Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Tetro

Recenze: Tetro

Vydáno: 09.05.2011 13:16 v sekci Recenze | Premiéry - Vratislav Šálek | foto: Hollywod Classic Entertainment

Legendární tvůrce Kmotra se po delší době vrací na plátna kin s uměleckým filmem o sbližování dvou bratrů. Dokazuje, že řemeslo stále ovládá, nohy si bohužel podrazil nedotaženým scénářem.

TetroRecenzoval/a Vratislav Šálek dne 09.05.2011 13:16. Legendární tvůrce Kmotra se po delší době vrací na plátna kin s uměleckým filmem o sbližování dvou bratrů. Dokazuje, že řemeslo stále ovládá, nohy si bohužel podrazil nedotaženým scénářem. Hodnocení: 3
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Jmenujete-li se Francis Ford Coppola, máte to dost těžké. S každým vaším novým filmem diváci očekávají minimálně dalšího Kmotra nebo Apokalypsu, což je do značné míry prokletí. Srovnání se ale zkrátka nelze vyhnout. A je úplně jedno, že od dob nejslavnějších režisérových filmů uplynulo hodně vody a sám Coppola natočil další povedené snímky. Pro běžného diváka navždy zůstane tím, kdo oživil Puzovu ságu a ve třech a půl hodinách ztvárnil vietnamské peklo.
Pokud s tímhle půjdete na film Tetro, se zlou se potážete. Legendární tvůrce už totiž nemusí nikomu dokazovat, že umí natočit film. O tom absolutně nelze pochybovat. Proto se Coppola dal v posledních letech na experimenty a na propracovanější děj rezignoval. A taková je i novinka.
Jejím hlavním hrdinou je mladý námořník Bennie, který se vydává do Buenos Aires, aby tu našel svého zmizelého bratra Tetra. Ten byl uznávaným spisovatelem, v posledních letech se ale uzavřel do sebe a s nikým moc nekomunikuje. Benniemu se podaří ledy částečně prolomit a také najít bratrovu nedokončenou hru, která je více než podobná jejich předchozímu rodinnému životu.
Celý snímek, jenž má žánrově nejblíže k psychologickému dramatu, je natočen černobíle, výjimkou jsou pouze retrospektivní scény, které jsou klasicky barevné. To umožňuje Coppolovi naplno předvést své mistrovství, čehož využívá na maximum. Černobílá kamera je totiž fascinující. Obrazy, které jsou na plátně vidět, by se okamžitě mohly zarámovat. Režisér si velice zdařile pohrává se světlem a stínem, což dokazuje zejména v dlouhých záběrech na obličeje herců. Možnosti velkého plátna jsou tak stoprocentně využity. I když se na začátku dá pochybovat o samoúčelnosti černobílého materiálu, během několika okamžiků si režisér tuto volbu suverénně obhájí.
Tetro ale rozhodně není jednoduchý film. Vyžaduje od vás, abyste mu šli trošku naproti a s jeho tvůrcem spolupracovali. Obklopí vás totiž tajemná atmosféra symbolizující odcizení obou bratrů, což nemusí každému úplně sednout. Vtipných momentů, které donutí k lehkému pousmání, je tu velmi málo, jinak se ale hraje na vážnou notu. Podobně přemýšlivá je i minimalistická hudba. Vzhledem k velkému počtu symbolů si opravdu nemůžete dovolit vypnout mozek.
Z obsazených, vesměs neznámých, herců vyniká jednoznačně Vincent Gallo v roli Tetra, který svou postavu obdařil velkou dávkou charismatu a hlavně tajemnosti, která k ní patří. Alden Ehrenreich jako jeho bratr se snaží a je hodně civilní, leč je hodně podobný Leonardu DiCapriovi, na což v některých momentech dost hřeší. Vidět je to hlavně v detailních záběrech, kdy je podoba dost značná a Ehrenreich jako by se do něho stylizoval a používá stejnou mimiku a stejné pohledy. Maribel Verdú v hlavní ženské roli je krásná, ale bohužel dost upozaděná, takže místy nemá moc co hrát. Příjemným překvapením je dobře obsazený Klaus Maria Brandauer, který i přes málo prostoru odvádí solidní výkon. Přes všechny výtky je ale obsazení tím, co ve slabších chvílích snímek drží nad vodou.
Obrovským problémem je scénář, který si Coppola napsal sám. Téma, které v něm řeší, není nijak originální a bylo viděno už mnohokrát. Tetro má navíc ke vší škodě lehce přes dvě hodiny, takže nepříjemně často se objevují místa, která se šíleně táhnou a nic se v nich neděje. Nebýt skutečně dobrých herců a zmíněné krásné kamery, bylo by to mnohem horší. Dialogy někdy nepříjemně připomínají epizodu libovolné telenovely, Coppola ale naštěstí nikdy k absolutní tuposti a lacinosti nesklouzne. Přesto to trošku zamrzí.
Zkušenější divák brzy pozná, že režisér a scenárista v jedné osobě si chystá půdu pro "překvapivý a drtivý" závěrečný obrat. Ten samozřejmě přijde, ale je dost nevěrohodný, čímž kazí celý dojem. Právě v tomto momentu připomíná Tetro telenovelu ze všeho nejvíc. Pointa, kterou si Coppola mohl s klidným svědomím odpustit, protože si troufám říct, že není tvůrce jeho formátu hodna, má jedinou výhodu - je totiž tak nepravděpodobná, že na ni určitě nepřijdete. Nic to ale nemění na tom, že vám po ní zůstane lehce nahořklá pachuť.
Tetro je film, který může výborně sloužit jako materiál filmovým teoretikům. Jeho formální stránka je totiž vytříbená a naprosto perfektní. Z hlediska příběhu ale značně zaostává a ke svému konci spíše rozpačitě doklopýtá. Běžnému divákovi tak bohužel asi nemá co dát. A to je vzhledem ke jménu tvůrce obrovská škoda.

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
6/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Fantom Opery podstoupil zkoušku umění a stal se z nuly hrdinou (01.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Zázračný aparát Barbenheimer (19.07.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Flash bleskurychle servíruje fanservis, ale jako příběh pokulhává (15.06.2023 07:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Medvěd na koksu hledá nezvěstné děti Nagana (22.02.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: Medvěd na koksu (01.12.2022 12:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Šalamoun a královna ze Sáby prožívají půlnoční lásku, během níž boří teheránská tabu (04.03.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Svatý Black Panther je iracionální muž (04.06.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- The Flash začal natáčení (20.04.2021 12:21 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Shrek Třetí a Jiří Suchý jsou dvojčata, která hledají dítě Bridget Jonesové (15.05.2020 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Lotrando, Zubejda a zvadlý gigolo se bouří, protože Grinche je těžké zabít (03.08.2018 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Úžasňákovi a Whitney Houston podstupují Mission: Impossible v podobě Projektu 100 (01.08.2018 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Pod jedním stromem se na krátko v dámském klubu zjevil Han Solo (23.05.2018 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Solo: Star Wars Story – ultimátní fanouškovská jízda (22.05.2018 18:03 v Recenze | Premiéry)
- Solo: A Star Wars Story: první oficiální trailer (09.04.2018 05:00 v Novinky | Trailery)
- První teaser: Solo: A Star Wars Story (05.02.2018 14:56 v Novinky | Trailery)
- Téma: Nejočekávanější filmy roku 2018, část 1. (14.01.2018 10:02 v Články | Publicistika)
- Film o mladém Hanu Solovi dostal název (17.10.2017 18:50 v Novinky | Zprávy)
- Han Solo ztratil režiséry (21.06.2017 08:42 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Sněhurka zažívá zemětřesení a s ropnými magnáty bojuje o povinnost a čest (16.06.2017 07:30 v Radar | TV tipy)
- První pohled na obsazení mladého Hana Sola (22.02.2017 11:29 v Novinky | Zprávy)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu