Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Téma: Klokani v Hollywoodu

Téma: Klokani v Hollywoodu

Vydáno: 12.05.2011 08:30 v sekci Články | Publicistika - Vratislav Šálek | foto: paraorkut.com

Chris Hemsworth v komiksovém Thorovi potvrzuje, že nadaných Australanů je v Hollywoodu víc než dost. Pojďte se s námi podívat na některé další slavné zástupce protinožců, kteří po sobě v továrně na sny zanechali značnou stopu.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Název Austrálie pochází z latinského Australis, což znamená na jihu. Samotný stát Austrálie se rozkládá na více než sedmi milionech kilometrů čtverečních a žije v něm více než jednadvacet milionů obyvatel, z nichž je celých pětadevadesát procent britského nebo irského původu. Kromě jiných nezpochybnitelných kvalit obohacuje Austrálie také kulturu, protože spousta současných hollywoodských hvězd má australský pas. Podívejte se do našeho článku a připomeňte si některé slavné "klokany".
První liga
Do této kategorie patří herci, jež se honosí oceněním nejvyšším - Oscarem. Nejslavnějším z nich je určitě Mel Gibson, který se ale paradoxně narodil v USA a do Austrálie odešel až ve dvanácti letech. Upozornil na sebe rolí piráta silnic ve filmu Šílený Max (a v jeho dvou pokračováních), která mu otevřela dveře do Hollywoodu. Tam pak ztvárnil excentrického policistu Martina Rigse ve Smrtonosné zbrani a hvězda byla na světě. Nesmrtelnost mu zajistila role skotského bojovníka za svobodu Williama Wallace ve filmu Statečné srdce, jenž si také sám zrežíroval a získal za něj svého jediného Oscara. Z dalších filmů můžeme jmenovat další tři Smrtonosné zbraně, Výkupné, Spiknutí nebo Odplatu, z režijních počinů pak kontroverzní a extrémně brutální Umučení Krista a podobné Apocalypto. Jeho budoucnost je však po sérii alkoholových incidentů a obvinění z domácího násilí krajně nejistá a nezbývá než doufat, že mu trošku pomůže režijní kousek Jodie Foster s názvem Bobr.
Také Russel Crowe není rodilý Australan, pochází ze sousedního Nového Zélandu, ale stejně jako Gibson se v mládí přestěhoval s rodiči do Austrálie. Tam se proslavil v neonacistickém snímku Romper Stomper a rázem přicházely nabídky z USA. Virtuozita, L. A. - Přísně tajné, Rychlejší než smrt - to jsou jen některé z filmů, ve kterých hrál coby relativně neznámý. Pak už přišla první oscarová nominace za Mannův snímek Insider: Muž, který věděl příliš mnoho, kterou ještě neproměnil. Za historický opus Ridleyho Scotta Gladiátor ho už ale zlatý plešoun neminul. Poslední nominací je zatím role geniálního matematika v Čisté duši. Naposledy jste ho mohli vidět v nepříliš povedeném Robinu Hoodovi.
Ani Nicole Kidman se v Austrálii nenarodila. V jejím rodném listě stojí Honolulu na Havaji, nicméně i ona strávila drtivou většinu života u protinožců, takže je právem považována za Australanku. Dlouho žila ve stínu svého muže Toma Cruise a objevovala se spíše v odlehčených filmech jako Batman navždy, Peacemaker, V moci posedlosti nebo Bouřlivé dny. S Cruisem se společně objevili v posledním snímku geniálního Stanleyho Kubricka Eyes Wide Shut, kde si střihli i pár odvážných erotických scén. V roce 2001 se ale rozvedli a pro Nicole jakoby začal nový život. Horor Ti druzí, muzikál Moulin Rouge a hlavně psychologické drama Hodiny, kde ztvárnila spisovatelku Virginii Woolf, za niž získala vytouženého Oscara, ji rázem katapultovaly do zcela jiné úrovně. V současnosti ji můžete vidět na plátnech kin v komedii Zkus mě rozesmát.
To Cate Blanchett je konečně rodilou Australankou. Z divadelní a televizní herečky se přesunula na plátna kin v roce 1998, kdy zazářila v historickém dramatu Královna Alžběta, kde nehrála nic menšího než titulní roli. První oscarová nominace byla na světě a nové jméno na hollywoodské mapě. Pak to šlo rychle - snímky Talentovaný pan Ripley, Téměř dokonalý zločin a hlavně trilogie Pána prstenů z ní udělaly hvězdu první kategorie. Role v komerčních filmech střídala s těmi umělečtějšími a držela si vysokou laťku. Oscara získala za roli herečky Katharine Hepburn ve Scorseseho Letci. V letošním roce se na ni můžeme těšit v dobrodružném thrilleru Hanna.
Obrovským talentem a filmovou nadějí byl mladý Heath Ledger, který v začátcích kariéry okouzloval teenagerky v romantických komediích typu Deset důvodů, proč tě nenávidím. Když se ale objevil jako syn zde už zmiňovaného Mela Gibsona v Patriotovi, bylo jasné, že budoucí příslib je právě on. To okamžitě potvrdil v komediálním Příběhu rytíře a syrovém dramatu Ples příšer. Po slabších kouscích přišlo fenomenální drama o homosexuálních kovbojích Zkrocená hora, za které se dočkal první oscarové nominace. Vrcholem a zároveň prokletím jeho kariéry se stala role psychopatického Jokera v Nolanově Temném rytíři. Jeho psychotický, famózní a geniální výkon bere dech při každém zhlédnutí. Zlaté sošky za svůj výkon se však již nedočkal - na začátku roku 2008 byl totiž nalezen ve svém pokoji mrtev. Role Jokera si vybrala krutou daň. Jeho definitivně posledním filmem se stalo Imaginárium Dr. Parnasse Terryho Gilliama, které bylo dokončeno až po jeho smrti.
Nejméně známým australským držitelem Oscara je pravděpodobně Geoffrey Rush, který se dočkal celosvětové proslulosti až ve čtyřiačtyřiceti letech. A hned z toho byl Oscar, kterého mu přinesla role geniálního, ale psychicky těžce zkoušeného klavíristy ve snímku Záře. Poté už se začal objevovat i ve "velkých" filmech, jakými byly například Zamilovaný Shakespeare, Královna Alžběta nebo druzí a třetí Piráti z Karibiku. Zaujal také rolí samotného markýze de Sade ve filmu Quills. Zatím posledním, v čem ho můžete vidět, je čerstvě oscarová Králova řeč, za kterou se i on dočkal nominace.
Druhá liga
Sem si dovolím zařadit dvě herečky, které se můžou chlubit oscarovými nominacemi. Rodilá Britka Naomi Watts se ve čtrnácti letech přestěhovala do Austrálie a zapsala se do kurzů herectví. I když se snažila získat nějakou charakterní roli, dlouho se objevovala jen v potrhlých romantických komediích nebo hororech hodně nízké kvality a kategorie. To se změnilo až roku 2001, kdy byla Davidem Lynchem obsazena do mysteriózního Mulholland Drive, kde si jí konečně všimla širší divácká veřejnost. Po úspěchu v hororu Kruh ztvárnila zajímavou a náročnou roli trpící ženy v dramatu 21 gramů, za kterou se dočkala jediné oscarové nominace. V roce 2005 se také dočkala svého prvního velkofilmu a zahrála si v Jacksonově megaprojektu King Kong. Aktuálně je v kinech její nejnovější snímek Fair Game.
Toni Collette bude asi pro mnoho diváků neznámá. Není divu, je všestranná herečka, neváhá kvůli roli změnit vzhled a jejich výběr si dost promýšlí. Proto zatím nezářila v žádném velkofilmu. Jedinou nominaci na Oscara získala za roli matky hlavního dětského hrdiny v Shyamalanově duchařině Šestý smysl. Vidět jste ji mohli také v hvězdně obsazených Hodinách, v komediích Jak na věc a Zná ji jako svý boty nebo v komediálním dramatu Malá Miss Sunshine. Letos bychom se jí měli dočkat v hororu Fright Night.
A ti ostatní
K dobře známým tvářím patří i Hugh Jackman, který se proslavil komiksovou trilogií X-Men, kde ztvárnil postavu Wolverina, jenž se pak dočkal i vlastního filmu. Pochopitelně s Jackmanem v hlavní roli. Náročnější divák si ho spojí například s Nolanovým Dokonalým trikem nebo Aronofskyho Fontánou. S Nicole Kidman si zahrál ve snímku Austrálie. V roce 2009 uváděl hlavní oscarový večer.
Melbournský rodák Eric Bana zazářil hlavně v Petersenově pojetí Tróji, kde ztvárnil hrdinného Hectora a popral se se samotným Achillem. Dále si ho můžete pamatovat ze Spielbergova Mnichova, posledního Star Treku, válečného dramatu Černý jestřáb sestřelen nebo z první, nepříliš povedené verze komiksového Hulka, kde si zahrál hlavní postavu nešťastného vědce.
Zcela neznámý není ani Guy Pearce, který ale střídá povedené snímky s těmi méně kvalitními. K těm prvním určitě patří Nolanovo Memento, kriminálka L. A. - Přísně tajné, temný western Proposition nebo Králova řeč. Do druhé skupiny můžeme započítat tragický Stroj času, nezdařenou Reynoldsovu adaptaci Hrabě Monte Christa nebo romantické drama Iluze lásky.
Následují již - v porovnání s hvězdným výčtem z předchozích odstavců - přeci jen méně známá jména. Mirandu Otto budou znat spíše fandové Pána prstenů, kde si zahrála statečnou Éowyn. Objevila se i ve Spielbergově Válce světů a Malickově Tenké červené linii. V jiném kultovním filmu, tentokráte v Matrixu, zazářil další Australan Hugo Weaving v roli agenta Smithe. Dále jste ho (ne)mohli vidět jako muže s maskou v komiksu V jako Vendeta, objevil se i v obou Transformers.
K vycházejícím australským hvězdám se letos zařadil i Chris Hemsworth, jehož vypracované tělo, ale také solidní dávku talentu můžete čerstvě obdivovat v Branaghově Thorovi. A zapomenout rozhodně nemůžeme ani na jméno Mia Wasikowska. Tahle rodačka z Canberry na sebe dokázala v loňském roce upozornit nejen hlavní rolí v Burtonově komerčním hitu Alenka v říši divů, ale také v roli vedlejší v oceňované nezávislé dramedii Děcka jsou v pohodě. A nabídky se rázem začaly hrnout, takže o ní ještě mnohé uslyšíme.
Další zmiňovaní hrají spíše v televizních seriálech, takže pokud patříte mezi náruživé sledovače příběhů na pokračování, s některými z nich jste se určitě už setkali. Simon Baker v současnosti brázdí televizní obrazovky jako mentalista, kromě toho se mihl i ve snímcích Ďábel nosí Pradu nebo Kruh 2. Z uznávaného a velmi dobře hodnoceného seriálu Odpočívej v pokoji zase můžete znát Rachel Griffiths, kde hrála v celých třiašedesáti epizodách a ztvárnila tu postavu Brendy Chenowith. Fanynkám seriálu Plastická chirurgie s.r.o. a zejména doktora Christiana Troye bude dobře znám i jeho představitel Julian McMahon, který se nedávno objevil i v akčním trháku RED.
V seriálu Beze stopy ztvárňuje jednu z agentek FBI herečka Poppy Montgomery. V tomtéž seriálu jí nadřízeného agenta Jacka Maloneho hraje další Australan Anthony LaPaglia. Jeho bratr Jonathan zase účinkuje v seriálu Námořní vyšetřovací služba. V seriálech Mrtvá zóna a 24 se v několika epizodách objevila i Sarah Wynter. Ti, kteří sledovali 4400, určitě zaregistrovali Jacqueline McKenzie, která se objevila ve všech třiačtyřiceti dílech jako Diana Skouris.
Tím končí výčet australských hvězd a hvězdiček, které se objevily nebo objevují na žhavé hollywoodské půdě a bojují o svou chvilku slávy. Výčet samozřejmě není úplný a zaměřuje se pouze na herce, kteří přece jen zanechali hlubší stopu. Austrálii zkrátka nelze přehlížet.

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 12. týden
Kinopremiéry: Neposkvrněné panenky na útěku z Utopie I v tomto týdnu je v kinech čas na dohánění restů, protože žádná z premiér nemá velký divácky potenciál a je spíše pro hrstku fanoušků. To platí jak pro novinku Ethana Coena, tak pro horor Neposkvrněná se Sydney Sweeney. čtěte zde
Vydáno: 20.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Trailer: Borderlands (22.02.2024 09:30 v Novinky | Trailery)
- Deadpool & Wolverine v prvním traileru (12.02.2024 08:00 v Novinky | Trailery)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Trailer: Zlá krev: Capote vs labutě (04.01.2024 19:00 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu (29.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Aquaman absolvuje kurz létání pro začátečníky (20.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Zemřel Ladislav Županič (10.12.2023 10:20 v Novinky | Zprávy)
- Furiosa má první trailer (01.12.2023 12:30 v Novinky | Trailery)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- TV tipy: Princezna zakletá v čase natáčí banger na planetě opic (17.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Sebevražedný oddíl vypráví pravdivý příběh Neda Kellyho a jeho bandy (10.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Policejní inspektorka miluje souseda svého a řeší operaci Spodnička (06.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Expend4bles: Postr4datelní (22.09.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Toyen rozehrává velkou hru o humra (22.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Stroj času: Městečko Twin Peaks - The Return (16.09.2023 12:30 v Recenze | Stroj času)
- Teaser: Aquaman a ztracené království (11.09.2023 16:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Profesor a šílenec vědí jak vykrást banku a rozpoutat vzpouru ve věznici Carandiru (08.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Malé ženy Ofélie a Annette absolvovaly let Phoenixe (25.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: The Continental: From the World of John Wick (10.08.2023 19:00 v Novinky | Trailery)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu