Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Top 10: Zombie filmy

Top 10: Zombie filmy

Vydáno: 23.09.2010 07:00 v sekci Články | Žebříčky - Eduard Spáčil | foto: 2010 Screen Gems

U příležitosti uvedení Resident Evil: Afterlife nešlo nevyužít možnosti ohlédnout se za fenoménem živých mrtvých ve filmu. Ať se to někomu líbí, nebo ne, zombie byli, jsou a budou nedílnou součástí našich filmových životů i smrtí.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Výkladové slovníky definují výraz "zombie" takto:
1. had, v západních kultech uctívaný jako bůh,
2. nadpřirozená síla nebo kouzlo, které podle voodoo může vstoupit do mrtvého těla a oživit ho,
3. tělo oživené výše uvedeným způsobem,
4. osoba bez energie, která vypadá, že jedná bezmyšlenkovitě, a nevšímá si, co se kolem děje,
5. ostrý míchaný alkoholický nápoj.
Dodnes bylo natočeno několik set zombie filmů (na voodoo se dávno zapomnělo, stačí viry, záření nebo nějaká chemie) a další šiky oživlých mrtvol se na naše plátna i obrazovky chystají. Jestli se budou belhat nebo sprintovat, žvatlat či artikulovat, děsit nás nebo rozesmívat záleží na přístupu a schopnostech tvůrců. Jak nám historie dokazuje, se zombíky se toho přes jejich "omezenost" dá dělat docela dost. Desítka je výjimečně seřazena chronologicky.
10. Putovala jsem se Zombií (1943, r. Jacques Tourneur)
Oficiálně první zombie film Bílá Zombie (1932, r. Victor Halperin) a další podobné kousky vycházely z voodoo legend a tradičně se odehrávaly na Haiti, kde se hrdinové stávali loutkami v rukou zlých šamanů. Nejpozoruhodnější z tohoto období je druhá spolupráce (po znamenitých Kočičích lidech) proslulého producenta laciných, ale vizuálně mimořádně vytříbených hororů Vala Lewtona a režiséra Jacquese Tourneura Putovala jsem se Zombií. Nedočkáme se skoro žádného explicitního násilí, divák je doslova omámen a zároveň znepokojován exotickou atmosférou a rafinovanou hrou se světlem a stínem. Ne náhodou proto bývají Lewtonovy snímky občas řazeny k filmu noir. Jestli nemáte vyloženou averzi k černobílé, musíte vidět.

9. Noc oživlých mrtvol (1968, r. Goerge A. Romero)
Matka všech zombie filmů. Nezávislá produkce za 114 tisíc dolarů se stala inspirací pro spoustu filmařů, vydělala moře peněz a vyděsila houfy dětí, které mohly být do kin pouštěny, protože ratingový systém byl zaveden až měsíc po premiéře snímku. Romero se ve svém debutu ukázal jako nekompromisní filmař a provokatér, který překračuje různá dobová tabu a standardy - mj. dcera chce zabít matku, jediným akceschopným se ukáže černoch, nikdo z aktérů nepřežije atd. Celý snímek lze chápat jako kritiku odcizené (kapitalistické) společnosti, kdy se sobečtí hrdinové hádají, místo aby spolupracovali, nákaza je důsledkem exploze amerického satelitu a spousta lidí viděla ve snímku jasné narážky na probíhající válku ve Vietnamu. Syrový a dodnes působivý film byl v roce 1999 jedním ze snímků vybraných Knihovnou Kongresu Spojených států do Národního filmového archivu jako "kulturně, historicky či esteticky významný". Mimochodem, v Noci oživlých mrtvol nepadne ani jednou slovo zombie.

8. Úsvit mrtvých (1978, r. George A. Romero)
Romerův nášup k vlastní černobílé klasice bývá někdy považován za jeho nejlepší film. Každopádně je to snímek asi nejambicioznější - nabízí nejen zábavu, ale zároveň i důvtipnou kritiku konzumní společnosti (hrdinové i zombie se uchýlí do obchoďáku) a postapokalyptické psychologické drama. Je mi jasné, že většina diváků dnes dá přednost stejnojmennému sprinterskému remaku (2004, r. Zack Snyder), který si běží přímočarou cestou adrenalinové zábavy, to ovšem nijak neumenšuje kvality originálu. Romero se ke svým milovaným zombies vrátil režijně a scénáristicky ještě čtyřikrát, a sice ve snímcích Den mrtvých (1985), Země mrtvých (2005), Deník mrtvých (2007) a Survival Of The Dead (2009), a jednou jen jako autor scénáře remakeu Noci oživlých mrtvol (1990, r. Tom Savini). Pokaždé měl co říct.

7. Návrat oživlých mrtvol (1985, r. Dan O'Bannon)
Teprve všudypřítomná kýčovitost let osmdesátých byla tím správným prostředím pro vznik zombie komedií. Autor scénáře k Vetřelci ve svém režijním debutu přímo navazuje na Romerovu černobílou klasiku, kdy zmiňuje film samotný i to, že "ve skutečnosti to bylo ale trochu jinak". Zombie tak nejen mluví ("Live brains!"), aspoň trochu přemýšlejí, ale zároveň nejdou zničit úderem do hlavy a každá oddělená část těla se nepřestává hýbat. To je samozřejmě vděčným a znamenitě vytěženým zdrojem gagů. Dočkáte se i striptýzu na hřbitově. Následovalo pět pokračování, z nichž aspoň to první stojí za zmínku.

6. Braindead - Živí mrtví (1992, r. Peter Jackson)
Mnohem dřív než vyslal Froda Pytlíka na putování k Hoře osudu v nejmenované trilogii, natáčel Peter Jackson na rodném Novém Zélandu jeden ujetější film než druhý. Ať v nich hráli lidé (Bad Taste - Vesmírní kanibalové, 1987) nebo zfetované loutky (Meet The Feebles, 1989), pokaždé šlo o krvavé grotesky, kde se děly věci, jaké se na filmovém plátně normálně nedějí a dít asi ani nemají. Tuto fázi své tvorby zakončil příběhem o mladém muži a jeho matce, z které se stane... vraždící zombie. Brutální komedie tlačí na pilu s krví a nechutnostmi, které jdou ruku v ruce s černočerným humorem. Přinejmenším váš žaludek na tenhle film nezapomene. Stačí říct kouzelné slovo "puding".

5. Dellamorte Dellamore (1994, r. Michele Soavi)
Zombie film jako umění? Proč ne! Soaviho mistrovský kousek začíná jako zajímavě švihlá zombie komedie, poté překvapuje lyrikou, smutkem i narážkou na Hitchcockovo Vertigo, která prostě nemůže být náhodná, aby skončila jako lynchovská existenciální noční můra, již lze vykládat na mnoho způsobů. Příjemně nepříjemná halucinace, kterou si ještě rádi opakovaně dopřejete.

4. 28 dní poté (2002, r. Danny Boyle)
Zatímco Romero přiznal, že jeho inspirací pro Noc oživlých mrtvol byl upírský román Richarda Mathesona Já, legenda (který byl dodnes přiznaně zfilmován třikrát: poprvé jako The Last Man On Earth s Vincentem Pricem, poté jako The Omega Man s Charltonem Hestonem a naposledy coby Já, legenda s Willem Smithem), 28 dní poté výchozí situací a atmosférou připomíná spíše skvělý Den trifidů Johna Wyndhama. Boyle sází na autenticitu digitální kamery, postapokalyptický Londýn a tradičně skvělou hudbu. I když vlastně neříká nic nového, říká to pěkně stylově. Za pozornost stojí i volné pokračování 28 týdnů poté (2007, r. Juan Carlos Fresnadillo).

3. Resident Evil (2002, r. Paul W.S. Anderson)
Dlouho se šeptalo o tom, že by adaptaci známé hry mohl dostat do spárů sám Romero, možná je ale nakonec lépe, že to nedopadlo. Dostali bychom další kritiku společnosti, takto Anderson dodal "jen" odvozenou, hloupou, krvavou a napínavou akční zombie jízdu. A za to bych mu chtěl poděkovat. Od prvních minut vysoké napětí, velmi pěkné akční scény, sexy Milla Jovovich ve vínových šatečkách, solidní body count a skvěle šlapající soundtrack od Beltramiho a Marilyna Mansona. Hody pro každého, kdo si dokáže smlsnout na dobře natočeném a slušně obsazeném béčku. Druhý díl se změnou postu režiséra nepovedl, ale trojka dosahuje prakticky kvalit originálu. Čtyřka Resident Evil: Afterlife je naštěstí v 3D.

2. Grindhouse: Planeta Teror (2007, r. Robert Rodriguez)
Tarantinův duchovní bratr se ve své půlce společného grindhouseového dvojprogramu rozhodl jít - na rozdíl od konceptuálního Auta zabíják - cestou totálního béčkového šílenství, která je lemovaná slizem, krví a černočerným humorem. Rodriguez chrlí bláznivé nápady jako sopka, nebo spíš jako kluk v nejhorším stádiu puberty, slastně překračuje hranice vkusu a rozumu a na stejnou vlnu naladěný divák (pokud možno znalý pokleslých žánrů) musí vrnět spokojeností. Po letech opět zářící hvězdy nižší svítivosti typu Jeff Fahey či Michael Biehn vedle Tarantina nebo Willise v čele s geniální postavou dívky s kulometem místo nohy (kterým kropí hordy krvežíznivých zombies) v podání svůdné Rose McGowan dotvářejí tenhle filmový vlhký sen.

1. REC (2007, r. Jaume Balagueró, Paco Plaza)
Jeden z nejlepších zombie filmů posledních let pochází ze Španělska. Dva zkušení žánroví režiséři si vymysleli společný projekt, úspěšně kombinující zombie horor s autenticky tvářící se videonahrávkou ve stylu Záhady Blair Witch. Výsledkem je adrenalinová bomba, i když neopustíme prostory jednoho domu, kde televizní štáb natáčí zdánlivě rutinní zásah hasičů. Neplatí, že dvakrát nevstoupíš do stejného zamořeného domu, protože do dvou let jsme dostali pokračování stejné, a přece jiné. Druhý díl [Rec] 2 (2009) úspěšně mění nastolená pravidla, napětí střídá čím dál víc brutálně černý humor a "fanouškovské" scény. Momentálně se čeká na právě natáčené další dva díly, kdy každý z režisérů bude mít svůj film.

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • Resident Evil??? (N.O.X., 23.09.2010 20:44) Reagovat

    Jak tam může bejt resident evil vůbec nechápu takovej snyderův remake je MNOHEM LEPŠÍ a planeta teror je sice fakt výborná ale druhej nejlepší zombie film? těžko

    • Re: Resident Evil??? (ES, 23.09.2010 21:55) Reagovat

      Resident Evil je tam jednoduše proto, že je to moje topka.:)

      Co se Snydera týče, nemůžu si pomoct, ale i když jsem jeho zombíky viděl třikrát, pokaždé mě dost nudil. U Romerova originálu ho ale zmiňuju. Chápu, že Snydera spousta lidí žere, stejně jako třeba Zombieland.

      Jak jsem zdůraznil v úvodu, topka je seřazená chronologicky, ne kvalitativně, a snažil jsem se do ní zařadit filmy z každého období.

      Je fakt, že spousta dobrých zombie filmů se mi tam nevlezla, takže uvažuju o ještě jednom odstavečku s 10 dalšími zombie tipy.

  • . (fx, 24.09.2010 11:32) Reagovat

    Já bych mezi mé nejoblíbenější zombie počiny zcela určitě zařadil [REC] 1 a 2, Resident Evil 1-4, I am Legend, 28 dní a týdnů poté a v neposlední řadě britskou minisérii Dead Set..

  • rezident evil ???? (kikuska, 18.02.2011 07:50) Reagovat

    Takže takto Rezident evil je výborný film ale lepší je zombieland ktorý tu nemate takže tak no zdravý SLovensko

  • kopirace filmu (ASD, 07.12.2011 19:19) Reagovat

    pustte si rec a potom karantenu je to totalne to samí
    opravdu totalne

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Top 10: nejslavnější horory 90. let (29.02.2020 09:30 v Články | Publicistika)
- Review: 43. Letní filmová škola v Uherském Hradišti (20.08.2017 21:04 v Články | Publicistika)
- Resident Evil: Poslední kapitola v prvním traileru (10.08.2016 16:06 v Novinky | Trailery)
- Téma: 40. Letní filmová škola zaměřená na Španělsko (26.08.2014 18:00 v Články | Publicistika)
- Resident Evil 6 má název (17.06.2014 16:54 v Novinky | Zprávy)
- [REC] 4: Apocalypse: Finále hororové série v prvním traileru (24.04.2014 19:39 v Novinky | Trailery)
- Pompeii: teaser na katastrofický film režiséra Resident Evil (22.08.2013 10:36 v Novinky | Trailery)
- Festivalové ozvěny: 16. týden (17.04.2013 06:00 v Články | Festivaly)
- TV tipy: Žánrově pestrý výběr a druhý Iron Man (12.04.2013 10:00 v Radar | TV tipy)
- Preview: Resident Evil: Odveta (17.08.2012 11:00 v Radar | Preview)
- Podívejte se na nový trailer Resident Evil: Odvety (16.06.2012 07:06 v Novinky | Trailery)
- Za horizontem: Dellamorte Dellamore (07.04.2012 20:36 v Recenze | Za horizontem)
- TOP 10: Strašení po španělsku (29.03.2012 16:00 v Články | Žebříčky)
- Podívejte se na teaser třetího [REC] (21.09.2011 21:49 v Novinky | Zprávy)
- Novinky na DVD: 29. týden (17.07.2011 09:00 v Radar | BD a DVD tipy)
- DVD: Resident Evil: Afterlife (20.06.2011 14:30 v Recenze | Blu-ray)
- Novinky na DVD: 4. týden (23.01.2011 06:00 v Radar | BD a DVD tipy)
- Novinky na Blu-ray: 4. týden (22.01.2011 06:00 v Radar | BD a DVD tipy)
- Top 20 ČR: Novinky zčeřily klidné vody (18.10.2010 21:51 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Top 20 ČR: Donutil táhne víc než Roden (11.10.2010 23:28 v Komentáře | Top 20 ČR)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu