, princezna Leia ze Star Wars (27.12.2016 20:34 v Novinky | Zprávy)
- Piráti z Karibiku: Mrtví muži mnoho nepoví v prvním traileru (03.10.2016 05:00 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Mladý Boháček řeší na vlnách podivna následky lásky (09.09.2016 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Black Mass: Špinavá hra (21.11.2015 12:07 v Recenze | Premiéry)
- Recenze: Pan - nevýrazný výlet do Země Nezemě (09.10.2015 16:00 v Recenze | Premiéry)
- Recenze: Země zítřka je pro malé i velké geeky, ostatní ostrouhají (20.05.2015 07:00 v Recenze | Premiéry)
- SOUTĚŽ: vyhrejte tři skvělé soundtracky s Hudbou Hollywoodu (21.04.2015 12:57 v Recenze | Soundtracky)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu